Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 вересня 2024, питання №119072 650₴

Действующая отсрочка , прохождение ВЛК

Добрый день. Получил бессрочную отсрочку в этом году, в связи с инвалидностью(бессрочная инвалиднось). До получения отсрочки, прошел ВЛК признали ограничено годным. Необходимо ли мне снова проходить ВЛК до 2 февраля 2025 года, служить не планирую?

Відповіді юристів (6)

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    1) Необходимо ли мне снова проходить ВЛК до 2 февраля 2025 года, служить не планирую? - ні, непотрібно. Це стосується лише тих військовозобов'язаних, які не мають відстрочки.

    У вашому випадку відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...):

    63. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    ОТЖЕ, протягом строку дії відстрочки військовозобов'язані на ВЛК не направляються. Враховуючи, що відстрочка Вам надана безстрокова, то Ви не повинні проходити медогляд.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Олексію!

    Добрый день. Получил бессрочную отсрочку в этом году, в связи с инвалидностью(бессрочная инвалиднось). До получения отсрочки, прошел ВЛК признали ограничено годным. Необходимо ли мне снова проходить ВЛК до 2 февраля 2025 года, служить не планирую?

    Якщо Ви пройшли ВЛК по законодавству, яке діяло до 04 травня 2024 року та отримали висновок щодо обмеженої придатності - ТАК, Вам потрібно пройти повторне ВЛК до лютого 2025 року. При чому, дане ВЛК взагалі ніяк не впливає на Вашу відстрочку та інвалідність, тому хвилюватися точно не варто.

    Водночас - йти самостійно до ТЦК не раджу, нехай викликають Вас для проходження ВЛК повісткою, як то передбачає чинне законодавство. Притягти Вас до відповідальності за неявку на проходження ВЛК без повістки ТЦК не зможе.

    На підтвердження хотів би обговорити судову частину даного питання на прикладі рішення Вижницького районного суду від 15.07.2024 (справа № 713/2388/24). 1. Короткий виклад обставин:

    Військовозобов'язаний звернувся в суд з позовом до ТЦК та СП про визнання протиправними та скасування 2 постанов начальника ТЦК та СП:

    - постанови від 30.05.2024 року № 714, якою позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 210-1 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 17000 грн (порушення правил військового обліку, оскільки Позивач не повідомляв ТЦК про зміни місця проживання (перебування), освіти, сімейного стану та стану здоров'я).

    - постанови від 30.05.2024 року № 719, якою позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст.210-1 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 25500 грн (порушення правил військового обліку, що виявилося у невчасній постановці на військовий облік).

    2. Доводи суду:

    - жодним нормативним актом, у тому числі і зазначеними у оскаржуваних постановах, не передбачено обов'язку громадянина України після оголошення мобілізації без виклику посадових осіб з'являтися для уточнення та актуалізації персональних даних, а тим більше для проходження з власної ініціативи ВЛК чи «вирішення питання призову на військову службу по мобілізації», то у його діях відсутня об'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 та ч.2 ст.210-1 КУпАП.

    3. Висновок:

    Дві оскаржувані постанови ТЦК та СП судом були визнані протиправними та скасованими, а людина по суті зберегла понад 40 тис. грн. Висновки напрошуються самі собою!

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Чоловіки, які мають інвалідність, якщо вони не виключені з військового обліку, то вважаються військовозобов'язаними. А тому такі особи можуть отримати повістку для уточнення даних і зобов'язані з'явитися у ТЦК та СП.

    Особи з інвалідністю будь-якого ступеня, затвердженого в Україні, мають право на відстрочку від мобілізації. Але при цьому можуть добровільно мобілізуватися за своєю згодою.

    Якщо ж вони не мають наміру добровільно мобілізуватися, то не забовязані проходити ВЛК, якщо вони вже стоять на військовому обліку.

    Водночас, якщо особа з інвалідністю не стоїть на військовому обліку або інвалідність виникла після останнього візиту до ТЦК, вона може пройти ВЛК для можливого виключення з військового обліку.

    При цьому необхідно розуміти, що критерії для визначення інвалідності та підстав для її надання за законом відрізняються від критеріїв придатності до військової служби згідно з наказами Міноборони № 402 та № 490.

    Тому особа з інвалідністю, навіть ІІІ або II групи, може бути визнана ВЛК придатною до військової служби. Такі особи не підлягають виключенню з військового обліку й залишаються призовниками чи військовозобов'язаними.

    Також слід враховувати ще один нюанс — особи, які визнані непридатними до військової служби зобов'язані проходити ВЛК кожні п'ять років (це регламентовано Наказом МОУ 402). Якщо громадянин цього не робив, то одразу після уточнення даних його можуть направити на проходження ВЛК.

    ВАЖЛИВО:щоб не сталося ситуації, коли особа з інвалідністю має право на відстрочку, і хоче нею скористатися, але її мобілізують через рішення ВЛК про придатність, проходження ВЛК необхідно починати після того, як письмово надали в ТЦК документи про наявність відстрочки або ТЦК прийняв заяву та документи на відстрочку.

    ОТЖЕ:

    1. ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ НЕПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕОБХІДНО ПРОЙТИ ВЛК.

    2. ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ВЛК ПРОХОДИТИ НЕ ПОТРІБНО.

    АЛЕ, ЯКЩО ПІСЛЯ ОСТАННЬОГО ВЛК ПРОЙШЛО БІЛЬШЕ 5 РОКІВ, ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО НАПРАВЛЯЮТЬ НА ВЛК, НЕ ЗВАЖАЮЧИ НА ЙОГО ІНВАЛІДНІСТЬ.

    3. ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНІ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ ПОВИННІ ПРОЙТИ ВЛК ДО ЛЮТОГО 2025 РОКУ. ІНИЦИАТИВНО НЕ ТРЕБА ЙТИ НА ВЛК - ТРЕБА ЧЕКАТИ НА ВИКЛИК ТЦКСП.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи зареєстровані Ви в Резерв+?

    Якщо Вам надали відстрочку, то в Резерв+ повинна бути інформація про неї, але бувають випадки коли в паперовому ВОД стоїть відмітка про відстрочку, а в Реєстрі військовозобов'язаних вона не відображається. В такому випадку Вас можуть знову подавати документи про відстрочку або Ви можете подати заяву про внесення відомостей в Реєстр.

    Загалом, відстрочка надається на 3 місяці, а потім ї потрібно продовжувати. Проте, планують запровадити автоматичну відстрочку для осіб з інвалідністю, студентам та баготодітним батькам. https://sud.ua/uk/news/publication/306936-v-minobo...

    Згідно пункту 60 постанови КМУ 560

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Відповідно до п.63 постанови КМУ 560

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку та під час дії відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Питання до Вас щодо безстрокового оформлення відстрочки: де саме зазначений відповідний термін? У Вашому ВОД? Які дані наявні у Резерв+?

    Статус "обмежено придатний" було скасовано ще у травні 2024 року та відповідно до законодавста громадяни, визнані обмежено придатними, підлягають переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Проте, Постановою КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»чітко визначено порядок проходження ВЛК громадянами, які мають відстрочку від призову за мобілізацією:

    "63.Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом".

    Крім того, згідно Постанови КМУ №932 від 16.08.2024 року "ПОРЯДОК реалізації експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    8. Громадяни, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або які мають тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги, але яким не встановлено інвалідність, подають на розгляд військово-лікарської комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки документ, що підтверджує наявність відповідного стану (захворювання), виданий в установленому порядку за формою первинної облікової документації № 080-3/о, або документи, що підтверджують інвалідність (медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ, довідку з акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну 4 допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Постанова військово-лікарської комісії приймається без проведення медичного огляду на основі поданих документів та даних, наявних в електронній системі охорони здоров’я.

    Отже, навіть у випадку отримання Вами повістки від ТЦК на проходження ВЛК, комісія повинна встановити ступінь Вашої придатності до проходження служби відповідно до Ваших медичних документів, тобто без "фізичного" проходження лікарів.

    Також зверніть увагу на те, що Ви не зобов'язані самостійно звертатись до ТЦК з цього приводу:

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    "2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої (визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)), пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Заяви військовозобов’язаних про надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та підтвердні документи зберігаються у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки протягом п’яти років.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Тобто ВЛК проходити не потрібно. Однак Вам необхідно буде подати заяву щодо продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024