Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 24 жовтня 2024, питання №121693 500₴

Продаж по генеральній довіреності та виключення з обліку у дії

Добрий день! підкажіть таке питання - чи буде вважатися оформлення генеральної довіреності на авто другим продажем за рік (зараз же там якесь оподаткування за другий продаж), а також питання - декілька місяців тому було оформлено генеральну довіреність і на тому тижні по ній людина зробила продаж, але у мене все одно в дії це авто є, чому це так і як зробити щоб в дії це авто в мене зникло.
Дякую!

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня!

    Для формального переходу права власності на автомобіль необхідно оформити договір купівлі-продажу або будь-який інший, який передбачає перехід права власності на автомобіль, та провести перереєстрацію в сервісному центрі МВС. Тільки такі дії означають формальну зміну власника автомобіля.

    Видача довіреності не означає передачу власності на автомобіль. Це лише право користуватися та розпоряджатися автомобілем (якщо це передбачено).

    Наявна багата судова практика по справах, коли покупці «по довіреності» намагалися в суді довести, що вони є власниками автомобіля. Верховний Суд чітко і неоднозначно пояснив — це не так.

    Довіреність не гарантує жодних прав власності. Більше того, власник завжди має можливість відкликати довіреність та вимагати повернення автомобіля.

    чи буде вважатися оформлення генеральної довіреності на авто другим продажем за рік (зараз же там якесь оподаткування за другий продаж)

    Оформлення генеральної довіреності - це не продаж. Тому оподаткуванню не підлягає.

    а також питання - декілька місяців тому було оформлено генеральну довіреність і на тому тижні по ній людина зробила продаж, але у мене все одно в дії це авто є, чому це так і як зробити щоб в дії це авто в мене зникло.

    Як людина зробила продаж? Якщо вона просто переоформила довіреність на іншу особу, то це не вважається продажем і Ви все рівно числитесь власником авто в ДІЇ.

    Для того, щоб в ДІЇ це авто зникло - покупець авто повинен звернутися в сервісний центр МВС та переоформити авто на себе.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ксенія!

    підкажіть таке питання - чи буде вважатися оформлення генеральної довіреності на авто другим продажем за рік (зараз же там якесь оподаткування за другий продаж)

    Станом на сьогодні, якщо людина продає перший легковий автомобіль, мотоцикл або мопед упродовж календарного року – вона не сплачує податок на прибуток. Але якщо упродовж календарного року це буде другий продаж – податок складає 5%. У разі третього та усіх наступних продажів податок на прибуток складатиме вже 18 відсотків. Податок із першого і другого продажу вантажного автомобіля складає 5 %, третього і наступних – 18%.

    Відповідно до частини третьої статті 244 Цивільного Кодексу України (далі – Кодекс), довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    Статтею 237 Кодексу встановлено, що представництво – це правовідношення, в яких одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

    Тобто, довіреність не передбачає перехід права власності на об’єкт, що відчужується.

    Оформлюючи «генеральну довіреність» на автомобіль, особа набуває тільки право користування автомобілем або право розпорядження ним, але ніяк не право власності. При «продажу» автомобіля шляхом видачі «генеральної довіреності» переходу права власності, як такого, не відбувається і тому власником автомобіля залишається «продавець».

    Отже, якщо Ви зараз вдруге продаватимете авто за генеральною довіреністю, то Вам прийдеться сплатити податок у 5%. Я так розумію, що питання стосується саме продажу другого авто й також по генеральной довіренності?

    а також питання - декілька місяців тому було оформлено генеральну довіреність і на тому тижні по ній людина зробила продаж, але у мене все одно в дії це авто є, чому це так і як зробити щоб в дії це авто в мене зникло.

    Як саме людина продала авто? За договіром купівлі-продажу? Якщо так, то новий власник повинен був переоформити авто на себе у СЦ МВС і не зробив цього. Тобто, станом на сьогодні Ви й досі є власником даного авто, а отже маєте ризик отримувати штрафи за порушення ПДР.

    Ви звертались із даним запитанням до особи на чку оформили генеральну довіреність та яка продала Ваше авто?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Олена
    34%
    Пономаренко Олена 3 дні тому

    Адвокат, м. Чернігів, 5 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    1. чи буде вважатися оформлення генеральної довіреності на авто другим продажем за рік

    Чинне законодавтво України не передбачає такого способу відчуження майна, як оформлення довіреності. Довіреність — це лише письмовий дозвіл, яке дає право одній особі діяти або представляти інтереси від імені іншої особи в правовідносинах. Фактично такий завуальований спосіб продажу автомобіля є лише наданням права іншій особі розпоряджатися майном на власний розсуд.Тому довести, що видача довіреності була саме способом продажу - майже нереально.Звідси - відсутність будь-якого оподаткування з продажу.

    2. також питання - декілька місяців тому було оформлено генеральну довіреність і на тому тижні по ній людина зробила продаж, але у мене все одно в дії це авто є, чому це так і як зробити щоб в дії це авто в мене зникло.

    Право власності на транспортний засіб виникає з моменту його державної реєстрації, а не з моменту передачі автомобіля за договором купівлі-продажу, там паче за довіреністю.

    Ймовірно проблема в тому, що людина фактично не уклала договір продажу, а зробила передоручення на іншу особу, що не є відчуженням майна.Наявність довіреності та оформлення передоручення не змінює власника авто.Покупець може користуватися автомобілем на підставі довіреності не оформлюючи його на себе протягом усього строку, на який видано довіреність. Весь цей час, Ви будете надалі власником майна та несете всі ризики, повязані із правом власності на авто (штрафи, дтп).Вам необхідно щоб покупець звернувся до сервісного центру МВС та поставив авто на себе на облік. саме з цього моменту у Вас буде припинено право власності та всі можливі негативні наслідки володіння даним авто.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA