Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 вересня 2024, питання №118897 500₴

Чи можу розраховувати на отримання категорії "а"?

Вітаю!
У чоловіка є два моменти, на основі яких можна отримати тимчасову непридатність / категорію "б" / категорію "а"
ВЛК заплановано на наст. тижні

1. Видалення кили поперекового відділу хребта (21.06.24)
Робили у держ. лікарні зараз чоловік знаходиться ще на лікарняному (до 17.09.24)

- тут на скільки я ознайомилась з нак. 402, можна отримати тільки тимчасову непридатність.
1) на який термін?
2) керуючись ст.65 чи можна отримати категобію Б?

2. У 2005 році перенесений ретробульбарний неврит обох очей (виписки з держ. лікарні всі є).
Зараз ми зробили більш свіжі заключення також у держ. лікарні ( від 04.09.24)

Діагнози:
- Основний Н47.2 - атрофія зорового нерву
- Супутній: Н52.2 - астигматизм / Н52.1 - міопія ( гострота зору 0,1 на кожному оці)

Чи є можливіть при таких діагнозах отримати А (зі знянттям з військового обдіку?)
Також лікавить, чи буде користь, якщо взяти з собою адвоката (як супровід) при проходженні ВЛК?

Дякую!

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    1. Видалення кили поперекового відділу хребта (21.06.24)Робили у держ. лікарні зараз чоловік знаходиться ще на лікарняному (до 17.09.24) - тут на скільки я ознайомилась з нак. 402, можна отримати тільки тимчасову непридатність.

    1) на який термін?

    Як правило, тимчасова непридатність надається на час реабілітації, в залежності від стану здоров'я можна розраховувати на 2-6 місяців

    2) керуючись ст.65 чи можна отримати категобію Б?

    Все залежить від ступеня порушення функцій.

    Якщо порушення помірні - можна розраховувати на пункт "б" статті 64 Розкладу хвороб

    Якщо ж порушення функцій незначні або наявні об’єктивні дані без порушень функцій - то ВЛК може визнати чоловіка придатним за пункт "в" статті 64 Розкладу хвороб

    2. У 2005 році перенесений ретробульбарний неврит обох очей (виписки з держ. лікарні всі є).Зараз ми зробили більш свіжі заключення також у держ. лікарні ( від 04.09.24)Діагнози:- Основний Н47.2 - атрофія зорового нерву- Супутній: Н52.2 - астигматизм / Н52.1 - міопія ( гострота зору 0,1 на кожному оці)

    Атрофія зорових нервів зі значним порушенням зорових функцій (діагноз повинен бути підтверджений об’єктивними нейрофункціональними методами досліджень) відноситься до пункту "а" статті 26 Розкладу хвороб.

    Значним зниженням зорових функцій вважається гострота зору з максимально переносимою корекцією до 0,2;

    Чи є можливіть при таких діагнозах отримати А (зі знянттям з військового обдіку?)

    Якщо чоловік має атрофію зорових нервів на обох очах, при цьому гострота зору з максимально переносимою корекцією до 0,2 - то його повинні визнати непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку за пунктом "а" статті 26 Розкладу хвороб

    По хворобам хребта досить складно отримати непридатність.

    Також лікавить, чи буде користь, якщо взяти з собою адвоката (як супровід) при проходженні ВЛК?

    Лікарі приймають рішення на підставі діагнозів, які підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    В разі неправомірного висновку ВЛК - його можна оскаржити.

    Навряд чи адвокат зможе вплинути на рішення ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Яна!

    1. Видалення кили поперекового відділу хребта (21.06.24)Робили у держ. лікарні зараз чоловік знаходиться ще на лікарняному (до 17.09.24)

    - тут на скільки я ознайомилась з нак. 402, можна отримати тільки тимчасову непридатність.1) на який термін?2) керуючись ст.65 чи можна отримати категобію Б?

    1. Після операції військовозобов'язаному у відповідності із статтею 65 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 повинні надати тимчасову непридатність строком від 1 до 6 місяців в залежності від тяжкості перебігу захворювання та строку реабілітаційного періоду.

    Відповідно до пункту 3.10 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402

    "У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби".

    2. Пункт "б" за статтею 64 Розкладу хвороб можливо отримати лише після закінчення строку тимчасової непридатності та проходження повторної ВЛК, яка повинна визначити ступінь придатності до служби Вашого чоловіка. За пунктом "б" чоловік повинен мати помірні порушення функцій організму у зв'язку із захворюванням.

    Відповідно до Додатку 2 до статті 64 Розкладу хвороб:

    "2) до пункту «б» належать:

    остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;

    інфекційний спондиліт з нечастими загостреннями (1 раз на рік та рідше);

    поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;

    спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом;

    стан після видалення міжхребцевого диска (для обстежуваних за графою I Розкладу хвороб)".

    2. У 2005 році перенесений ретробульбарний неврит обох очей (виписки з держ. лікарні всі є).Зараз ми зробили більш свіжі заключення також у держ. лікарні ( від 04.09.24)

    Діагнози:- Основний Н47.2 - атрофія зорового нерву- Супутній: Н52.2 - астигматизм / Н52.1 - міопія ( гострота зору 0,1 на кожному оці)

    Чи є можливіть при таких діагнозах отримати А (зі знянттям з військового обдіку?)

    Атрофія зорового нерву на одному оці чи на обох? Якщо на одному, то шансів на пункт "а" немає, якщо на двох очах, то є.

    Стаття 30 Розкладу хвороб (порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше).

    "а) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр". Даний пункт взагалі не містить "астигматизму".

    Стаття 31 Розкладу хвороб (розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо).

    "а) сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук". Гострота зору 0,1 не вважається сліпотою.

    Стаття 26 Розкладу хвороб (хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння, дегенеративні захворювання), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів, інші хвороби ока та його придаткового апарату Н15-Н22; Н25-Н28; Н30-Н36; Н33.3; Н43-Н45; Н46-Н48).

    "а) різко виражені з прогресуючим, значно вираженим зниженням зорових функцій та частими загостреннями на обох очах

    1) до пункту «а» належать:

    захворювання з прогресуючим, значним зниженням зорових функцій та ті, які не піддаються консервативному, хірургічному лікуванню;

    спадкові абіотрофії сітківки (діагноз абіотрофії сітківки повинен бути підтверджений об’єктивними нейрофункціональними методами досліджень);

    стани після кератопластики (кератопротезування) обох очей незалежно від функцій ока.

    кератоконус III або IV стадії на обох очах;

    порушення периферичного зору по типу геміанопсії;

    атрофія зорових нервів зі значним порушенням зорових функцій (діагноз повинен бути підтверджений об’єктивними нейрофункціональними методами досліджень)".

    Також лікавить, чи буде користь, якщо взяти з собою адвоката (як супровід) при проходженні ВЛК?

    Жодної користі від цього Ви не отримаєте. Адвокат не має права втручатись в роботу лікарів при проходженні клієнтом ВЛК. Крім того, вже у багатьох містах адвокатів та юристів перестали пускати до ТЦК, оскільки це "режимний об'єкт".

    Чоловік повинен пройти ВЛК самостійно та, у разі незгоди з рішенням ВЛК, оскаржити останнє.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    1. Якщо чоловіку було видалено грижу, терміново біжіть до сімейного лікаря або профільного лікаря з проханням направити чоловіка на МСЕК. Після оперативного втручання на спині, зокрема видалення грижі, особі присвоється група інвалідності строком на один рік. Інвалідність зараз - це і відстрочка, і право виїзду за кордон.

    На ВЛК нічого більшого, окрім тимчасова непридатність, чоловік не отримає. При чому, вперше вона була встановлена строком на 2 місяці.

    Стаття 65

    Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м’язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    2. Що стосується проблем із зором, також складне питання. Але поєднання атрофії зорових нервів разом зі значним порушенням гостроти зору в теорії може розглядатися за статтею 26А.

    Стаття 26

    Включено: хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння, дегенеративні захворювання), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів, інші хвороби ока та його придаткового апарату Н15-Н22; Н25-Н28; Н30-Н36; Н33.3; Н43-Н45; Н46-Н48

    а) різко виражені з прогресуючим, значно вираженим зниженням зорових функцій та частими загостреннями на обох очах

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) те ж саме на одному оці або помірно виражені на обох очах

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) помірно виражені, непрогресуючі з рідкими загостреннями на одному оці або незначно виражені на обох очах

    Придатні

    Стаття 26: передбачає хронічні, важко виліковні або невиліковні захворювання запального, інфекційного, дегенеративного, дистрофічного та іншого походження.

    У разі закінченого процесу або захворювань з нечастими загостреннями (не більше двох разів на рік), а також після пересадження тканин придатність до військової служби визначається залежно від функцій ока за відповідними статтями Розкладу хвороб. За наявності новоутворень ока та його придатків медичний огляд проводиться відповідно до статті 8 або 10 Розкладу хвороб.

    1) до пункту «а» належать:

    захворювання з прогресуючим, значним зниженням зорових функцій та ті, які не піддаються консервативному, хірургічному лікуванню;

    спадкові абіотрофії сітківки (діагноз абіотрофії сітківки повинен бути підтверджений об’єктивними нейрофункціональними методами досліджень);

    стани після кератопластики (кератопротезування) обох очей незалежно від функцій ока.

    кератоконус III або IV стадії на обох очах;

    порушення периферичного зору по типу геміанопсії;

    атрофія зорових нервів зі значним порушенням зорових функцій (діагноз повинен бути підтверджений об’єктивними нейрофункціональними методами досліджень).

    При стійких центральних та парацентральних скотомах, зумовлених ураженням центральної нервової системи, придатність до військової служби визначається залежно від функцій органу зору.

    У разі стійкого звуження поля зору знизу та ззовні (за вертикальним та горизонтальним меридіанами) від точки фіксації до рівня менше 30 градусів на обох очах постанова за графами I-III Розкладу хвороб приймається за пунктом «а», те саме на одному оці - за пунктом «б»; від 30 до 45 градусів на обох очах - за пунктом «б», те саме на одному оці - за пунктом «в».

    2) до пункту «б» належать:

    кератоконус II стадії на одному або обох очах, кератоконус III або IV стадії на одному оці;

    кератоглобус, афакія, вивих та підвивих кришталика;

    артифакія після операцій виконаних не методом ультразвукової факоемульсифікації та імплантацією інтраокулярних лінз з розміщенням не в капсульному мішку на одному або обох очах;

    короткозорість обох очей в одному з меридіанів більш як 3,0 дптр за наявності дегенеративно-дистрофічних змін на очному дні (периферичні розриви сітківки без відшарування сітківки, крайова дегенерація сітківки, множинні хоріоретинальні вогнища, задня стафілома тощо) при помірному зниженні зорових функцій;

    атрофія зорового нерва при помірному зниженні зорових функцій;

    периферичні розриви сітківки без відшарування сітківки.

    Громадяни, після оптико-реконструктивних операцій на рогівці або склері, визнаються тимчасово непридатними до військової служби, при цьому їм надається відстрочка від призову за станом здоров’я на 2 місяці, а військовослужбовцям надається відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або звільнення від службових обов’язків за статтею 32 Розкладу хвороб. Придатність осіб до військової служби після операції визначається залежно від стану функцій ока за відповідними статтями Розкладу хвороб.

    Особи, які перенесли оптико-реконструктивні операції на рогівці, визнаються придатними до навчання у ВВНЗ не раніше ніж через три місяці після проведеної операції за умови відсутності післяопераційних ускладнень та дегенеративно-дистрофічних змін на очному дні.

    При афакії, артифакії на одному або обох очах рішення щодо тих, хто оглядається за графами II, III Розкладу хвороб приймається відповідно до вимог статті 31 залежно від гостроти зору з практично переносимою корекцією будь-якого виду, у тому числі інтраокулярними та контактними лінзами.

    Особи, які працюють з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, ЛВ, у яких при біомікроскопії виявлено помутніння під задньою капсулою кришталика та наявні переконливі ознаки прогресування помутнінь кришталика (значне збільшення їх кількості та розміру в разі тривалого нагляду), визнаються непридатними до роботи з ними.

    При атрофії зорового нерва, що не прогресує, придатність до військової служби тих, хто оглядається за графами I-III Розкладу хвороб визначається залежно від функцій ока (гострота зору, поле зору тощо). Особи, які вступають у ВВНЗ, визнаються непридатними до вступу у ВВНЗ.

    У всіх випадках наявності сторонніх тіл у середині ока питання про придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, вирішується не раніше ніж через 3 місяці після травми. При збережених функціях ока (гострота зору, поле зору, темнова адаптація тощо), відсутності запальних явищ та ознак металозу вони визнаються придатними до військової служби, але не призначаються до складу екіпажів танків та бойових броньованих машин, водіями інших транспортних засобів, а також на роботи, пов’язані з вібрацією тіла.

    3) до пункту «в» належать:

    артифакія на одному або обох очах після операцій ультразвукової факоемульсифікації без ускладнень та наявності задньокамерних інтраокулярних лінз з розміщенням у капсульному мішку;

    сформований рогівковий клапоть внаслідок ексимерлазерної корекції;

    наявність факічних інтраокулярних лінз.

    Також лікавить, чи буде користь, якщо взяти з собою адвоката (як супровід) при проходженні ВЛК?

    Як показує практика - не завжди.

    Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Адвокат з чоловіком ВЛК разом проходити не зможе. Це не передбачає законодавство.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Ось на цьому етапі Вам буде необхідний адвокат або юрист.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024