Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 жовтня 2024, питання №121160 350₴

Що потрібно зробити студенту для отримання відстрочки?

Мені 27 років, я поступив на магістратуру, отримав довідку що навчаюсь де пише що я не порушую послідовність навчання, але поки не заніс заяву на відстрочку. Сьогодні прийшло сповіщення від укрпошти, вставили в двері, що мені прийшла повістка, пише що в мене є 3 дні, хоч я в іншому місті навчаюсь і зараз знаходжусь. Чи це так, в мене є лише 3 дні?

Як правильно поступити, забрати повістку на укрпошті і тоді йти в ТЦК, чи піти в ТЦК із заявою на відстрочку.
Які документи мені потрібні для відстрочки, чи як має бути написана заява, та чи не можуть мене змусити проходити ВЛК?

Відповіді юристів (32)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    У Вас є 3 дні, щоб забрати повістку з укрпошти. Дата самої явки вказується безпосередньо в повістці, а якщо Ви її не заберете, то протягом 7-10 днів з часу надсилання повістки.

    Як правильно поступити, забрати повістку на укрпошті і тоді йти в ТЦК, чи піти в ТЦК із заявою на відстрочку.

    Спочатку підіть на пошту та заберіть повістку, заодно відправте заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують рекомендованим листом з описом вкладеного на адресу ТЦК, який прислав Вам повістку. Головне - зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Крім того, це буде доказом того, що Ви бажаєте скористатись своїм правом на відстрочку, якщо при особистому візиті до ТЦК вони не будуть реєструвати заяву про відстрочку.

    До ТЦК потрібно явитися на дату, яка вказана в повістці. Якщо Ви цього не зробите, то це може бути розцінено працівниками ТЦК як неявка без поважної причини. За неявку передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП (штраф від 17 тис. грн)

    Які документи мені потрібні для відстрочки, чи як має бути написана заява, та чи не можуть мене змусити проходити ВЛК?

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 )

    3.Копію військово-облікового документу. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Можна надати також е-ВОД з Резерв+ або ДІЇ

    4. Копію паспорта та ІПН

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається ДОВІДКА із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ НАПРАВЛЯЮТЬСЯ для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку Вас не мають права направляти на ВЛК

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Павло Клієнт день тому

      А Довідку про здобувача освіти потрібен оригінал, чи можна копію додавати?

      • Дерій Владислав Олегович

        Подавайте копію. В довідці з ЄДЕБО немає мокрих печаток чи підписів, тому копія від оригіналу нічим не відрізняється.

        • Павло Клієнт день тому

          А що до закону, що колишні обмежено-придатні повинні пройти ВЛК заново протягом 9 чи то 12 місяців? Для тих у кого відстрочка це також діє?

          • Дерій Владислав Олегович

            4 травня набув чинності Закон 3621-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно якого термін обмежено придатний вже не застосовується.

            Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX: установлено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

            Закон має більшу юридичну силу чим постанова Кабінету міністрів, тому цілком можливе направлення на ВЛК.

            Якщо військовозобов'язаного не направлять на ВЛК, то він повинен буде пройти медичний огляд самостійно до лютого 2025 року.

            • Павло Клієнт день тому

              А якщо направлять і відмовитись, або взагалі не пройти до лютого ВЛК?

            • Павло Клієнт день тому

              Тоді якщо я прийду оформляти відстрочку, мене направлять проходити ВЛК та визнають придатним, мене можуть відразу і мобілізувати, чи не можуть поки не розглянуть заяву на відстрочку?

          • Дерій Владислав Олегович
            А якщо направлять і відмовитись, або взагалі не пройти до лютого ВЛК?

            Можливий штраф

            Тоді якщо я прийду оформляти відстрочку, мене направлять проходити ВЛК та визнають придатним, мене можуть відразу і мобілізувати, чи не можуть поки не розглянуть заяву на відстрочку?

            В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

            Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Павло!

    Чи це так, в мене є лише 3 дні?

    Так, у Вас є три дні аби отримати повістку на Укрпошті. З'явитись до ТЦК буде необхідно на дату, яка зазначена у повістці.

    8 жовтня були Постановою КМУ №1147 були прийняті зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку:

    “Рекомендовані листи з позначкою “Повістка ТЦК” під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”.

    Якщо протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за зазначеною адресою”, яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника".

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі коли резервіст або військовозобов’язаний уточнив свої облікові дані після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, повістка може надсилатися на адресу місця проживання, зазначену резервістом або військовозобов’язаним під час уточнення облікових даних.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка може надсилатися на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату протягом 48 годин після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

    Як правильно поступити, забрати повістку на укрпошті і тоді йти в ТЦК, чи піти в ТЦК із заявою на відстрочку.

    Вам потрібно отримати повістку та з'явитись до ТЦК на дату, яка зазначена у останній, й при тому подати заяву на відстрочку.

    Які документи мені потрібні для відстрочки,

    Для оформлення відстрочки Ви повинні подати до ТЦК заяву (Додаток 4 до Постанови КМУ №560) та довідку з ЄДЕБО із записом "Так, не порушує". При собі необхідно мати паспорт, РНОКПП та військово-обліковий документ. Заяву підготуйте у двох примірниках, на одному з котрих представник ТЦК повинен проставити дату та підпис. Це означатиме, що Ваша заява зареєстрована.

    чи як має бути написана заява,

    Заява має встановлений зразок відповідно до Постанови КМУ №560. Прикладу зразок до питання.

    та чи не можуть мене змусити проходити ВЛК?

    Чи перебуваєте Ви на обліку? Який військов-обліковий документ маєте? Чи оновлювали дані?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Павло Клієнт день тому

      Дані оновлював, раніше був обмежено-придатним, перебуваю на обліку

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Який військово-обліковий документ Ви маєте? Тимчасове посвідчення? Якщо так, то останнє є чинним військово-обліковим документом та в Вас повинні зареєструвати заяву на відстрочку. Після того, направити на ВЛК вже не мають права.

        Наполягайте в ТЦК на реєстрації заяви.

        • Павло Клієнт день тому

          Військовий квиток має

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            ВК також є належним ВОД, який не підлягає обов'язковій заміні.

            Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

            55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

            • Павло Клієнт день тому

              Але що до закону, що колишні обмежено-придатні повинні пройти ВЛК заново протягом 9 чи то 12 місяців? Для тих у кого відстрочка це також діє?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        З одного боку Вас не мають права направити на проходження ВЛК, оскільки Ви подали заяву на відстрочку. Як також не мають такого права під час діючої відстрочки. З іншого ж, обмежено-придатні підлягають переогляду до лютого 2025 року.

        Щодо практики в ТЦК,то вона різна. Деякі ТЦК направляють на проходження ВЛК, незважаючи на пункт 63 Постанови КМУ №560, інші ж, навпаки, не направляють.

        • Павло Клієнт день тому

          А якщо направлять і відмовитись, або взагалі не пройти до лютого ВЛК?

        • Павло Клієнт день тому

          Тоді якщо я прийду оформляти відстрочку, мене направлять проходити ВЛК та визнають придатним, мене можуть відразу і мобілізувати, чи не можуть поки не розглянуть заяву на відстрочку?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            У Вас повинні прийняти заяву на відстрочку та розглянути останню. Вже потім можуть направити на ВЛК.

            • Павло Клієнт день тому

              Просто юрист вище говорив що Закон має більшу юридичну силу чим постанова Кабінету міністрів. Тобто якщо я був обмежено придатним, та прийшов подавати заяву на відстрочку, вони можуть або не прийняти тому що спочатку ВЛК потрібно пройти обмежено придатним, або прийняти заяву та відразу направити на ВЛК, так як я був обмежено-придатним. Та якщо визнають придатним, тоді можуть і мобілізувати?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Закон має вищу юридичну силу ніж постанова КМУ, проте, це не говорить про те, що ТЦК не може зареєструвати в Вас заяву на відстрочку, а вже потім вирішувати всі питання щодо проходження Вами ВЛК.

            Ви маєте право на відстрочку, тому не підлягаєте мобілізації незалежно від того, який ступінь придатності до проходження віськової служби Вам встановить ВЛК.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ ПОВИННІ З'ЯВИТИСЯ ДО ТЦКСП ЗА ПОВІСТКОЮ ТА ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    1.

    Якщо протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку чоловік не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до ТЦК.

    Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, прирівнявши час зберігання повісток від ТЦК до судових повісток. Так, на те, щоб забрати рекомендований лист, який надіслав ТЦК, з пошти у чоловіків буде три дні. В іншому випадку на них чекає постанова ТЦК про штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

    Відповідно до Порядку призову належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

    Отже, змінами, внесеними постановою уряду від 8 жовтня 2024 р. №1147 передбачено, що рекомендовані листи з позначкою «Повістка ТЦК» під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). Кабмін уточнив, що рекомендовані листи з позначками «Повістка ТЦК», «Вручити особисто» підлягають врученню особисто адресатам.

    Втім, у разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК».

    Якщо ж протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника.

    По суті, це і буде «належним повідомленням», після чого ТЦК може винести постанову про штраф.

    У разі коли адресат (одержувач) відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його відправнику.

    У разі невручення рекомендованого листа з позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК» такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному цими Правилами, із зазначенням причини невручення.

    День явки за викликом резервіста або військовозобов'язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    ТОБТО У ВАС 7 ДНІВ ВІД ДНЯ НАДСИЛАННЯ ПОВІСТКИ(про це свідчить постанова № 1134).

    ВАС ПОДАДУТЬ У РОЗШУК, ЯК ТІЛЬКИ ТЦКСП ОТРИМАЄ ВІД УКРПОШТИ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЩО ВАС НЕМАЄ ЗА АДРЕСОЮ, А ТАКОЖ БУДЕ ВИРІШУВАТИ ПИТАННЯ ПРО ПРИТЯГНЕННЯ ВАС ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    ххх

    В Україні діють обмеження для військовозобов'язаних, які планують змінити місце проживання чи тимчасово виїхати з міста реєстрації. Вони обов’язково мають отримувати дозвіл на переміщення від Терцентру комплектування — навіть, коли їдуть кудись у межах України.

    Ці правила регулює частина 4 ст. 37 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу": у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування.

    По суті, це все діяло і раніше (ще до повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану), коли задля реєстрації за новою адресою чоловікам потрібен був дозвіл "військкомату".

    Правильна процедура така: за три дні до виїзду з місця проживання повідомити місцевий Терцентр комплектування, а потім протягом 7 днів стати на облік у "військкоматі" на новому місці.

    Такий дозвіл видає керівник Терцентру комплектування, де ви стоїте на обліку.

    ТОБТО, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВИЇХАТИ З МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ (РЕЄСТРАЦІЇ) НА 7 ДІБ, БЕЗ ДОЗВОЛУ ТЦКСП.

    2.

    Заяву на відстрочку від мобілізації треба подавати до ТЦКСП де Ви на військовому обліку.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ:

    11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступив в дію 18.05.24р.

    Закон України

    "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"

    8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ЦИМ ПУНКТОМ (ст.23):

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна

    САМИЙ ГОЛОВНИЙ ДОКУМЕНТ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ - ДОВІДКА ЄДЕБО.

    Згорнути

    • Павло Клієнт день тому

      А що до закону, що колишні обмежено-придатні повинні пройти ВЛК заново протягом 9 чи то 12 місяців? Для тих у кого відстрочка це також діє?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        ТАК, ДІЄ.

        БО ЦЕ ВИЗНАЧЕНО ЗАКОНОМ.

        • Павло Клієнт день тому

          Тоді якщо я прийду оформляти відстрочку, мене направлять проходити ВЛК та визнають придатним, мене можуть відразу і мобілізувати, чи не можуть поки не розглянуть заяву на відстрочку?

        • Павло Клієнт день тому

          Просто юрист вище говорив що Закон має більшу юридичну силу чим постанова Кабінету міністрів. Тобто якщо я був обмежено придатним, та прийшов подавати заяву на відстрочку, вони можуть або не прийняти тому що спочатку ВЛК потрібно пройти обмежено придатним, або прийняти заяву та відразу направити на ВЛК, так як я був обмежено-придатним. Та якщо визнають придатним, тоді можуть і мобілізувати?

          • Карпенко Андрій Володимирович

            ЦЕ ДВА РІЗНИХ ПРОЦЕСИ.

            МОБІЛІЗУВАТИ ВАС ДО РОЗГЛЯДУ ЗАЯВИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА.

            ПЕРЕД ПРОХОДЖЕННЯМ ВЛК, ЯК ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИЙ, ВП5ВНИТИСЯ, ЩО ВАШУ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Павло!

    Мені 27 років, я поступив на магістратуру, отримав довідку що навчаюсь де пише що я не порушую послідовність навчання, але поки не заніс заяву на відстрочку. Сьогодні прийшло сповіщення від укрпошти, вставили в двері, що мені прийшла повістка, пише що в мене є 3 дні, хоч я в іншому місті навчаюсь і зараз знаходжусь. Чи це так, в мене є лише 3 дні?

    Так, у Вас лише три дні на отримання повістки. Якщо Ви не можете отримати повістку, попросіть, аби отримати її спробував член Вашої сім'ї.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 березня 2009 р. № 270 Київ

    Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку

    81. Рекомендовані поштові відправлення (крім рекомендованих листів з позначками “Судова повістка”, “Повістка ТЦК”), повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі в об’єкті поштового зв’язку вручаються адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім’ї, який проживає разом з ним.

    У разі відсутності адресата (одержувача) або повнолітніх членів його сім’ї про надходження поштового відправлення, поштового переказу адресат (одержувач) інформується у спосіб, визначений оператором поштового зв’язку.

    82. Рекомендовані листи з позначкою “Судова повістка”, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів його сім’ї, який проживає разом з адресатом (одержувачем). У разі відсутності адресата (одержувача), будь-кого з повнолітніх членів його сім’ї за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка”.

    Рекомендовані листи з позначкою “Повістка ТЦК” під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”.

    Якщо протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого (реєстрованого) листа з позначкою “Судова повістка”, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за зазначеною адресою”, яка засвідчується підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до суду.

    Як правильно поступити, забрати повістку на укрпошті і тоді йти в ТЦК, чи піти в ТЦК із заявою на відстрочку.Які документи мені потрібні для відстрочки, чи як має бути написана заява, та чи не можуть мене змусити проходити ВЛК?

    Рекомендую - отримати повістку та не наражати себе на штраф у розмірі 17-25,5 тис грн або принаймні на проблеми, пов'язані з цим.

    По-перше, що потрібно розуміти - наявність повістки ніяким чином не позбавляє Вас права на оформлення відстрочки від мобілізації. Ви маєте право на відстрочку, якщо довідка ЄДЕБО зазначає про дотримання послідовності. Якщо Ви маєте військовий квиток - Вас не повинні направляти на ВЛК при подачі документів на відстрочку.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Тим не менше, РЕКОМЕНДУЮ Вам попередньо направити документи до ТЦК поштою, а вже потім йти самостійно у визначений у повістці час. Ви не надали конкретики по Вашій ситуації (вік, наявність ВОД, остання ВЛК, уточнення даних) - а тому направляйте документи поштою вже сьогодні.

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у цій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку.

    ДОДАЮ ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ. ВАШ ПУНКТ 1 ЧАСТИНИ ТРЕТЬОЇ СТАТТІ 23.

    З повагою!

    • Павло Клієнт день тому

      А що до закону, що колишні обмежено-придатні повинні пройти ВЛК заново протягом 9 чи то 12 місяців? Для тих у кого відстрочка це також діє?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, діє. Особа повинна пройти переогляд ло лютого 2025 року.

        З повагою!

        • Павло Клієнт день тому

          Тоді якщо я прийду оформляти відстрочку, мене направлять проходити ВЛК та визнають придатним, мене можуть відразу і мобілізувати, чи не можуть поки не розглянуть заяву на відстрочку?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Не можуть, поки не буде розглянута заява.

            КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

            від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

            Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

            63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

            У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

            Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

            З повагою!

            • Павло Клієнт день тому

              Просто юрист вище говорив що Закон має більшу юридичну силу чим постанова Кабінету міністрів. Тобто якщо я був обмежено придатним, та прийшов подавати заяву на відстрочку, вони можуть або не прийняти тому що спочатку ВЛК потрібно пройти обмежено придатним, або прийняти заяву та відразу направити на ВЛК, так як я був обмежено-придатним. Та якщо визнають придатним, тоді можуть і мобілізувати?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України