Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 21 серпня 2024, питання №117983 750₴

Восстановление свидетельства рождения

Добрый день .
Вопрос такой возможно ли и как восстановить свидетельство о рождении моего дедушки , который уже умер .
Год рождения 1921.
В архиве не сохранились данные .
Есть его свидетельство о браке старого образца где указано место и дата его рождения.
Можно ли как то восстановить свидетельство о его рождении или получить выписку какую то ?
Спасибо .

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    21.3%

    Доброго дня, Олександре!

    Якщо дані про реєстрацію народження дідуся не збереглися навіть в архіві міста, це можливо зробити лише в судовому порядку. Тобто, при відсутності документального підтвердження факту реєстрації акту цивільного стану, законодавством передбачено судовий порядок поновлення актового запису цивільного стану, в тому числі, свідоцтва про народження. Свідоцтво про шлюб дідуся під час судового розгляду позовної заяви слугуватиме предметним та істотним доказом Вашої правоти.

    В українському законодавстві для розгляду таких звернень до суду передбачений наступний порядок:

    Відповідно до статті 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК України) суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення, а також інших фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    Згідно частини першої статті 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

    У приписах частини другої статті 319 ЦПК України зазначається, що рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

    Пунктом 3.17 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 року №1064 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян» передбачено, що рішення суду про встановлення факту реєстрації актів цивільного стану є підставою для поновлення актового запису цивільного стану у відділі реєстрації актів цивільного стану за місцем складання втраченого актового запису. У цьому разі заявник подає копію рішення суду до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання разом із заявою про поновлення актового запису цивільного стану.

    У цих випадках заявник подає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання копію рішення суду разом із заявою про поновлення актового запису цивільного стану.

    Якщо підставою для внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання є рішення суду або якщо певне рішення суду є необхідним для внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за зверненням заявника проводиться виключно на підставі примірника рішення суду в електронній формі, отриманого у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром судових рішень та Державним реєстром актів цивільного стану громадян, що здійснюється інформаційно-комунікаційними засобами в електронній формі у порядку, встановленому Державною судовою адміністрацією України спільно з Міністерством юстиції України.

    У разі ухвалення рішення суду до запровадження Єдиного державного реєстру судових рішень примірник рішення суду не пізніше наступного робочого дня з дня подання відповідної заяви запитується відділом державної реєстрації актів цивільного стану у відповідного суду.

    У разі якщо рішення суду, яке є підставою для внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, відсутнє в Єдиному державному реєстрі судових рішень або його примірник неможливо отримати у зв’язку з ухваленням на тимчасово окупованій території України, відділ державної реєстрації актів цивільного стану відмовляє у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні.

    Ось приклад успішного для позивача судового рішення зі згаданого приводу:

    Рішення Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області від 23 грудня 2019 року у справі № 483/2121/19 [1] (встановлення факту народження).

    ВИСНОВОК:

    Отже, для поновлення свідоцтва про народження дідуся Вам треба спочатку звернутись до суду із заявою про встановлення факту народження. Далі у разі успішного рішення суду та в залежності від цілей отримання такого документу Ви можете або використати саме судове рішення за призначенням, або звернутись до ДРАЦСу за отриманням дублікату свідоцтва про народження. У разі відмови ДРАЦС виконати останнє, його рішення можна оскаржити в управління юстиції чи знову ж таки до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    22.1%
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, АЛЕКСАНДР!

    Ваш отец (мать) оформляли наследство за ним? Если да - можно попытаться найти копию свидетельства о рождении - подтверждающего факт родства при оформлении наследства в деле по оформлению наследства. Скорее всего оно уже передано в Государственный нотариальный архив Одесской области.

    Одесский государственный нотариальный архив (65000, Одесская область, г. Одесса, улица Академика Королева, 92-А, тел. (048) 705-10-96).

    По линии ЗАГСов и метрических книг (книг регистрации актов гражданского состояния).

    Книги регистрации актов гражданского состояния и метрические книги хранятся в отделах регистрации актов гражданского состояния в течение 75 лет с момента их составления. То есть в Вашем случае в ЗАГСе должны были хранить информацию о Вашем дедушке до 1996 года.

    По истечении 75 лет первые экземпляры книг регистрации актов гражданского состояния и метрических книг передаются отделами регистрации актов гражданского состояния районных, районных в городах, городских (городов областного значения) управлений юстиции в отдел регистрации актов гражданского состояния Главного управления юстиции Министерства юстиции Украины в Автономной Республике Крым, областных, Киевского и Севастопольского городских управлений юстиции.

    Вместе с книгами регистрации актов гражданского состояния и метрическими книгами передаются справочно-поисковые материалы к ним (Алфавитные книги, компьютерные базы данных).

    Отделы регистрации актов гражданского состояния Главного управления юстиции Министерства юстиции Украины в Автономной Республике Крым, областных, Киевского и Севастопольского городских управлений юстиции передают в государственные архивы книги регистрации актов гражданского состояния и метрические книги по описанию формы и оформляют передачу актом .

    Вместе с книгами регистрации актов гражданского состояния и метрическими книгами в государственные архивы передаются справочно-поисковые материалы к ним (алфавитные книги, компьютерные базы данных).

    ТО ЕСТЬ, в Вашем случае поскольку прошло уже 75 лет с момента рождения Вашего дедушки, то информацию о его рождении (Архивную справку) можно попробовать получить в Государственном архиве Одесской области.

    Вот ссылка на бланки архивных запросов Гос.архива Одесской области.

    Ниже приведены образцы бланков заявлений:

    а) для загрузки, распечатки, заполнения собственноручно и подачи на личном приеме, отправки обычной почтой или сканирования (копирования) заполненного бланка и отправки его по электронной почте (файлы в форматах: .jpg, .pdf, .rtf)

    б) для загрузки файла, заполнения позиций бланка в текстовом редакторе (MS Office, Word Pad и т.п.) и отправки файла с внесенной информацией по электронной почте (для этого нужно загрузить файл в формате .rtf)

    https://archive.od.gov.ua/main/zvernennya-gromadya...

    Государственный архив Одесской области (не путать с нотариальным архивом) находится по адресу - 65026, Украина, г. Одесса, ул. Жуковского, дом 18.

    Запросы принимаются по электронной почте archive@od.gov.ua (сканированный документ или качественное (прямое и светлое фото) с собственной подписью или электронный документ с электронной цифровой подписью), по почте или в ящик на проходной (ул. Жуковского, д. 18, г. Одесса, 65026).

    Зверніть увагу: Архів не володіє відомостями про осіб (їх народження та шлюби, їх місце проживання та навчання/роботу, отримання квартир, оформлення будинків тощо) за їх прізвищами або адресами, а лише зберігає документи різних державних установ, наприклад відділів реєстрації актів цивільного стану – книги реєстрації актів цивільного стану (після закінчення 75-ти річного терміну їх зберігання у відповідних відділах державної реєстрації актів цивільного стану), окремих підприємств та установ з кадрових питань, рішення (розпорядження) державних органів тощо.

    Перш ніж подати заяву до Архіву варто ознайомитись із переліком наявних фондів у розділі «Електронний архів».

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ АРХІВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ та уникнення непорозумінь при виконанні поданих запитів НЕОБХІДНО ОФОРМИТИ ЗАЯВУ на ім’я директора архіву, у якій зазначити дані про заявника, бажану форму відповіді (архівна довідка, копія, тематичний перелік тощо, в залежності від мети та суті запиту), осіб щодо яких складений запит, про час та місце події, або про конкретну інформацію, яка цікавить. Якщо мова про документ, то обов’язково потрібно вказати автора документа (ким видане рішення, розпорядження тощо), рік його видання та номер. У заяві важливо заповнити уважно всі поля (крім «додаткових відомостей»). Швидкість та результативність пошуку залежать від повноти і точності вказаних у заяві вихідних даних.

    Зразки написання заяв можна знайти тут: (https://cutt.ly/nTiG1Na)

    Заява має бути датована та містити підпис заявника.

    Послуги щодо пошуку архівної інформації, виготовлення архівних довідок, копій тощо надаються Архівом на платній основі (крім, надання архівних довідок, копій або витягів на запити фізичних і юридичних осіб, необхідних для соціального захисту громадян, а також надання архівних довідок судам, правоохоронним органам, органам державного фінансового контролю та юридичним і фізичним особам, які передали на зберігання до Архіву свої документи).

    З переліком платних послуг та їх вартістю можна ознайомитись тут (https://cutt.ly/yYQ6LYj)

    З метою економії вашого часу та коштів, а також уникнення непорозумінь при наданні платних послуг РЕКОМЕНДУЄМО спочатку точно з’ясувати в органах, куди плануєте подавати отриману в архіві інформацію, які саме документи цим органам необхідні і достатні (наприклад, лише архівна довідка, або архівна довідка та архівна копія запису про народження з книги реєстрації актів цивільного стану, або архівна довідка з апостилем).

    До уваги: проставляння апостилю не є повноваженнями Державного архіву Одеської області і здійснюється окремо замовником через Державну архівну службу України (Укрдержархів).

    Контактний телефон для узгодження прийому документів посадовими особами Укрдержархіву в громадській приймальні Укрдержархіву з питань розгляду та засвідчення архівних документів в Державній архівній службі України для подальшого їх подання на АПОСТИЛЬ в Департамент консульської служби МЗС України (044) 273-30-54.

    ___

    Если в связи с войной гражданской войной 1917 - 1922 или Отечественной войной 1941 - 1944, или иными катаклизмами (пожары и т.д.) в архиве нет данных о рождении Вашего дедушки (не сохранились метрические книги), то единственный способ установить какой-либо факт - Обращение в суд с заявлением об установлении факта, имеющего юридическое значение.

    Правоотношение по установлению факта, имеющего юридическое значение, регулируются гл. 6 разд. IV Гражданского процессуального кодекса Украины.

    Факты, имеющие юридическое значение – это факты, с которыми закон связывает возникновение, изменение или прекращение правоотношений, а именно с вопросом наследования.

    Анализ положений ст. 315 ГПК Украины свидетельствует, что факт родственных отношений между физическими лицами устанавливается в судебном порядке, когда этот факт непосредственно порождает юридические последствия.

    Вывод судов о том, что гражданская правоспособность бабы и матери истицы прекратилась после их смерти, поэтому требование об установлении между последними как матерью и дочерью родственных отношений противоречит нормам гражданского права, безосновательно, поскольку истица просила установить факт родственных отношений между ее матерью' ю и бабой потому, что он непосредственно порождает юридические последствия, а именно право матери истицы на наследство – спорную земельную долю, в порядке наследования по закону.

    Суды не учли, что установление юридического факта – родственных отношений между умершими бабой и матерью истицы, не несет юридического последствия решения их прав и обязанностей, поскольку его установление будет лишь подтверждением рождения бабой матери истицы.

    По сути, суды применили правовую позицию Верховного Суда о том, что в отношении умерших исковые требования не могут заявляться, поскольку умершие лица не имеют гражданской процессуальной правосубъектности. Однако суды не обратили внимания на то, что такое заключение касается исключительно искового производства, где заявлены требования по спору о праве. В то же время, по этому делу заявлено требование об установлении факта родственных отношений в порядке отдельного (бесспорного) производства (п. 1 ч. 1 ст. 315 ГПК Украины).

    Истец подала иск, а не заявление в порядке отдельного производства, исключительно потому, что другим требованием по этому делу был спор о праве (право на наследство), а потому все эти требования рассматриваются в исковом производстве.

    Постановление Верховного Суда от 3 ноября 2021 года по делу № 691/1237/20 (производство № 61-14225св21) - https://reyestr.court.gov.ua/Review/100884870 .

    То есть как видим, в суде придется обосновать какую цель Вы преследуете пытаясь восстановить факт и какое юридическое значение данное обстоятельство будет иметь для Вас или Вашего родителя (сына / дочери) Вашего дедушки, если обращаться от их имени.

    Свидетельство о рождении при этом будет весьма полезным документом, подтверждающим данный факт. Кроме того , учитывая возраст Вашего дедушки - он мог быть призван в ряды РККА и его данные могли сохраниться в личном деле военнослужащего, или автобиография по месту работы и т.д. Всё это можно пытаться искать в архивах и анализировать.

    Других вариантов увы нет. В ЗАГСе действительно данные могли не сохраниться, а потому не были переданы на хранение в Государственный архив Одесской области. Сохранились ли они в Государственном архиве Одесской области - надо выяснять отдельно.

    План действий может корректироваться в связи с обстоятельствами, которые Вам нужно подтвердить таким свидетельством о рождении, архивной справкой и т.д. Например национальность или другие вещи.

    К сожалению без дополнительной информации - сказать что-то более конкретное невозможно.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин

    • Александр Клієнт місяць тому

      Ярослав спасибо за ответ . в Одесский архив уже делал запрос , не сохранились данные его . В связи в войной 41-45 годов .

      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав місяць тому

        Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Пожалуйста. Жаль, что информация не особо помогла. Исходя из отсутствия данных в архиве - тогда единственный вариант - обращение в суд об установлении факта, имеющего юридическое значение. Свидетельство о браке может подтвердить часть информации о нём. Также иную часть информации можно почерпнуть в свидетельстве о рождении детей Вашего дедушки.

        Но, суду надо будет обосновать не только юридические факты (в т.ч. показаниями свидетелей, иными документами и доказательствами), но и то - зачем Вам нужно установить факт рождения Вашего дедушки с информацией, которая была указана в свидетельстве о рождении. Например - указанная национальность может быть основанием для приобретения гражданства иностранного государства и т.д. Просто так без основания высоки шансы, что суд откажется устанавливать подобные факты.

    Дерій Владислав Олегович
    14.3%

    Вітаю Вас!

    Відновлення свідоцтва про народження можливе в судовому та позасудовому порядку.

    Необхідність досудового пошуку інформації можна пояснити тим, що суд не зможе встановити факт народження особи, якщо не буде підтверджено те, що в органах РАЦСу чи в архіві інформація про особу відсутня, а заявник вжив усіх можливих заходів для позасудового встановлення факту. Разом з тим, у заявника повинні бути інші докази того, що така особа справді була народжена в Україні, однак через певні обставини втратила підтверджуючі це документи.

    У такому випадку слід звернутися із заявою до територіальних підрозділів Державного архіву та РАЦСу. Якщо бути точним, то до того, який територіально відповідає місцю народженнядідуся. Для того щоб легше було ідентифікувати особу, в запиті слід вказати всі дані про неї.

    Пошук документів в архівах часто не дає результатів. Це можна пояснити тим, що в часи Першої Світової війни та Другої Світової війни величезна кількість документів була втрачена та знищена.

    У такому разі, архів надсилає відповідь про відсутність у них такої інформації. Використавши всі можливі способи досудового встановлення факту народження дідуся на території України, Ви можете звертатись із заявою до суду.

    Згідно з п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

    Щоб вирішити питання в судовому порядку - Вам спочатку потрібно звернутись до Державного архіву області про витребування актового запису про народження дідуся. Якщо інформації немає - Вам нададуть письмову відповідь про неможливість видання витребуваної архівної довідки про народження дідуся у 1921 році.

    Наступним кроком буде подання заяви до суду про встановлення факту народження, зобов'язати відділ державної реєстрації актів цивільного стану поновити та зареєструвати актовий запис про народження дідуся. До заяви прикріпіть відповідь Державного архіву, копію свідоцтва про шлюб дідуся, копію свідоцтва про смерть дідуся.

    Схоже рішення суду - https://reyestr.court.gov.ua/Review/106105519

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас, Олександре!

    А Ви перевіряли документи, які за життя видавав, підписував, ознайомлювався тощо Ваш дідусь? Можливо серед них буде копія свідоцтва про народження.

    Перепрошую за питання, але з якою метою Ви хочете відновити його свідоцтво про народження? Чому Вам критично важливо довести ступінь родинних стосунків?

    Якщо жодні способи не допоможуть, у тому числі архів, Вам треба звертатися до суду із заявою про встановлення юридичного факту, зокрема факт народження дідуся та зобов'язати відповідний відділ РАЦС поновити актовий запис про народження,

    До прикладу, схоже питання піднімалося в Ренійському районному суді Одеської області (справа № 510/1475/19, 26.11.2019):

    C У Д В С Т А Н О В И В:

    Заявник ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про встановлення факту народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеської області, Україна) та зобов`язати Ренійський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області поновити актовий запис про народження ОСОБА_4 , вказавши відомості про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеська область, Україна).

    В обґрунтування заявлених вимог заявник посилається на те, що ОСОБА_4 був його батьком, який, народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеської області, Україна), Після 1940 років, сім`я ОСОБА_4 виїхала в Росію, а саме до Сибіру, під час цього переїзду було втрачено свідоцтво про народження ОСОБА_4 .

    На звернення до Державного архіву Одеської області заявником отримано відповідь, що в книзі реєстрації актових записів про народження за 1934 р. (червень - грудень, записи збереглись частково) Примарії м. Рені, Бессарабія, у 1918-1940 р.р. - у складі Королівства Румунія, тепер м. Рені Одеської області, запис про народження ОСОБА_4 не значиться, у зв`язку з чим підтвердити народження та надати архівну довідку не можливо.

    Враховуючи те, що встановити факт народження ОСОБА_4 в позасудовому порядку неможливо, встановлення факту має для заявника юридичне значення, зокрема необхідне йому для отримання громадянства Румунії, - просить заяву задовольнити.

    У судове засідання заявник, будучи повідомленим про дату та час розгляду справи, не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

    Заінтересована особа - представник Ренійського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Стеценко О.В. надала суду письмові пояснення, в яких зазначила, що жоден із наданих заявником документів не свідчить про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Рені, Одеської області.

    Судом в ході судового розгляду справи були дослідженні: копія паспорта громадянина РФ ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; копія свідоцтва про народження ОСОБА_3 , батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_5 ; лист з Державного архіву Одеської області від 16.07.2019 р. № А-229; нотаріально посвідченні пояснення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; договір найму житлового приміщення.

    В ході розгляду справи у судовому засіданні допитано свідка ОСОБА_2 , який пояснив, що його мама та бабуся розповідали йому, що родина ОСОБА_7 жила в м. Рені, вони дружили сім`ями. ОСОБА_4 також народився в м. Рені, про це йому розповідала бабуся.

    Дослідивши письмові докази по справі, заслухавши пояснення свідка ОСОБА_2 , суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню з огляду на наступне.

    Відповідно до ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» підстави визначення підсудності справ судам України, зокрема суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом таких випадках: … п) 7 дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України …

    В силу ст. 55 Конституції України передбачено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

    Згідно ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

    Статтею 4 Цивільно-процесуального кодексу України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    Відповідно до ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним та обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

    Керуючись п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

    Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

    Частиною 1 ст. 315 ЦПК України визначено перелік юридичних фактів, які можуть бути встановлені в судовому порядку.

    Як було встановлено судом, ОСОБА_4 народився в м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеської області, Україна), яке в період з 1918 року по 1940 рік знаходилося під окупацією Румунії. Ці обставини підтверджуються показами свідка ОСОБА_2 .. Також, письмовими поясненнями свідка ОСОБА_6 підтверджується факт проживання ОСОБА_4 в м. Рені разом з батьками. Після 1940 року його родина була змушена переїхати до Росії, у зв`язку із репресіями. Свідоцтво про народження ОСОБА_4 було втрачено. Внаслідок історичних подій, які пережило м. Рені, відновити документи про народження ОСОБА_4 , неможливо. Згідно листа Державного архіву Одеської області, в книзі реєстрації актових записів про народження за 1934 р. (червень - грудень, записи збереглись частково) Примарії м. Рені, Бессарабія, у 1918-1940 р.р. - у складі Королівства Румунія, тепер м. Рені Одеської області, запис про народження ОСОБА_4 не значиться, у зв`язку з чим підтвердити народження та надати архівну довідку не можливо.

    Встановлення юридичного факту, а саме народження ОСОБА_4 в 1934 році в м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія заявнику необхідно для відновлення румунського громадянства. Встановити факт народження ОСОБА_4 в позасудовому порядку неможливо.

    За Законом Румунії «Про громадянства», етнічні румуни, що проживають на території іншої держави мають право претендувати на отримання громадянства Румунії. Особи, які є нащадками осіб, які втратили громадянство Румунії внаслідок історичних подій, вважаються такими, що мають румунське коріння, а тому можуть претендувати на отримання громадянства Румунії.

    Відповідно до ст. 319 ЦПК України у рішенні суду про встановлення факту, що має юридичне значення повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

    Рішення суду повинно обґрунтуватись на всебічно перевірених доказах, які підтверджують заявлені вимоги.

    Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними докази; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

    Відповідно до ч. 1 ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

    Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

    Пунктом 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року встановлено, що суди можуть встановлювати факти реєстрації усиновлення (удочеріння), шлюбу, розірвання шлюбу, народження і смерті, якщо в органах реєстрації актів громадянського стану не зберігся відповідний запис чи відмовлено у його відновленні або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації акту громадянського стану.

    Статтями 18, 19 Закону України «Про органи реєстрації актів цивільного стану», що діяв до 01.07.2010 року, було передбачено, що реєстрації підлягають народження, смерть, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, зміни прізвища, імені, по-батькові.

    У статтях 12-17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачена державна реєстрація народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені та смерті.

    Пункт 3.17 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 встановлює, рішення суду про встановлення факту державної реєстрації акту цивільного стану є підставою для поновлення актового запису цивільного стану у відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його первинного складання, крім випадку зберігання запису на тимчасово окупованій території України. Рішення суду про встановлення факту народження, смерті в певний час, постановлене судом у разі неможливості їх реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану, є підставою для державної реєстрації таких фактів. У цих випадках заявник подає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання копію рішення суду разом із заявою про поновлення актового запису цивільного стану. Актовий запис про народження, смерть, складений на підставі рішення суду про встановлення факту народження, смерті, включається до книги поновлених актових записів цивільного стану, якщо з дня народження або дня настання смерті минуло більше одного року.

    Отже, виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що заяву слід задовольнити, а саме встановити факт народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеської області, Україна) та зобов`язати Ренійський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області поновити актовий запис про народження ОСОБА_4 , вказавши відомості про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: м. Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеська область, Україна).

    На підставі вищевказаного та керуючись ст. ст. 2, 4, 13, 76-78, 81, 89, 263, 264, 293, 315, 354 ЦПК України, суд, -

    ВИРІШИВ:

    Заяву ОСОБА_3 (заінтересована особа Ренійський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

    Встановити факт народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 в місті Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені, Одеська область, Україна).

    Зобов `язати Ренійський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області поновити актовий запис про народження ОСОБА_4 , вказавши відомості про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце народження: місто Рені, Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Рені Одеська область, Україна).

    Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

    Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

    Суддя К.В. Сорокін.

    ВИСНОВОК: як варіант, за відсутності інших способів, треба звертатися до суду.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Добрий день!

    У вашій ситуації, коли свідоцтво про народження дідуся не збереглося в архіві, а також враховуючи, що він уже помер, ви можете спробувати поновити цей документ через суд.

    Ось кроки, які вам потрібно здійснити:

    1. Збір наявних документів: У вашому випадку свідоцтво про шлюб дідуся, де зазначено його дату та місце народження, може бути важливим доказом. Крім того, можна зібрати інші документи, де може бути інформація про його народження, наприклад, військовий квиток, старі паспорти, документи про отримання освіти або будь-які інші документи, які підтверджують його дату народження.
    2. Звернення до суду: Для відновлення свідоцтва про народження необхідно подати позов до суду. У позові потрібно буде обґрунтувати необхідність відновлення свідоцтва про народження, надавши всі зібрані документи як докази.
    3. Судовий розгляд: Суд розгляне ваші докази та може прийняти рішення про поновлення запису про народження вашого дідуся. На підставі рішення суду ви зможете отримати нове свідоцтво про народження або виписку з реєстру актів цивільного стану.
    4. Отримання документа: Якщо суд задовольнить ваш позов, з рішенням суду ви зможете звернутися до органу РАЦС, де на підставі цього рішення буде видано нове свідоцтво або виписку.

    Рекомендую звернутися до юриста, який допоможе вам правильно підготувати позов та супроводжуватиме вас у процесі розгляду справи в суді.

    Якщо у вас виникнуть додаткові запитання або потрібна допомога, будь ласка, звертайтеся!

    Богун Сергій Павлович
    13.3%

    Доброго дня.

    Відновлення свідоцтва про народження померлого – неможливо, альтернативою служить виписка з архіву (архівна довідка).

    Міністерство юстиції з посиланням на Державну архівну службу роз'яснило, де можна отримати архівну довідку про народження, одруження, розлучення, смерть.

    Зокрема, Мін'юст зазначає, що передача книг державної реєстрації актів цивільного стану, метричних книг на постійне зберігання до державного архіву здійснюється щороку після закінчення 75 років зберігання їх у відділах державної реєстрації актів цивільного стану.

    Отже, якщо термін реєстрації акта цивільного стану не перевищує 75 років з дня його укладення - міністерство рекомендує звертатися за отриманням запитуваних документів до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання.

    Після завершення 75-річного строку зберігання документів у відділах державної реєстрації актів цивільного стану за отриманням довідки необхідно звернутися до державного архіву відповідної області, м. Києва.

    Якщо не допоможе - Вам необхідно звернутися до суду, щодо встановлення юридичного факту.

    Місцевий загальний суд, у відповідності до ст. 315 ЦПК України, розглядає наступні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення:

    • родинних відносин між фізичними особами;

    • перебування фізичної особи на утриманні;

    • каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги з загальнообов’язкового державного соціального страхування;

    • реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

    • проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;

    • належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

    • народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

    • смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

    • смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

    • інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.7%

    Доброго дня, Надаю відповідь на ваше запитання:

    Вам треба звернутись до РАтсц отримати відмову та звертатись до суду.

    Отримання повторного свідоцтва про народження

    У випадку втрати чи пошкодження свідоцтва про народження його можна отримати повторно, звернувшись до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС), або подавши заяву на порталі ДІЯ. Отримати повторне свідоцтво можна особисто у відділі ДРАЦС, або поштою. Послуга надається за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.

    Повторна видача таких свідоцтв здійснюється незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника (в умовах воєного стану чи перебоїв в роботі реєстрів отримати можливо тільки в органі, який видав оригінал).

    Перелік необхідних документів

    За загальним правилом для отримання свідоцтва про народження необхідно написати відповідну заяву, а також додати такі документи:

    а) медичний висновок про народження, сформований в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я відповідно до Порядку формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі-медичних висновків електронної системи охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 вересня 2020 року № 2136, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 вересня 2020 року за № 953/35236.

    Електронний примірник медичного висновку про народження та відомості, необхідні для проведення державної реєстрації народження, отримуються органом державної реєстрації актів цивільного стану за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або шляхом автоматизованого обміну відомостями між інформаційними ресурсами Національної служби здоров’я України та Міністерства юстиції України через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів за сформованим запитом, що містить відомості про унікальний номер медичного висновку, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) та/або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) та реквізити паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу матері.

    • паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не в праві відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб;
    • паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;
    • свідоцтво про шлюб як документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини. За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його державну реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини.
    • рішення суду у випадках передбачених законодавством.

    У разі подання заяви в електронній формі до заяви додаються електронні копії документів, передбачених в абзаці першому цього підпункту, виготовлені шляхом сканування, з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису заявника.

    У разі народження дитини жінкою, яка є громадянкою іноземної держави або особою без громадянства, яка проживає на території України, замість реквізитів паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу матері, зазначаються відомості про реквізити посвідки на постійне проживання такої жінки (Наказ Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2010 року № 52/5 "Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні"). При цьому в графі «Для відміток» актового запису про народження робиться відмітка: «Мати дитини ідентифікована електронною системою охорони здоров’я за даними посвідки на постійне проживання» та зазначаються номер відповідної посвідки та код територіального органу/територіального підрозділу ДМС, що оформив посвідку;

    б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

    в) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

    г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма № 106-2/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

    ґ) медичний документ, виданий компетентним суб’єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження провадиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою (пункт 2 глави 1 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA