Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 жовтня 2024, питання №120881 340₴

Порядок отримання витягу з Єрдр про безвісті зниклого військового

Підскажіть будь ласка який порядок отримання цього документу.
Коли отримали сповіщення з військової частини про безвісті зниклого родича , сказали звернутись в поліцію з цим сповіщенням , в поліції в день подання заяви сказали через 24 години прийти за витягом . Коли прийшли вже інформація я була зовсім інша , сказали що передадуть справу в відділ який територіально відповідає за ту територію де саме зникла людина , і там вже назначать слідчого який зможе зробити витяг с цієї бази , і тоді нам його можна буде забрати .
Чи не вводять нас в якусь оману ? Бо одні говорять що відразу повинні видати , інші що так треба чекати саме з того відділення яке територіально відповідає за те місце де зник військовий внаслідок бойових дій
А не по місцю прописки
Велике дякую за відповідь

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 221 КПК

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор зобов’язаний за клопотанням сторони захисту, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надати їм матеріали досудового розслідування для ознайомлення, за виключенням матеріалів про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також тих матеріалів, ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідуванню. Відмова у наданні для ознайомлення загальнодоступного документа, оригінал якого знаходиться в матеріалах досудового розслідування, не допускається.

    2. Під час ознайомлення з матеріалами досудового розслідування особа, що його здійснює, має право робити необхідні виписки та копії.

    3. Ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, що містяться в інформаційно-комунікаційній системі досудового розслідування, здійснюється шляхом надання доступу до них або надання електронних копій чи примірників таких матеріалів.

    Отже, інформація з ЄРДР використовуються переважно представниками правоохоронних органів. Доступ до нього являється обмеженим. Також важливо, що отримати інформацію щодо порушення кримінальної справи мають право виключно представники дійсного кримінального провадження. Це означає, що Ви зможете отримати Витяг якщо є стороною, представленою в кримінальному провадженні.

    Щоб отримати інформацію з Єдиного реєстру досудових розслідувань у Вигляді витягу Ви або Ваш адвокат повинні подати відповідний запит до слідчого, який веде досудове розслідування або прокурора. Якщо запит будете подавати особисто, то також потрібно надати ІПН та паспорт.

    Ви також можете подати запит на видачу Витягу із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

    Щоб отримати Витяг:

    1. Надішліть заяву до Департаменту інформатизації МВС України електронною поштою: pgmia@mvs.gov.ua або на адресу Міністерства внутрішніх справ України: м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10.

    2. До заяви прикріпіть копії паспорта заявника та документа, який підтверджує родинні зв’язки. Також додайте копію паспорта чи іншого документа, який підтверджує особу розшукуваного, де чітко видно його особисті дані. Витяг буде надіслано на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу.

    Перевірка особи та надання їй статусу зниклої безвісти за особливих обставин здійснюється впродовж 10- 30 календарних днів.

    У разі виникнення питань щодо отримання витягу з Єдиного реєстру звертайтеся на гарячу лінію за номером: 1698.

    Приклад заяви - https://mvs.gov.ua/upload/1/9/3/2/8/8/zaiava-dlia-...

    Корисна інформація - https://mvs.gov.ua/upovnovazenii-z-pitan-osib-znik...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Сергію!

    Звернутися можна дійсно до відділення НПУ за місцем проживання та подати заяву у письмовій формі.

    У заяві про злочин бажано б було написати вимогу про визнання Вас потерпілою особою, оскільки у потерпілої особи більше процесуальних прав. Поки Ви не визнанні потерпілою особою і Вам не вручена пам’ятка про Ваші процесуальні права та обов’язки, Ви перебуваєте в статусі заявника чи свідка. Заявник не стає автоматично потерпілим у справі.

    Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання Вами заяви зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) і почати розслідування.

    Наступного дня після подання заяви Вам було необхідно особисто звернутися до чергової частини територіального органу Національної поліції й отримати у слідчого витяг з ЄРДР.

    Отримавши витяг з ЄРДР, важливо перевірити наступну інформацію:

    • прізвище, ім’я, по-батькові та дата народження особи, яка розшукується;
    • місце зникнення та інші відомі Вам обставини зникнення;
    • кваліфікацію кримінального правопорушення (зазвичай, дані злочини правоохоронні органи кваліфікують за статтями 115 чи 438 Кримінального кодексу України, кваліфікація даного злочину за статтею 110 Кримінального кодексу України “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України” буде невірною).

    Відповідно до статті 214 КПК України:

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом Бюро економічної безпеки України.

    Отже, Ви подали до поліції заяву про злочин та через 48 годин повинні були отримати витяг з ЄРДР.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Коли отримали сповіщення з військової частини про безвісті зниклого родича , сказали звернутись в поліцію з цим сповіщенням , в поліції в день подання заяви сказали через 24 години прийти за витягом . Коли прийшли вже інформація я була зовсім інша , сказали що передадуть справу в відділ який територіально відповідає за ту територію де саме зникла людина , і там вже назначать слідчого який зможе зробити витяг с цієї бази , і тоді нам його можна буде забрати . Чи не вводять нас в якусь оману ? Бо одні говорять що відразу повинні видати , інші що так треба чекати саме з того відділення яке територіально відповідає за те місце де зник військовий внаслідок бойових дій А не по місцю прописки

    Загалом - розпочати кримінальне провадження мали протягом 24 годин від Вашого звернення. Відповідно після внесення відомостей до ЄРДР - видати Вам відповідний витяг. А вже далі матеріали кримінального провадження надсилаються за підслідністю, у тому числі до відділення НПУ за місцем зникнення особи.

    Тим не менше, займатися оскарження бездіяльності слідчого - справа довга та складна.

    Рекомендую звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для призначення адвоката за місцем знаходження кримінального провадження. Адресу центру можна дізнатися за тел.: 0 800 213 103.

    Місцевий центр БВПД надсилає доручення до місцевого центру за місцем знаходження кримінального провадження в іншому населеному пункті, який призначає адвоката та надає йому доручення на ознайомлення з матеріалами справи.

    Адвокат після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження надсилає всі відскановані (відфотографовані) матеріали на адресу заявника. У разі відмови місцевого центру призначити адвоката повідомити регіонального координатора.

    Якщо відсутня інформація про слідчого, який займається розслідування справи, тоді треба звернутися за телефонами відповідальних працівників Національно їполіції у відповідній області за місцем подання заяви або за місцем зникнення людини (телефони відповідальних працівників Національної поліції можна отримати за телефоном гарячої лінії Уповноваженого: 0 800 339 247 або у регіонального координатора Уповноваженого за місцемпроживання).

    Якщо Ви мали на увазі все ж таки отримання витягу з Реєстру зниклих безвісти осіб, тут трошки інша процедура. Щоб отримати витяг:

    1. Надішліть заяву до Департаменту інформатизації МВС України електронною поштою: pgmia@mvs.gov.ua або на адресу Міністерства внутрішніх справ України: м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10.

    2. До заяви прикріпіть копії паспорта заявника та документа, який підтверджує родинні зв’язки. Також додайте копію паспорта чи іншого документа, який підтверджує особу розшукуваного, де чітко видно його особисті дані. Витяг буде надіслано на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу.

    Перевірка особи та надання їй статусу зниклої безвісти за особливих обставин здійснюється впродовж 30 календарних днів.

    У разі виникнення питань щодо отримання витягу з Єдиного реєстру звертайтеся на гарячу лінію за номером: 1698.

    З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Стаття 60 КПК зазначає, що

    2. Заявник має право: 1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    ТОБТО ПРОТЯГОМ 24 ГОДИН МАЛИ ПОРУШИТИ КП, А У ВАС ЯК ЗАВНИКА Є ПРАВО НА ОТРИМАННЯ АТКОГО ВИТЯГУ.

    Однак, можливо вам потрібен такий витяг як з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин:

    п.1 Статті 4 Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин" зазначає, що

    1. Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому цим Законом, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

    Стаття 12. Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

    1. Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі - Реєстр), створюється для накопичення та централізації відомостей та даних про таких осіб, а також обліку інформації, необхідної для їх ефективного розшуку.

    2. Відомості в Реєстрі накопичуються та зберігаються з метою обліку інформації, необхідної для розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

    3. Держателем Реєстру є Міністерство внутрішніх справ України.

    Держатель має право доступу до відомостей, внесених до Реєстру, у повному обсязі.

    Держатель у межах повноважень, визначених цим Законом, має право отримувати інформацію (включаючи персональні дані) від інших органів державної влади, у тому числі шляхом інформаційної взаємодії між Реєстром та іншими державними інформаційними ресурсами в електронній формі інформаційно-комунікаційними засобами з використанням засобів технічного та криптографічного захисту інформації відповідно до вимог законодавства з питань захисту інформації.

    4. Адміністратором Реєстру є державне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України.

    5. Адміністратор Реєстру здійснює заходи щодо створення і супроводження програмного забезпечення Реєстру, збереження та захисту бази даних, відповідає за його функціонування, надає доступ до його розділів у порядку, визначеному положенням про Реєстр.

    6. Структура та порядок ведення Реєстру визначаються положенням, яке затверджується наказом Міністерства внутрішніх справ України.

    ПОЛОЖЕННЯ про Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин зазначає, що

    7. До Реєстру вносяться такі відомості про особу, зниклу безвісти за особливих обставин:

    прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) (українською мовою та латинськими літерами відповідно до правил транслітерації), фото;

    інформація про дату та місце народження;

    інформація про сімейний стан;

    інформація про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи;

    інформація про фактичне місце проживання;

    у разі якщо така особа уповноважена на виконання функцій держави, інформація про роботодавця, у якого вона виконувала роботу (проходила службу);

    реквізити документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи (назва, номер, серія (за наявності) документа, дата видачі, уповноважений суб’єкт, що його видав);

    унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

    дата, місце (у тому числі з прив’язкою до населеного пункту, координати зникнення), обставини та час зникнення особи;

    прикмети особи;

    інформація про наявність кримінального провадження, розпочатого за фактом зникнення такої особи, або в якому потерпілий є особою, зниклою безвісти за особливих обставин;

    найменування органу, який здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом зникнення безвісти особи, або в іншому кримінальному провадженні, в якому потерпілий є особою, зниклою безвісти за особливих обставин;

    найменування територіального органу (підрозділу) Національної поліції України, який здійснює розшук особи, зниклої безвісти (у якого в провадженні перебуває оперативно-розшукова або розшукова справа), найменування іншого органу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність;

    інформація про наявність рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою (зазначається найменування суду, який прийняв відповідне рішення, дата ухвалення рішення суду, номер справи, номер провадження, а також інформація про те, чи набрало вказане судове рішення законної сили);

    дата та місце встановлення місцезнаходження особи, зниклої безвісти;

    інша інформація, що може сприяти розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України