Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 жовтня 2024, питання №121172

Чи можливе працевлаштування, зокрема вчителем, із ВОД з Резерв+, у якому вказано про "Порушення правил військового обліку"?

Добрий день. У цьому місяці мені виконується 26 років. Дані уточнив вчасно, у червні. В серпні сформував через Резерв+ Військово-обліковий документ, у якому вказано, що:

- я на обліку;
- категорія обліку: військовозобов'язаний;
- документ дійсний до серпня наступного року;
- видано звання, ВОС, номер в реєстрі Оберіг;
- зазначено, що дані уточнено вчасно
- при цьому відстрочки не маю;

Два ключові моменти. Точніше, один просто момент, а інший дійсно ключовий. По-перше, дата ВЛК - 2016 рік (придатний).

По-друге, поруч із прямокутником "На обліку" є ще один, чорний (не червоний) прямокутник: "Порушення правил військового обліку". При цьому сам Резерв+ пише, що "Виявлені порушення правил військового обліку. Будь ласка, зверніться у ТЦК за місцем реєстрації або проживання для уточнення даних".

Питання наступне: чи можна влаштуватися вчителем у школу із таким документом? Якщо можна юридично, то як відповідно переконати директора в тому, що фраза про "порушення" не має його бентежити?

Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    Юридично можна працевлаштуватись.

    1. Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки ПІСЛЯ взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    2. Ваш е-ВОД є дійсним, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    3. Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    4. У разі коли відомості, зазначені у підпунктах 1-5, 8, 11-13 пункту 8 цього Порядку, на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    Отже, правила порушення військового обліку не є підставою для визнання е-ВОД недійсним та відмови у працевлаштуванні, адже Ви перебуваєте на обліку та е-ВОД має таку ж юридичну силу, як і паперовий.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України