Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 жовтня 2024, питання №121356 340₴

Отримав повiстку поштою, маю бронювання в додатку Резерв+. Що робити?

Вiтаю.

Маю наступну ситуацiю: менi 31 рiк, військовозобов'язаний, данi оновив вчасно, ВЛК не проходив,
прописаний в м. Кривий Рiг, Днiпропетровська обл., проживаю поки що також тут.

Вiд 3.9.2024 маю бронювання вiд підприємства з юр. адресою та фактичною адресою в м. Київ - це бронювання також є в додатку Резерв+ - там наразi працюю.

Вiд 24.9.2024 також маю договiр з навчальним закладом з м. Кривий Рiг, на деннiй формi (послідовність збережена згідно з законом), я є студентом, наразi лише навчаюсь, нiяки документи з навчального закладу до ТЦК не надсилав (можливо вони надiслали самi).


Сьогоднi 17.10.2024 отримав повiстку поштою особисто на поштi.

Повiстка датована («дата документу» - 04.10.2024», «дата накладання квалiф. електрон. пiдпису» - керiвником ТЦК - також 04.10.2024).

Дата в листi «належить з’явитися»: 14.10.2024

Мета виклику: «для звiрки даних».


(QR-код для перевiрки чинностi повiстки не відображається в додатку Резерв+ через скан qr коду (пише - «данi за кодом не знайдено»).

Пiсля бронювання я не надсилав нiякi данi - стосовно «оновлення особистих даних згiдно постанов»).


Питання:

1. Що я маю зробити - по закону? Чи обов’язково з’явитись до ТЦК?

2. Що менi краще зробити загалом?

3. Чи буде достатньо якщо я вiдправлю листа поштою з описом вкладення - пiдтвердження з мiсця роботи з пiдписом та печаткою? Та пiдтвердження з мiсця роботи що я насправдi маю бронювання вiд них? Чи треба надсилати оригiнали, чи достатньо копії / завіреної копії?

4. Чи пiсля першої повiстки та першої неявки - 100% буде штраф? Чи це 50/50?


Дякую.

Відповіді юристів (8)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Що я маю зробити - по закону? Чи обов’язково з’явитись до ТЦК?

    Так, явка обов'язкова. За неявку без поважної причини можливий штраф за статтею 210-1 КУпАП від 17 тис. грн

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період - тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис.грн - 25,5 тис. грн.) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    2. Що менi краще зробити загалом?

    Загалом Вам потрібно взяти довідку з ЄДЕБО, Витяг про бронювання, військово-обліковий документ, паспорт та ІПН і явитися до ТЦК для звірки даних. Обов'язково повідомте, що рекомендований лист отримали лише сьогодні.

    На ВЛК Вас не мають права направляти, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    3. Чи буде достатньо якщо я вiдправлю листа поштою з описом вкладення - пiдтвердження з мiсця роботи з пiдписом та печаткою? Та пiдтвердження з мiсця роботи що я насправдi маю бронювання вiд них? Чи треба надсилати оригiнали, чи достатньо копії / завіреної копії?

    Ні, цього буде недостатньо. Вас бронювали через ДІЮ чи по спискам через Мінекономіки?

    4. Чи пiсля першої повiстки та першої неявки - 100% буде штраф? Чи це 50/50?

    Все залежить від керівника ТЦК.

    Процес накладення штрафу виглядає так:

    1. Спочатку ТЦК повинен належним чином повідомити військовозобов'язаного про місце та час розгляду справи.

    2. Потім проходить сам розгляд справи за присутності військовзобов’язаного. Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову, яка повинна містити:

    • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
    • дату розгляду справи;
    • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
    • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
    • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
    • прийняте у справі рішення.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення. При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

    ОТЖЕ, якщо ВАС не повідомлять про час та місце розгляд справи та винесуть постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить ВАШІ права як особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таке рішення ТЦК може бути оскаржене у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Артур Клієнт 11 годин тому

      Бронювали через Дiю. На що це впливає, пiдкажiть?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо бронювали Вас через ДІЮ, то Вас автоматично зарахували на спеціальний облік в ТЦК, адже якщо бронюють по спискам через Мінекономіки, то це відбувається не автоматично, а після повідомлення підприємством ТЦК.

        На даний момент спробуйте отримати Витяг про бронювання та зверніться до ТЦК.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ВИ ПОВИННІ З'ЯВИТИСЬ ЗА ПОВІСТКОЮ. ЛИСТОМ ВИ НЕ МОЖЕТЕ АНУЛЮВАТИ ПОВІСТКУ.

    2. У ВАС МОЖЕ БУТИ АБО БРОНЮВАННЯ, АБО ВІДСТРОЧКА ПО НАВЧАННЮ.

    3. ЗА НЕЯВКУ ЗА ПОВІСТКОЮ БУДЕ АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ - ШТРАФ.

    Якщо протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку чоловік не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до ТЦК.

    Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, прирівнявши час зберігання повісток від ТЦК до судових повісток. Так, на те, щоб забрати рекомендований лист, який надіслав ТЦК, з пошти у чоловіків буде три дні. В іншому випадку на них чекає постанова ТЦК про штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

    Відповідно до Порядку призову належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

    Отже, змінами, внесеними постановою уряду від 8 жовтня 2024 р. №1147 передбачено, що рекомендовані листи з позначкою «Повістка ТЦК» під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). Кабмін уточнив, що рекомендовані листи з позначками «Повістка ТЦК», «Вручити особисто» підлягають врученню особисто адресатам.

    Втім, у разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК».

    Якщо ж протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника.

    По суті, це і буде «належним повідомленням», після чого ТЦК може винести постанову про штраф.

    У разі коли адресат (одержувач) відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його відправнику.

    У разі невручення рекомендованого листа з позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК» такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному цими Правилами, із зазначенням причини невручення.

    День явки за викликом резервіста або військовозобов'язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    ТОБТО У ВАС БУЛО 7 ДНІВ ВІД ДНЯ НАДСИЛАННЯ ПОВІСТКИ(про це свідчить постанова № 1134).

    ВАС СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВЖЕ ПОДАЛИ У РОЗШУК, ЯК ТІЛЬКИ ТЦКСП ОТРИМАЛО ВІД УКРПОШТИ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЩО ВАС НЕМАЄ ЗА АДРЕСОЮ, АБО ВИ НЕ З'ЯВИТИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ.

    ТАКОЖ БУДЕ ВИРІШУВАТИСЯ ПИТАННЯ ПРО ПРИТЯГНЕННЯ ВАС ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    НЕ ПРИБУТТЯ ЗА ПОВІСТКОЮ НЕ ПОЗБАВЛЯЄ ВАС ПРАВА НА БРОНЮВАННЯ.

    ххх

    Саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку чи бронювання, покладено обов`язок із своєчасного інформування ТЦК та СП про наявність таких підстав.

    Військовозобов’язаний повинен вчинити активні дії з повідомлення ТЦК про своє бронювання і зробити він може це лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    За певних умов ТЦК може мобілізувати чоловіка, який був заброньований на момент мобілізації. Вказаний висновок зробив Закарпатський окружний адміністративний суд у рішенні від 16 травня 2024 року по справі №260/111/24.

    Так, суд вказав, що саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку, покладено обов`язок із своєчасного повідомлення ТЦК про наявність таких підстав.

    Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    У цій справі суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

    Всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі "Оберіг".

    Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні ГШ, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає.

    ЦЕ ЧАСТО ТРАПЛЯЄТЬСЯ, КОЛИ ПІДПРИЄМСТВО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОДНОГО ТЦКСП, А ОСОБА ЗАРЕЄСТРОВАНА ТА СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ В ІНШОМУ ТЦКСП.

    Через такі "нестиковки" і трапляється, що працівники, які були заброньовані втрапляють у халепу, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі "Оберіг" про них немає.

    Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, які затверджені Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у випадку зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована та має відповідні підтверджуючі документи, вона повинна протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК і написати відповідну заяву.

    Найкращий варіант – зробити це самостійно, відвідавши військкомат, бо, на жаль, система щодо спецобліку не зовсім нормально працює.

    Тому і виходить, що військовозобов’язаний законно заброньований підприємством, а дані про нього у системі відсутні. Такий чоловік може йти зранку на роботу, а його зупиняють працівники ТЦК. Якщо у громадянина немає документів підтверджуючих бронювання, то може дійти до того, що його завезуть до військкомату та швидко оформлять до військової частини. Такі ситуації, на жаль, трапляються часто.

    Якщо дійде до того, що заброньований чоловік вже потрапив до військової частини, тоді його адвокату потрібно буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже виснажливий процес.

    У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно – отримає кримінальне провадження.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Вас забронювали через Дію? Коли Вам надішло сповіщення від Укрпошти про повістку?

    1. Що я маю зробити - по закону? Чи обов’язково з’явитись до ТЦК?

    Так, незважаючи на Ваше бронювання та право на відстрочку, Ви зобов'язані з'явитись до ТЦК за повісткою.

    Стаття 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації.

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

    У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

    Якщо Ви не з'явитесь за повісткою до ТЦК, то можете бути притягнуті до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП. Сума штрафу становить від 17000 грн до 25500 грн.

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    2. Що менi краще зробити загалом?

    Якщо хочете уникнути можливого штрафу, то прийдеться йти до ТЦК.

    3. Чи буде достатньо якщо я вiдправлю листа поштою з описом вкладення - пiдтвердження з мiсця роботи з пiдписом та печаткою? Та пiдтвердження з мiсця роботи що я насправдi маю бронювання вiд них? Чи треба надсилати оригiнали, чи достатньо копії / завіреної копії?

    Ні, цього буде не достатньо. Ви повинні з'явитись до ТЦК особисто на зазначену дату та час, хоча у Вашому випадку Ви все одно вже пропустили строк явки без поважної причини.

    4. Чи пiсля першої повiстки та першої неявки - 100% буде штраф? Чи це 50/50?

    Законодавство не містить норми щодо послаблень у разі неявки за першою повісткою. В принципі, все залежатиме від керівника ТЦК, оскільки саме він виносить постанову про накладання штрафу та притягнення до адмінистративної відповідальності.

    Стаття 268 КУпАП. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:

    Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), встановлюються статтями 279 - 1-279 - 8 цього Кодексу.

    30 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 482/9/17, адміністративне провадження №К/9901/38702/18 (ЄДРСРУ № 87268086) та справі №308/12552/16-а, адміністративне провадження №К/9901/32526/18 (ЄДРСРУ № 87268082) досліджував принцип належного повідомлення особи про розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності.

    Верховний суд вказує, що особі до якої застосовується адміністративна санкція, повинно бути забезпечено право завчасно знати про час та місце розгляду справи. Це право є гарантією реалізації інших прав - на участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення, висловлення заперечень, надання доказів, захист тощо.

    Законодавство покладає обов`язок щодо своєчасного повідомлення особи про час та місце розгляду справи на уповноважену посадову особу. Зміст цього обов`язку не вичерпується надсиланням тексту відповідного повідомлення, оскільки саме лише надсилання, без отримання, не свідчить про поінформованість особи про час та місце розгляду справи, а отже робить це право недієвим.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артур Клієнт 11 годин тому

      Вiтаю.

      Так, бронювання було через Дiю - на що це впливає, пiдкажiть?; я не знаю коли саме прийшло сповiщення, я був у вiдрядженнi, i лише сьогоднi повернувся та побачив що прийшла повiстка (дата документу 4.10, належить з'явитися 14.10).

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Впливає на те чи подавало підприємство повідомлення про Ваше бронювання до ТЦК. Якщо бронювали за списками, то повинні були повідомити для зарахування Вас на спеціальний облік. Якщо ж бронювання було через Дію, то на спеціальний облік Вас зараховують автоматично.

        Вам прийшла повістка з ТЦК за місцем реєстрації, тобто від ТЦК у Кривому Розі? Чи Ви стоїте на обліку у ТЦК міста Києва?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Питання:1. Що я маю зробити - по закону? Чи обов’язково з’явитись до ТЦК?

    Моя особиста порада - все ж не відкладатися особистий похід до ТЦК, адже таким чином Ви уберігаєте себе від адміністративного стягнення розміром 17-25,5 тис грн, а також від подання Вас до адміністративного розшуку.

    Аналогічна ситуація була у одного з моїх клієнтів, який навіть не встиг забрати повістку з Укрпошти. При явці до ТЦК йому повідомили, що збиралися за декілька днів подавати до МВС про оголошення нього в адміністративний розшук. А так, в адміністративний розшук не подали і жодний штраф не накладали.

    Тому рекомендую Вам на затягувати з відвідуванням ТЦК та СП.

    2. Що менi краще зробити загалом?

    На мій погляд - однозначна розглянути варіант із відвідуванням ТЦК та СП. Що рекомендую зробити обов'язково:

    1. Запитати у роботодавця, чи надсилав він до ТЦК та СП будь-які відомості про Ваше бронювання.

    2. Отримати у роботодавця Витяг про бронювання, як то передбачає постанова КМУ 650.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 червня 2024 р. № 650 Київ

    Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    23. Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача.

    24. Витяг містить інформацію про:

    повне найменування державного органу, підприємства, установи;

    код державного органу, підприємства, установи згідно з ЄДРПОУ;

    прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) військовозобов’язаного;

    дату народження військовозобов’язаного;

    реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) або серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України);

    серію (за наявності) та номер (за наявності) військово-облікового документа військовозобов’язаного або унікальний номер запису в Реєстрі військовозобов’язаних;

    найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на обліку;

    дату формування витягу;

    номер витягу;

    строк дії відстрочки.

    3. Запросити у закладу освіти довідку про здобуття освіти за формою 9.

    4. Підготувати всі документи, що стосуються Вашої персональної інформації (про шлюб, народження дітей і так далі).

    5. Відправити попередньо до ТЦК листа із вказанням наявного від вересня поточного року бронювання як критично важливого працівника.

    3. Чи буде достатньо якщо я вiдправлю листа поштою з описом вкладення - пiдтвердження з мiсця роботи з пiдписом та печаткою? Та пiдтвердження з мiсця роботи що я насправдi маю бронювання вiд них? Чи треба надсилати оригiнали, чи достатньо копії / завіреної копії?

    На мій погляд, це дуже важливий та відповідальний крок. Маючи підтвердження відправлення документів, Ви відчуватимете себе безпечніше в ТЦК та СП, адже з високою долею ймовірності Вас можуть направити на проходження ВЛК.

    4. Чи пiсля першої повiстки та першої неявки - 100% буде штраф? Чи це 50/50?

    Це 50 на 50. Схиляюся навіть до того, що штрафу не повинно бути. Все ж Ви отримали листа лише 17.10. До речі, можете замовити на сайті Укрпошти трекінг цього та подати до ТЦК. Якщо не відкладати поїздку до ТЦК, штрафу бути не повинно.

    ГОЛОВНЕ - Ви заброньовані у цілком законний спосіб. Ви маєте право на відстрочку. Вам немає про що хвилюватися. Втім, дотримайтеся моїх рекомендацій.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України