Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 серпня 2024, питання №117701 350₴

Відмова в оновлені даних.

Доброго дня. У мене наступна ситуація. Я батько трьох неповнолітній дітей, і перебуваю у законному шлюбі. Коли я ходив до ТЦК для оновлення даних мені повідомили що відмітку вони поставили але оновлений документ і QR код видати не можуть бо у мене немає ІПН (є відмова від використання ІПН, про що стоїть відмітка у паспорті), а без оновленого документа вони відмовляються приймати документи для відстрочки по багатодітності. Також жодної письмового документа надати не можуть з поясненням чому вони не можуть оновити документ та чому відмовляються приймати документи. І вигодить я ухилянт який не має ніякого документа для пред'явлення на блок пості. Як така ситуація вирішується? Я намагався звертатися до юриста для запиту до РТЦК, але певно юристом було неправильно сформовано запит тому відповідь отримана теж відповідна.

Відповіді юристів (9)

    Турчин Ярослав
    33.1%
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ДНЯ, ВЯЧЕСЛАВЕ!

    Взагалі жодних проблем не бачу. У Вас є банківська картка якогось банку України?

    Оновіть свої дані клієнта - відвідавши відповідну банківську установу. Наприклад "Приват Банк", щоб там актуалізували Ваші дані в плані зміни РНОКПП на серію та номер паспорта.

    Це треба для забезпечення доступу до Реєстру військовозобов"язаних через Резерв+. Вони на жаль реалізували лише доступ через Банк-ID, без можливості доступу через ЕЦП.

    Після цього Ви можете пройти реєстрацію в програмі "Резерв+" на телефоні і отримати електронний військово-обліковий документ, який має таку ж юридичну силу як і паперовий.

    Роздруковуєте еВОД та додаєте його до документів на відстрочку. Відмовити не мають права. Але може бути всяке.

    Також чи є у Вас військово-обліковий документ який видавався до 18.05.2024 р.? - Якщо так, то він також чинний. Там РНОКПП не зазначається, тому він не підлягає заміні.

    Відмовлятимуться приймати заяву на відстрочку з еВОД - треба телефонувати на Гарячу лінію Міноборони.

    Заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко заявила, що електронний військо-обліковий документ має таку ж силу, як і паперовий. Вона пояснила, що робити, якщо працівники територіальних центрів комплектування відмовляються брати до уваги застосунок "Резерв+".

    Про це Катерина Черногоренко сказала в ефірі телемарафону у суботу, 22 червня.

    Електронний військово-обліковий документ має юридичну силу і його можна показувати для перевірки правоохоронцям та ТЦК.

    Згадайте новину: QR-код замість військового квитка. У Резерв+ запустили важливе оновлення

    Міністерство оборони надіслало відповідні пояснення до всіх уповноважених органів, які зобов'язані перевіряти військово-облікові документи. Це охоплює не лише представників територіальних центрів комплектування, але й працівників Національної поліції та Державної прикордонної служби України.

    "Якщо працівники ТЦК та СП відмовляються розглядати електронний військово-обліковий документ, ми просимо про такі випадки повідомляти на електронну пошту підтримки застосунку "Резерв+" і описати ситуацію, яка виникла. Ми оперативно спробуємо з нашими колегами й партнерами опрацювати всі звернення", — додала Черногоренко.

    Згадайте новину: Військово-обліковий документ через QR-код і дистанційне виправлення помилок — у застосунку Резерв+ зʼявилися нові функції

    Нагадаємо, Черногоренко заявила, що у додатку "Резерв+" незабаром з'явиться можливість оформити відстрочку від мобілізації онлайн. Це допоможе неабияк зекономити час.

    Також Міністерство оборони України та командування Сухопутних військ запустило електронну чергу до територіальних центрів комплектування. Військовозобов'язаним не доведеться довго чекати, аби оновити дані.

    https://protocol.ua/ua/yakshcho_ttsk_vidmovlyaetsy...

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    • Вячеслав Клієнт місяць тому

      Я це зробив але в резерв+ пише що дані не знайдено. А в місцевому ТЦК кажуть що дані підтягнуться лише тоді коли вони видадуть мені код, але вони його видати не можуть по відсутній ІПН, який по їх словам унеможливлює видачу даного коду. У базі "Одеріг" є зазаначені дані що є відмітка про відмову від ІПН, і використовувати лише серію і номер паспорта. А при звернені до підтримки Резерв+ вони повідомили що дані по серії і номеру теж підтягують

      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав місяць тому

        Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Значить проблема в ТЦК, який не вніс в Оберіг зміну РНОКПП на Серію і Номер паспорта. Треба писати заяву поштою в ТЦК, щоб змінили дані з РНОКПП на Серію та номер паспорту.

        • Вячеслав Клієнт місяць тому

          У їхній базі "Оберіг" зазначено що у мене є відмова від ІПН та використовувати серію і номер паспорта. Тому що ці данні я особисто побачив на їх ПК коли вони їх перевіряли. Думаю що проблема саме з програмою "Оберіг", але як вирішити начебто просте питання технічно я не знаю.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.9%

    Доброго дня, Вячеславе!

    Відсутність у Вас РНОКПП не є перепоною для отримання ВОД нового зразка. Я її не бачу, якщо мова йде саме про відмову у видачі ВОД. Який військово-обліковий документ Ви маєте станом на зараз? Про який QR код йде мова? Ви не можете зареєструватись у Резерв+ та сформувати е-ВОД?

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    1. взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    2. якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    3. зміни категорії щодо військового обов’язку;
    4. відсутності місця для внесення змін;
    5. невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    6. втрати (зіпсування);
    7. виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Додаток 1 до Порядку «Вимоги щодо заповнення форми військово-облікового документа на бланку»:

    1. Штрихкод зазначається тільки для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають або були виключені (зняті) з військового обліку Збройних Сил.

    2. Номер військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають або були виключені (зняті) з військового обліку, відповідає окремому номеру запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    До впровадження порядку ведення та адміністрування Реєстру, в якому встановлюються процедури збирання, зберігання, обробки та використання відомостей про військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на військовому обліку в СБУ, розвідувальних органах, номери військово-облікових документів для військовозобов’язаних та резервістів СБУ, розвідувальних органів визначаються рішенням керівника відповідного органу СБУ, підрозділу розвідувального органу.

    3. У графі 1 зазначається належність до військового обов’язку (призовник, військовозобов’язаний, резервіст). У разі коли громадянин України виключений з військового обліку, зазначається категорія військового обліку, з якої він був виключений.

    4. У графі 2 зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків, у разі його відсутності — серія та номер паспорта громадянина України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вячеслав Клієнт місяць тому

      штрих-код у паперовому ВОД. Я не проходив військову службу так як був списаний медичною комісією. Такий документ у мене є на руках, а зараз усі вимагають або військовий якщо служив, або просто папірець з кодом. Так саме у видачі цього коду мені відмовлено. Але письмової відповіді вони не хочуть надавати.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        50%

        Це смішно. ТЦК хоче сказати, що особа, яка відмовилась від РНОКПП не може отримати військово-обліковий документ та індівідуальний номер у реєстрі? Тобто військовозобов'язаною така особа є, а документ, який визначає її обов'язок вона отримати не може...

        Ви подавали заяву на видачу ВОД? У Вас зареєстрували останню?

        • Вячеслав Клієнт місяць тому

          Нажаль цю абсурдну ситуацію ви правильно зазначили. Заяву у письмовій формі я не подавав, бо у мене її там не вимагали, лише військовий документ та паспорт. Я їх надав вони дані перевірили і усе що змогли зробити це у якомусь полі у себе в програмі поставили дату що дані внесені, за для того щоб я не попав у базу як той що не оновив дані вчасно. Але у видачі паперового документа відмовили. Коли я попросив письмово надати пояснення, то вони відмовили сказавши що не мають таких повноважень у видачі подібних довідок чи пояснень. Як правильно подати заяву я не знаю і навіть не чув що ще так можна. Я намагався звернутися до адвоката але на жаль її запит на мою думку не відповідав суті тому і відповідь прийшла теж відповідна. ще мені радили спробувати подати документи на відстрочку поштовим зв'язком, але не знаю чи взагалі її не загублять десь. Коли я хотів подати документи у ТЦК для відстрочки то мені повідомили теж що навіть не будуть розглядати мої документи в зв'язку з відсутністю оновленого документа.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Дуже дивна ситуація. Раджу Вам направити документи до ТЦК поштовим зв'язком, а у випадку відмови - оскаржувати таку бездіяльність до суду. З такими працівниками треба тільки таким чином.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA