Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 19 вересня 2024, питання №119659 800₴

Чи можу я захистити дисертацію протягом двох років після завершення терміну навчання в аспірантурі в 2024 році?

В вересні 2024 року в мене закінчується термін навчання в аспірантурі і я не встиг захистити дисертацію. Чи зможу я це зробити на протязі двох років після завершення терміну навчання, адже з 2021 року була винесена нова постанова яка передбачає захист дисертації лише під час процесу навчання в аспірантурі.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства дисертацію дозволено захищати не пізніше двох років після закінчення аспірантури, а якщо після випуску аспірантури минуло понад 6 місяців, то здобувач самостійно оплачує свій захист.

    Тобто, претендувати на безплатну процедуру захисту аспірант може у разі проведення захисту не пізніше ніж після 6 місяців після закінчення аспірантури.

    Якщо два роки минуло – потрібно повторно вступати в аспірантуру.

    Зміни щодо термінів захисту вступають в дію з 01.01.2024 року.

    Захисти дисертацій випускниками аспірантури 2023 року та минулих років мають відбутися до набрання чинності цієї постанови (до 01.01.2024 року).

    Головне – особа, яка була ВІДРАХОВАНА із закладу у зв’язку із завершенням навчання за відповідною освітньо-науковою програмою без захисту дисертації, може вступити до закладу повторно.

    Підготовка в аспірантурі завершується отриманням диплома доктора філософії після публічного захисту дисертації в разовій спеціалізованій вченій раді.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Андрію!

    В вересні 2024 року в мене закінчується термін навчання в аспірантурі і я не встиг захистити дисертацію. Чи зможу я це зробити на протязі двох років після завершення терміну навчання, адже з 2021 року була винесена нова постанова яка передбачає захист дисертації лише під час процесу навчання в аспірантурі.

    На жаль, але ні. На момент закінчення аспірантури у 2024 році діяли вже зовсім інші правила, внесені зокрема постановою КМУ від 03.05.2024 № 507 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань підготовки та атестації науково-педагогічних і наукових кадрів".

    Оскільки Ви є випускником аспірантури 2024 року, до Вас не можуть застосовуватися правила та законодавство, що діяло до 01.01.2024 року. З 01 січня поточного року норма щодо захисту протягом 2 років БУЛА ВИКЛЮЧЕНА.

    Ви мали захистити свою дисертацію протягом навчання в аспірантурі, тобто впродовж 4 років з моменту зарахування. Якщо не захистили роботу вчасно, то для того, щоб вийти на захист, вам доведеться повторно вступати до аспірантури.

    13. За наявності позитивного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації здобувач звертається до вченої ради закладу, в якому він виконав освітньо-наукову програму, з письмовою заявою про утворення разової ради не пізніше ніж протягом двох тижнів з дня отримання зазначеного висновку.

    14. Вчена рада не пізніше ніж протягом двох місяців з дня отримання заяви здобувача утворює разову раду у складі п’яти осіб: голови разової ради, рецензентів (рецензента) та офіційних опонентів, дані про яких внесено до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (крім наукових та науково-педагогічних працівників вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти/наукових установ, наукових установ системи Міноборони). Рішення вченої ради про утворення разової ради вводиться в дію наказом керівника закладу протягом п’яти робочих днів.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    На даний час Ви повинні захистити дисертацію під час навчання на аспірантурі. Якщо Ви цього не зробите Вам доведеться повторно вступати на аспірантуру, щоб отримати ступень доктора філософії.

    Згідно пункту 22 Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)

    Протягом строку навчання в аспірантурі (ад’юнктурі) аспірант (ад’юнкт) повинен виконати освітню і наукову складові освітньо-наукової програми, зокрема здобути теоретичні знання, уміння, навички та інші компетентності, достатні для продукування нових ідей, розв’язання комплексних проблем у галузі професійної та/або дослідницько-інноваційної діяльності, оволодіти методологією наукової та педагогічної діяльності, а також провести власне наукове дослідження, результати якого мають наукову новизну, теоретичне та/або практичне значення, опублікувати наукові публікації за темою дисертації, підготувати дисертацію та пройти процедуру атестації разовою спеціалізованою вченою радою на підставі публічного захисту наукових досягнень у формі дисертації.

    Постановою КМ № 502 від 19.05.2023 було виключено пункт 12 Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, який до 01.01.2024 передбачав, що здобувач за наявності поважних причин (за станом здоров’я, сімейними обставинами тощо) за письмовою заявою має право на отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації та проведення захисту дисертації в разовій раді протягом двох років після відрахування з аспірантури.

    На жаль, згідно законодавства Ви не зможете захистити дисертацію протягом 2 років після закінчення аспірантури

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до пункту 12 Постанови КМУ №44 "Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії":

    "Здобувач за наявності поважних причин (за станом здоров’я, сімейними обставинами тощо) за письмовою заявою має право на отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації та проведення захисту дисертації в разовій раді протягом двох років після відрахування з аспірантури".

    Проте, на жаль, цей пункт було виключено на підставі Постанови КМ № 502 від 19.05.2023.

    В той самий час згідно Постанови КМУ від 19 травня 2023 р. № 502 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань підготовки та атестації здобувачів наукових ступенів":

    "25. Стан підготовки дисертації здобувача до захисту визначається науковим керівником (або консенсусним рішенням двох керівників).

    Не пізніше ніж протягом дев’яти місяців до завершення нормативного строку навчання за акредитованою освітньо-науковою програмою здобувач:

    1) отримує довідку про виконання освітньо-наукової програми і висновок наукового керівника (керівників) з оцінкою роботи здобувача у процесі підготовки дисертації та виконання індивідуального плану наукової роботи та індивідуального навчального плану;

    2) звертається до структурного підрозділу закладу, що виконує відповідну освітньо-наукову програму та здійснює підготовку здобувача, з письмовою заявою про отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації. До заяви додаються дисертація в друкованому вигляді та електронній формі, наукові публікації (або їх копії), в яких висвітлено наукові результати дисертації, довідка про виконання освітньо-наукової програми та висновок наукового керівника (керівників).

    26. З метою надання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації не пізніше ніж через місяць з дня надходження заяви проводиться публічна презентація здобувачем наукових результатів дисертації та її обговорення на засіданні базового структурного підрозділу закладу, що виконує відповідну освітньо-наукову програму та здійснює підготовку здобувача. Результати обговорення та проведення презентації відображаються у висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації, який підписується головуючим на засіданні структурного підрозділу закладу. Висновок про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації надається здобувачеві не пізніше ніж протягом двох тижнів з дня проведення презентації.

    У разі отримання негативного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації здобувач може повторно звернутися до структурного підрозділу закладу не пізніше ніж протягом шести місяців до завершення нормативного строку навчання за акредитованою освітньо-науковою програмою з письмовою заявою про отримання такого висновку після доопрацювання дисертації або на поновлення в закладі для завершення виконання відповідної освітньо-наукової програми у разі відрахування.

    27. За наявності позитивного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації здобувач звертається до вченої ради закладу, в якому він виконав освітньо-наукову програму, з письмовою заявою про утворення разової спеціалізованої вченої ради не пізніше ніж протягом двох тижнів з дня отримання зазначеного висновку.

    Утворення разової спеціалізованої вченої ради закладу та присудження нею здобувачеві ступеня доктора філософії здійснюється відповідно до законодавства, що регулює присудження ступеня доктора філософії.

    28. Підготовка в аспірантурі (ад’юнктурі) завершується отриманням диплома доктора філософії після публічного захисту дисертації в разовій спеціалізованій вченій раді.

    29. Особа, яка була відрахована із закладу у зв’язку із завершенням навчання за відповідною освітньо-науковою програмою без захисту дисертації, може вступити до закладу повторно.

    Особа, яка раніше проходила підготовку в аспірантурі (ад’юнктурі) за державним (регіональним) замовленням, може повторно вступити до закладу для підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, відповідно до законодавства.

    Здобувачі, які були відраховані із закладу до завершення навчання за відповідною освітньо-науковою програмою, можуть бути поновлені на навчання у цьому закладі в межах ліцензованого обсягу".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ НЕ НАДАЮТЬ ВАМ ТАКОЇ МОЖЛИВОСТІ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 23 березня 2016 р. № 261(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 19 травня 2023 р. № 502)

    ПОРЯДОК

    підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)

    Підготовка здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії в аспірантурі (ад’юнктурі)

    26...

    У разі отримання негативного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації здобувач може повторно звернутися до структурного підрозділу закладу не пізніше ніж протягом шести місяців до завершення нормативного строку навчання за акредитованою освітньо-науковою програмою з письмовою заявою про отримання такого висновку після доопрацювання дисертації або на поновлення в закладі для завершення виконання відповідної освітньо-наукової програми у разі відрахування.

    29. Особа, яка була відрахована із закладу у зв’язку із завершенням навчання за відповідною освітньо-науковою програмою без захисту дисертації, може вступити до закладу повторно


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA