Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 вересня 2024, питання №119012 900₴

Бронювання через Дію з приписним

Доброго дня!
Мені 25 років, маю приписне посвідчення(яке видали в 16 років), вчасно оновив дані. Отримав звання солдат, ВОС 956647.
Моє підприємство є критично важливим. Воно забронювало мене через Дію, в Резерв+ світиться, що я заброньований до 11.08.2025

Чи моє бронювання є дійсним? Чи треба йти в ТЦК і отримувати військовий документ? Які ризики?

Відповіді юристів (6)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ПРОБЛЕМА МОЖЕ БУТИ, ЯКЩО МІСЦЕ РОБОТИ ТА МІСЦЕ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЗНАХОДЯТЬСЯ В РІЗНИХ МІСТАХ - САМЕ ГОЛОВНЕ ЩОБ ВАС ЗАРАХУВАЛИ НА СПЕЦОБЛІК.

    ВАШИИХ ДОКУМЕНТІВ ДОСТАТНЬО ЩОБ ВАС ЗАРАХУВАЛИ НА СПЕЦОБЛІК ТА ВНЕСЛИ ВІДПОВІДНУ ІНФОРМАЦІЮ ДО РЕЄСТРУ "ОБЕРІГ", АЛЕ ВИ ПОВИННІ ЗРОБИТИ ПЕВНІ КРОКИ.

    ПРОСТО ЛИСТА ДО ТЦКСП МОЖЕ НЕ ВИСТАЧИТИ, ТОМУ ЩО ВАМ ТРЕБА НАПИСАТИ ЗАЯВУ.

    ПОКИ ВАС НЕ ВНЕСУТЬ В "ОБЕРІГ", ВАМ МОЖУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ БУДЬ-ДЕ ТА БУДЬ-КОЛИ.

    Саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку чи бронювання, покладено обов`язок із своєчасного інформування ТЦК та СП про наявність таких підстав.

    Військовозобов’язаний повинен вчинити активні дії з повідомлення ТЦК про своє бронювання і зробити він може це лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    За певних умов ТЦК може мобілізувати чоловіка, який був заброньований на момент мобілізації. Вказаний висновок зробив Закарпатський окружний адміністративний суд у рішенні від 16 травня 2024 року по справі №260/111/24.

    Так, суд вказав, що саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку, покладено обов`язок із своєчасного повідомлення ТЦК про наявність таких підстав.

    Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    У цій справі суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

    Всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі "Оберіг".

    Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні ГШ, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає.

    ЦЕ ЧАСТО ТРАПЛЯЄТЬСЯ, КОЛИ ПІДПРИЄМСТВО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОДНОГО ТЦКСП, А ОСОБА ЗАРЕЄСТРОВАНА ТА СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ В ІНШОМУ ТЦКСП.

    Через такі "нестиковки" і трапляється, що працівники, які були заброньовані втрапляють у халепу, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі "Оберіг" про них немає.

    Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, які затверджені Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у випадку зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована та має відповідні підтверджуючі документи, вона повинна протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК і написати відповідну заяву.

    Найкращий варіант – зробити це самостійно, відвідавши військкомат, бо, на жаль, система щодо спецобліку не зовсім нормально працює.

    Тому і виходить, що військовозобов’язаний законно заброньований підприємством, а дані про нього у системі відсутні. Такий чоловік може йти зранку на роботу, а його зупиняють працівники ТЦК. Якщо у громадянина немає документів підтверджуючих бронювання, то може дійти до того, що його завезуть до військкомату та швидко оформлять до військової частини. Такі ситуації, на жаль, трапляються часто.

    Якщо дійде до того, що заброньований чоловік вже потрапив до військової частини, тоді його адвокату потрібно буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже виснажливий процес.

    У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно – отримає кримінальне провадження.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи моє бронювання є дійсним?

    Так, Ваше бронювання є дійсним.

    Якщо інформація про бронювання відображається в Резерв+ або ДІЇ - Ви не підлягаєте мобілізації, адже стоїте на спеціальному обліку.

    Вам потрібно розрукувати військово-обліковий документ з Резерв+ та при необхідності надавати його представникам ТЦК при перевірці, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Згідно пункту 12 Порядку Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Також підтвердженням того, що Ви маєте бронювання є інформація у електронному військово-обліковому документі, який можна сформувати через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно постанови КМУ 650

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Згідно пункту 13 Порядку. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

    6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

    7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

    10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    Тому, безпідставно анулювати Вашу відстрочку не зможуть.

    Чи треба йти в ТЦК? Які ризики

    На жаль, Ви не застраховані від того, що Вам вручать повістку на уточнення даних. Проте, самостійно йти до ТЦК не потрібно.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки (бронювання), але так як Ви свого часу не стали на військовий облік військовозобов'язаних на Вас можуть здійснювати тиск, щоб Ви пройшлиВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Данило!

    Мені 25 років, маю приписне посвідчення(яке видали в 16 років), вчасно оновив дані. Отримав звання солдат, ВОС 956647. Моє підприємство є критично важливим. Воно забронювало мене через Дію, в Резерв+ світиться, що я заброньований до 11.08.2025

    Чи моє бронювання є дійсним? Чи треба йти в ТЦК і отримувати військовий документ? Які ризики?

    ТАК, ДАНЕ БРОНЮВАННЯ Є ДІЙСНИМ. ПОМИЛКОВО ДУМАТИ, ЩО БРОНЮВАННЯ ЧЕРЕЗ ДІЮ ЗА УМОВИ ВІДСУТНОСТІ НАЛЕЖНОГО ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОГО ДОКУМЕНТУ НАДАЄ ПРАВО ТЦК ВІДМІНИТИ ДАНЕ БРОНЮВАННЯ. ВОДНОЧАС ДІЯТИ ПОТРІБНО ОБЕРЕЖНО - НАПРАВИТИ ДОКУМЕНТИ ПОПЕРЕДНЬО ДО ТЦК ПОШТОЮ. ПЛЮС ВАРТО ПОЧЕКАТИ ТЕХНІЧНОЇ МОЖЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВИТЯГУ ПРО БРОНЮВАННЯ ЧЕРЕЗ ДІ.

    Ви автоматично повинні були бути зараховані на спеціальний військовий облік, як передбачено чинним законодавством. За таких умов, ТЦК не має жодного права та інструментів для відміни цього статусу, ніяким чином не можуть вплинути на бронювання. Але оновити військово-обліковий документ Ви точно повинні, для цього до ТЦК йти доведеться.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 червня 2024 р. № 650 Київ

    Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    ...

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    23. Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача.

    24. Витяг містить інформацію про:

    повне найменування державного органу, підприємства, установи;

    код державного органу, підприємства, установи згідно з ЄДРПОУ;

    прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) військовозобов’язаного;

    дату народження військовозобов’язаного;

    реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) або серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України);

    серію (за наявності) та номер (за наявності) військово-облікового документа військовозобов’язаного або унікальний номер запису в Реєстрі військовозобов’язаних;

    найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на обліку;

    дату формування витягу;

    номер витягу;

    строк дії відстрочки.

    Якщо Ви маєте на руках Витяг, який містить передбачену вище інформацію, Ви офіційно вважаєтеся заброньованим. ТЦК не має можливості Вас мобілізувати. Але, наскільки мені відомо, поки що відповідне програмне забезпечення тільки в розробці.

    Але стоїть проблема в оновленні Ваших персональних даних та отриманні належного ВОД.

    Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм Ваших дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Вам потрібно подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу нової форми.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • витяг про відсутність судимості.
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Данило!

    Звичайно, Ваше бронювання є дійсним та Ви маєте відстрочку від призову за мобілізацією.

    Відповідно до Постанови КМУ №650 "ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг":

    "18. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі — витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    23. Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача.

    24. Витяг містить інформацію про: повне найменування державного органу, підприємства, установи; код державного органу, підприємства, установи згідно з ЄДРПОУ; прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) військовозобов’язаного; дату народження військовозобов’язаного; реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) або серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України); серію (за наявності) та номер (за наявності) військово-облікового документа військовозобов’язаного або унікальний номер запису в Реєстрі військовозобов’язаних; найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на обліку; дату формування витягу; номер витягу; строк дії відстрочки.

    25. Підпис або печатка на витягу не проставляється".

    Щодо військово-облікового документу, то е-ВОД має таку ж саму силу, як і паперовий військово-обліковий документ. Проте, на практиці, ТЦК все одно вимагає наявність чинного паперового ВОД.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    З приводу ризиків, то я не бачу останніх, оскільки Ви заброньовані та перебуваєте на спеціальному обліку в ТЦК. Останній не наділений повноваженнями щодо анулювання Вашої броні.

    Єдине, що може Вам загрожувати - це спроба ТЦК притягнути Вас до відповідальності за порушення правил військового обліку. Проте, навіть за умови того, що так станеться, Ви маєте право оскаржити постанову ТЦК у судовому порядку.

    Стаття 268 КУпАП. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:

    Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), встановлюються статтями 279 - 1-279 - 8 цього Кодексу.

    30 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 482/9/17, адміністративне провадження №К/9901/38702/18 (ЄДРСРУ № 87268086) та справі №308/12552/16-а, адміністративне провадження №К/9901/32526/18 (ЄДРСРУ № 87268082) досліджував принцип належного повідомлення особи про розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності.

    Верховний суд вказує, що особі до якої застосовується адміністративна санкція, повинно бути забезпечено право завчасно знати про час та місце розгляду справи. Це право є гарантією реалізації інших прав - на участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення, висловлення заперечень, надання доказів, захист тощо.

    Законодавство покладає обов`язок щодо своєчасного повідомлення особи про час та місце розгляду справи на уповноважену посадову особу. Зміст цього обов`язку не вичерпується надсиланням тексту відповідного повідомлення, оскільки саме лише надсилання, без отримання, не свідчить про поінформованість особи про час та місце розгляду справи, а отже робить це право недієвим.

    Стаття 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення.

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У Вас все в порядку. У Вас дійсне бронювання.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного, який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача.

    Підпис або печатка на витягу не проставляється.

    Витяг повинен містити унікальний електронний ідентифікатор (QR-код), який формується автоматично.

    Тобто формування Витягу є необов'язковим. Тим паче відвідування ТЦКСП з цього питання.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 9 днів тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, ДАНИЛО!

    З формально-юридичної точки зору це виглядає наступним чином.

    По досягненню 25-річного віку кожен призовник має стати на облік військовозобов"язаних (протягом 7-днів з дати досягення 25-річного віку).

    Оскільки ця норма почала діяти з 18.05.2024 р., то саме з цього часу відраховується цей період.

    Згідно з Правилами військового обліку (постанова КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487) встати на військовий облік без особистої явки неможливо.

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    {Пункт 81 в редакції Постанови КМ № 675 від 07.06.2024}

    За порушення правил військового обліку Вам можуть виписати штраф за ст. 210 КУпАП.

    Поки Ви заброньовані, можна намагатися стати на військовий облік військовозобов"язаних.

    Ви переконані, що у Вас саме приписне, а не документ замість військового квитка з фотокарткою і записом про обмежену придатність у воєнний час? Якщо б Ви були обмежено придатні, то ставати на облік не треба, бо Ви не знімаєтесь з обліку призовників по досягненню 25-річного віку.

    Для постановки на облік можуть змусити пройти ВЛК, пославшись, що без ВЛК на облік не ставлять.

    Будучи заброньованим шанси отримати повістку на відправку по мобілізації значно менші, ніж потім, коли Вас забронювати не зможуть вже з приписним.

    В іншому все залежить від адекватності ТЦК та СП в якому Ви перебуваєте на обліку або ж маєте перебувати на обліку.

    Чи з"ясується, що Ви на обліку призовників і не ставали на облік військовозобов"язаних - питання складне. Рано чи пізно з"ясується. На підставі еВОД раніше відмовлялися бронювати. Не переконаний, що зараз ситуація кардинально змінилася на користь громадян.

    Хай Вам щастить у вирішенні Вашого питання!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024