Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 вересня 2024, питання №119531 900₴

Копiя паспорта в ТЦК

Доброго дня,

Я хочу встати на вiйськовий облiк у ТЦК та подати документи на вiдсрочку. Серед списку документiв якi потрiбно подати е копii паспорта громадянина Украiни.

Так сталося що в мене наразi е лише закордонний паспорт(фiзичний) та ID картка у Дii(фiзичного пластика не мае). Наскiльки я зрозумiв менi потрiбнi будуть нотарiальнi копii паспорта. Нотарiус сказала менi що з Дii не можна зробити нотарiальну копiю

Мое питання чи можу я використовувати закордонний паспорт та його копii або ID картку з Дii для постановки на вiйськовий облiк у ТЦК та оформлення вiдсрочки(для всiх дiй включно з пересилкою документiв по поштi)?

Так як можливо в ТЦК у мене не буде другоi спроби щоб здiйснити цi дii, то хотiв би також знати якщо можна наприклад використовутати закордонний паспорт чи це 100% точна iнформацiя чи це спiрне питання яке ТКЦ може трактувати по своему i краще замовити i почекати пластикову картку ID перед подачею документiв?

Дякую

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Вітаю!

    Згідно пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Військовий облік ведеться на підставі ДАНИХ паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Тому, закордонний паспорт не підійде. Потрібно мати саме дані з паспорта громадянина України.

    Краще зачекайте поки у Вас буде пластиковий варіант і тоді подавайте його копію - так буде надійніше.

    Згідно статті 21 ЗУ "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус"

    1. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

    2. Кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.

    Оформлення, видача, обмін паспорта громадянина України, його пересилання, вилучення, повернення державі та знищення здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    3. Паспорт громадянина України оформляється особам, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на чотири роки, особам, які досягли вісімнадцятирічного віку, - на кожні 10 років, а особам, які досягли шістдесяти п’яти років, - безстроково.

    4. Паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

    Згідно статті 14-1 ЗУ "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус"

    1. Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт громадянина України у формі картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлені із застосуванням засобів Реєстру, та використовуються на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, надання адміністративних та інших послуг, крім випадків, передбачених частиною третьою цієї статті.

    Якщо у Вас є лише е-паспорт, то стати на облік лише з його роздруківкою буде досить складно, адже ТЦК може відмовити у прийнятті документів.

    Хоча е-паспорт і містить тіж сам дані, що і паспорт громадянина України у вигляді ID картки, але в самому ТЦК можуть його не прийняти до уваги, адже згідно Порядку формування та перевірки е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон е-паспорт пред’являється особою на електронному пристрої, критерії якого підтримують використання мобільного додатка Порталу Дія.

    З е-паспорта можна зробити електронну копію, але якщо Ви її будете надавати в роздрукованому виді, то не факт, що її приймуть в ТЦК .

    Отже, якщо Ви не готові оскаржувати бездіяльність ТЦК у судовому порядку - краще оформіть паспорт громадянина України у формі картки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олеже!

    Я раджу замовити "фізичний" паспорт та ставати на облік й оформлювати відстрочку вже після отримання документа.

    Стати на військовий облік в ТЦК Ви можете тільки за особистої присутності та за наявності паспорта громадянина України. З закордоним паспортом це можливо тільки для громадян, які стають на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова".

    Отже, для взяття на облік Вам потрібен паспорт громадянина України. Для оформлення відстрочки, у випадку надсилання документів поштою, Вам необхідно робити нотаріально завірену копію паспорта громадянина України.

    Оскільки у своєму питанні Ви згадуєте про "у мене не буде другоi спроби щоб здiйснити цi дii", то Вам 100% потрібно оформити паспорт, а вже потім займатись постановкою на облік та оформленням відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншим документом, що посвідчує особу, передбаченим Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", національним паспортом іноземця або документом, що його замінює, посвідченням особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідченням, виданим за місцем роботи фізичної особи. Посвідчення водія, особи моряка, члена екіпажу, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.

    До таких документів належить паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

    Проте, військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Це передбачено Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні та актуалізовані (верифіковані) в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, за умови дотримання ними правил військового обліку здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб (далі - органи реєстрації) через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Відомості про декларування/зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надіслані органом реєстрації через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, є підставою для взяття особи на військовий облік або зняття з військового обліку районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, органом СБУ, відповідним підрозділом розвідувального органу.

    Як наслідок Вам необхідно мати паспорт громадянина України.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю Вас, Олеже!

    Мое питання чи можу я використовувати закордонний паспорт та його копii або ID картку з Дii для постановки на вiйськовий облiк у ТЦК та оформлення вiдсрочки(для всiх дiй включно з пересилкою документiв по поштi)?

    На мою точку зору, краще дочекатися отримання пластикового id-паспорту до ОСОБИСТОГО походу до ТЦК та СП. Втім, відправити документи поштою раджу і без пластикового паспорту, головне докласти РНОКПП (ідентифікаційний код). Також можна додати роздруківку паспорту з порталу "Дія". Для відправлення поштою Ви маєте достатньо документів. Зачасту завдання поштового відправлення не оформлення відстрочки, а просте інформування ТЦК та СП про наявність права на відстрочку та бажання ним скористатися.

    Так як можливо в ТЦК у мене не буде другоi спроби щоб здiйснити цi дii, то хотiв би також знати якщо можна наприклад використовутати закордонний паспорт чи це 100% точна iнформацiя чи це спiрне питання яке ТКЦ може трактувати по своему i краще замовити i почекати пластикову картку ID перед подачею документiв?

    Використосувати закордонний паспорт може бути складно, адже ТЦК просто може його не приймати. Хоча, з іншої сторони, це також належний документ, який підтверджує Вашу особу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про громадянство України

    Стаття 5. Документи, що підтверджують громадянство України

    Документами, що підтверджують громадянство України, є:

    1) паспорт громадянина України;

    3) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    4) тимчасове посвідчення громадянина України;

    6) дипломатичний паспорт;

    7) службовий паспорт;

    8) посвідчення особи моряка;

    9) посвідчення члена екіпажу;

    10) посвідчення особи на повернення в Україну.

    ВТІМ, ЯК НА МЕНЕ, ОПТИМАЛЬНИМ ДЛЯ ВАС ВИДАЄТЬСЯ НАСТУПНИЙ АЛГОРИТМ ДІЙ:

    1. Відправлення документів до ТЦК поштовим зв'язком (без пластикового варіанту паспорту громадянина України).

    2. Очікування виготовлення та отримання пластикового варіанту паспорту громадянина України.

    3. Похід до ТЦК з паспортом громадянина України та рештою документів.

    Якщо не секрет, за якою підставою Ви плануєте оформити відстрочку?

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024