Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 01 вересня 2024, питання №118653

"Відстрочка" від мобілізаційного розпорядження / на відправку на 2 місяці!?

Доброго вечора, Законом України № 3633-IX від 11.04.2024р. внесено до ч.3 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" такий абзац:
"Для громадян, які самостійно прибули до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підлягають направленню на навчання (підготовку) у зв’язку з призовом на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, час явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки встановлюється протягом двох місяців з дня проходження військово-лікарської комісії."

Тобто це такий собі "босус", щоб стимулювати військовозобов’язаних мобілізуватись і приходити в ТЦК добровільно!

Чи правильно я розумію ?:

У випадку, якщо військовозобов’язаний самостійно і добровільно прибув до ТЦК для: уточнення даних / взяття на облік / проходження ВЛК і він раніше не проходив військову службу (+ не будо військової кафедри у ВУЗі) + у такому випадку відповідно до п.95 постанови КМУ №560 він має направлятися по мобілізаційному розпорядженню (повістці на відправку) до навчальних частин (центрів) для проходження базової загальновійськової підготовки, то після проходження ВЛК з прийняттям рішення, що він придатний до військової служби - ТЦК зобовязані ( ТРЕБА ВИМАГАТИ виконати норму закону ) видати мобілізаційне розпорядження (повістку зявитись у ТЦК на відправку) з "відстрочкою" через 2 місяці від дати яка зазначена в довідці ВЛК?

Дякую за роз'яснення.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Тобто це такий собі "босус", щоб стимулювати військовозобов’язаних мобілізуватись і приходити в ТЦК добровільно! Чи правильно я розумію ?:

    Так, правильно розумієте.

    ТЦК зобовязані ( ТРЕБА ВИМАГАТИ ) видати мобілізаційне розпорядження (повістку зявитись у ТЦК на відправку) з "відстрочкою" через 2 місяці від дати яка зазначена в довідці ВЛК?

    Це Ви також правильно розумієте, проте вже є неоднаразові випадки, коли у такий ситуації ТЦК просто видає мобілізаційне розпорядження на наступний день.

    То ж за можливості не раджу йти таким шляхом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дмитро Клієнт 14 днів тому

    Дякую Юрий Климентьевич за пораду.

    "проте вже є неоднаразові випадки, коли у такий ситуації ТЦК просто видає мобілізаційне розпорядження на наступний день."

    Це навіть постійні випадки! Після ВЛК, відразу мобілізаційне розпорядження на ранок наступного дня, потім психологічний тест і залишити будівлю ТЦК вже не даюсь, відбирають телефон і ночуй в ТЦК до ранку!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я знаю, Дмитро, на жаль... Якщо у людини немає підстави для відстрочки, то кожен крок - це великий ризик бути мобілізованим. Що говорити, якщо чоловіків, які мають право на відстрочку, незаконо мобілізують...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024