Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 01 вересня 2024, питання №118647 340₴

Чи можна продовжити академічну відпустку під час війни у звʼязку з перебуванням за кордоном?

Я студентка. На 3 курсі взяла академічну відпустку у звʼязку з перебуванням та навчанням за кордоном. Пройшов рік, і з того часу нічого не змінилось. Я б хотіла продовжити академічну відпустку і зверталась з цим питанням до заступника декана. Вона сказала що це неможливо, тому що немає поважної причини. Але відповідно до наказу МОН я маю право взяти академічну відпустку у звʼязку з перебуванням за кордоном.
Тож, чи маю я право продовжити академічну відпустку, чи це залежить безпосередньо від університету?
Якщо так, що я маю робити в випадку якщо мені відмовили?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Тож, чи маю я право продовжити академічну відпустку, чи це залежить безпосередньо від університету?Якщо так, що я маю робити в випадку якщо мені відмовили?

    Відповідь на це питання потрібно шукати безпосередньо в законодавстві.

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    07.02.2024 № 134

    Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки

    ...

    3. У цьому Положенні терміни вживаються в таких значеннях:

    академічна відпустка - переривання здобувачем вищої освіти навчання з підстав і причин, визначених цим Положенням, що унеможливлюють виконання освітньої програми. На час академічної відпустки призупиняються права та обов’язки здобувача вищої освіти, виконання ним індивідуального навчального плану (індивідуального плану наукової роботи). На час академічної відпустки особи, які належать до певних категорій, визначених законодавством, зберігають за собою окремі права здобувача вищої освіти відповідно до цього Положення.

    V. Переривання навчання здобувачів вищої освіти

    1. Переривання навчання здобувачів вищої освіти здійснюється шляхом надання їм академічної відпустки. Такі особи не відраховуються з числа здобувачів вищої освіти.

    Дія договору про навчання між вступником та закладом вищої освіти, а також між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати, укладені відповідно до частини шістнадцятої статті 44 Закону України «Про вищу освіту», зупиняється на строк надання академічної відпустки.

    2. Академічна відпустка може бути надана відповідно до цього Положення з таких причин:

    за медичними показаннями, що унеможливлюють поєднання відновлювального лікування з навчанням (у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребує тривалого відновлювального лікування); загострення хронічних захворювань або часті захворювання (понад один місяць впродовж півріччя); анатомічні дефекти, що не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання;

    у зв’язку з участю в програмі академічної мобільності - якщо навчання чи стажування в освітній або науковій установі (у тому числі іноземної держави) унеможливлює виконання учасником академічної мобільності індивідуального навчального плану за основним місцем навчання;

    у зв’язку з призовом на військову службу (призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на строкову військову службу, вступу на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, вступу на військову службу за контрактом відповідно до законодавства);

    у зв’язку з довгостроковим службовим відрядженням здобувача, який поєднує навчання з роботою;

    у зв’язку із сімейними обставинами - перерва у навчанні, процедуру надання якої визначає заклад вищої освіти, та яка надається здобувачу вищої освіти на підставі його вмотивованої заяви на строк не більше одного року за весь період навчання за відповідним рівнем вищої освіти;

    у зв’язку з вагітністю та пологами; доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

    якщо дитина здобувача вищої освіти згідно з медичним висновком потребує домашнього догляду до досягнення дитиною шестирічного, шістнадцятирічного, вісімнадцятирічного віку у випадках, встановлених пунктом 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки».

    3. Надання академічної відпустки здійснюється за наказом керівника закладу вищої освіти, у якому зазначаються причина, підстава для надання та тривалість, у тому числі посилання на тривалість відпустки, встановлену законодавством (у разі необхідності). При цьому тривалість академічної відпустки з причини, зазначеної у абзаці сьомому пункту 2 цього розділу, не може перевищувати тривалості соціальної відпустки, наданої відповідно до Закону України «Про відпустки», але за бажанням здобувача вищої освіти може надаватися на строк, менший за таку соціальну відпустку.

    5. Після завершення строку переривання навчання, наданого здобувачу вищої освіти у визначеному цим Положенням порядку, особа може бути поновлена на навчання шляхом допуску до освітнього процесу.

    6. Допуск до освітнього процесу здобувачів вищої освіти, у яких завершився строк переривання навчання, здійснюється наказом керівника закладу вищої освіти на підставі заяви здобувача вищої освіти, що подана у письмовій або електронній формі не пізніше, ніж за п’ять днів до завершення строку академічної відпустки.

    Здобувачі вищої освіти, які у визначений цим пунктом термін не подали документи для оформлення допуску до освітнього процесу або продовження строку академічної відпустки, відраховуються із закладу вищої освіти за порушення умов договору про навчання у закладі вищої освіти.

    7. Спірні питання щодо надання або продовження строку академічної відпустки, допуску здобувача вищої освіти до освітнього процесу розглядаються закладом вищої освіти за участю органів студентського самоврядування або наукового товариства студентів (курсантів, слухачів), аспірантів, докторантів і молодих вчених у порядку, визначеному закладом вищої освіти або в судовому порядку.

    ПО СУТІ, ВИЇЗД ЗА КОРДОН Є СІМЕЙНОЮ ОБСТАВИНОЮ, У ЗВ'ЯЗКУ З ЯКОЮ АКАДЕМІЧНА ВІДПУСТКА МОЖЕ БУТИ НАДАНА ОДИН РАЗ ПРОТЯГОМ ВСЬОГО ПЕРІОДУ НАВЧАННЯ. ТОМУ В ЦІЛОМУ Я ПОГОДЖУЮСЯ ІЗ ЗАКЛАДОМ ОСВІТИ.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ангеліна!

    Згідно із статтею 46 Закону України "Про вищу освіту":

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

    Відповідно до Наказу МОН 07.02.2024 № 134 "Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки":

    V. Переривання навчання здобувачів вищої освіти

    1. Переривання навчання здобувачів вищої освіти здійснюється шляхом надання їм академічної відпустки. Такі особи не відраховуються з числа здобувачів вищої освіти.

    Дія договору про навчання між вступником та закладом вищої освіти, а також між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати, укладені відповідно до частини шістнадцятої статті 44 Закону України «Про вищу освіту», зупиняється на строк надання академічної відпустки.

    2. Академічна відпустка може бути надана відповідно до цього Положення з таких причин:

    • за медичними показаннями, що унеможливлюють поєднання відновлювального лікування з навчанням (у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребує тривалого відновлювального лікування); загострення хронічних захворювань або часті захворювання (понад один місяць впродовж півріччя); анатомічні дефекти, що не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання;
    • у зв’язку з участю в програмі академічної мобільності - якщо навчання чи стажування в освітній або науковій установі (у тому числі іноземної держави) унеможливлює виконання учасником академічної мобільності індивідуального навчального плану за основним місцем навчання;
    • у зв’язку з призовом на військову службу (призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на строкову військову службу, вступу на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, вступу на військову службу за контрактом відповідно до законодавства);
    • у зв’язку з довгостроковим службовим відрядженням здобувача, який поєднує навчання з роботою;
    • у зв’язку із сімейними обставинами - перерва у навчанні, процедуру надання якої визначає заклад вищої освіти, та яка надається здобувачу вищої освіти на підставі його вмотивованої заяви на строк не більше одного року за весь період навчання за відповідним рівнем вищої освіти;
    • у зв’язку з вагітністю та пологами; доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
    • якщо дитина здобувача вищої освіти згідно з медичним висновком потребує домашнього догляду до досягнення дитиною шестирічного, шістнадцятирічного, вісімнадцятирічного віку у випадках, встановлених пунктом 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки».

    3. Надання академічної відпустки здійснюється за наказом керівника закладу вищої освіти, у якому зазначаються причина, підстава для надання та тривалість, у тому числі посилання на тривалість відпустки, встановлену законодавством (у разі необхідності). При цьому тривалість академічної відпустки з причини, зазначеної у абзаці сьомому пункту 2 цього розділу, не може перевищувати тривалості соціальної відпустки, наданої відповідно до Закону України «Про відпустки», але за бажанням здобувача вищої освіти може надаватися на строк, менший за таку соціальну відпустку.

    4. Для надання академічної відпустки здобувачі вищої освіти звертаються до закладу вищої освіти за місцем навчання із заявою в паперовій або електронній формі, в якій зазначають причину, строк академічної відпустки, а також підставу.

    5. Після завершення строку переривання навчання, наданого здобувачу вищої освіти у визначеному цим Положенням порядку, особа може бути поновлена на навчання шляхом допуску до освітнього процесу.

    6. Допуск до освітнього процесу здобувачів вищої освіти, у яких завершився строк переривання навчання, здійснюється наказом керівника закладу вищої освіти на підставі заяви здобувача вищої освіти, що подана у письмовій або електронній формі не пізніше, ніж за п’ять днів до завершення строку академічної відпустки.

    Здобувачі вищої освіти, які у визначений цим пунктом термін не подали документи для оформлення допуску до освітнього процесу або продовження строку академічної відпустки, відраховуються із закладу вищої освіти за порушення умов договору про навчання у закладі вищої освіти.

    7. Спірні питання щодо надання або продовження строку академічної відпустки, допуску здобувача вищої освіти до освітнього процесу розглядаються закладом вищої освіти за участю органів студентського самоврядування або наукового товариства студентів (курсантів, слухачів), аспірантів, докторантів і молодих вчених у порядку, визначеному закладом вищої освіти або в судовому порядку.

    Термін академвідпустки залежить від підстав її оформлення, так само, як і її можливість її продовження. Заклад освіти має право не продовжувати відпучтку, якщо причини будуть визнані недостатньо обґрунтованими.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    від 07.02.2024 р. № 134

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України08 квітня 2024 р. за № 509/41854

    Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки

    V. Переривання навчання здобувачів вищої освіти

    1. Переривання навчання здобувачів вищої освіти здійснюється шляхом надання їм академічної відпустки. Такі особи не відраховуються з числа здобувачів вищої освіти.

    Дія договору про навчання між вступником та закладом вищої освіти, а також між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати, укладені відповідно до частини шістнадцятої статті 44 Закону України “Про вищу освіту”, зупиняється на строк надання академічної відпустки.

    2. Академічна відпустка може бути надана відповідно до цього Положення з таких причин:

    за медичними показаннями, що унеможливлюють поєднання відновлювального лікування з навчанням (у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребує тривалого відновлювального лікування); загострення хронічних захворювань або часті захворювання (понад один місяць впродовж півріччя); анатомічні дефекти, що не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання;

    у зв’язку з участю в програмі академічної мобільності – якщо навчання чи стажування в освітній або науковій установі (у тому числі іноземної держави) унеможливлює виконання учасником академічної мобільності індивідуального навчального плану за основним місцем навчання;

    у зв’язку з призовом на військову службу (призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на строкову військову службу, вступу на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, вступу на військову службу за контрактом відповідно до законодавства);

    у зв’язку з довгостроковим службовим відрядженням здобувача, який поєднує навчання з роботою;

    у зв’язку із сімейними обставинами – перерва у навчанні, процедуру надання якої визначає заклад вищої освіти, та яка надається здобувачу вищої освіти на підставі його вмотивованої заяви на строк не більше одного року за весь період навчання за відповідним рівнем вищої освіти;

    у зв’язку з вагітністю та пологами; доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

    якщо дитина здобувача вищої освіти згідно з медичним висновком потребує домашнього догляду до досягнення дитиною шестирічного, шістнадцятирічного, вісімнадцятирічного віку у випадках, встановлених пунктом 3 частини першої статті 25 Закону України “Про відпустки”.

    4. Для надання академічної відпустки здобувачі вищої освіти звертаються до закладу вищої освіти за місцем навчання із заявою в паперовій або електронній формі, в якій зазначають причину, строк академічної відпустки, а також підставу.

    5. Після завершення строку переривання навчання, наданого здобувачу вищої освіти у визначеному цим Положенням порядку, особа може бути поновлена на навчання шляхом допуску до освітнього процесу.

    6. Допуск до освітнього процесу здобувачів вищої освіти, у яких завершився строк переривання навчання, здійснюється наказом керівника закладу вищої освіти на підставі заяви здобувача вищої освіти, що подана у письмовій або електронній формі не пізніше, ніж за п’ять днів до завершення строку академічної відпустки.

    Здобувачі вищої освіти, які у визначений цим пунктом термін не подали документи для оформлення допуску до освітнього процесу або продовження строку академічної відпустки, відраховуються із закладу вищої освіти за порушення умов договору про навчання у закладі вищої освіти.

    7. Спірні питання щодо надання або продовження строку академічної відпустки, допуску здобувача вищої освіти до освітнього процесу розглядаються закладом вищої освіти за участю органів студентського самоврядування або наукового товариства студентів (курсантів, слухачів), аспірантів, докторантів і молодих вчених у порядку, визначеному закладом вищої освіти або в судовому порядку.

    НАЖАЛЬ, ПРОСТО ПЕРЕБУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ НЕ НАДАЄ ПРАВА НА АКАДЕМІЧНУ ВІДПУСТКУ.

    Середницький Євгеній Вікторович
    25%
    Середницький Євгеній Вікторович 15 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю! Згідно з українським законодавством, ви маєте право на академічну відпустку, в тому числі й у зв’язку з перебуванням та навчанням за кордоном. Продовження академічної відпустки може бути дозволене в окремих випадках, зокрема, якщо зберігаються обставини, що стали підставою для першого надання відпустки.

    Ваші дії в ситуації відмови:

    1. Зверніться до декана або ректора: Ви можете подати письмову заяву з проханням продовжити академічну відпустку, обґрунтувавши її необхідність на підставі чинного законодавства та нормативних документів МОН. Якщо заступник декана відмовив, можливо, рішення вищого керівництва університету буде іншим.
    2. Ознайомтесь із нормативними документами університету: Перевірте внутрішні правила вашого університету, які регулюють питання академічної відпустки. Можливо, вони надають детальну інформацію про обставини, за яких відпустка може бути продовжена.
    3. Письмовий запит та апеляція: Якщо вам офіційно відмовили, попросіть надати письмове роз'яснення з посиланням на відповідні нормативні акти. Ви маєте право оскаржити це рішення у вищих інстанціях університету або навіть в органах Міністерства освіти і науки України.
    4. Консультація з юристом: Якщо справа набирає обертів, зверніться до юриста, який спеціалізується на освітньому праві, для допомоги у вирішенні питання в правовому полі.

    У разі, якщо ваш університет відмовляється продовжити академічну відпустку всупереч законодавству, ви маєте право захищати свої інтереси в судовому порядку.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На відміну від здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти у студентів ВНЗ перебування за кордоном не є підставою для оформлення академічної відпустки.

    Згідно пункту 2 розділу V Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки Академічна відпустка може бути надана відповідно до цього Положення з таких причин:

    • за медичними показаннями, що унеможливлюють поєднання відновлювального лікування з навчанням (у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребує тривалого відновлювального лікування); загострення хронічних захворювань або часті захворювання (понад один місяць впродовж півріччя); анатомічні дефекти, що не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання;
    • у зв’язку з участю в програмі академічної мобільності - якщо навчання чи стажування в освітній або науковій установі (у тому числі іноземної держави) унеможливлює виконання учасником академічної мобільності індивідуального навчального плану за основним місцем навчання;
    • у зв’язку з призовом на військову службу (призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на строкову військову службу, вступу на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, вступу на військову службу за контрактом відповідно до законодавства);
    • у зв’язку з довгостроковим службовим відрядженням здобувача, який поєднує навчання з роботою;
    • у зв’язку із сімейними обставинами - перерва у навчанні, процедуру надання якої визначає заклад вищої освіти, та яка надається здобувачу вищої освіти на підставі його вмотивованої заяви на строк не більше ОДНОГО року за весь період навчання за відповідним рівнем вищої освіти
    • у зв’язку з вагітністю та пологами; доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
    • якщо дитина здобувача вищої освіти згідно з медичним висновком потребує домашнього догляду до досягнення дитиною шестирічного, шістнадцятирічного, вісімнадцятирічного віку у випадках, встановлених пунктом 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки».

    Отже, якщо Ви є учасником програми академічної мобільності - Ви маєте право на академічну відпустку.

    Крім того, згідно статті 57-1 ЗУ "Про освіту"

    1. Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

    • організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
    • збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
    • місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

    Отже, Ви можете звернутись до ВНЗ та просити, щоб Вам продовжили академічну відпустку (за іншою підставою) або організували освітній процес в дистанційній формі у зв'язку з вимушеною зміною проживання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024