Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 жовтня 2024, питання №120705 500₴

План дій в 25 років для призовника

Доброго дня, мені 21го жовтня цьогоріч виповнюється 25 років, я в статусі призовника (не служив).
Працюю на підприємстві яке має намір мене забронювати, роблять це через дію (кажуть за 2 години отримують рішення). Але вони не можуть забронювати мене, поки я призовник.
Підкажіть, як мені діяти
1. Чи йти в тцк щоб перейти в військовозобов'язані?
2. Які шанси що мене випустять з тцк після того як я отримаю той статус?
3. Що робити якщо не випускають?
4. Чи зможуть мене забронювати якщо я вже буду мати "бойову" повістку (на відправлення в учебку)?
В цілому, як би ви порадили діяти в даному випадку?

Відповіді юристів (12)

    Прокопець Олександр Васильович
    10%

    Добрий день!

    Перш за все Вам потрібно зареєструватись в Резерв+, далі прийдеться пройти ВЛК. Звісно існує ризик виписки бойової повістки, але тут треба бути уважним і послідовним. Жодної бойової не підписувати навіть під страхом штрафу. Штраф завжди можна оскаржити і на 90% успішно. Чи придатні ви до служби вирішує ВЛК. Рішення ВЛК викладається у вигляді довідки, яку зобов'язані видати Вам не руки, чого, як правило в день закінчення ВЛК не надають. Отже, немає рішення ВЛК, немає підстав для мобілізації. Відповідно, Вас зобов'язані відпустити до отримання рішення ВЛК, яке Ви ще маєте право оскаржити, якщо є підстава.

    Якщо вчиняють свавілля і не випускають, необхідно зв'язуватись з родичами, адвокатом і намагатись фіксувати дії на камеру або хоч диктофон. Якщо ж відберуть телефон, це вже вершина свавілля, ні в якому разі нічого не підписуйте і вимагайте зв'язку з рідними.

    Якщо отримаєте бойову повістку, то тоді ніхто Вам не зможе допомогти. Про бронь взагалі не буде йти мови.

    Потрібна буде додаткова допомога, звертайтесь через чат.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, мені 21го жовтня цьогоріч виповнюється 25 років, я в статусі призовника (не служив).Працюю на підприємстві яке має намір мене забронювати, роблять це через дію (кажуть за 2 години отримують рішення). Але вони не можуть забронювати мене, поки я призовник.

    Так, на жаль, з 02 жовтня це неможливо, адже Ваш електронний ВОД повинен містити військово-облікову спеціальність (ВОС).

    Для оформлення нового ВОД Ви повинні з'явитися до ТЦК, де перебуваєте на військовому обліку. Ваш похід наразі несе для Вас серйозну загрозу, адже Ви не маєте належного ВОД.

    До 02 жовтня 2024 року Вас могли забронювати через Дія. Втім Уряд України вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних через Дію. Мова йде про постанову КМУ від 01.10.2024 № 1125. У чому вони полягають?

    1. По-перше, бронювання військовозобов’язаних здійснюється за списками засобами Порталу Дія. Відтепер до такого списку включаються військовозобов’язані, які взяті на персональний військовий облік у відповідному державному органі, підприємстві, установі.

    2. По-друге, щоб оформити запит на бронювання на порталі Дія роботодавці зазначатимуть додаткові відомості щодо військовозобов'язаних, зокрема:

    реквізити військово-облікового документа (у паперовій або електронній формі)

    військово-облікова спеціальність (ВИ НЕ МАЄТЕ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОЇ СПЕЦІАЛЬНОСТІ, ВІДПОВІДНО ВАС НЕ МОЖУТЬ ПОДАТИ НА БРОНЮВАННЯ ЧЕРЕЗ ДІЯ)

    дата уточнення військово-облікових даних.

    3. По-третє (ключове), у разі позитивного результату бронювання переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки, а відтак і сама відстрочка, надається лише щодо тих, хто:

    перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі)

    уточнив дані щодо перебування на військовому обліку до 16 липня 2024 року

    не перебуває у розшуку.

    Підкажіть, як мені діяти1. Чи йти в тцк щоб перейти в військовозобов'язані?2. Які шанси що мене випустять з тцк після того як я отримаю той статус?3. Що робити якщо не випускають?4. Чи зможуть мене забронювати якщо я вже буду мати "бойову" повістку (на відправлення в учебку)?

    Надам відповіді на всі питання одночасно, адже всі вони розкривають лише одну ситуацію. На жаль, але ситуація патова, як би мені не хотілося сказати зворотнє.

    На жаль, але процедура бронювання має серйозні проблеми і це одна з найбільших. З гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК. Я маю на увазі випадок, коли для бронювання роботодавцю треба подати саме паперовий ВОД.

    Що каже Ваш роботодавець щодо Вашого бронювання? Що йому конкретно потрібно? Якщо мова йде про обов'язкових похід до ТЦК - на жаль, але це може бути дорога в один кінець.

    Ви завантажували електронний ВОД?

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    Надішлю Вам зразок гарантійного листа, але одразу попереджаю - це РИЗИК.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ігоре!

    1. Чи йти в тцк щоб перейти в військовозобов'язані?

    Не раджу йти до ТЦК, оскільки після настання 25 років Ви набуваєте статусу "військовозобов'язаний", а отже підлягаєте мобілізації. З урахуванням того, що в Вас немає права на відстрочку, похід до ТЦК з великою вирогідність закінчеться видачею мобілізаційного розпорядження.

    2. Які шанси що мене випустять з тцк після того як я отримаю той статус?

    З ТЦК Вас випустять, але із направленням на проходження ВЛК, після якого без наявної в Вас підстави для відстрочки - видадуть бойову повістку.

    3. Що робити якщо не випускають?

    Маю сумніви, що при явці до ТЦК за особистою ініциативою, а не у порядку "бусифікації", Вас будуть тримати у ТЦК. Закінчеться все тільки видачею направлення на ВЛК.

    4. Чи зможуть мене забронювати якщо я вже буду мати "бойову" повістку (на відправлення в учебку)?

    Можуть, але питання полягає в тому, що по-перше, ТЦК не видасть Вам новий ВОД, оскільки Ви отримаєте останній вже у навчальному центрі, а по-друге, наврядчи внесе дані до Єдиного реєстру, що унеможливіть Ваше бронювання через Дію.

    В цілому, як би ви порадили діяти в даному випадку?

    Єдиний надійний варіант у Вашому випадку - це разраховувати на те, що після настання Вам 25 років ТЦК знімить Вас з обліку призовників та поставить без Вашої присутності на облік військовозобов'язаних й дана інформація з'явиться у Єдиному реєстрі. Проте, існує ще одна проблема, а саме присвоєння Вам ВОС, без якої неможливо бронювання. Зазавичай, у Резерв+ з'являється інформація щодо ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку, статусу "військовозобов'язаний", але відсутні ВОС та звання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. Чи йти в тцк щоб перейти в військовозобов'язані?

    Згідно Правил військового обліку прибувати до ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов'язаних та проходження ВЛК потрібно за викликом (повісткою) від ТЦК.

    В законодавстві не зазначено терміну, за який громадянин повинен самостійно прибути до ТЦК для взяття на облік. В ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу " просто вказано, що громадяни, які досягли 25-річного віку підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

    Згідно пункту 81 постанови КМУ 1487 Взяття на військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 101 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 101 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Після досягнення 25-річного віку спробуйте оформити електронний військово-обліковий документ через Резерв+ або ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

    Якщо там підтягнеться автоматично ВОС, звання та категорія обліку - тоді Ви зможете оформити бронювання через ДІЮ.

    2. Які шанси що мене випустять з тцк після того як я отримаю той статус?

    Ви може попросити підприємство оформити гарантійний лист, але на жаль, він не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Поки Ви не заброньований - Вас можуть направити на ВЛК, а потім вручити повістку на відправку. При цьому гарантійний лист не має юридичної сили і є висока ймовірність, що Вас можуть мобілізувати.

    Найкращий варіант це коли підприємство забронює Вас через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/bronyuvannya-pracivni..., але для цього потрібно щоб Ви про Вас були всі відомості в Реєстрі військовозобов'язаних

    Якщо такої можливості немає - то похід до ТЦК несе високі ризики.

    3. Що робити якщо не випускають?

    Перед походом до ТЦК повідомте родичів, що йдете ставати на військовий облік військовозобов'язаних та скажіть, щоб звертались до поліції, якщо Ви їм не перетелефонуєте через 2-3 години.

    Дуже часто при візиті до ТЦК відбирають телефони та проводять експерс ВЛК, тому потрібно перестарахуватися.

    Якщо Вас не випускають з ТЦК та у Вас є телефон звертайтесь в Державне бюро розслідувань, Національну поліцію, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини та повідомляйте про незаконне позбавлення волі (стаття 146 ККУ) та перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (стаття 426-1 ККУ)

    4. Чи зможуть мене забронювати якщо я вже буду мати "бойову" повістку (на відправлення в учебку)?

    Для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації - початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Тому, якщо у Вас з'явиться бронь до дати зазначеної у повістці на відправку - Вам повинні будуть надати відстрочку від призову на військову службу.

    В цілому, як би ви порадили діяти в даному випадку?

    1. Спробуйте знайти інші підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    2. Сформуйте електронний військово-обліковий документ через Резерв+ або ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

    3. Оформіть гарантійний лист на підприємстві.

    4. Повідомте родичів перед походом до ТЦК

    5. Підготуйте медичні докумети.

    Якщо підете до ТЦК без права на відстрочку, то ризик бути мобілізованим дуже високий.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ігор Клієнт 4 дні тому

      Не можу чомусь писати в чаті. В резерв+ в мене є ВОД призовника. Але наскільки я розумію, якщо я не служив, то ВОС мені наврядчи дадуть і в цілому наврядчи автоматично переведуть в статус військовозобов'язаного з відображенням в резерв+?

      • Дерій Владислав Олегович
        25%

        Вам в будь якому випадку визначать ВОС за Переліком, закріпленим наказом Міноборони на підставі Вашої освіти та навичок здобутих на підприємстві.

        На облік військовозобов'язаних можуть перевести автоматично, такі випадку бувать, але в більшості випадків у таких військовозобов'язаних формується е-ВОД, де відсутні відомості про звання та ВОС, які тепер є обов'язковими для бронювання через ДІЮ

        • Ігор Клієнт 4 дні тому

          А теоретично я можу взяти на підприємстві якісь документи, які зможу принести в тцк які будуть підставою для оформлення бронювання? Як відбувається варіант бронювання без участі Дії

          • Дерій Владислав Олегович

            Теретично Ви можете попросити, щоб підприємство оформило гарантійний лист або лист сприяння, де вказало, що Ви є цінним працівником та Ваше працевлаштування вносить вагомий внесок в його роботу, а Ваша мобілізація матиме негативний вплив на функціонування підприємства.

            Повторюсь, на жаль, не завжди ТЦК бере до уваги дані листи.

            Якщо бронювати не через ДІЮ, а по спискам до Мінекономіки, то процес можете затягнутися на декілька місяців.

            Згідно Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану :

            1. Спочатку підпримство подасть список військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню до Мінекономіки. Потім Мінекономіки проводить перевірку повноти заповнення списку, наявності наданого до нього обґрунтування, дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та подає його у строк не більш як П'ЯТЬ робочих днів з дня отримання списку до Міноборони для погодження.

            2. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання. Міноборони подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

            3. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони Мінекономіки приймає у строк не більш як П'ЯТЬ робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

            4. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку.

            5. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

            Тому, згідно законодавства - бронювання Ви повинні отримати в місячний термін, але на практиці це може тривати 2-3 місяці.

            Крім того, Ви обов'язково повинні мати військово-обліковий документ, де вказано ВОС та звання, адже зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЩОБ МАТИ МОЖЛИВІСТЬ БУТИ ЗАБРОНЬОВАНИМ ПОВИННІ БУТИ НАСТУПНІ УМОВИ:

    1. РОБОТОДАВЕЦЬ ПОВИНЕН ПЕРЕНЕСТИ ВАС ДО ОБЛІКУ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ.

    2. ВИ ПОВИННІ СТАТИ В ТЦКСП НА ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ ТА ОТРИМАТИ ДІЙСНИЙ ВОД (ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО ПРОЙТИ ВЛК).

    ПІСЛЯ ВЛК ВАС СТАВЛЯТЬ НА ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ ТА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ВАС З'ЯВЛЯЄТЬСЯ В РЕЄСТРІ "ОБЕРІГ ", А ВИ МОЖЕТЕ ЗГЕНЕРУВАТИ ДІЙСНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК В "РЕЗЕРВ +".

    ПІСЛЯ ЦЬОГО ВАМ МОЖУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ НА ВІДПРАВЛЕННЯ.

    ВИ МОЖЕТЕ ВІДМОВИТИСЯ ЇЇ ОТРИМУВАТИ, АЛЕ ВАС АВТОМАТИЧНО ВНЕСУТЬ В БАЗУ РОЗШУКУ, А ЦЕ УНЕМОЖЛИВЛЮЄ БРОНЮВАННЯ.

    АЛЕ У ВАС Є ЗАКОННА МОЖЛИВІСТЬ ВІДТЕРМІНУВАТИ МОБІЛІЗАЦІЮ, ЯКЩО ВИ САМОСТІЙНО ПРИБУДЕТЕ ДО ТЦКСП - СТАТТЯ 22 ЗАКОНУ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ КАЖЕ:

    "Для громадян, які самостійно прибули до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підлягають направленню на навчання (підготовку) у зв'язку з призовом на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, час явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки встановлюється протягом двох місяців з дня проходження військово-лікарської комісії."

    ВИ МОЖЕТЕ ЦИМ СКОРИСТАТИСЯ, А РОБОТОДАВЕЦЬ ВАС ШВИДКО ЗАБРОНЮЄ ЧЕРЕЗ ДІЮ.

    ВАС АВТОМАТИЧНО СТАВЛЯТЬ НА СПЕЦОБЛІК, А ВАША ПОВІСТКА НА МОБІЛІЗАЦІЮ СКАСОВУЄТЬСЯ.

    ххх

    Роботодавець повинен перенести призовника, якому виповнилося 25 років, до Списку військовозобов’язаних. Це він повинен зробити наступного дня за тим, в який працівнику виповниться 25 років.

    25 років — максимальний вік, до якого особа може перебувати на військовому обліку призовників. Осіб, які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників:

    Для того щоб не мати зауважень щодо недостовірності даних, зазначених у списках персонального військового обліку (далі — Списки), напередодні 25-річчя працівника письмово повідомляють про необхідність:

    1) з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки й отримати військово-обліковий документ — щойно йому виповниться 25 років;

    2) надати військово-обліковий документ відповідальному за ведення військового обліку — протягом місяця після досягнення 25-річного віку.

    Роботодавець повинен проводити роз’яснювальну роботу серед призовників, військовозобов’язаних та резервістів згідно абзаца 7 пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок).

    Аналіз норм Порядку дає змогу вивести загальні правила роботи зі Списками:

    • відомості у Списках щодо працівників зберігають протягом календарного року;
    • інформацію щодо неврахування працівника до чисельності призовників, військовозобов’язаних та резервістів відображають записом «Виключено з обліку», «Звільнено».

    За аналогією до цих правил застосуйте алгоритм.

    f9f899fc-0a08-59bb-b00f-07d3239232c9.png У графі 15 «Придатність до військової служби» списку персонального військового обліку призовників зробіть примітку «Знято, взято на облік військовозобов’язаних». Цю графу Списку для призовників не заповнюють, тож запис у ній буде наочним.

    aa94f6d4-8a1f-5d57-9d1d-e07d9bee349d.png Унесіть новий запис щодо працівника до списку персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів рядового, сержантського та старшинського складу. Заповніть усі графи, окрім тих, відомості до яких вносять із військово-облікового документа. Їх заповните, коли працівник надасть новий військово-обліковий документ.

    fcb3ba4f-76f0-5d4b-9d13-1c33bc7b2de7.png Скорегуйте чисельність призовників і військовозобов’язаних у відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Зменште показники у графі «Усього» в групі «Призовники». Збільште показники щодо військовозобов’язаних рядового, сержантського та старшинського складу в графах «Усього», «Військовозобов’язані, які не заброньовані та не мають мобілізаційних розпоряджень». Графи з чисельністю прийнятих і звільнених у календарному році не корегуйте.

    Перерахуйте показники у графі «Усього» та «Військовозобов’язані, які не заброньовані та не мають мобілізаційних розпоряджень» для групи «Військовозобов’язані (у тому числі резервісти), із них:».

    ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ЦЬОГО ОСОБУ МОЖНА БРОНЮВАТИ.

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних: тепер його можна отримати, якщо громадяни уточнили свої військово-облікові дані. Про це йдеться у постанові № 1125 від 1 жовтня.

    Так, уряд уточнив підстави для отримання бронювання. Тепер це можливо, коли військовозобовʼязаний:

    • перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі);
    • уточнив дані щодо перебування на військовому обліку;
    • не перебуває у розшуку.

    Також серед підстав, які дозволяють відмовити державному органу чи підприємству у бронюванні їхнього працівника, - відсутність в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про громадянина.

    ххх

    Одночасно діють два механізми бронювання - через Портал Дія та за списками (погодження списків військовозобов'язаних Міністерством оборони та подальше прийняття наказів Міністерством економіки). Підприємство самостійно визначає механізм бронювання працівників.

    Нині забронювати працівника можна через портал Дія. У середньому процедура бронювання займає до 15 хвилин.

    Алгоритм бронювання на порталі Дія наступний:

    • міністерства, ОВА та інші органи виконавчої влади вносять до Єдиного переліку підприємства, установи та організації які, відповідно до законодавства, мають право бронювати працівників;
    • керівник компанії, що має право на бронювання своїх працівників, подає на порталі Дія списки на бронювання та засвідчує заяву електронним підписом;
    • система автоматично перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно і чи є її дані в реєстрі Оберіг;
    • Дія протягом доби надсилає сповіщення керівнику про результат розгляду.

    У разі позитивного рішення система автоматично переводить військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. З цього моменту він вважається заброньованим, а інформація про бронювання з'являється в застосунку Резерв+.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Повідомляти ТЦК про бронювання через Дію:

    У разі позитивного результату перевірки, проведеної засобами Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр), військовозобов’язаного переводять на спеціальний військовий облік (далі — спецоблік) на строк дії відстрочки (п. 19 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2024 № 650; далі — Порядок № 650). Це відбудеться автоматично, якщо виконуються умови, за яких військовозобов’язаний:

    Норму, за якою з моменту переведення військовозобов’язаного на спецоблік його вважали заброньованим, із Порядку № 650 виключили.

    Підприємства, що бронюють військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у районному/міському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), на території відповідальності якого вони розміщуються (ч. 3 ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII; далі — Закон про мобілізацію).

    До відповідного ТЦК подають документи за переліком:

    Підстава — абзац 2 пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі — Порядок № 560).

    Під час бронювання через Портал Дія (далі — Дія) Мінекономіки не ухвалює рішення про бронювання військовозобов’язаного. Отже, витягу із такого наказу немає. Тому доцільно оформити форму з додатка 3 до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76), де замість реквізитів наказу Мінекономіки зазначити як підставу результат бронювання за заявою у Дії (рис.).

    0a8ac403-897c-5e9a-9bba-25ee3930a8fe.png

    Рис.

    Така сама ситуація з повідомленням про бронювання у Дії ТЦК за місцем військового обліку працівника.

    Підприємства у 5-денний строк із дня видачі витягу з рішення Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаному надсилають до ТЦК, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з Додатком 5 до Порядку № 76 (далі — Повідомлення), щоб зарахувати його на спецоблік.

    ТЦК на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує такого військовозобов’язаного на спецоблік і вносить відомості про надану відстрочку в Реєстр. Строк — не більш як 5 робочих днів із дня, коли отримали рішення про бронювання.

    Під час бронювання через Дію Мінекономіки не ухвалює рішення про бронювання військовозобов’язаного. Отже, замість реквізитів наказу Мінекономіки у формі Повідомлення доцільно зазначити як підставу результат бронювання за заявою у Дії та направити його з супровідним листом до ТЦК. Працівника автоматично зараховують на спецоблік, тільки якщо виконуються додаткові умови, що встановлює Порядок № 650.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Бронювання працівників під час війни

    На час воєнного стану змінилися правила бронювання військовозобов’язаних працівників. Зміни запровадив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX, який набрав чинності 18 травня 2024 року.

    Хто має право бронювати
    • органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування (ОМС);
    • Національна поліція України, Національне антикорупційне бюро України, Державне бюро розслідувань, органи прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Державна кримінально-виконавча служба України, Служба судової охорони, суди, установи системи правосуддя та органи досудового розслідування, а також патронатні служби держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;
    • підприємства, установи й організації (далі — підприємства), яким встановили мобілізаційні завдання/замовлення — якщо це необхідно, щоб виконати встановлені мобілізаційні завдання/замовлення;
    • підприємства, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

    Підстава — частина 1 статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон про мобілізацію).

    Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначає Закон про мобілізацію та нормативно-правові акти КМУ.

    Два механізми бронювання під час воєнного стану бронювання:

    9ca708a0-d425-5d59-b2dc-63943e35212f.png І. Нормативно-правові акти з питань бронювання:

    • Порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затверджений постановою КМУ від 04.02.2015 № 45 (далі — Порядок № 45);
    • Переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені розпорядженням КМУ від 18.03.2015 № 493 (далі — Розпорядження № 493).

    Скористатися можливостями цього механізму бронювання можуть тільки органи держвлади, інші держоргани, ОМС та підприємства, яким встановили мобілізаційні завдання/замовлення. Порядок № 45 та Розпорядження № 493 — документи з грифом «Для службового користування», у відкритому доступі їх немає. Підприємство отримує доступ до цих документів від органу, який встановив мобілізаційне завдання/замовлення.

    9ca708a0-d425-5d59-b2dc-63943e35212f.pngІІ. Бронювання визначає Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76).

    Кого можна забронювати

    Підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності на період мобілізації та на воєнний час військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    • в органах держвлади, інших держорганах, ОМС;
    • на критично важливих для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період підприємствах;
    • на критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період підприємствах;
    • на підприємствах, незалежно від форми власності, які є операторами протимінної діяльності та проводять розмінування/гуманітарне розмінування відповідно до законодавства (далі — оператори протимінної діяльності);
    • у спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України.

    Підстава — пункт 1, абз. 4 пункту 2 Порядку № 76.

    Коли готуєте пропозиції щодо бронювання, не включайте:

    Як оформити запит на бронювання

    Визначтеся зі способом бронювання. Військовозобов’язаних бронюють одним зі способів:

    1. Згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які погодило Міноборони (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органі Міноборони, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони), в паперовій та/або електронній формі

    2. В електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія) відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2024 № 650 (далі — Постанова № 650)

    Підстава — абзац перший пункту 2 Порядку № 76

    Це два різних способи подати запит на бронювання працівників. Керівник підприємства може самостійно обрати один із них.

    1. За списками військовозобов’язаних, яких пропонуєте до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі — Список) в паперовій та/або електронній формі

    2. В електронній формі засобами Порталу Дія

    Підготуйте пакет документів за алгоритмом

    0a9eae64-e733-5440-9256-487f21fb024e.png

    Скористайтеся настановами експертів у спеціальній консультації

    1a5b38d6-93e1-5702-9238-263f58f328c0.png Звірте військово-облікові дані працівників, яких плануєте забронювати, з їх військово-обліковими документами (далі — ВОД) та з обліковими документами територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку.

    18791319-dd9c-5277-8f60-ec819d6cbea0.png Складіть в паперовій та/або електронній формі Список військовозобов’язаних, яких пропонуєте забронювати (дод. 1 до Порядку № 76).

    d9717772-2cea-5a1f-a013-aefafd76db04.png Підготуйте лист-обґрунтування.

    e9e83645-58a0-500f-87b5-7a48632a77ac.png Оформте довідку про кількість військовозобов’язаних (дод. 2 до Порядку № 76).

    82fc26f2-076d-5bb8-8338-fda60afe1170.png Подайте пакет документів центральному органу виконавчої влади (далі — ЦОВВ) або обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації або відповідній військовій адміністрації (далі — ВА), який ухвалив рішення визначити підприємство критично важливим.

    40d60e75-8569-54fa-be2c-f6d8637963fc.png Чекайте від органу, якому подавали запит на бронювання, або від Мінекономіки рішення про бронювання військовозобов’язаних працівників.

    Як підтвердити бронь

    Витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного (дод. 3 до Порядку № 76), засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (за наявності) органу держвлади, іншого держоргану, ОМС, підприємства, підтверджує відстрочку (абз. 4 п. 12 Порядку № 76).

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, яких забронювали на період мобілізації та на воєнний час за підприємствами в порядку, встановленому КМУ, і які перебувають на спецобліку (п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію).

    Підприємства, що бронюють військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у районному/міському ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються (ч. 3 ст. 25 Закону про мобілізацію).

    Процедуру надання військовозобов’язаним та резервістам відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та її оформлення визначає Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі — Порядок № 560).

    Як на практиці поєднати норми законодавства, ані Генштаб ЗСУ, ані Міноборони ще не роз’яснили. Тому пропонуємо скористатися узагальненими роз’ясненнями представників ТЦК.

    Підтвердьте бронювання у два кроки:

    1) оформте відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у районному/міському ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються;

    2) повідомте про бронювання військовозобов’язаного у ТЦК за місцем його військового обліку, щоб працівника взяли на спецоблік.

    Крок 1

    ea211a41-3879-5d6a-a333-68f0be4b0e12.png Виготовте витяги з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних, завірте підписом і печаткою (за наявності) (абз. 4 п. 11 Порядку № 76), підготуйте клопотання щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації до ТЦК, у зоні відповідальності якого розміщується підприємство (абз. 2 п. 58 Порядку № 560).

    d203b94a-93c0-5bee-afcc-74385643aaee.png Оформте повідомлення про бронювання військовозобов’язаного (далі — Повідомлення; дод. 5 до Порядку № 76) для зарахування працівника на спецоблік.

    c62a8893-a218-5c0a-8704-bc69a96978b7.png Підготуйте всі додаткові матеріали, які можуть підтвердити, що підприємство забронювало працівників у порядку, визначеному КМУ, та що облікові дані військовозобов’язаних, зазначених у списку, відповідають їх військово-обліковим документам (ВОД; абз. 1 п. 3 Порядку № 76):

    1) копії ВОД заброньованих працівників;

    2) копії документів із запиту на бронювання:

    a952cbbc-ffbf-5647-a92f-cd8a6d5c1101.png Направте особисто відповідального за ведення військового обліку/фахівця з мобілізаційної роботи або поштою перелічені документи до ТЦК, у зоні відповідальності якого розміщується підприємство.Для того щоб пришвидшити процес зарахування працівників на спецоблік та убезпечити їх від призову на військову службу під час мобілізації, радимо відповідальній особі звернутись із пакетом документів до ТЦК особисто.

    fadb6b0f-9c0a-50a5-93ec-c6dc352bc9e0.png Очікуйте інформацію від ТЦК про оформлення працівникам відстрочки. Працівники ТЦК перевірять інформацію та оформлять на витягах та Повідомленнях спеціальні відмітки, після чого повернуть їх на підприємство. Крок 2

    ea211a41-3879-5d6a-a333-68f0be4b0e12.png Видайте працівникові витяг під підпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (абз. 5 п. 12 Порядку № 76). Оформте відомість за формою з додатку 4 до Порядку № 76.

    d203b94a-93c0-5bee-afcc-74385643aaee.png Для того щоб ТЦК зарахував працівника на спецоблік і вніс відомості про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надішліть Повідомлення (дод. 5 до Порядку № 76) протягом пяти днів із дня, як видали витяг, за місцем його військового обліку (абз. 6, 7 п. 12 Порядку № 76). Додайте до Повідомлення супровідний лист.

    Який строк дії відстрочки

    Мінекономіки зазначає строк дії відстрочки у своєму рішенні (абз. 5 п. 2 Порядку № 76).

    Таблиця 1

    Місце роботи військовозобов’язаного

    Максимальний строк дії відстрочки

    Орган держвлади, інший держорган, ОМС, Державна кримінально-виконавча служба

    Проведення мобілізації

    Критично важливе підприємство, щоб забезпечити потреби ЗСУ, інших військових формувань в особливий період

    Дія контракту/договору на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних, щоб забезпечити потреби ЗСУ, інших військових формувань

    Критично важливе підприємство для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період

    12 місяців

    Спеціалізовані установи ООН, міжнародні судові органи, міжнародні та неурядові організації та установи, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України

    Дія договору/контракту або строку, на який їх обрали/призначили

    Строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які Мінекономіки надало відповідними рішеннями згідно з постановою КМУ від 27.01.2023 № 76, які не закінчилися на день прийняття цієї постанови (прим. — 07.05.2024), продовжуються автоматично на три місяці (постанова КМУ від 07.05.2024 № 516).

    Відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які надали військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки до того, як набрала чинності Постанова № 650 (прим. — 08.06.2024), діють протягом строку, на який їх надали.

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ДОБРОГО ДНЯ, пане ІГОР!

    На жаль, дійсно забронювати призовника неможливо.

    Тому аби забронюватися, Вам треба буде ризикувати та ставати на військовий облік в ТЦК протягом тижня після досягнення 25-річного віку. ПІсля цього вже буде вважатися порушенням і може бути штраф.

    Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану затверджений Постановою КМУ № від 27 січня 2023 р. № 76 в редакції Постанови КМ № 650 від 05.06.2024 (далі - ПОРЯДОК № 76)

    Військовозобов’язані, зазначені у пункті 1 цього Порядку, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

    У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати:

    • строку проведення мобілізації, - для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці другому пункту 1 цього Порядку, та військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу в Державній кримінально-виконавчій службі;

    {Абзац шостий пункту 2 в редакції Постанови КМ № 723 від 18.06.2024}

    • строку дії контракту (договору) на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, - для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці третьому пункту 1 цього Порядку;
    • 12 місяців, - для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці четвертому пункту 1 цього Порядку;
    • строк договору (контракту) або строку, на який їх обрано (призначено), - для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці п’ятому пункту 1 цього Порядку.

    Особами, які згадуються у пункті 1 Порядку є особи, які працюють або проходять службу:

    • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
    • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
    • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
    • у спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;
    • в операторах протимінної діяльності, які проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства (далі - оператори протимінної діяльності).

    {Пункт 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 723 від 18.06.2024; в редакції Постанови КМ № 988 від 16.08.2024}

    Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку. (пункт 3 Порядку № 76).

    Абзаци 1 - 2 пункту 4 Порядку № 76 передбачають, що Органи державної влади, інші державні органи подають до Міноборони (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони) для погодження списки за відповідними сферами управління, галузями національної економіки, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

    Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу, або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2. Достовірність інформації, внесеної до додатків 1 і 2, може уточнюватись органом, до якого їх подано, шляхом надсилання запиту про надання підтвердних документів.

    Згідно з пунктом 11 Порядку № 76, За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    ВІдповідно до пунктів 18, 19 Порядку № 560

    18. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки здійснюється автоматично у разі, коли військовозобов’язаний:

    • перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі);
    • уточнив дані щодо перебування на військовому обліку відповідно до пункту 2 розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”;
    • не перебуває у розшуку.

    {Пункт 19 в редакції Постанови КМ № 1125 від 01.10.2024}

    Пункт 20 Порядку № 560 передбачає, що Військовозобов’язаний не підлягає бронюванню, про що керівнику державного органу, підприємства, установи повідомляється засобами Порталу Дія, у разі:

    • відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про військовозобов’язаного;
    • відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про перебування військовозобов’язаного у трудових відносинах з державним органом, підприємством, установою.

    Відповідно до частини 9 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники – особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники – особи, приписані до призовних дільниць;

    • військовослужбовці – особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані – особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    • резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» № 76 від 27.01.2023 р. (далі – Постанова № 76) визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

    Норми постанови № 76 узгоджуються з вимогами Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», який також оперує поняттям «бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час».

    Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період (стаття 24 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

    Ураховуючи норми трьох нормативно-правових актів, не підлягають бронюванню працівники, які не перебувають на обліку військовозобов’язаних, тобто це призовники – громадяни віком до 25 років, які не були зараховані у запас до 25 років (відслуживші строкову службу, обмежено придатні за рішеннями ВЛК до квітня 2024 р.).

    https://www.hsa.org.ua/blog/ci-pidliagaiut-broniuv...

    ТОМУ, іншого варіанту точно немає.

    При взятті на облік по досягненню 25-річного віку - візьміть з собою довідку про місце роботи та (якщо є така можливість) - щось типу гарантійного листа-підтвердження на ім"я начальника ТЦК, що Вас можуть забронювати і перешкодою тому є лише необхідність постановки Вас на облік як військовозобов"язаного у зв"язку з досягненням граничного віку перебування на обліку призовників.

    Це звісно за умови неадекватності РТЦК не допоможе, але хоч якись шанс. В іншому - ризик отримати бойову повістку одразу по виходу з ВЛК (до бронювання) - дуже високий.

    Намагайтесь в будь-якому разі вибратися з приміщення ТЦК. Електронного ВОД військовозобов"язаного для бронювання буде цілком достатньо.

    До цього часу ризик мобілізації буде зберігатися як на вулиці, так і самим ТЦК за місцем обліку (якщо у них значний недобір і вони будь-якою ціною захочуть Вас мобілізувати).

    Забронювати Вас зможуть, якщо Ви будете на обліку і отримаєте бойову повістку, але чи поставе Вас ТЦК на спец.облік - не факт.

    Бронювання є лише підставою для оформлення ТЦК відстрочки за п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    Згідно з абз. 2 пункту 58 Порядку, затвердженого постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р., Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    {Абзац другий пункту 58 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 675 від 07.06.2024}

    Жодних гарантій Вам в таких умовах ніхто не дасть. Може бути всяке і не грунтоване на законі. Як пощастить з ТЦК та взагалі.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України