Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

19 квітня 2020, питання №17036

Мать выкрала мои документы и банковские карты,как привлечь к ответственности?

Моя мать постоянно избивает меня,а так же гнобит морально, в быту использует меня и при очередном скандале взяла и выкрала мои документы, а именно паспорт и код,а так же кредитные банковские карты.Сделала она это пока меня не было дома.Свой поступок она мотивирует тем,что мол имеет на это всё право,в особенности на карты,потому что она содержит меня.У меня сложилась такая ситуация, что я сижу дома в селе без работы,но не потому что мне так нравится. Это вынуждено,так как в деревне на работу устроиться негде,а уехать в город у меня нет денег,даже на тех самых кредитках нет.А она ж думает,что там есть деньги и украла эти кредитки,мол возьмёт снимет деньги и заберёт себе в счёт той еды и средств гигиены,которые она покупает.Но всё это я постоянно отрабатываю своим физическим трудом.Она же на протяжении долгого времени калечит мою психику,гррбит мои нервы,и даже физически наносит мне ущерб.Как мне правильно оформить заявление,чтоб привлечь её к ответственности, так как её постоянную пропаганду ненависти,насилию и агрессии, я ,больше не собираюсь терпеть и возможно ли вообще за это вот всё привлечь?

Відповіді юристів (2)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго ранку. Обережно звертайтесь до правоохоронних органів, щоб Ви не програли і Вас ще незаконно не обвинуватили. Вам дуже потрібно влаштуватись на якусь роботу, щоб мати гроші. Якщо Ви повнолітня та не навчаєтесь у ВНЗ, то Ваша матір не зобов'язана Вас утримувати. Описані Вами діяння Вашої матері мають вважатись звичайними правопорушеннями. Ситуація підозріла вчиненням нею більших правопорушень, якщо ситуація з Вами не зміниться на краще, в тому числі якщо Ви не знайдете роботу. Можете звернутись до поліції до законослухняних на вигляд поліцейських, які по відношенню до Вас діяли би об'єктивно. Якщо при зверненні все буде добре, то можете подати їм заяву про вчинення проти Вас адміністративного правопорушення домашнього насильства. Якщо звернетесь в поліцію, то обов'язково попросіть поліцейських владнати Ваш з матір'ю конфлікт. Якщо Ви знайдете якусь роботу та будете самі себе утримувати, то Ваша матір не матиме права висувати ніякі претензії до Вас. До поліції Вам краще йти з кимось, хто б Вас підтримав, наприклад свідком, який би ще посвідчив на Вашу користь. Спробуйте домовитись з кимось Ваших знайомих тощо, який би посвідчив на Вашу користь. Попросіть поліцію допомогти повернути Вам Ваші документи, бо без них Ви не зможете вчиняти юридично значимі дії, зокрема влаштуватись на роботу.

    Домашнє насильство передбачене статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Домашнє насильство-умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого. Покарання за те-штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб. З кінця 2017 року діє Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству".

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Исходя из Вашего вопроса, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовных дел о избиении и о похищении документов.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України