Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 15 жовтня 2024, питання №121180

Податки при купівлі квартири

Я купую квартиру і агенство нерухомості в договорі прописало, що я маю виплатити 5% ПДФО (це вони мені пояснили, що це пдфо, хоча в договорі це прописано як «податок на налог») і 1,5% воєнний збір, підкажіть будь ласка чи правильно це, чи все ж продавець мав би сплатити ці податки?

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Продавець повинен сплачувати ПДФО та військовий збір. Якщо квартира перебуває у власності продавця більше трьох років та він в цьому році не продавав іншої нерухомості - ПДФО та ВС взагалі не сплачуються.

    Згідно Вашого договору про наміри - на набувача покладено обов'язок покрити витрати продавця. Але податкова зарахує дані податки від імені продавця. Це звичайно в тому випадку, якщо квартира перебуває у власності менше 3х років та або це другий продаж нерухомості продавця. В протилежному випадку агенство та продавець хочуть забрати собі 6,5% коштів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ганна Клієнт 2 дні тому

      Дуже дякую за відповідь. Скоріше за все це друга продаж нерухомості у продавця в цьому році. Підкажіть будь ласка чи можливо ще щось зробити, щоб все ж продавець зобовʼязав себе виплатити свої податки, якщо я через свою некомпетентність підписала договір, а його розірвання призведе до втрати мною задатку?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ганна!

    При купівлі нерухомості необхідно сплатити низку обов'язкових платежів – державне мито, податок на дохід фізичних осіб (ПДФО), військовий та пенсійний збір.

    Державне мито - плата на нотаріальне посвідчення переходу права власності на нерухоме майно від продавця до покупця. Платити її має продавець. Сума дорівнює 1% від вартості проданого майна.

    А ось пенсійний збір про купівлю-продаж нерухомості сплачує покупець. Він також становить 1% вартості.

    Продавець також платить ПДФО, розмір якого залежить від кількох факторів

    • Перший продаж квартири в році здійснюється без ПДФО.
    • Другий продаж нерухомості за рік - 5% ПДФО,
    • Третій та подальший продаж – 18% ПДФО.

    Крім того, якщо до продажу квартира перебувала у власності менше трьох років, ПДФО сплачується на рівні 18%. Винятком є продаж успадкованої нерухомості.

    Разом із ПДФО продавець платить і військовий збір у розмірі 1,5% вартості нерухомості.

    Крім того, власники квартир площею понад 60 квадратних метрів, приватних будинків площею понад 120 квадратних метрів та різних типів житлової нерухомості, у тому числі їх частки від 180 квадратних метрів мають щороку сплачувати податок на нерухомість.

    Розмір податку визначається за рішенням сільської, селищної чи міської ради залежно від розташування нерухомості. Дізнатися ставку у своїй галузі можна на сайті податкової.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України