Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 15 вересня 2024, питання №119438 800₴

Оформлення купленого майна на жінку з медичною освітою.

Доброго дня. Ми з чоловіком хочемо оформити побудований будинок в Україні . Ми живемо за кордоном, чоловік воєннозобовʼязаний , я маю медичну освіту. Я можу поїхати в Україну оформити будинок на себе якщо я маю медичну освіту? Чи зможу я потім продати цей будинок? Які документи потрібні будуть від чоловіка? Чи зможе він зробити доручення за кордоном? Чи взагалі приймають доручення від воєннозобовʼязаних чоловіків, яке зроблене за кордоном?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Я можу поїхати в Україну оформити будинок на себе якщо я маю медичну освіту?

    Так, можете. Ваша освіта ніяк не впливає на оформлення нерухомості.

    Проте, у Вас як медика по освіті є обов'язок стати на військовий облік військовозобов'язаних. Проте, прикордонники навряд чи мають про Вас хоч якусь інформацію. Похід до ТЦК краще відкласти, адже під час мобілізації військовозобов'язаних жінок все ж таки призивають на військову службу, хоча це поки що і не поширене явище.

    Поки що, жінкам-медикам (незалежно від того стоять вони на військовому обліку чи ні) дозволять виїзжати з України, але зайвий раз про свою освіту краще не нагадувати.

    Постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів визначена в частині 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" згідно якої жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Згідно пункту 51 постанови КМУ № 1487 жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

    Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Чи зможу я потім продати цей будинок?

    Так, зможете продати будинок.

    Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (НАКАЗ 22.02.2012 № 296/5), НЕ містить такої вимоги, як подання нотаріусу документів про військовий облік для вчинення нотаріальної дії.

    В Цивільний кодекс України станом на сьогодні також не вносилося жодних змін з цього питання

    Тому, для оформлення договорів купівлі-продажу нерухомості ніякі відомості з ТЦК брати не потрібно.

    Отже, з продажем або купівлею нерухомості проблем у Вас не буде.

    Які документи потрібні будуть від чоловіка?

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України (далі - СКУ) передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Для купівлі нерухомості нотаріус може вимагати нотаріальну згоду чоловіка на купівлю нерухомості.

    Для продажу - нотаріальну згоду на продаж нерухомості.

    Проте, є нотаріуси, які оформлять договір купівлі-продажу і без цих документів зі сторони чоловіка.

    Чи зможе він зробити доручення за кордоном? Чи взагалі приймають доручення від воєннозобовʼязаних чоловіків, яке зроблене за кордоном?

    Чоловіку не потрібно робити доручення. Достатньо - нотаріальної згоди. Її можна оформити у консульстві (якщо чоловік має е-ВОД (https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...) або у іноземного нотаріуса. Документи, які складені в нотаріуса за кордоном, приймаються нотаріусом в Україні за наявності апостиля та нотаріального перекладу на державну мову.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    Наприклад, якщо нотаріальну згоду чоловік оформить в Польщі, то Вам достатньо в Україні здійснити нотаріальний переклад цього документу та прикласти до договору купівлі-продажу нерухомості.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1.

    Відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один із них не мав із поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Як роз’яснив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в постанові від 05.10.2020 у справі № 537/78/19 (провадження № 61-17347св19), положення ст. 60 СК свідчать про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, набуте ними в період шлюбу.

    ОТЖЕ, ЯКЩО ВИ ОФОРМИТЕ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА БУДИНОК НА СЕБЕ, ВСЕ ОДНО ВАШ ЧОЛОВІК БУДЕ СПІВВЛАСНИКОМ 50% БУДИНКУ.

    ДЛЯ ПРОДАЖУ ПОВИННА БУТИ НОТАРІАЛЬНО ЗАВІРЕНА ЗГОДА ВАШОГО ЧОЛОВІКА.

    ЦЮ ЗГОДУ МОЖНА ОФОРМИТИ У ІНОЗЕМНОГО НОТАРІУСА, АПОСТІЛІРОВАТЬ ЇЇ ТА ОФІЦІЙНО ПЕРЕКЛАСТИ НА УКРАЇНСЬКУ МОВУ (ПЕРЕКЛАД ЗАВІРЯЄТЬСЯ НОТАРІУСОМ).

    2.

    ВИ МОЖЕТЕ БЕЗ ПЕРЕШКОД ПЕРЕТИНАТИ КОРДОН УКРАЇНИ НА ВИЇЗД.

    Відповідно до ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому КМУ, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я, віком та сімейним станом, беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

    Речник ДПСУ Андрій Демченко пояснив, що виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), згідно з постановою Кабміну.

    Виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спецільності, наразі не обмежений.

    "На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України. Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись", - сказав Демченко.

    Те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам. Якщо відповідні зміни й будуть, спочатку їх має ухвалити уряд.

    Наразі немає жодного законопроєкту на розгляді, який би стосувався обмеження виїзду жінок за кордон.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марина!

    Я можу поїхати в Україну оформити будинок на себе якщо я маю медичну освіту?

    Так, Ви можете поїхати в Україну та оформити будинок. Незважаючи на те, що Ви є військовозобов'язанною та повинні перебувати на обліку в ТЦК, виїзд жінок за межі України станом на сьогодні не обмежений.

    Згідно із Законом України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням".

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    "Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних".

    Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (стаття 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

    Відповідно до пункту 6 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (далі - Порядок), державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса.

    Державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок може проводитися у разі, коли відомості про технічну інвентаризацію такого будинка, про прийняття його в експлуатацію та про присвоєння такому будинку адреси містяться в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (абзац восьмий пункту 30 Порядку).

    Така заява формується суб’єкт надання адміністративної послуги (державний реєстратор, нотаріус, працівнику центру надання адміністративних послуг) за умови оплати послуг за державну реєстрацію прав у повному обсязі та встановлення особи заявника і надається на ознайомлення та проставлення підпису заявнику.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншим документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, передбаченим Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Особа іноземця та особа без громадянства встановлюються за паспортним документом іноземця.

    Після проведення державної реєстрації, суб’єкт надання адміністративної послуги (державний реєстратор, центр надання адміністративних послуг), надає заявнику - Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності, що підтверджує право власності на майно.

    Чи зможу я потім продати цей будинок?

    Так, Ви зможете продати будинок. Наразі жодних обмежень з цього приводу законодавство не містить.

    Які документи потрібні будуть від чоловіка?

    Якщо мова йде про купівлю або продаж нерухомості, то від чоловіка потрібна нотаріально завірена згода.

    Чи зможе він зробити доручення за кордоном?

    Доручення не потрібно, якщо ми говоримо про ситуацію, яка викладена у попередньому Вашому питанні. Оскільки майно набуте у період шлюбу є спільною сумісною власністю подружжя, чоловіку необхідно оформити лише нотаріально завірену згоду.

    Існує два варіанта оформлення відповідної заяви за кордоном:

    1. Звернутись до консульства України. Заява, оформленая в консульстві не потребує додаткової легализації. Проте, у даному випадку чоловіку обов'язково знадобиться військово-обліковий документ й при тому у електроному вигляді (е-ВОД).

    2. Звернутись до місцевого нотаріуса. В такому варіанті на заяву прийдеться проставити апостіль, а вже в Україні перекласти на українську мову та завірити такий переклад нотаріально.

    Чи взагалі приймають доручення від воєннозобовʼязаних чоловіків, яке зроблене за кордоном?

    Звісно приймають доручення та заяви від військовозобов'язаних чоловіків, які формлені за кордоном. Для нотаріуса не має значення, який статус щодо військового обов'язку має Ваш чоловік.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 3 дні тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пані МАРИНА!

    Щодо Вас

    Чинне законодавство України не передбачає примусової мобілізації жінок, а тому і перевірки у жінок військово-облікових документів БУДЬ-ДЕ також не передбачена.

    Відповідно до частини 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" (в редакції від 07.09.2024 р.). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

    {Стаття 1 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1834-VI від 21.01.2010, № 1127-VII від 17.03.2014, № 265-VIII від 19.03.2015, № 716-VIII від 06.10.2015, № 2523-VIII від 06.09.2018, № 161-IX від 03.10.2019, № 1357-IX від 30.03.2021, № 2664-IX від 07.10.2022, № 2863-IX від 12.01.2023, № 2995-IX від 21.03.2023; в редакції Закону № 3633-IX від 11.04.2024}

    Щодо Вашого чоловіка

    Боже, як же залякали тою мобілізацією і військовим обов"язком громадян України... навіть за кордоном. Уявляю які страхи у громадян в середині країни. Це дуже прикро мені як людині, а ще прикріше як юристу.

    Ну не можуть питання військового обов"язку обмежувати права людини на майно. Це нереально і цього немає і ніколи не буде. Бо це остаточно розірве суспільний договір між законодавчою, виконавчою і судовою владою (з одного боку) і народом України, з іншого.

    Єдина проблема, яка може виникнути у Вашого чоловіка - це відмова у посвідченні довіреності за кордоном, якщо у нього немає в Резерв+ актуальної інформації про нього як військовозобов"язаного.

    Якщо він уточнив (оновив) дані в Резерв + та має електронний Військово-обліковий документ (формується в Резерв+), то в Консульстві йому не мають права відмовити у посвідченні довіреності чи інших консульських послугах, з посиланням типу "Їдь в Україну і воюй". Цього немає поки що. Принаймні від численних клієнтів за кордоном я про таке не чув.

    Альтернативний варіант - посвідчення довіреності у нотаріуса в країні перебування.

    Проте, це більш складний варіант тим, що така довіреність підлягає легалізації в Україні. Тобто в країні видачі довіреності Вам треба буде поставити на неї штамп АПОСТИЛЬ. Як це зробити у конкретно Вашій країні - Вам має роз"яснити нотаріус, який буде посвідчувати таку довіреність. В деяких країнах можливий електронний апостиль, которий оформлює одразу нотаріус після посвідчення довіреності.

    В Україні така довіреність перекладається на українську мову. Переклад (підпис перекладача) посвідчується нотаріусом в Україні.

    Така довіреність на підставі статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право" має бути прийнята і визнана в Україні як рівнозначна довіреності, виданій нотаріусом України.

    Зміст довіреності може варіюватися від ситуації, яка у Вас існує. Чи це законне будівництво, чи самочинне. Якщо будинок просто треба ввести в експлуатацію, подавши відповідні документи та після цього зареєструвати право власності в Державному реєстрі речових прав - це одне.

    Хоча, якщо Вам треба буде ще й продати майно, то це має бути довіреність з правом відчуження майна.

    Також проблемним буде при укладенні договору купівлі-продажу та обставина, що нотаріус буде вимагати згоду на відчуження майна від чоловіка, бо це спільно нажите майно подружжя.

    Чи вистачить надання прав у довіреності - не гарантую. Бо у нотаріусів свої мурахи в голові і вони іноді вигадують таке, щоб піти від відповідальності, що волосся дибки стає.

    Перш ніж це все вчиняти, я б Вам радив звернутися до нотаріуса, який буде оформлювати угоду з купівлі-продажу і поцікавитись, яким чином його влаштує згода? Чи може Ваш чоловік посвідчити так само ЗАГАЛЬНУ ЗГОДУ на продаж усього майна у іноземного нотаріуса, яке Ви здійсните (бо ж Ви можете заздалегідь і не знати адресу відповідного об"єкту нерухомості), або нотаріус може прискіпуватись, що Згода дана раніше, ніж виникло право власності і це не підходить. Можливо доведеться Згоду таку посвідчувати вже після реєстрації майна і висилати Вам поштою, після чого Ви її перекладете на українську мову за тією ж процедурою, що і довіреність.

    Тобто, це питання треба уточняти у нотаріуса, який буде проводити угоду. Бо з точки зору закону і уявлень юристів це може виглядати одним чином, а з точки зору нотаріусу - іншим.

    Крім того, враховуючи мобілізаційну вакханалію і те, що окремі чиновники з приводу питань мобілізації "сходять з глузду", починаючи вигадувати якісь свої правила, які не передбачені ні законами України, ні підзаконними актами чи хоча б інструкціями або листами керівництва... тому ніхто не дасть гарантії, що якийсь адміністратор чи інша особа не видасть на словах - "заяви / довіреності від "ухилянтів" не приймаємо...". Це звісно ж повне беззаконня.

    Однак, зловживання владою можуть бути і вони іноді були навіть без війни. В такому випадку шлях один - вжиття належних заходів по отриманню ОФІЦІЙНОЇ (письмової) відмови у вчиненні дій чи прийнятті рішень, після чого - звернення до адміністративного суду в Україні з позовом про оскарження таких дій або бездіяльності як протиправних. Звернутися до суду можна і дистанційно. Я Вас не хочу зайве лякати, але ситуації бувають різними. І краще до них бути психологічно і юридично готовими. Бо як правило державні службовці зловживаючи своїми повноваженнями чи вимагаючи хабаря, користуються фактором раптовості та відмови підтвердити свої неналежні дії офіційною відмовою у письмовій формі.

    Хай щастить у реалізації Ваших планів!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Ми з чоловіком хочемо оформити побудований будинок в Україні . Ми живемо за кордоном, чоловік воєннозобовʼязаний , я маю медичну освіту. Я можу поїхати в Україну оформити будинок на себе якщо я маю медичну освіту?

    Так, звісно, можете. Наявність у Вас медичної освіти не впливає на можливість оформлення угоди у нотаріуса.

    На сьогодні послуги, які надають адвокатами, нотаріуса, на щастя, не контролюються з боку влади через пряме застосування норм мобілізаційного законодавства, тому не хвилюйтеся. Дані операції не будуть нести жодних змін до Вашого військово-облікового статусу та не допоможуть ідентифікувати Вас або Вашого чоловіка серед мільйонів військовозобов'язаних.

    Втім, не виключно, що у середньостроковій або довгостроковій перспективі ми можемо це побачити.

    Чи зможу я потім продати цей будинок?

    Так, зможете продати. На щастя, стан речей і щодо цього питання аналогічний. Законодавство щодо військового обліку та мобілізації у даній ситуації перепоною точно не буде. Ви військовозобов'язана, але це не грає жодної ролі у даній ситуації. І військовозобов'язаним чоловікам жодної заборони укладати договори, купувати/продавати нерухомість наразі НЕ встановлено.

    Які документи потрібні будуть від чоловіка?

    Ось це мабуть найцікавіший та найважливіший пункт. Судячи з Ваших питань, планується проведення 2 операцій - оформлення документів на будинок, а також його відчуження. Як я розумію, Ви плануєте втілити це в життя за один приїзд до України.

    Довіреність має бути прописана як раз під цю угоду, це дуже важливо. І скоріше за все, Ви можете розраховувати на довіреність тільки від місцевого нотаріуса, але консульства України. Останні видають довіреності лише громадянам, які мають оформлені е-ВОД.

    У країні Вашого перебування Ви маєте знайти нотаріуса, який посвідчить довіреність. Потім текст довіреності перекладається на українську мову і вуаля.

    Радив би йти на випередження. Що я маю на увазі?

    Так чи інакше, але в Україні угоди буде посвідчувати певний нотаріус. Радив би для початку потрібно знатйи нотаріуса, який буде посвідчувати угоди. Потрібно, аби він одразу підготував текст довіреності, яка йому підійде. Далі цю довіреність посвідчити за кордоном. Такий варіант значно зекономить Вам час та зусилля.

    Повторюся - у даній ситуації це найбільш ВІДПОВІДАЛЬНИЙ МОМЕНТ.

    Чи зможе він зробити доручення за кордоном?

    Так, зможе. Можливо не через консульство, як я зазначив вище, але через місцевого нотаріуса так точно. Для цього лише потрібно знайти такого.

    Загалом оформити довіреність за кордоном наразі можливо 2 способами:

    1. Через консульство України в країні Вашого перебування. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед і наразі від військовозобов'язаних чоловіків вимагають подання електронного ВОД, оформленого через Дію або Резерв +.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    Чи взагалі приймають доручення від воєннозобовʼязаних чоловіків, яке зроблене за кордоном?

    Так, звісно, а чому ні? На рахунок цього точно не сумнівайтеся. Основний Ваш крок - текст довіреності. Радив би наперед співпрацювати з нотаріусом з України, який підготує Вам той текст довіреності, який йому підійде для майбутніх угод.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Щодо права власності:

    Правом власності визнається право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону, незалежно від волі третіх осіб. Це право передбачає для власника можливість на свій розсуд володіти, користуватися та розпоряджатися належним йому майном.

    Згідно статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Для офіційного визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав необхідно внести відповідні відомості про речові права до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Згідно ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі:

    1) відчуження власником свого майна;

    2) відмови власника від права власності;

    3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

    4) знищення майна;

    5) викупу пам'яток культурної спадщини;

    6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;

    8) звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника;

    9) реквізиції;

    10) конфіскації;

    11) припинення юридичної особи чи смерті власника;

    12) визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

    Наявність у Вас медичної освіти жодним чином не впливатиме на Ваші права власника.

    Щодо довіреності від чоловіка:

    Чоловік може оформити за кордоном. Жодних обмежень щодо представництва за такою довіреністю в Україні немає.

    Довіреність можна посвідчити в консульстві України або місцевого нотаріуса за місцем перебування чоловіка.

    Довіреність повинна містити відповідні повноваження довіреної особи.

    Довіреність необхідно легалізувати для використання в Україні шляхом проставлення апостиля (не вимагається у разі наявності між країною перебування та Україною відповідного міжнародного договору, який не вимагає легалізації документів).

    Довіреність також необхідно буде перекласти на українську мову.

    Підпис перекладача необхідно буде засвідчити нотаріально.

    Довіреність посвідчена в консульстві України легалізації не потребує.

    В Україні її необхідно буде зареєструвати в реєстрі довіреностей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024