Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 жовтня 2024, питання №120872 350₴

Отсрочка с резервом+ ошибка статьи 210

Здравствуйте, меня остановила полиция
отвезли в ТЦК. У меня есть право на отсрочку по пункту 9-му . Я им про это сказал, мне дали повестку явится в ТЦК на следующий день, я явился и тоже сказал что у меня есть право на отсрочку , они отсканировали документы, отправили меня к юристу ТЦК(на меня был протокол что я не показал вийсковий документ ). Я в резерв+ зарегистрировался утром 4 октября, а вечером 4 октября меня остановили и сказали что резерв+ не есть вийсковим документом . Я это рассказал юристу с тцк , он распечатал пдф с файла резерв и увидел , что я обновил данные 04.10.2024 сказал что пусть этим разбираются в ТЦК по месту регистрации. Я пришёл в ТЦК по месту регистрации. Сказал им что имею право на отсрочку , мне сказали что без военного билета я не смогу получить отсрочку, я сказал что у меня есть резерв+ в телефоне Мне сказали что надо пройти влк . У меня по протоколу 210 должно было быть расмотренияе дела за то что я не показал ВОД , я пришёл и сказал что я показывал этот документ . мне сказали что тот протокол ещё не пришёл, но начали выписывать другой , то что я не обновил данные вовремя и не имею военного билета и влк нет . В объяснение я написал не обновил -думал что они подтянутся с других реестров(сказали что влк никак не подтянеться), сказали на следующий день прийти забрать решение , пришел ознакомился с постановой и штрафом 17000 . Я пересмотрел и увидел что там статья не 210 , а 211-3 , а описание к 210
В Резерве стоит прочерк там где влк и звание и должность
Вопрос такой могу ли я без ВЛК с помощью резерва получить отсрочку или это не реально ? Как это правильно сделать если это возможно? Через почту ? Стоит ли ждать 9 ноября или лучше уже оформлять , просто слышал что акт забирают и тоже надо будет новый делать - это правда ?
Как мне обжаловать протокол ? В постанове статья 211 вместо 210 . Могут ли мне заново выписать 210, если выпишут какое объяснение писать для обжалования? И сколько их могут выписать ?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Вопрос такой могу ли я без ВЛК с помощью резерва получить отсрочку или это не реально ? Как это правильно сделать если это возможно? Через почту ? Стоит ли ждать 9 ноября или лучше уже оформлять , просто слышал что акт забирают и тоже надо будет новый делать - это правда ?

    На жаль, якщо Ви не маєте військово-облікового документу, оформити відстрочку без ВЛК практично неможливо. Тому хочете Ви цього або ні, оформлюючи відстрочки Вас мають цілком законно направити на ВЛК.

    Попередньо, звісно, рекомендую направляти документи поштою.

    З 21 серпня 2024 року набрали чинності зміни до Порядку призову, які стосуються конкретно Вас. Пропоную на них зупинитися.

    На сайті КМУ оприлюднена постанова КМУ від 16.08.2024 № 930 "Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    Отже, які зміни (основні моменти):

    1. Відтепер військовозобов'язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (пункт 9), не повинні зазначати у заяві про оформлення відстрочки інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати. постійний догляд - зміна позитивна.

    2. Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір’ю дружини обов'язково повинні зазначати і відповідно доводити факт відсутності інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд за хворим - по суті, жодних змін.

    3. Військовозобов’язані, які відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (свої батьки або батьки дружини з інвалідністю I або II групи), зазначають у заяві про відстрочку про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, а за умови наявності кількох військовозобов’язаних - додають заяву особи з інвалідністю І або ІІ групи за формою згідно з додатком 15, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку особа з інвалідністю обирає для здійснення свого утримання - цілком логічно.

    4. ТЦК та СП, де перебуває на військовому обліку військовозобов'язаний та до якого він звертається із заявою про відстрочку, під час прийняття рішення про надання відстрочки перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, яку відповідно до законодавства зобов’язаний утримувати військовозобов’язаний або за якою здійснює постійний догляд, наявність інших осіб, місце проживання яких задекларовано/зареєстровано за адресою задекларованого/ зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного або особи, яка перебуває на утриманні або потребує постійного догляду, з використанням відомостей Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну - звертаю увагу, що мова йде про перевірку перебування на військовому обліку. Якщо на в/о Ви не перебуваєте, спочатку - ВЛК, облік, лише потім - відстрочка.

    5. АКТ про встановлення факту здійснення особою постійного догляду більше не є обов'язковим для осіб, хто підпадає під пункт 13 частини 1 статті 23 ЗУ "Про МПтаМ".

    6. Особи, які здійснюють постійний догляд за особами по пунктах 9 та 14 частини 1 статті 23 ЗУ "Про МПтаМ", та які не мають права на компенсацію, повинні отримувати Акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду.

    7. Затверджено нову форму заяви про оформлення відстрочки - звертаю увагу, що скоріше за все нову заяву потрібно буде подавати всім військовозобов'язаним, хто звертається до ТЦК.

    8. Затверджено нову форму Акту про встановлення факту здійснення постійного догляду, а також правила його складення:

    строк для складення - протягом десяти календарних днів з дати її подання.

    чекати матеріали перевірки від ТЦК більше не потрібно.

    Акт вже складається лише у випадку ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ, а не як раніше - "догляду (постійного догляду)".

    - чітко визначено перелік документів, який потрібно подати на розгляд комісії.

    9. Оновлено перелік документів, що подається для оформлення відстрочки, з урахуванням вищезазначеного.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду...".

    ПОРАДА: спробуйте відправити копії документів поштою вже найближчим часом. Якщо буде негативна відповідь, тоді думайте про особистий похід вже ближче до 09.11.

    Как мне обжаловать протокол ? В постанове статья 211 вместо 210 . Могут ли мне заново выписать 210, если выпишут какое объяснение писать для обжалования? И сколько их могут выписать ?

    Ось тут складніше, адже потрібно бачити адміністративні матеріали. Взагалі якось цей момент дуже заплутаний, хто і що на Вас складав. У будь-якому випадку шанси є, але тут раджу працювати з юристом/адвокатом індивідуально.

    На жаль, але кількість постанов може бути необмежена.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вопрос такой могу ли я без ВЛК с помощью резерва получить отсрочку или это не реально ?

    Судячи з того, яке до Вас було відношення зі сторони ТЦК - то оформити відстрочку без паперового ВОД буде складно.

    Проте, згідно законодавства це реально, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Как это правильно сделать если это возможно? Через почту ?

    Щоб оформити відстрочку - Ви маєте подати до ТЦК заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують.

    Згідно пунтку 58 постанови КМУ 560 За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Спочатку відправте заяву та документи про відстрочку рекомендованим листом з описом вкладеного. В першу чергу це буде доказом того, що Ви бажаєте скористатись своїм правом на відстрочку, якщо при особистому візиті до ТЦК вони не будуть реєструвати заяву про відстрочку.

    Крім того, є теоретична можливість оформити відстрочку дистанційно, адже вже є достатньо судових рішень, де Cуд звертає увагу, що обов`язок «особисто подати», не є тотожним обов`язку «особисто прибути», при цьому ні Закон України «Про військовий обов`язок і військову службу», ні Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ні Порядок № 560 не зобов`язують військовозобов`язаного особисто прибувати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для реалізації права на відстрочення від призову під час мобілізації з підстав, передбачених статтею 23 Закону № 3543-ХІІ.

    Таким чином, відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації або мотивованої відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на думку суду, свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

    Тому, якщо Ви подасте заяву про відстрочку укрпоштою існують такі варіанти розвитку подій:

    1. Вам нададуть відстрочку.

    2. Вам відмовлять у відстрочці

    3. Вашу заяву взагалі не розлянуть та не нададуть Вам відповідь.

    В двох останніх випадках Ви можете оскаржити протиправну бездіяльність ТЦК в судовому порядку.

    При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправили поштою.

    Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою. Можете подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

    Загалом для оформлення відстрочки у Вас повинні бути:

    1. Заява про відстрочку (Додаток 4)

    2. Документи про родинні зв'язки та документи про здійснення догляду.

    3. Засвідчена копія військово-облікового документу. Можете надати роздрукований е-ВОД сформований в Резерв+ або ДІЇ

    4. Копія паспорту та ІПН

    В пункті 58 постанови КМУ 560 вказано, що потрібно подавати засвідчені копії документів.

    Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою (вказати "копія вірна, згідно з оригіналом", дата, підпис, ПІП)

    Тому, якщо Ви будете подавати заяву та документ про відстрочку укрпоштою, то подавайте звичайні копії докуметів, але на кожній копії напишіть "Згідно з оригіналом", дата, підпис, Ваші ініціали. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного рекомендованого листа.

    Відповідно до постанови КМУ 560 нотаріально засвідчені копії документів вимагаються лише для військовозобов'язаних, які оформляють відстрочку у зв'язку з навчанням в інтернатурі.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом СЕМИ днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

    На жаль, якщо у Вас немає належно паперового ВОД на бланку - Вам можуть відмовити у оформленні відстрочки. В такому випадку Ви можете надати е-ВОД. Якщо також отримаєте відмову - Ви можете оскаржити такі дії ТЦК в судовому порядку або пройти ВЛК та оформити новий ВОД на бланку.

    Стоит ли ждать 9 ноября или лучше уже оформлять , просто слышал что акт забирают и тоже надо будет новый делать - это правда ?

    Не варто чекати. Якщо Ви пройдете ВЛК, але не подасте заяву про відстрочку - Вас мобілізують.

    Как мне обжаловать протокол ? В постанове статья 211 вместо 210 .

    Якщо Вам вручили ПОСТАНОВУ по справі про адміністративне правопорушення (додаток 4), то Ви її можете оскаржити в судовому порядку, визначеному статтями 287-289 КУпАП.

    Цей процес краще не затягувати, адже штраф Ви можете оскаржити протягом 10 днів з моменту вручення постанови.

    Так як в постанові є помилки, окрім того скоріш за все ТЦК не взяло до увага статті 8 та 38 КУпАП, то штраф можна спробувати оскаржити.

    1. Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді). Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.
    2. Згідно статті 8 Кодексу про адміністративні правопорушення особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

    Згідно ПРИМІТКИ до статті 210 КУпАП - положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, всі Ваші дані повинні були міститись в реєстрах (ДМС, ДРАЦС, ДПС, МВС, реєстрі територіальної громади) і Ви маєте всі шанси оскаржити штраф за неповідомлення даних .

    Могут ли мне заново выписать 210, если выпишут какое объяснение писать для обжалования? И сколько их могут выписать ?

    Якщо Ви оскаржите постанову, то по цій самій справі вже не зможуть. Але якщо знайдуть надумані причини, то так.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Євгене!

    Вопрос такой могу ли я без ВЛК с помощью резерва получить отсрочку или это не реально?

    Є випадки, коли це реально. Проте, у більшості своїй, ТЦК не видають новий паперовий ВОД без попереднього направлення військовозобов'язаного на ВЛК. На жаль, така практика станом на сьогодні. Крім того, ТЦК навіть не приймає заяву на відстрочку, допоки чоловік не матиме чинний паперовий ВОД.

    Как это правильно сделать если это возможно?

    Спробувати подати документи на відстрочку пред'явивши при тому е-ВОД, проте, як я зрозумів, цей етап Ви вже пройшли.

    Через почту ?

    Можете направити пакет документів Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкаледення, проте ніхто Вам не надасть гарантії, що ТЦК оформить Вам відстрочку у такий спосіб. ТЦК може взагалі не відповісти на Ваш лист, надати відповідь із зазначенням того, що для оформлення відстрочки Ви повинні подати заяву до ТЦК особисто або ж взагалі надіслати Вам офіційну відмову у наданні відстрочки.

    У будь якому з цих варіантів Ви маєте право звернутись до суду та оскаржити протиправні дії ТЦК.

    Стоит ли ждать 9 ноября или лучше уже оформлять , просто слышал что акт забирают и тоже надо будет новый делать - это правда ?

    Чим далі Ви тягнете, ти далі знаходись у "зоні ризику", оскільки не маєте оформленої відстрочки в ТЦК. Вам дуже пощастило, що Ви отримали повістку, а не "затримання та доставку" до ТЦК з подальшим направленням на експресс ВЛК.

    Как мне обжаловать протокол ?

    Ви можете оскаржити постанову керівника ТЦК у судовому порядку. Для того Вам потрібно упродовж 10 днів після винесення постанови звернутись із позовом до ТЦК до районного (міського) суду.

    В постанове статья 211 вместо 210 .

    Звернути увагу при оскарженні постанови перш за все потрібно на наступне:

    1. Необґрунтованість та неправильність складення постанови ТЦК.

    Зазначення керівником ТЦК у постанові лише перелік законодавчих норм, які порушив військовозобов’язаний, без надання відповідних доказів щодо вини останнього, також є підставою для оскарження такої постанови. Те саме, коли співробітник ТЦК, складаючи постанову, не зазначає чітко пункт чи частину статті нормативно-правового акту, яку порушив військовозобов’язаний, або взагалі обмежується лише зазначенням статті.

    2. Закінчення строку притягнення до адміністративної відповідальності.

    Стаття 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення.

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    3. Крім того, положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи".

    И сколько их могут выписать?

    Якщо ми говоримо про притягнення до відповідальності за одне й те саме правопорушення, наприклад, не оновлення даних до 16 липня, то тільки один раз. Якщо ж мова йде про неявку без поважної причини за повісткою, то накладати штраф можуть за кожну неявку, тобто, скільки повісток - стільки штрафів.

    Що з Вашим військово-обліковим документом? Ви втратили останній?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Євгеній Клієнт день тому
      1. Що з Вашим військово-обліковим документом? Ви втратили останній?
      2. Доброго вечора, дякую за відповідь, в мене його не було , я знайшов тільки ксерокс про приписку
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу, Євгене!

        Питаю, оскільки стаття 211 як раз і говорить про втрату військово-облікового документу. Не зовсім зрозуміло, як притягають до відповідальності за втрату ВОД, а у постанові зазначають норми статті 210 щодо порушення правил військового обліку.

        Хоча, з іншого боку стаття 211 не має частини 3, отже, з великою вірогідністю, це просто груба описка керівника ТЦК, який проставив "1" замість "0".

        Стаття 211. Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності

        1. Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), яке спричинило їх втрату, -

        тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        2. Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

        тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        І, як я зрозумів, Вас повинен очікувати ще один штраф за статтею 210-1 КУпАП - з приводу відмови представити ВОД.

    Євгеній Клієнт день тому
    1. Вони составили протокол 1234(пример) суть адмін порушення : порушення військового обліку, не оформлення військ.документ , не оновлення даних вчинив правопорушення передбачене частиною 3 статті 210.
    2. На наступний день Постанова 1234(номер як в протоколі ) по справі адмін. Порушення за частиною 3 статті 211 КУпАП. Допустив порушення:порушення військового обліку, не оформлення військ.документ , не оновлення даних вчинив правопорушення передбачене частиною 3 статті 211. Постановив штраф у вигляді 17000
    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич день тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Вас не можуть притянути до відповідальності за статтею, яка не має частини 3 та якою не реглюється питання порушення правил військового обліку.

      Крім того, щодо неоформлення військово-облікового документу: скільки Вам років? "Ксерокс про приписку" - це ксерокс приписного свідоцтва?

      • Євгеній Клієнт день тому

        Так , мені 29

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          Айвазян Юрий Климентьевич день тому

          Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

          Спілкуватися у чаті

          Можете спробувати оскаржити. По-перше, Ви не отримаували повісток з ТЦК, по-друге, вже минуло два роки, як Ви повинні були отримати чинний для Вашого віку ВОД, по-третє, якщо Вас притягають за неотримання ВОД у 27 років,то і штраф не повинен бути 17000К, по-четверте щоло оновлення даних - примітка статті 210.

          Можете проаналізувати справи з цього питання на Судовій владі, їх там досить багато, аби розуміти в який бік рухатись.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України