Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 жовтня 2024, питання №120605 500₴

Підʼєднання до електромереж

Доброї ночі.В мене таке питання , я військовий і ми в составі групи виконуєм бойове завдання , знайшли будинок в якому непроживають люди і заселилися.Комунікацій в будинку немає і світла також, тому ми підʼєднались до мережі самостійно.Приїхав чоловік з сусіднього участка і наказав місцевому електрику відʼєднати нас.Чи діяли ми в рамках закону , і чи мають право вимикати нам електроенергію ? У нашому випадку я не можу розголошувати , що буде розміщатися в цих приміщеннях і для чого нам електроенергія.

Відповіді юристів (1)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи діяли ми в рамках закону , і чи мають право вимикати нам електроенергію ?

    Самовільне підключення до електричних мереж не є законним і за це передбачаються штрафні санкції.

    Кожен випадок самовільного (незаконного) підключення до електромережі розглядається індивідуально. Постанова НКРЕКУ No562 від 04.05.2006 «Про затвердження Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією» містить формулу, за якою вираховується сума штрафу. Її базові складові: період порушення і пропускна здатність.

    При розрахунку штрафу беруться до уваги наступні параметри:

    • тарифи в залежності від приналежності (група і клас напруги);
    • споживання електроенергії на добу;
    • кількість днів незаконного споживання.

    В певних випадках можлива кримінальна відповідальність, зокрема згідно статті 188-1 Кримінального кодексу України в якій зазанчено: «Викрадення гарячої або питної води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків (якщо використання приладів обліку обов’язкове), або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, - карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк до трьох років.

    Примітка. Шкода, передбачена цією статтею, визнається значною, якщо вона в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а у великих розмірах - якщо вона в двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    я військовий і ми в составі групи виконуєм бойове завдання , знайшли будинок в якому непроживають люди і заселилися.Комунікацій в будинку немає і світла також, тому ми підʼєднались до мережі самостійно.

    Вам потрібно повідомити командира про інцидент, щоб він вирішив дане питання з органом місцевого самоврядування.

    Якщо для виконання завдання Вам потрібна електроенергія - командир повинен домовитись з відповідальними особами , щоб Вас не від'єднували від електромережі.

    Якщо є можливість - можете під'єднатись до мережі сусідів та встановити окремий лічильник, щоб відшкодувати їм витрати на електроенергію. Проте, якщо у Вас бойова обставновка, то навряд чи вони будуть вимагати повернути кошти.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання

Исключение с учёта при наличии сдвг и панических атаках

Добрый день, у меня псориаз и сдвг, коррекцию поведения прохожу в https://evolution.org.ua/ - повестки небыло но возможно ли исключение из облика? тоесть стать непригод...

05 жовтня 2024 Андрей, м. Київ

2 відповідi

Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України