Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 вересня 2024, питання №119313 350₴

Бронювання на підприємстві

Доброго дня, така ситуація, я працюю в критичній інфраструктурі, на обліку не стою, так як впо і там всі дані погоріли, приписне та тимчасове посвідчення обмежено придатного маю.
Якщо піти в тцк що б стати на облік, чи оновлять вони дані безпроблем ? чи можуть мобілізувати не давши отримати бронювання ? Як правильно зробити ?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    Перш за все Вам потрібно спробувати оформити військово-обліковий документ через Резерв+ або ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... . Можливо, там буде вказано, що Ви перебуваєте на обліку. Якщо так - то на підставі е-ВОД Вас зможуть забронювати.

    Якщо піти в тцк що б стати на облік, чи оновлять вони дані безпроблем ?

    На жаль, існує великий ризик того, що Вас спочатку направлять на ВЛК, а потім вручать повістку на відправку.

    чи можуть мобілізувати не давши отримати бронювання ?

    Так, можуть.

    Як правильно зробити ?

    Оформіть е-ВОД. Якщо там вказано, що Ви перебуваєте на обліку, то Вас можуть забронювати, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Якщо Ви не перебуваєте на військовому обліку та не маєте права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - то похід до ТЦК можете мати негативні наслідки.

    Гарантійний Лист або інші документи, які надає підприємство в підтвердження того, що Вас після оновлення даних забронюють - не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Якщо піти в тцк що б стати на облік, чи оновлять вони дані безпроблем ?

    Ні, на жаль, Вам не оновлять дані без проблем. Вас направлять на ВЛК та після проходження останнього видадуть мобілізаційне розпорядження.

    чи можуть мобілізувати не давши отримати бронювання ?

    Так, Вас можуть мобілізувати, оскільки на момент Вашої явки до ТЦК Ви не матимете права на відстрочку.

    Як правильно зробити ?

    Пробували сформувати е-ВОД через Дію або Резерв+?

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно Постанови КМУ № 650 "ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послу":

    16. У списку зазначаються такі відомості щодо:

    1) державного органу, підприємства, установи: повне найменування та місцезнаходження; код згідно з ЄДРПОУ;

    2) військовозобов’язаного: прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);

    реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України);

    строк дії відстрочки.

    17. Формування списку засобами Порталу Дія завершується накладенням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису керівника державного органу, підприємства, установи або уповноваженої ним особи.

    18. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    Тобто, якщо Ви сформуєте е-ВОД і Ваші дані є в наявності у реєстрі роботодавець зможе Вас забронювати.

    Яка остання відмітка ТЦК у Вашому тимчасовому посвідченні? "Взято на облік" чи "знято з обліку"?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 6 днів тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, ІГОРЕ!

    Дуже мало інформації! Треба розуміти яке ТЦК. Більшість ТЦК юридично і фактично існують в евакуації та працюють. В будь-якому разі працює і існує Донецький обласний ТЦК та СП як ТЦК вищого рівня для усіх районних.

    Ви перевіряли свій статус в Резерв+?

    Щодо ВПО, то також формально Ви порушили правила військового обліку, адже протягом 7 днів з дати реєстрації ВПО не встали на військовий облік за місцем фактичного проживання, тому Вам може бути виписаний штраф за ст. 210 КУпАП - від 17 тисяч гривень.

    Щоб піти від штрафу - можна спробувати змінити адресу ВПО і встати на облік протягом 7 днів з цієї дати.

    Але без ВЛК Вас на облік не поставлять і витяг про бронювання може не допомогти.

    Ваш роботодавець може спробувати Вас поставити на облік за існуючими документами, адже якщо є відмітка про військовий облік - це не Ваші проблеми, що документи погоріли. Це не є підставою зняття особи з військового обліку.

    Згідно з пунктом 12 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Згідно з пунктами 1 - 5 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    {Абзац другий пункту 2 в редакції Постанови КМ № 721 від 18.06.2024 - застосовується з 18 червня 2024 року}

    у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Відповідність відомостей, зазначених у військово-обліковому документі на бланку, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, перевіряється через:

    • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
    • районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    5. Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
    • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    {Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 721 від 18.06.2024 - застосовується з 18 червня 2024 року}

    ОТЖЕ, треба більш детально вивчати ситуацію і обирати відповідну тактику поведінки.

    Зокрема, можна звернутися до ТЦК та СП в якому Ви перебуваєте на обліку або до Донецького обласного ТЦК та СП для внесення відомостей про Вас в Реєстр військовозобов"язаних.\

    Варіант постановки на військовий облік як ВПО за місцем фактичного знаходження - більш ризиковий. Адже обов"язково змусять пройти ВЛК, а далі від ТЦК до ТЦК можуть бути різні сценарії. Штрафи, фізичний або психологічний тиск, вилучення військово-облікового документу, який потім ніхто не поверне.

    Пам"ятайте, що без розписки ніхто не має права вилучати Ваш військово-обліковий документ. Завчасно зробіть його скановану копію, а краще ще й нотаріально засвідчені.

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, така ситуація, я працюю в критичній інфраструктурі, на обліку не стою, так як впо і там всі дані погоріли, приписне та тимчасове посвідчення обмежено придатного маю.Якщо піти в тцк що б стати на облік, чи оновлять вони дані безпроблем ? чи можуть мобілізувати не давши отримати бронювання ? Як правильно зробити ?

    Якщо Ви маєте тимчасову посвідчення військовозобов'язаного, тоді в чому проблема у бронюванні? Відмовляють через відсутність місця обліку?

    На жаль, але процедура бронювання має серйозні проблеми і це одна з найбільших. З гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК. Я маю на увазі випадок, коли для бронювання роботодавцю треба подати саме паперовий ВОД.

    Більш реальним для мене виглядає сценарій бронювання через Дію, але для цього у роботодавця повинні бути відповідні можливості.

    Що каже Ваш роботодавець щодо Вашого бронювання? Що йому конкретно потрібно? Якщо мова йде про обов'язкових похід до ТЦК - на жаль, але це може бути дорога в один кінець. Треба більше конкретики.

    Ви завантажували електронний ВОД?

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Щодо ВОД:

    Згідно з Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559 військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі - засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

    Відповідність відомостей, зазначених у військово-обліковому документі на бланку, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, перевіряється через:

    електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

    районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації.

    Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (за наявності таких відомостей): 1) прізвище; 2) власне ім’я (усі власні імена); 3) по батькові; 4) дата народження; 5) реєстраційний номер облікової картки платника податків; 6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів; 7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку; 8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів; 9) військове звання; 10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової та оперативно-службової діяльності); 11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі; 12) відомості про виконання військового обов’язку; 13) відомості про військовий облік; 14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції; 15) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі. QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній. Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Спробуйте сформувати Е -ВОД.

    Бронювання потребує проходження перевірок, включаючи перевірку Міністерства оборони, і може мати серйозні наслідки для роботодавця та громадянина.

    Якщо людина досягла граничного віку і має приписне, то радше за все у Резерв+ буде написано про необхідність звернутися до ТЦК.

    Для цього є щонайменше дві підстави – або особа взагалі не буде перебувати на військовому обліку військовозобов'язаних, або його просто із картотеки розшуку призовників ТЦК за мінімальними даними вніс до Єдиного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

    Це може загрожувати "недоліками" з військово-обліковою спеціальністю. Тому, у цьому випадку про подачу бронювання без відвідування ТЦК говорити не можна.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024