Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 вересня 2024, питання №120057 340₴

Проходження ВЛК обмежено придатним

Доброго дня!
Маю обліково-послужну картку (тому що тоді не було бланків військових квитків), видана в 2012му році. В ній вказано "Без військової підготовки, обмежено здатні у воєнний час". Підкажіть будь ласка, я правильно розумію, що маю пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року? Що буде, якщо я його не пройду?
Чи можуть змусити пройти ВЛК, поки я заброньований підприємством?

Також цікаво, якщо я пройду ВЛК, і мене визнають придатним. Якщо я з часом втрачу бронювання на роботі, яку повістку мені можуть надіслати/вручити? Це вже буде бойова повістка, за неявку по якій може бути кримінальна відповідальність?

Дякую!

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Бронювання є різновидом відстрочки передбаченої ст. 23 Закону про мобілізацію.

    Згідно законодавства військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Проте згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Ця норма є імперативною. Закон має вищу юридичну силу чим постанова кабінету міністрів України.

    Направлення на ВЛК надається ТЦКСП.

    У разі визнання Вас придатним до військової служби та відсутність права на відстрочку Ви можете бути мобілізованим.

    • Микита Клієнт 19 годин тому

      Я бачив скрипт цієї відповіді кілька питань вище. Ви не відповіли на мої запитання, просто копіпастите закони. Це не несе ніякої користі для того, хто задавав питання.

      • Богун Сергій Павлович

        Я використовую виключно свої відповіді. А Ваше питання врегулюване законом на який я і посилаюся.

    Дерій Владислав Олегович
    70.6%

    Доброго дня!

    Підкажіть будь ласка, я правильно розумію, що маю пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року? Що буде, якщо я його не пройду?

    Вас намагатимуться притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 КУпаП (штраф від 17 тис грн)

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень даного Закону установлено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    На медичний огляд Ви повинні бути викликані повісткою. Якщо до лютого 2025 року - Ви повістку не отримаєте, то штраф за порушення правил військового обліку можна буте оскаржити.

    Чи можуть змусити пройти ВЛК, поки я заброньований підприємством?

    Відповідно до пункту 63 постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    На жаль, на практиці бувають різні ситуації - незаконне притягнення до адміністративної відповідальності, направлення на ВЛК при діючих відстрочках, відмова у направленні на ВЛК та ін. Нещодавно був випадок, коли людина сплатила штраф за реквізитами, які надали ТЦК, надала їм квитанцію, а вони все рівно звернулися до державного виконавця - подвоїли штраф та наклали арешт на рахунок. Довелось такі дії оскаржувати. Тому, в реаліях сьогодення можна чекати чого завгодно.

    Крім того, Закон має вищу юридичну силу, тому Вас можуть зобов'язати пройти ВЛК та визначити Ваш ступінь придатності.

    Також цікаво, якщо я пройду ВЛК, і мене визнають придатним. Якщо я з часом втрачу бронювання на роботі, яку повістку мені можуть надіслати/вручити? Це вже буде бойова повістка, за неявку по якій може бути кримінальна відповідальність?

    Якщо Ви втратите бронювання - спочатку Вам повинні вручити/надіслати повістку на уточнення даних.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 560 Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    Згідно пункту 41 постанови КМУ 560 Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки - особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    Після прибуття до ТЦК Вам повинні вручити мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку. Повістка на відправку не може бути надіслана поштою.

    Якщо Вам вручать повістку, то згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки АБО В БУДЬ-ЯКИЙ ІНШИЙ СПОСІБ з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Микита Клієнт 19 годин тому

      Зрозуміло, дякую!

      Якщо Ви втратите бронювання - спочатку Вам повинні вручити/надіслати повістку на уточнення даних.

      Чи правильно я зрозумів, що навіть якщо в мене буде пройдено свіже ВЛК, умовно місячної давності - все одно, спочатку має бути повістка на уточнення даних?

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, адже повістка на відправку вручається виключно в приміщенні ТЦК.

        Згідно пункту 88 постанови КМУ 560 На основі результатів проведення медичного огляду та професійно-психологічного відбору резервістам та військовозобов’язаним, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, у територіальному центрі комплектуванні та соціальної підтримки під особистий підпис вручається повістка щодо призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби.

        • Микита Клієнт 19 годин тому

          Окей, дякую за роз'яснення.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.4%

    Доброго дня, Микита!

    Підкажіть будь ласка, я правильно розумію, що маю пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року?

    Так, Ви правильно розумієте. Обмежено придатні підлягають переогляду до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Що буде, якщо я його не пройду?

    Вас притягнуть до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП:

    "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Проте, для проходження ВЛК Ви повинні отримати повістку від ТЦК. Закон не зобов'язує Вас з'являтись до ТЦК самостійно.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

    Чи можуть змусити пройти ВЛК, поки я заброньований підприємством?

    Практика ТЦК з цього питання неоднозначана. Деякі ТЦК направляють на проходження ВЛК, незважаючи на те, що пунктом 63 Постанови КМУ №560 визначено, що військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом, акцентуючи увагу на нормі Закону, яка визначає, що обмежено придатні підлягають переогляду до лютого 2025 року.

    В інших ТЦК, навпаки, навіть якщо маєшь бажання,"не випросишь" направлення на ВЛК, оскільки ТЦК при тому керується Постановою КМУ №560 та говорять про неможливість направлення на комісію, так як військовозобов'язаний має оформлену відстрочку.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "63. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    69. Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду".

    Також цікаво, якщо я пройду ВЛК, і мене визнають придатним. Якщо я з часом втрачу бронювання на роботі, яку повістку мені можуть надіслати/вручити? Це вже буде бойова повістка, за неявку по якій може бути кримінальна відповідальність?

    Якщо Ви пройдете ВЛК, яка визнає Вас придатним до проходження служби й з часом втратите право на відстрочку, то спочатку Вам повинні видати повістку на уточнення даних, а вже потім мобілізаційне розпорядження. Неявка за останнім без поважної причини потягне за собою кримінальну відповідальність за статтею 336 ККУ.

    Мобілізаційне розпорядження видається тільки в ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA