Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 вересня 2024, питання №119803 350₴

Как продлить паспорт или уточнить данные резерв + . В украине выключенний и снятый с облику по причине Шизофрении и шизотипичного поведения.

Я 97го года рождения, нахожусь и постоянно проживаю по заграничному паспорту на территории Молдовы с 2014 года . До 15 августа мой загран паспорт был еще действителен. Сейчас я тут нахожусь по статусу временной защиты.

в 2017м году я в августе посетил военкомат откуда был направлен в психиатрическую лечебницу для дообследования.

там я находился какое то время и по итогу мне военкомат выдал документ "Тимчасове посвидчення"
в нем указанно конкретно мои фио / фото . всюду куда я мог быть зачислен стоит прочерк . дийсне- бесстроково. подчеркенуто. На обратой стороне этого документа у меня находится 4 печати

и записи что Медичною комиссиею по наказу МО 402-2008 по 16а гр1 - я виключенный з вийськового облику ( дата 19/10/17 )
чуть ниже в этом же документе от руки написано
знятый з облику по наказу мо 342 абз 12 п5.7.1 пп 3

все это перекрывается этими 4мя печатями и подписями. в одной из печатей - Полковника А.А клименко

Вопрос таков. Для работы мне необходим заграничный паспорт ( обязательно ) . Продлить его в консульстве Украины в Молдове не удается возможным по причине того что мой - РЕЗЕРВ + имеет статус " не на облику" " потребуе уточнення". Без справки резерв + консульство не хочет меня принимать и обрабатывать мои документы ." у нас такой порядок", для них мой документ который я предоставляю - не електронный " нам потрибен електронний документ з резерв +".

со своей стороны я написал два эмейл письма крупного содержания со всеми документами которые у меня есть в Министерство обороны украины и на адрес тцк ПОсле чего последовал автоматический ответ - заполните звернення по закону о зверненннях . Я сделал это и после этого у них якобы 30 календарных дней для ответа мне. Эти письма были отправлены 1 августа. Ответа так и не последовало. Я без работы . Моему сыну 8 лет, он учится в Молдове и мои деньги подходят к концу. . Пожалуйста скажите как мне обновить данные или как продлить заграничный паспорт

Відповіді юристів (7)

    Alex Dunaievskyi Клієнт 5 днів тому

    доркументы о том что выключенный и снятый с учета

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    На жаль, продовжити термін Дії паспорту Ви можете тільки за умови наявності в Вас е-ВОД, тобто даних у Резерв+.

    "З 18 травня чоловіки віком 18-60 років, які перебувають/проживають за кордоном, мають можливість подати заяви на отримання консульських послуг.

    Згідно з новим законодавством, поряд із документами, які необхідні для отримання обраної консульської послуги, такі заявники мають також подати свій військово-обліковий документ у паперовому (ВОД) або електронному вигляді (е-ВОД).

    При цьому слід звернути увагу, що паперовий документ можна буде подавати лише до початку роботи електронного кабінету призовника, в якому кожен зможе самостійно сформувати електронний документ".

    https://mfa.gov.ua/consul/forua/rozyasnennya-mzs-s...

    Відповідно до Постанови КМУ № 932 "ПОРЯДОК реалізації експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    9. Під час подання громадянами України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають за межами України, документів до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон працівником відокремленого підрозділу проводиться перевірка дійсності військово-облікового документа.

    10. Перевірка дійсності військово-облікових документів осіб проводиться шляхом електронної інформаційної взаємодії Єдиного державного демографічного реєстру, відомчої інформаційної системи ДМС та Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів “Трембіта”.

    11. У разі отримання з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про недійсність військово-облікового документа під час електронної інформаційної взаємодії працівник відокремленого підрозділу інформує громадянина України про відмову в оформленні паспорта громадянина України та/або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, зокрема наявними засобами електронних комунікацій (телефонний зв’язок, електронна пошта) або поштового зв’язку.

    Згідно із статтею 20 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 28, ст. 250 із наступними змінами):

    "5. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви".

    Щодо Ваших документів, то печатка зі статтею 16 "а" говорить про те, що Ви були виключені з обліку, як непридатний саме до строкової служби. Запис же під печаткою говорить про те, що після того Ви були не виключені з обліку, а зняті з останнього за Наказом МОУ №342, тобто, по суті, залишились військовозобов'язаним для ТЦК.

    За період 2006 року по 2015 рік на підставі Наказу № 342 з військового обліку зняли велику кількість людей. У військових квитках було зроблено відповідні записи.

    Утім 15 січня 2015 року наказом Міністерства оборони України від 15 січня 2015 року № 24 «Про внесення змін до Настанови з військового обліку прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів і матросів запасу в Збройних Силах України та інших військових формувань» було скасовано положення про зняття з військового обліку громадян, які визнані військово-лікарняною комісією (далі — ВЛК) непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час.

    Відповідно, така особа підлягає взяттю її на військовий облік, оскільки «знятий з військового обліку» — не тотожний «виключений з військового обліку».

    У який спосіб Ви звертались до ТЦК? Ви надсилали заяву із підтверджувальними документами електроною поштою саме на адресу ТЦК?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Alex Dunaievskyi Клієнт 5 днів тому

    У який спосіб Ви звертались до ТЦК? Ви надсилали заяву із підтверджувальними документами електроною поштою саме на адресу ТЦК?

    я сделал обращение на эмейл тцк и минестерства обороны Украины

    В самом резерве плюс при "обновлении данных" - там уже были данные о моем месте проживания за границей и емейл, я просто нажал кнопку далее

    Щодо Ваших документів, то печатка зі статтею 16 "а" говорить про те, що Ви були виключені з обліку, як непридатний саме до строкової служби. Запис же під печаткою говорить про те, що після того Ви були не виключені з обліку, а зняті з останнього за Наказом МОУ №342, тобто, по суті, залишились військовозобов'язаним для ТЦК.насколько я читал - наказ моу 342 уже не является действительным, тоесть действительна только печать с влк где наказ моу 402 по которой я виключенный

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Недійність Наказу МОУ №342, який втратив чинність, говорить тільки про те, що Ви підлягаєте поновленню на обліку, як знятий з нього у минулому. Виключили Вас, скорше за все, з обліку призвників у зв'язку із непридатністю до проходження строкої служби у мирний час. Інакше, я не можу пояснити ці два записи.

    Alex Dunaievskyi Клієнт 5 днів тому

    можно ли допустим отправить заказное писмьмо с документами( заверенными копиями) на адрес тцк с письмом о том чтоб мне обновили данные?сработает ли данное обращение?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, але патова ситуація. Можна спробувати подати адвокатський запит до Міноборони, ТЦК та СП, але дати гарантії, що це спрацює - не беруся. Ви і так зробили вірно - відправили документи про внесення змін до Оберіг.

    Постанова КМУ від 16.08.2024 № 932 "Про реалізацію експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів" визначає, що:

    12. Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які звернулися до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон з 25 квітня 2024 р. до набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, можуть отримати у такому відокремленому підрозділі оформлені документи у разі пред’явлення військово-облікового документа.

    У разі отримання з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про недійсність пред’явленого військово-облікового документа отримання такими особами паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. У такому разі пересилання таких паспортів до 5 відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

    16. Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особами, зазначеними у пункті 13 цього Порядку, здійснюється за умови пред’явлення військово-облікового документа, дійсність якого перевіряється працівником відокремленого підрозділу відповідно до пункту 10 цього Порядку.

    У даній ситуації можете спробувати звернутися до ТЦК та СП листом на електронну пошту, що ми вже і робили для декількох клієнтів. Не скажу, що отримали успіх, але іншого варіанту не залишається, Вам потрібно мати або паперовий, або електронний ВОД.

    Якщо Ваше питання ніяк не пов'язане із закордонним паспортом, тим не менше, отримати внесення змін до Резерв + без особистого відвідування ТЦК та СП буде доволі складно.

    Відповідно до пункту 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, у разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі – повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі – повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    У даній ситуації, чинне законодавство, на жаль, є фактично безвихідним. Або Ви маєте повертатися до України і таким чином оновлювати свої дані, або іншого варіанту немає. До речі, посадові особи держави України саме на цьому варіанті наголошують.

    Звертаю увагу на постанову КМУ від 07.06.2024 № 675 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560". Вона передбачає, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Інший варіант, власне те, що ми і пробуємо з моїми клієнтами - направляти до ТЦК листа електронною та звичайною поштою щодо внесення відповідної інформації. Якщо буде відмова або просто ігнорування, подавати до суду позов про зобов'язання ТЦК внести відповідну інформацію. Очевидно, що це їх зобов'язання, а тому треба пробувати діяти.

    Згідно з частинами восьмою та дев’ятою статті 5 Закону органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України тощо. Органи ведення Реєстру забезпечують ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних.

    Актуалізація бази даних Реєстру здійснюється на підставі відомостей, що вносяться органами ведення Реєстру, а також шляхом електронної інформаційної взаємодії (обміну відомостями) між Реєстром та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, передбачені цією частиною (частина третя статті 14 Закону).

    Відповідно до пункту 17-1 частини першої статті 7 Закону відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку, належать до персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

    Згідно зі статтею 6 Закону до Реєстру вносяться, обробляються та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості:

    1) персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    2) службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Особам, які працюють з базами даних Реєстру, заборонено вимагати, обробляти та використовувати будь-яку інформацію, не передбачену законодавством.

    Відповідно до статті 58 Конституції України Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Звертаю увагу, що згідно зі статтею 15 Закону особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом.

    Сподіваюся, моя відповідь була Вам корисною.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Для отримання консульських послуг, зокрема для оформлення закордонного паспорта треба буде пред’являти військово-обліковий документ - електронний військово-обліковий документ (Е-ВОД).

    Електронний документ необхідно сформувати не раніше, ніж за 3 дні до звернення до консульської установи. Якщо документ старіший за 3 дні, перед зверненням слід заново сформувати у додатку «Резерв+».

    Військовозобов’язані, які перебувають за кордоном, можуть оновити свої дані за допомогою електронного кабінету — застосунку «Резерв+».

    Резерв+» дає можливість лише оновлювати дані, але не ставати на військовий облік. Водночас деякі громадяни України можуть не перебувати на військовому обліку (це Ваш випадок).

    Згідно з законодавством на військовий облік можна буде стати через закордонні дипломатичні установи України. Тобто відтепер можна ставати на облік без особистої присутності у районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до пункта 1 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

    Згідно з пунктом 2 Положення територіальні центри комплектування та соціальної підтримки у своїй діяльності керуються Конституцією та законами України, актами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, наказами та директивами Верховного Головнокомандувача Збройних Сил, Міноборони, Міністра оборони, Головнокомандувача Збройних Сил, Генерального штабу Збройних Сил, іншими нормативно-правовими актами, цим Положенням.

    У разі подальшого ігнорування - оскаржуйте дії ТЦКСП в адміністративному чи судовому порядку.

    Також раджу звернутися з офіційним запитом до консульської установи.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA