Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 27 лютого 2020, питання №12252

Получить наследство если на него нет документов.

Здравствуйте.
Возможно ли оформить наследство на себя.
У мамы умер двоюродный брат, хоронила оно, на наследство подала только она (по истечению полугода), остальные родственники не подались (дочка).
Но проблема в том что утеряны все документы на дом. И НЕТ ДОКУМЕНТОВ что они брат и сестра!
Есть ли возможность претенденту на имущество получить его если нет никаких документов.
Спасибо.

Відповіді юристів (2)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/page):

    "Глава 10. Видача свідоцтв про право на спадщину...

    4. Видача свідоцтва про право на спадщину за законом...

    4.12. Свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів....

    4.15. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна....

    4.18. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.16 - "...2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;...";

    Таким образом, после отказа нотариуса в выдаче свидетельства о праве на наследство на дом и разъяснения о судебном порядке решения вопроса, следует обратиться в суд о признании права собственности на дом.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    Ничего невозможного нет. Получаете постановление нотариуса об отказе в связи с отсутствием правоустанавливающих документов на дом,иск в суд о признании права собственности в порядке наследования. По поводу подтверждения родственных отношений надо думать, зависит от того какие документы у Вас есть.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України