Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 вересня 2024, питання №119431 340₴

чи потрібно проходити заново ВЛК тим, хто пройшов ВЛК в 2022 році і його виключили з обліку?

Проходив у грудні 2022. року ВЛК, виключили з обліку. В резерві є статус ДАні оновлені вчасно, на ліцевій сторінці пише Віськовозобовязаний, а коли відкриваю повінстю документ, то вказуєть по рішенню ВЛК - непридатний з виключенням з військового обліку.
Що це означає? Глюк на резерві? Чи дійсно я тепер військовозобовзяаний і потрібно ще раз ВЛК проходити?
Якщо не потрібно проходити повторно, то нащо посилатись при зустрічі з представниками ТЦК

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Віталію!

    Чи дійсно я тепер військовозобовзяаний і потрібно ще раз ВЛК проходити?

    Якщо за рішенням ВЛК Ви були визнані непридатним до проходження служби, то Ваш статус станом на зараз "невійськовозобов'язаний". Отже, Ви більше не маєте відношення до ТЦК та не повинні проходити повторну ВЛК.

    Можливо, це дійсно "глюк" Резерв+, у зв'язку із яким некоректно відображається Ваш статус щодо військового обов'язку.

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Жодним нормативно-правовим актом не передбачено, що невійськовозобов'язані особи підлягають переогляду ВЛК. Проходження ВЛК стосується тільки військовозобов'язаних громадян.

    Наказ МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    1.2. Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності:

    до військової служби призовників, військовозобов'язаних, резервістів (кандидатів у резервісти);

    військовослужбовців до військової служби;

    військовослужбовців до військової служби за військовою спеціальністю;

    військовослужбовців, призовників, військовозобов’язаних та резервістів до служби в Десантно-штурмових військах, на підводних човнах, надводних кораблях, у морській піхоті, підрозділах спеціального призначення;

    кандидатів на навчання у ВВНЗ, ліцеїстів;

    кандидатів до військової служби за контрактом;

    кандидатів до участі у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (далі - МО) та у складі національного персоналу;

    військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для роботи з джерелами іонізуючого випромінювання (далі - ДІВ), компонентами ракетного палива (далі - КРП), джерелами електромагнітних полів (далі - ЕМП), лазерного випромінювання (далі - ЛВ) та мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

    3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Якщо не потрібно проходити повторно, то нащо посилатись при зустрічі з представниками ТЦК.

    Чи маєте Ви паперовий ВОД з відміткою про виключення? Довідку ВЛК?

    Радив би Вам виправити цю ситуацію, аби у груп оповіщення не виникало зайвих запитань до Вас. Для того Вам необхідно направити до ТЦК заяву про внесення даних в Єдиний реєстр та прикласти до неї підтверджувальні документи щодо Вашого виключення з обліку. Зробити Ви це можете Укрпоштою, рекомендованим листом.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Віталій Клієнт 3 дні тому

      Я маю:

      1. Довідку ВЛК, в якому визнали не придатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

      2. Тимчасове посвідчення військовозобовязаного. Є квадратні печатка "Взято..." та "Знято з віськового обліку військовозобовязаних № відділу РТЦК та СП від 13.12.22". Під цим відразу пункт в якому вказана ця ж дата і що виключений з військового обліку військовозобовязаних на підставі рішення ВЛК і печатка кругла МОУ. Також є пункт що не підлягаю повторному медичному пересвідченню

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Ви маєте всі належні документи щодо Вашого виключення з обліку та підтвердження того, що Ви є невійськовозобов'язаним. Зверніться письмово до ТЦК із проханням внести коректні дані до реєстру.

        Ніхто немає права направляти Вас на ВЛК. Печатка "знято" проставлена у Вашому ТП тільки з причини того, що ТЦК не мають печатку "виключено", але Ви маєте всі необхідні дописи у ТП щодо виключення з обліку.

        • Віталій Клієнт 3 дні тому

          Дякую за консультацію

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Прошу, Віталію! Вдачі Вам!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Ви до цієї групи не належите оскільки виключені з військового обліку військовозобов'язаних.

    Для актуалізації даних в реєстрі військовозобов'язаних Вам необхідно звернутися до ТЦКСП з відповідною заявою.

    • Віталій Клієнт 3 дні тому

      Дякую за відповідь

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Що це означає? Глюк на резерві? Чи дійсно я тепер військовозобовзяаний і потрібно ще раз ВЛК проходити?

    Чи є відмітка про виключення у паперовому військово-обліковому документі ? Спробуйте сформувати е-ВОД через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... та дізнайтесь який там статус?

    Згідно рішення ВЛК Ви вважаєтесь невійськовозобов'язаним, тому проходити знову ВЛК Вам не потрібно.

    Скоріш за працівники ТЦК не внесли коректно відомості в Реєстр.

    Для внесення змін в Реєстр військовозобов'язаних Вам потрібно рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії паперового ВОД та довідки ВЛК.

    Також можете спробувати подати адвокатський запит до ТЦК, адже в першу чергу невнесення відомостей до Реєстру - це відповідальність ТЦК.

    Поновити Вас на військовому обліку та повторно направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього повинна бути довідка ВЛК та відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Якщо не потрібно проходити повторно, то нащо посилатись при зустрічі з представниками ТЦК

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК, але згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити родичів та правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги).

    Спробуйте оформити е-ВОД через ДІЮ, якщо і там вказано, що Ви є військовозобов'язаним, то Вам потрібно письмово звернутися до ТЦК (який виключив Вас з військового обліку), щоб виправив дану ситуацію та вніс відповідні зміни до Реєстру.

    При зустрічі з ТЦК - надавайте свій паперовий ВОД з відміткою про виключення, бажано зробити його нотаріальну копію, щоб в разі неправомірного вилучення ВОД - у Вас були докази про Ваше виключення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ОСОБА ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОЮ ТА НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ НА ВЛК НЕ НАПРАВЛЯЮТЬСЯ.

    Виключені з військового обліку за станом здоров’я та через досягнення граничного віку вже не є військовозобов'язаними і на них не розповсюджуються правила щодо військового обліку та мобілізації військовозобов'язаних. Проте жоден нормативно-правовий акт не встановлює, чи треба таким чоловікам прийти в ТЦК тільки для отримання відмітки, і не змушує їх повторно проходити для цього ВЛК.

    Також, законом не передбачено, що виключені з військового обліку за станом здоров’я мають оновлювати дані ― правила щодо військовозобов'язаних таких людей не стосується, хоча, вони й зберігають свій військово-обліковий документ за новими правилами.

    3. ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ПРО ТЕ ЩО ОСОБА ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ В ТЦКСП - ОТРИМАЙТЕ ЇЇ, ЩОБ НЕ БУЛО ПИТАНЬ ПРИ ПЕРЕВІРЦІ ДОКУМЕНТІВ.

    • Віталій Клієнт 3 дні тому

      Дякую за відповідь

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 3 дні тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ДНЯ, ВІТАЛІЙ! Вам треба дистанційно подати заяву на виправлення даних в Реєстрі. Поновити Вас на облік не мають права. Для цього має бути лише встановлено факт неправомірного отримання виключення, тобто офіційно скасоване рішення ВЛК за відповідною процедурою. Проте, якщо у Вас в квитку з"явився запис про виключення, то мабуть всі перевірки рішення ВЛК вже пройшло.

    Інших підстав закон про військовий обов"язок і військову службу не передбачає.

    Звісно, що ніхто не застрахований від зловживань ТЦК, які намагаються будь-якою ціною мобілізувати юридично не підкованих громадян.

    Те, що у Вас Резерв+ не відповідає паперовому військово-обліковому документу (далі скорочено - ВОД) - це називається невідповідність записів у Реєстрі військовозобов"язаних - відомостям у ВОД, який був оформлений до 18.05.2024 р., допущених з вини ТЦК та СП.

    Зідно з пунктом 12 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Пункт 2 частини першої статті 9 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" передбачає:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    • звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Згідно з пунктами 1 - 5 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    1. Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    {Абзац другий пункту 2 в редакції Постанови КМ № 721 від 18.06.2024 - застосовується з 18 червня 2024 року}

    у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    3. Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

    Відповідність відомостей, зазначених у військово-обліковому документі на бланку, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, перевіряється через:

    електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

    районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    5. Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    Якщо ТЦК буде проявляти бездіяльність. Можна оскаржити дії РТЦК та СП спочатку до обласного ТЦК (для областей) або до ТЦК м. Києва (для РТЦК районів м. Києва).

    Строк звернення до суду - 6 місяців з дати порушення прав. Проте бажано подавати трохи раніше, щоб справу не залишили без розгляду по строкам, обліковуючи не з дати коли мали б відповісти протягом місяця, а наприклад відповідно до постанови КМУ № 559, протягом 5 днів з дня отримання заяви.

    НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ПЕРЕДАВАЙТЕ ОРИГІНАЛ КВИТКА (ТИМЧАСОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ) в ТЦК. Не рятує навіть розписка. У клієнтів з Нацполіції та ДСНС - які віддали квиток кадровику для бронювання та оформлення відстрочки в ТЦК - вийшла ситуація, коли працівники ТЦК загубили їх військовий квиток і тепер замість дисциплінарної справи на них, вони розводять руками і кажуть - йдіть на нову ВЛК за новим військовим квитком. Можливо це навіть і схема обману громадян в цілях мобілізації.

    Пам"ятайте, що відповідно до пункту 24 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ № 559 від 16.05.2024 р. Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3. Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

    ПОДАННЯ ЗАЯВИ НА ВИПРАВЛЕННЯ ДАНИХ В РЕЄСТРІ

    Заява надсилається через відділення УДППЗ "Укрпошта" рекомендованим поштовим відправленням "Документи" з описом вкладення та повідомленням про вручення (паперовим бланком за формою Укрпошти, а не СМСкою).

    Бланк опису вкладення Укрпошти за посиланням:

    https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_opysu_v...

    Бланк рекомендованого повідомлення про вручення за посиланням:

    https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_rekomen...

    Ваш підпис на заяві та копії документів бажано посвідчити нотаріально.

    Якщо нотаріус буде казати, що військовий квиток не посвідчується, бо він є документом, що посвідчує особу, то нагадайте такому нотаріусу, що це стосується лише військовослужбовців, які перебувають на військовій службі, а не осіб, які в запасі чи виключені з обліку, про що у квитку є відповідна відмітка.

    В принципі наче все.

    5-днів не чекайте. Так швидко ТЦК у нас не працюють. Може за кілька тижнів з дати отримання і виправлять дані в Реєстрі. А може й місяць доведеться чекати. Звісно, якщо ще щось не вигадають і взагалі задовольнять заяву, а не напишуть відписку, що загубили особову справу чи щось інше.

    Головне пам"ятайте - зробіть копії військового квитка, бажано нотаріальні також зберігати вдома чи у родичів.

    Щоб не було ексцесу, що у Вас патруль оповіщення забере військовий квиток і знищить. Потім Ви НІКОЛИ в ЖИТТІ не доведете, що були виключені з обліку. Ці особи не мають права вилучати будь-які документи та майно громадян.

    Це потім у разі чого може бути доказом, що у Вас на руках дійсно були документи про виключення з обліку. А то іноді працює злочинна схема - забрати документи військовозобов"язаного, знишити їх, а потім в суді кліпати очима, що не було нічого. А ви громадянин доведіть зворотнє.

    Якщо будуть виписувати повістку беріть спокійно. За неявку Вам нічого не буде, бо по закону Ви виключені з обліку і такі повістки є юридично нікчемними та такими, що не можуть породжувати юридичні наслідки для невійськовозобов"язаного. Якщо намагатимуться потім повісити на Вас штраф, то такий штраф з легкістю оскаржується в суді.

    Хай Вам щастить домогтися справедливості і законності у Вашому питанні!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Віталій!

    Проходив у грудні 2022. року ВЛК, виключили з обліку. В резерві є статус ДАні оновлені вчасно, на ліцевій сторінці пише Віськовозобовязаний, а коли відкриваю повінстю документ, то вказуєть по рішенню ВЛК - непридатний з виключенням з військового обліку.Що це означає? Глюк на резерві? Чи дійсно я тепер військовозобовзяаний і потрібно ще раз ВЛК проходити?Якщо не потрібно проходити повторно, то нащо посилатись при зустрічі з представниками ТЦК

    На жаль, але це типова проблема - скоріше за все повну інформацію про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку не внесли до "Оберіг".

    Ситуація максимально абсурдна через недбалість дій працівників ТЦК та СП. Повний безлад відбувається в державі. Через халатність на недбалість посадових осіб, Ви до сих пір не виключені з військового обліку по якійсь там базі.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024