Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Медичне право, 07 вересня 2024, питання №118988 500₴

Чи можуть зняти пожиттєву групу інвалідності

Доброго дня. В мене встановлена 1 група інвалідності категорії Б довічно через вади опорно-рухового апарату. Хочу пройти транспортну комісію, вивчитися в автошколі і здати на права (можливо на спеціалізованому авто з ручним керуванням ). Чи може наявність водійських прав у мене якось вплинути на групу, що вже встановлена (можливо направлять на переогляд чи знімуть пожиттєвий статус). Стан здоров'я не змінився. Просто чи не сприймуть водійські навички як додаткову можливість пересування в перспективі, через що групу можна знову зробити непожиттєвою або встановити 2-гу замість першої, наприклад? Чи можуть представники транспортної комісії направити мене на переогляд групи, якщо визнають отримання мною прав підставою на це? Дякую

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Якщо Вам встановлена інвалідність відповідно до постанови КМУ №10 від 21.01.2015 р.“Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду”(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/10-2015-%D0%BF#Text) , то отримання водійського посвідчення не вплине на групу інвалідності.

    Проте, важливо зазначити, що люди з інвалідністю як і люди без інвалідності мають право на отримання водійських посвідчень, якщо в них відсутні медичні протипоказання до керування транспортними засобами.

    З Переліком медичних протипоказань (захворювань і вад), за наявності яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами можете ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1300-22#n16

    Представники транспортної комісії не мають повноважень направляти громадян на МСЕК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Не бачу приводу для хвилювань у Вашому випадку за умови, якщо Ви не маєте відповідного висновку МСЕК щодо протипоказання до керування транспортним засібом.

    Відповідно до статті 1 Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" інвалідність - міра втрати здоров'я у зв'язку із захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження життєдіяльності особи, внаслідок чого держава зобов'язана створити умови для реалізації нею прав на рівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

    Особа з інвалідністю - особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов'язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

    Група інвалідності - це ступінь стійкого розладу функцій організму, зумовленого захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, та можливого обмеження життєдіяльності при взаємодії із зовнішнім середовищем внаслідок втрати здоров'я.

    Особі, визнаній особою з інвалідністю, залежно від ступеня розладу функцій органів і систем організму та обмеження її життєдіяльності встановлюється перша, друга чи третя група інвалідності.

    До I групи належать особи з найважчим станом здоров'я, які повністю не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього нагляду, догляду або допомоги, абсолютно залежні від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій або які частково здатні до виконання окремих елементів самообслуговування.

    Підставою для встановлення I групи інвалідності є стійкі, значно вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або уродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, неспроможності до самообслуговування і спричиняють до виникнення потреби у постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

    Критеріями встановлення I групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи у значному III ступені:

    • нездатність до самообслуговування чи повна залежність від інших осіб;
    • нездатність до пересування чи повна залежність від інших осіб;
    • нездатність до орієнтації (дезорієнтація);
    • нездатність до спілкування;
    • нездатність контролювати свою поведінку;
    • значні обмеження здатності до навчання;
    • нездатність до окремих видів трудової діяльності.
    Особи з інвалідністю I групи із значно вираженим обмеженням життєдіяльності можуть навчатися та проводити різні види трудової діяльності за умови їх забезпечення засобами компенсації фізичних дефектів або порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів, створення за необхідності спеціальних умов праці, у тому числі вдома.

    Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317.

    Медико-соціальні експертні комісії визначають:

    1. Групу інвалідності, її причину і час настання. Особа може одночасно бути визнана особою з інвалідністю однієї групи і лише з однієї причини. При підвищенні групи інвалідності в разі виникнення більш тяжкого захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір особи з інвалідністю. У разі якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, вказуються дві причини інвалідності.
    2. Види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я.
    3. Причинний зв’язок інвалідності із захворюванням чи каліцтвом, що виникли у дитинстві, вродженою вадою.
    4. Ступінь втрати професійної працездатності потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.
    5. Ступінь втрати здоров’я, групу інвалідності, причину, зв’язок і час настання інвалідності громадян, які постраждали внаслідок політичних репресій або Чорнобильської катастрофи.
    6. Медичні показання на право одержання особою з інвалідністю спеціального автомобільного транспорту і протипоказання до керування ним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ОТРИМАНЕЯ ВОДІЙСЬКОМУ ПОСВІДЧЕННЯ НІЯК НЕ ВПЛИНЕ НА ВАШУ ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ.

    I група інвалідності поділяється на підгрупи А і Б залежно від ступеня втрати здоров'я особою з інвалідністю та обсягу потреби в постійному сторонньому догляді, допомозі або нагляді.

    До підгрупи Б належать особи з високим ступенем втрати здоров'я, який спричиняє значну залежність від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій і часткову нездатність до виконання окремих елементів самообслуговування

    В Україні було створено "Автошколи для людей з інвалідністю". Це флагманський проект Міністерства внутрішніх справ України, який реалізується у рамках ініціативи "Без бар’єрів".

    Мета проекту - створення зручних та якісних державних послуг з навчання керування автомобілем та отримання посвідчення водія для людей з порушенням опорно-рухового апарату. Тому можливості підрозділів територіальних сервісних центрів МВС та мережі автошкіл на базі закладів вищої освіти МВС розширюються.

    Переваги проекту МВС:

    • навчання та складання іспитів у інклюзивних приміщеннях;
    • доступна інфраструктура та максимально безбар’єрний простір;
    • навчання у змішаних інклюзивних групах або індивідуально;
    • можливість теоретичного навчання в дистанційному форматі;
    • індивідуальне навчання за зручним графіком;
    • адаптовані до потреб осіб з інвалідністю навчальні плани і програми;
    • сертифіковані та сучасні учбові автомобілі з ручним керуванням;
    • підтримка та консультування на кожному етапі навчання;
    • досвідчені викладачі та інструктори, які пройшли додаткове навчання.

    Загальна тривалість навчання - 11 тижнів. Із них 64 години - теоретичний курс, та 40 годин - практичний курс. Орієнтовна вартість навчання: 6000 гривень

    Перелік вимог до майбутніх водіїв:

    • бажають навчитися керувати автомобілем з ручним керуванням;
    • відсутні медичні протипоказання (захворювання і вади), за наявності яких особа не може бути допущена до керування транспортними засобами категорії "В";
    • в наявності необхідний перелік документів.

    Аби долучитись до навчання, необхідно пройти 6 навчальних етапів:

    1. Отримати медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом.

    Пройти медогляд кандидатів у водії транспортних засобів в будь-якому закладі охорони здоров’я, який проводить огляд таких осіб, та отримати довідку за формою 083/о.

    До навчання можуть долучитися люди з порушенням опорно-рухового апарату, порушенням функцій слуху та зору, які отримали дійсну на дату подання документів медичну довідку форми № 083/о.

    2. Обрати автошколу для теоретичної підготовки та подати документи. Для зарахування на навчання необхідно підготувати:

    • заяву на ім’я директора автошколи із зазначенням своєї адреси та категорії транспортного засобу, право на керування яким особа бажає отримати;
    • копію паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство чи спеціальний статус;
    • копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • або повідомлення про відмову від його прийняття;
    • дійсну на дату подання документів медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортним засобом;
    • одну кольорову фотокартку розміром 3,5 на 4,5 см.

    3. Пройти теоретичний курс навчання в автошколі. Прослухати курс лекцій та отримати свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки за встановленою формою.

    4. Необхідно скласти теоретичний іспит в сервісному центрі МВС. Для складання теоретичного іспиту необхідно при собі мати:

    • копію паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство чи спеціальний статус;
    • копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків або повідомлення про відмову від його прийняття;
    • дійсну на дату подання документів медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій;
    • квитанція про внесення плати за послугу.

    5. Пройти практичне навчання в автошколі, що здійснює підготовку людей з інвалідністю.

    До практичної підготовки в закладі допускаються особи, які успішно склали теоретичний іспит у територіальному сервісному центрі МВС. Для зарахування на навчання подаються ті ж документи, що зазначені у етапі 2. Після практичної підготовки складається внутрішній іспит та видається свідоцтво.

    6. Необхідно скласти практичний іспит в сервісному центрі МВС та отримати посвідчення водія.

    Іспит складається в сервісному центрі МВС, на транспортному засобі з ручним керуванням. Водійське посвідчення отримується в тому ж сервісному центрі МВС, де складається теоретичний іспит.

    Нині в Україні працюють п’ять автошкіл для людей з інвалідністю - у Києві, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Львові та Дніпрі:

    1. Національна академія внутрішніх справ (Київська область, ТСЦ МВС №8041: м. Київ, вул. Перемоги, 20);
    2. Харківський національний університет внутрішніх справ (Хмельницька область, ТСЦ МВС №6843, м. Кам’янець-Подільський, пр. Грушевського ½);
    3. Донецький державний університет внутрішніх справ (м.Кропивницький, ТСЦ МВС №3541, просп. Інженерів, 9/92);
    4. Львівський державний університет внутрішніх справ (ТСЦ МВС №4649: с. Зимна Вода, вул. Городоцька, 16);
    5. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ (м. Дніпро, ТСЦ МВС №1249, просп. Слобожанський, 31Д).
    6. Одеський державний університет внутрішніх справ (м. Одеса, пров. Сабанський, 4). Ця автошкола отримала сертифікат про державну акредитацію для навчання майбутніх водіїв, зокрема, осіб з інвалідністю на категорію "В". А територіальний сервісний центр МВС № 5154, який буде приймати іспити після навчання у вказаній автошколі розташовано за адресою: м.Одеса, вул. Аеропортівська, 27/1.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. В мене встановлена 1 група інвалідності категорії Б довічно через вади опорно-рухового апарату. Хочу пройти транспортну комісію, вивчитися в автошколі і здати на права (можливо на спеціалізованому авто з ручним керуванням ). Чи може наявність водійських прав у мене якось вплинути на групу, що вже встановлена (можливо направлять на переогляд чи знімуть пожиттєвий статус). Стан здоров'я не змінився. Просто чи не сприймуть водійські навички як додаткову можливість пересування в перспективі, через що групу можна знову зробити непожиттєвою або встановити 2-гу замість першої, наприклад? Чи можуть представники транспортної комісії направити мене на переогляд групи, якщо визнають отримання мною прав підставою на це? Дякую

    Проходження медичного огляду для керування ТЗ НЕ МАЄ ніякого відношення до групи інвалідності. Вона Вам встановлена довічно, ніякого переогляду немає і не буде, не хвилюйтеся. Чинним законодавством не передбачено такої процедури.

    Але з вадами, які стали причиною встановлення Вам IБ групи, я сумніваюся, що Ви пройдете комісію для керування ТЗ. Втім, можливо, я помиляюся.

    ВАША ГРУПА ІНВАЛІДНОСТІ ПОЗА ЗОНОЮ РИЗИКУ, НЕ ХВИЛЮЙТЕСЯ.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 10 днів тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пані ТЕТЯНО!

    Ні. Наявність водійського посвідчення не є підставою для перегляду рішення МСЕК щодо встановлення інвалідності пожиттєво. У мене дуже багато знайомих та приятелів, у которих І - ІІ група інвалідності, а формальний медичний огляд їх визнавав придатними до управління ТЗ без жодних зауважень. Інвалідність - це не вирок на все життя і не заборона нормально жити.

    Є звісно певні обмеження, які забороняють управління ТЗ. Епілепсія наприклад. Але у авто-експертизи та МСЕК зовсім інші критерії та цілі.

    ОТЖЕ, люди з інвалідністю як і люди без інвалідності мають право на отримання таких посвідчень, якщо в них відсутні медичні протипоказання до керування транспортними засобами.

    Мало того, ні пенсійний фонд, ні МСЕК не має доступу до бази МВС щодо осіб, які володіють водійським посвідченням.

    Однак може бути проблемою навчання на ручному управління.

    Після успішного навчання в автошколі кандидати у водії звертаються до сервісного центру для складання практичних іспитів на транспортному засобі з ручним керуванням.

    «Якщо особа хоче скласти іспит на нашому транспортному засобі, то бажано отримати інформацію щодо наявності цих автівок, які переобладнані, а їх у нас поки що п’ять. Це місто Київ, це Львів, Харків, Одеса, Дніпро,» — розповідає начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

    «Автошколи для осіб з інвалідністю» – це флагманський проєкт Міністерства внутрішніх справ України, який реалізується у рамках ініціативи «Без бар’єрів» Першої леді України Олени Зеленської.

    Загальна тривалість навчання в автошколі для осіб з інвалідністю – 11 тижнів. Із них 64 години – теоретичний курс, та 40 годин – практичний курс. Орієнтовна вартість: 6000 гривень. Аби потрапити на навчання, треба заповнити анкету на сайті.

    https://kha.hsc.gov.ua/2024/04/18/yak-projti-navch...

    У Харкові, наскільки я знаю, така автошкола діє при Харківському національному університеті внутрішніх справ (ХНУВС). Інформація за посиланням: https://univd.edu.ua/uk/news/18278

    Хай Вам щастить у реалізації задуманого!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви не втратите не тільки групу інвалідності, а й статус особи з інвалідністю з названої Вами причини.

    Відповідно до п. 24 Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1317 від 03.12.2009 року., комісія видає особі, яку визнано інвалідом або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації і надсилає у триденний строк виписку з акта огляду комісії органові, в якому інвалід перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги (щомісячного довічного грошового утримання), що призначається замість пенсії, та разом з індивідуальною програмою реабілітації - органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги. Видача особі, яку визнано інвалідом або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, виписки з акта огляду комісії на руки забороняється.

    Як передбачено у п. 22 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи», що діє на сьогодні, особам, що звертаються для встановлення інвалідності, група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду у разі наявності вроджених вад розумового чи фізичного розвитку, анатомічних дефектів, стійких необоротних морфологічних змін та розладу функцій органів і систем організму, неефективності реабілітаційних заходів, неможливості відновлення соціальної адаптації, несприятливого прогнозу відновлення працездатності з урахуванням реальних соціально-економічних обставин у місці проживання особи з інвалідністю, а також особам з інвалідністю, у яких строк переогляду настає після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

    Повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров'я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один - три роки.

    Повторний огляд інвалідів, а також осіб, інвалідність яких встановлено без зазначення строку проведення повторного огляду, проводиться раніше зазначеного строку за заявою такого інваліда, інших заінтересованих осіб у разі настання змін у стані здоров'я і працездатності або за рішенням суду чи прокуратури.

    Отже законодавством чітко встановленні критерії втрати особою статусу особи з інвалідністю. Ваш випадок до них не відноситься.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024