Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 жовтня 2024, питання №121505 650₴

Терміни і відповідальність за не явку по картці медичного огляду (ВЛК)

Доброго дня
10.10.24 отримав повістку на «звірку даних» на дату 18.10.24
Маю підстави на відстрочку по навчанню.
Пакет документів на відстрочку відправляв 16.09.24 - ніякої відповіді не отримав, в Резерві відстрочки немає, статус «на обліку».
Військового квитка немає, ВЛК не проходив.
Сходив в ТЦК по повістці, виписали «картку обстеження та медичного огляду» в районну поліклініку. Ніяких дат на цьому папері немає, і ніяких контрольних дат по проходженню мені не казали. І відпустили.
Сказали пройти це ВЛК і записатися через електронну чергу на виготовлення нового військового квитка і заодно з собою взяти документи на відстрочку.
Як мені казали то зараз стати в електронну чергу можна аж на 16.11.24

Питання - чи є якийсь термін проходження ВЛК (по такій картці як мені видали)?
Це повістка? Чи що це?
Яка відповідальність за не проходження ВЛК по такій картці?
Катерина Черногоренко каже що вже в листопаді буде автоматна відстрочка для студентів. Можливо мені є сенс дочекатися це і потім піти в ТЦК? Чи може взагалі вже не іти тоді?
Чи можуть мене мобілізувати коли я пройду ВЛК і прийду на оформлення військового квитка?

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Згідно рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо військово-лікарської комісії в ЗСУ, що було введене в дію Указом Президента України, в рамках міжвідомчої взаємодії діють зміни з ВЛК спільно з Національною службою здоров’я України. Максимальний час для проходження військово-лікарської комісії нині становить 14 днів.

    Строки проходження ВЛК і встановлення граничних строків проведення досліджень і медоглядів військовозобов'язаних є такими:

    • проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби - не більше як 4 робочі дні;
    • проведення лабораторних досліджень - не більш як 3 робочі дні;
    • проведення інструментальних досліджень - не більш як 3 робочі дні.
    • процедура проходження ВЛК має тривати не більше 14 днів;
    • якщо скарги на здоров’я відсутні - військовозобов'язані проходять спрощений медогляд.

    Порядок проходження ВЛК затверджує наказ 402 Міноборони України, а саме "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України".

    ОТЖЕ ЯКЩО ВИ ПРОІГНОРУЄТЕ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК, ВАС ПОДАДУТЬ В РОЗШУК ТА ПРИТЯГНУТЬ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    КАРТА ( ДОДАТОК 13), ЦЕ ОФІЦІЙНИЙ ДОКУМЕНТ ВЛЕ - ЦЕ ТЕ, ЩО ВИ ПОВИННІ ПРОЙТИ ПРИ ВЛК.

    ВАМ ТРЕБА ПРОЙТИ ВЛК, ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК, СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ТА ОФОРМИТИ ВІДСТРОЧКУ.

    ПІД ЧАС ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА МОБІЛІЗУВАТИ.

    КЕРУВАТИСЯ В СВОЇХ ДІЯХ ТРЕБА ЗАКОНОДАВСТВОМ, А НЕ ТИМ, ЩО ПРОЧИТАЛИ ЧИЮСЬ ДУМКУ В ІНТЕРНЕТІ.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    Сходив в ТЦК по повістці, виписали «картку обстеження та медичного огляду» в районну поліклініку. Ніяких дат на цьому папері немає, і ніяких контрольних дат по проходженню мені не казали. І відпустили.

    Чи зареєстрували Ви заяву про відстрочку при особистому візиті в ТЦК?

    Для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Питання - чи є якийсь термін проходження ВЛК (по такій картці як мені видали)?

    Згідно пункту 2.8.6. наказу МОУ 402 Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

    Тобто медогляд Ви повинні пройти за 14 днів.

    Чи підписувались Ви у журналі про проходження медичного огляду?

    Це повістка? Чи що це?

    Це не повістка, це Картка обстеження та медичного огляду або як кажуть в народі обхідний лист.

    Після проведення медичного огляду на підставі даної Картки обстеження ВЛК виносить постанову: "Придатний або непридатний до військової служби".

    Яка відповідальність за не проходження ВЛК по такій картці?

    Загалом за відмову від проходження ВЛК передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпаП (штраф від 17 тис грн)

    Проте, Вам спочатку повинні були видати НАПРАВЛЕННЯ на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду за формою згідно з додатком 11 постанови КМУ 560.

    Дане направлення реєструється в журналі реєстрації направлень на військово-лікарську комісію за формою згідно з додатком 12 постанови КМУ 560 та повинно бути Вам видане під особистий підпис.

    Якщо цього зроблено не було, Вам видали лише Карту обстеження і Ви ніде не підписувались, то за непроходження ВЛК Вам нічого не загрожує.

    Катерина Черногоренко каже що вже в листопаді буде автоматна відстрочка для студентів. Можливо мені є сенс дочекатися це і потім піти в ТЦК? Чи може взагалі вже не іти тоді?

    Загалом немає 100% гарантії про те, що запровадять автоматичну відстрочку. На жаль, поки Ви її не оформите - Вас можуть мобілізувати в будь-якій області. Тому загалом краще пройти пройти ВЛК. оформити належний ВОД та відстрочку.

    Чи можуть мене мобілізувати коли я пройду ВЛК і прийду на оформлення військового квитка?

    В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    Якщо Ви відправили документи про відстрочку поштою і зберегли квитанцію та опис вкладеного, то це є доказом того, Ви бажаєте скористатись правом на відстрочку. Ви зможете оскаржити неправомірні ДІЇ ТЦК в судовому порядку.

    Наступного разу при особистому візиті до ТЦК - зареєструйте заяву про відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня!

    Питання - чи є якийсь термін проходження ВЛК (по такій картці як мені видали)?

    Відповідно до пункту 2.8 глави 2 розділу I Наказу МОУ №402:

    2.8.6. Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

    Це повістка? Чи що це?

    Картка обстеження та медичного огляду - це Додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яка видається особі, направленої на проходження військово-лікарської комісії.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    3.6. Картка обстеження та медичного огляду на солдатів, матросів, сержантів і старшин зберігається у ТЦК та СП до чергового огляду, а на офіцерів, прапорщиків (мічманів) у їх особових справах - постійно.

    3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    3.4. Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

    Чи отримали Ви при тому направлення на ВЛК (Додаток 11 до Постанови КМУ №560)?

    Яка відповідальність за не проходження ВЛК по такій картці?

    За непроходження ВЛК Вас теоретично можуть спробувати притягнути до відповідальності за статтею 210-1 КУпАП. Сума штрафу станом на сьогодні становить від 17000 грн. до 25500 грн.

    Катерина Черногоренко каже що вже в листопаді буде автоматна відстрочка для студентів. Можливо мені є сенс дочекатися це і потім піти в ТЦК? Чи може взагалі вже не іти тоді?

    Так, Катерина Черногоренко надає відповідну інформацію, проте, мова наразі йде про можливість оформлення відстрочки через Резерв+. Що стосується автоматичної відстрочки, то це питання.

    Можете звичайно зачекати, але 100% гарантії у впровадженні даних функцій саме у листопаді Вам ніхто не надасть.

    Чи можуть мене мобілізувати коли я пройду ВЛК і прийду на оформлення військового квитка?

    Ви направили документи щодо відстрочки Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення? Чи зберегли Ви квитанцію про відправку та сам опис вкладення? Якщо так, то Ви маєте докази того, що попередили ТЦК про Ваше право на відстрочку. Тож останній має документи, які підтверджують це право.

    Вас не можуть мобілізувати, якщо Ви маєте всі належні документи щодо права на відстрочку.

    При явці до ТЦК намагайтесь спочатку зареєструвати заяву на відстрочку. Для того Вам необхідно підготувати останню у двох примірниках, на одному з котрих представник ТЦК повинен проставити дату та підпис.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ДНЯ, Shaggy Bain! Ви розписувались за отримання цієї бомажки? Повістку на ВЛК виписували? Шахрайство якесь з боку ТЦК.

    Маю відзначити, що в окремих ТЦК тактика змінилася з відвертого бандитизму, катувань та силового примусу - до більш м"яких шахрайських методів, тобто навішування локшини на вуха довірливих українців, які досі не можуть звикнути, як це під вивіскою з гербом України в державному органі можуть маніпулювати, відверто брехати та ошукувати громадянина.

    Тобто, на виході з ВЛК Ви цілком можете від усміхнених ТЦКшників отримати повістку на відправку до бойової частини, а щодо відстрочки - розведуть руками і скажуть, що пізно шановний, вже зараховані у склад військовослужбовців.

    Маємо те, що маємо.

    Якщо Ви перебуваєте на обліку, то ніякі ВЛК проходити для видачі ВОД не потрібно. Він в принципі Вам не потрібен, той паперовий ВОД для оформлення відстрочки. Електронного цілком достатньо.

    Роздрукований електронний ВОД має таку саму силу, як паперовий. Цього документа цілком достатньо для введення кадрового обліку і персонального військового обліку, на вулиці та на кордоні. Є певні сумніви, що не усі ТЦК беззаперечно погоджуватимуться з такою позицією. Але вона підкріплена нормами Порядку №559 і є офіційною позицією Генштабу (Лист Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Міністерства оборони від 30.07.2024 р. №321/ВихЗПІ/550 - копія листа додаю до відповіді).

    Тобто мова може йти про грубе і цинічне порушення субординації та роз"яснень командування вищого рівня. Тобто про службовий військовий злочин з боку працівників та керівника ТЦК.

    Єдиною підставою для непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами

    Про це йде мова у п. 8-1 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 №559.

    В першу чергу, звернемося до чинного нормативно-правового акту, який регулює це питання.

    Так, у п. 2 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 №559 (далі - Порядок № 559) визначено, що ВОД оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    1. в електронній формі – засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    2. у паперовій формі – на бланку, форма якого затверджена постановою КМУ від 16.05.2024 №559 (далі — Постанова №559).

    Наразі є можливість сформувати ВОД в електронній формі через застосунок Резерв+ або через портал «Дія».

    Пункт 9 Порядку №559, в якому зазначено, що ВОД в електронній формі (у тому числі роздрукований) та ВОД у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    ЩОДО НАПРАВЛЕНИХ ВАМ ДОКУМЕНТІВ на ВІДСТРОЧКУ.

    Треба слати листа в ТЦК з вимогою повідомити результати розгляду Вашої заяви із зазначенням дати її відправлення та отримання в ТЦК (якщо Вам такі відомі).

    Маю надію Ви відправляли з описом вкладення та повідомленням про вручення і у Вас є докази направлення заяви та документів на відстрочку?

    Не розраховуйте, що якщо Вам в ТЦК посміхаються і не застосовують фізичний чи психологічний тиск, то Вас не ошукають. Це розповсюджена в останнє десятиліття схема, коли посміхаються, а потім роблять в порушення закону та Ваших інтересів. Так діють і деякі судді.Тож я в судових процесах щиро кажучи більше розраховую на результат, коли суддя серйозна та сувора, а не посміхається і з посмішкою проголошує - "Відмовлено".

    Якщо заяву на відстрочку слали аби як, без доказів отримання ТЦК, то бажано відправити її ПОВТОРНО.

    Особи, які не є обмежено придатними, і водночас перебувають на обліку військовозобов"язаних - ніякі ВЛК в будь-якому разі проходити не мають.

    В той же час, якщо Вам не видали повістку на ВЛК, то жодної відповідальності у Вас немає за її непроходження. Бо вони не можуть доказати, що кудись Вас направляли.

    Щасти Вам не бути мобілізованим!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA