Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 жовтня 2024, питання №121495 500₴

в какое тцк надо идти для обновления данных если ВЛК проходил в том районе где проживает а в резерве + еще в старом районе где не проживает и не приписан

обновлял данные в резерве+ 10 июня 2024г (старая прописка)в одном районе , полтора года назад проходил ВЛК по месту жительства в другом районе , там где сейчас прописан. Со старого района пришла повестка на адрес родителей(старая прописка) подойти обновить данные, Мать получила повестку, В какое отделение идти обновлять данные -старого района или нового района там где ему полтора года назад вручили повестку и где он проходил ВЛК и имеет документы со штампом "исключен" в результате болезни ( в базе резерв+стоит на учете по старому месту жительства ")

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Звичайно, без огляду на те, що Ви виключені з військового обліку за станом здоров'я, на виклик повісткою Ви зобов'язані з'явитись і саме до того ТЦК, який Вам її надіслав. У разі неявки Ви будете притягнуті до адміністративної відповідальності згідно ст. 210-1 КУпАП, яка передбачає штраф у розмірі 17-25 тисяч гривен. Проте це за умови, якщо повістка надіслана та отримана належним чином.

    Тож, перше, що Вам треба перевірити - це законність отримання повістки та коректність її оформлення.

    Відповідно до пункту 34 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання".

    Згідно пункту 29 Постанови:

    "У повістці зазначаються:

    прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

    мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    місце, день і час явки за викликом;

    підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

    реєстраційний номер повістки;

    роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.".

    Якщо хоча б одне із зазначених вище обов'язкових правил порушено, Ви маєте повне право за згаданою Вами повісткою не з'явитись.

    Також Ви можете того не робитиу разі наявності поважних причин для неявки.

    Згідно пунктам 23 та 24 тої ж Постанови:

    "Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів. ".

    Ви також повинні розуміти, що Ви оновили свої дані, і робити це повторно Вам не треба. Вся проблема в недбалості чи некомпетентності працівників ТЦК, які за дорученнім Генштабу є адміністраторами Резерву+. Через це останній працює поки що дуже погано, й багато інформації в ньому просто перекручено. Думаю, що це і було головною причиною виклику до ТЦК - звичайнісінька некомпетентність.

    Для того, аби виправити цю ситуацію, Вам треба надіслати запит до ТЦК, де Ви стоїте на обліку, з проханням внести виправлення в Резерв+. Краще зробити це, звернувшись до будь якого адвоката, який має досвід у воєнному праві. Адвокатський запит дасть можливість це зробити набагато скоріше (відповідь на адвокатський запит по закону надається протягом 5 днів) і надійніше.

    Втім, якщо Ви не з боягузів, Ви можете просто з'явитись до свого старого ТЦК та пояснити, що сталося. Через Ваш статус виключеного з обліку Ви більше не є військовозобов'язаним, і ризик бути мобілізованим за таких умов для Вас надзвичайно малий.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ЙТИ ПО ПІВІСТЦІ ОБОВ'ЯЗКОВО.

    ЩЕ БУДЕ ПИТАННЯ - НА ЯКІЙ ПІДСТАВІ ОСОБА ПРОХОДИЛА ВЛК НЕ ВТОМУ ТЦКСП ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ.

    ОБОВ'ЯЗКОВО ВІЗЬМІТЬ З СОБОЮ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК З ПОЗНАЧКОЮ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ДОВІДКУ ВЛК ТА ВЛАСНІ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ.

    2. ВСЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОСОБУ ЗАХОДИТЬСЯ В ТОМУ ТЦКСП ДЕ ВІН НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, А НЕ ТАМ ДЕ ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи маєте Ви відмітку про виключення з військового обліку у військово-обліковому документі?

    ТЦК за місцем реєстрації місця проживання повинен був повідомити ТЦК за старою пропискою про Ваше виключення з військового обліку та внести відповідні зміни в Реєстр військовозобов'язаних.

    1. Якщо Ви є виключеним на підставі довідки ВЛК - Ви вважаєтесь невійськовозобов'язаним, тому Вам не мали права надсилати повістку поштою.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 560 Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    Військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    Резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Так як Ви є виключеним з військового обліку, то Ви є невійськовозобов'язаним, тому Вам не мали права надсилати повістки.

    Якщо за неявку до ТЦК Вас притягнуть до адміністративної відповідальності - штраф Ви зможете оскаржити у судовому порядку.

    2. Вам потрібно укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладеного або через адвоката направити до ТЦК (який виключив з військового обліку та який прислав повістку) заяву з вимогою про внесення змін до Реєстру військовозобов'язаних. До заяви потрібно прикріпити нотаріальну копію військово-облікового документа та копію довідки ВЛК.

    Згідно пункту 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Якщо протягом цього терміну ТЦК не внесе зміни до Реєстру, то Ви можете у судовому порядку оскаржити бездіяльність ТЦК та зобов'язати їх вчинити певні дії.

    Вже є судове рішення, де суд став на сторону громадянина та зобов'язав ТЦК розглянути заяву про внесення до Єдиного реєстру даних про його непридатність до військової служби. https://reyestr.court.gov.ua/Review/121032746

    3. Ви, звичайно, можете і особисто явитися до ТЦК, який викликав Вас повісткою, та повідомити, що є невійськовозобов'язаним, але на жаль, існують випадки коли виключеним з обліку по надуманим причинам давали направлення на ВЛК та визнавали придатними до військової служби в частинах забезпечення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    обновлял данные в резерве+ 10 июня 2024г (старая прописка)в одном районе , полтора года назад проходил ВЛК по месту жительства в другом районе , там где сейчас прописан. Со старого района пришла повестка на адрес родителей(старая прописка) подойти обновить данные, Мать получила повестку, В какое отделение идти обновлять данные -старого района или нового района там где ему полтора года назад вручили повестку и где он проходил ВЛК и имеет документы со штампом "исключен" в результате болезни ( в базе резерв+стоит на учете по старому месту жительства ")

    По-перше, треба детальніше розбиратися у ситуації. За Вашими словами, особа була виключена з військового обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    По-друге, якщо особа отримала повістку, вона зобов'язана з'явитися до того ТЦК, який видав повістку.

    По-третє, потрібно розбиратися, чому взагалі прийшла повістка особі, яка раніше була виключена з військового обліку.

    Нагадую, що пріоритетом при перевірці громадянина виступають дані, що містяться у Єдиному реєстрі "Оберіг". Більше того, на законодавчому рівні визначено, що у разі виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує військовозобов’язаному прослідувати до районного (міського) ТЦК та СП для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних. У разі відмови прослідувати до районного (міського) ТЦК та СП поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Крім того, зараз можна почути тезиси на кшталт того, що рішення ВЛК про виключення осіб з військового обліку, прийняті до серпня 2023 року, вже недійсні і такі особи повинні пройти повторні переогляди.

    На ділі - ЦЕ ТОЧНО НЕ ТАК. Але визнаю, що проблема доволі серйозна, адже відвідавши ТЦК Вас з легкістю можуть направити на повторний медичний огляд. Що рекомендую?

    - звернутися до техпідтримки Резерв + для виправлення даних (у вайбер або телеграм). Шанси, звісно, мінімальні, але варто спробувати.

    - звернутися до ТЦК та СП через Укрпошту. Варто підготувати заяву про внесення інформації до Реєстру, додати копії документів. Успішна практика такого способу - наявна. Крім того, за потреби можу надати зразки відповідної заяви або підготувати її "з нуля".

    - наступний крок - адвокатський запит (якщо два вищезазначені способи не принесли успіху). У АЗ ми запитуємо ТЦК, на якій підставі інформація про особу, зокрема результати медичного огляду ВЛК, до цього часу не внесені до Реєстру.

    Акцентую, що згідно зі статтею 15 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом.

    Згідно з частиною першою статті 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» персонально-якісний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ведення персонально-якісного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів покладається на відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

    - підсумковий крок - звернення до суду із адміністративним позовом про зобов'язання ТЦК внести до "Оберіг" відповідну інформацію.

    До слова, судової практики, зокрема відкритих проваджень, з подібних питань вистачає.

    Наприклад, ухвалою Волинського ОАС від 03.09.2024 (справа № 140/9013/24) відкрито провадження за позовом особи до ТЦК про визнання протиправною бездіяльності щодо невнесення відомостей до електронних реєстрів «Оберіг» та «Резерв+» як про особу, яка визнана непридатною до військової служби, знята з військового обліку з виключенням з військового обліку; зобов`язання внести відомості до електронних реєстрів як про особу, яка визнана непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA