Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 23 квітня 2020, питання №17471 100₴

Является ли уголовнонаказуемым, не выплата кредита финансовому учреждению на сумму 7000 грн?

Взял микрозайм 7000 грн в январе, 28 февраля выплатил 3000 пеню, потом перестал выплачивать в связи с тем, что остался без работы, сейчас карантин. 24 апреля позвонили из полиции, представился следователем, сказал, что на меня написано заявление по 192 статье уголовного кодекса, вызывают в отделение написать пояснения и написать подписку о не выезде

Відповіді юристів (9)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Нет!

    Еслии кредит взят на законных основаниях, по действительным документам, то уголовная ответственность Вам не грозит в любом случае, так как имеют место гражданско-правовые отношения.

    Так, что в Ваших действиях нет и не может быть ст.ст.190, 192 УК Украины и какой-либо иной статьи УК Украины.

    Могут звонить кредиторы и представляться следователями или же звонят их знакомые из числа сотрудников полиции.

    На угрозы и вмешательство в личную жизнь кредиторов Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела в отношении них за вмешательство в личную жизнь по статье 182 УК Украины.

    В отношении сотрудников полиции, Вы имеете право подать заявление в Государственное бюро расследований за превышение властных полномочий по статье 365 УК Украины и жалобу в Управление внутренней безопасности Главного управления Национальной полиции в регионе.

    Следователь может вызвать и по телефону, но только когда у него не заявление, а уже открытое уголовное дело (ст.135 УПК Украины).

    При вызове, должны указать должность,икто вызывает, дату, время явки, адрес и номер служебного кабинета, причину и статус - в качестве кого (без адвоката туда ехать если это всё будет соблюдено, то не рекомендую).

    Подписка о невыезде, уже не применяются с ноября 2012 гола, после введения в действие УПК Украины, в редакции 2012 года.

    См.:

    Уголовный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    По поводу кредита, Вы имеете право подать заявление и просить реструктуризацию долга.

    Максимум, что могут сделать, то если документы по поводу кредита в порядке, то подать иск в суд о взыскании задолженности по кредиту.

    Если будут вопросы, нужна помощь и сопровождение при поездке в полицию, обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня! Ні невиплата кредиту відноситься до цивільних правовідносин.

    Скоріше за все колектори просто залякують.

    ...

    Максимум на вас можуть подати до суду і стягнути борг.

    ..........

    Можете не реагувати на їхні погрози, а ще краще напишіть заяву в поліцію на погрози.

    Левченко Ксенія Сергіївна
    15%
    Левченко Ксенія Сергіївна 4 роки тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Доброго дня. За невиконання зобовязань по кредитним договорам та договорам із фінансовими установами кримінальна відповідальність не передбачена, лише цивільно - правова. До слідчого Вас мали визвати за допомогою повістки. Це усе брєдні, вас залякують, простіше кажучи беруть на понт. Це психологічний тиск та залякування. В наступний раз попросіть представитись по формі і назвати номер значка. В поліції викликають письмово, повісткою, яка вручається вам під підпис працівником поліції. Потрібно писати звернення до позикодавця з вимогою припинити тиск і розірванням договору, перерахунком суми, оскільки, як правило суми там нараховані фантастичні, які не відповідають чинним законодавчим нормам.

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Вас должны пригласить по повестке а не по телефону и мошенничество надо доказать - это коллекторы так выбивают долги

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    добрий день.

    Ні, як правило, це телефонують представники мфо та таким шляхом намагаються на Вас вплинути, щоб Ви сплатили борг.

    Якщо дійсно подано заяву та відкрито кримінальну справу - Вас повинні викликати повісткою.

    До того ж, на період карантину забороняється нараховувати пеню та штраф за кредит. Але, це не стосується відсотків.

    Якщо будуть погрози щодо Вас з боку мфо - звертайтеся до поліції.

    Процедура наступна:

    Потрібно написати заяву (можете в довільній формі). Викласти всі осбавини справи, надати докази (скріншоти переписки, тощо) погроз. Після чого, 1 екз. заяви Ви віддаєете через канцелярію в поліцію (або відправляєте поштою з описом та повідомленням), а на іншому екз., якщо реєстрація заяви проходить через канцелярію, Вам ставлять відмітку, що така заява отримана.

    Після чого, відповідно до ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, протягом 24 годин слідчий повинен внести відомості до ЄРДР та відкрити кримінальне провадження за Вашою заявою, після чого проводити слідчі дії. Також, Ви повинні отримати витяг з ЄРДР щоб бути впевненним, що провадження відкрито.

    Якщо, через 24 год., кримінальну справу не відрили, то Вам потрібно оскаржувати бездіяльність слідчого в порядку ст.ст. 303-304 КПК протягом 10 днів, що йдуть після 24 годин, які надаються для внесення відомостей до ЄРДР слідчому.

    Така скарга подається до місцевого суду до слідчого судді. Після винесення рішення суду слідчий зобов'язанний внести відомості та надати Вам витяг.

    З цього моменту він повинен проводити слідчі дії та встановити наявність чи відсутність погроз.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною!

    Ковальчук Владимир
    10%

    Это коллекторы вас так запугивают на вас могуть подати в суду і стягнути борг но не более.У вас с МФО гражданско-правовые отношения и полиция в этом не участвует.Тем более кредитные организации очень редко подают в суд это дорого и по времени не выгодно.Удачи вам.

    Сергеев Артем
    10%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "Взял микрозайм 7000 грн в январе, 28 февраля выплатил 3000 пеню, потом перестал выплачивать в связи с тем, что остался без работы, сейчас карантин. 24 апреля позвонили из полиции, представился следователем, сказал, что на меня написано заявление по 192 статье уголовного кодекса, вызывают в отделение написать пояснения и написать подписку о не выезде"

    - нет, это гражданско-правовые отношения. Вас запугивают, и это может квалифицироваться как

    "Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років."

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашій ситуації мають місце лише цивільно-правові відносини, а не кримінальна відповідальність.

    На допит слідчого викликають виключно за повісткою врученою під підпис особи - особисто.

    необхідно написати заяву до поліції, з долученням доказів таких погроз (скріншоти повідомлень , записи дзвінків, фото - фіксація). Керуватися ст. 214 КПК України - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Найчастішою ситуацією, коли людина бере багато кредитів, є кредитування у мікрофінансових установах (МФО), якщо у Вас такий випадок вважаю за необхідне Вас попередити про деякі нюанси. При кредитуванні у МФО найбільшими проблемами є неймовірні відсотки (понад 650% річних) та агресивна підприємницька практика з боку МФО (погрози, дзвінки рідним, смс про виїзну групу і тд).

    Що стосується відсотків.

    Відповідно до ст. 21 Закону України «Про споживче кредитування»

    споживач, який порушив своє зобов`язання щодо повернення кредиту та процентів за ним, має відшкодувати позикодавцю завдані цим збитки відповідно до закону з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

    У договорах про споживчий кредит пеня за невиконання зобов`язання щодо повернення кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.

    Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення зобов`язань споживачем на підставі договору про споживчий кредит, не може перевищувати половини суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

    Таким чином, загальний розмір пені, що підлягає сплаті за договором, не може перевищувати розмір, встановлений законодавством України, отже не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшим за 15 відсотків суми простроченого платежу. Договором про надання позики передбачена відповідальність відповідача за несвоєчасне виконання зобов`язань у вигляді пені; штраф не передбачений.

    Положення про 50% передбачено також ЗУ Про захист прав споживачів»

    Відповідно до п.5 ч.3 ст.18 Закону несправедливими є умови договору кредитування про:

    "встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад п'ятдесят відсотків вартості продукції) у разі невиконання ним зобов'язань за договором;"

    Таким чином, загальна сума неустойки (пеня + штрафы) не може перевищувати 50% початкового тіла кредиту.

    Це означає, що якщо Ви отримали 5000 грн. кредиту ніхто не має права від вас вимагати більше 7500 грн. та застосовувати 650% річних.

    Що стосується агресивної підприємницької діяльності МФО.

    У разі погроз з боку працівників МФО на Вашу адресу та адресу Ваших родичів Ви маєте звертатись до органів поліції, посилаючись на ст.182 «Порушення недоторканності приватного життя»; ст.189 «Вимагання»; ст.353 «Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи»; ст.355 «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань»; ст.356 «Самоправство».

    Що стосується інших структур, які розглядають скарги на дії МФО.

    Це, по-перше регулятор Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг. У разі порушення Ваших прав , зокрема, вимагання сплатити більше ніж 50% тіла кредиту, Ви маєте в першу чергу звернутись до Нацкомфінпослуг. Завжди зберігайте квитанції про оплату кредиту та під час звернення до Нацкомфінпослуг прикладайте їх копії.

    Інші державні органи, як розглядають скарги по кредитам з МФО.

    Органів Міністерства внутрішніх справ із заявами про скоєння кримінального правопорушення за статтями 182, 189, 353, 355, 356 та ін. КК України; прокуратура; Державна інспекції України з питань захисту прав споживачів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (щодо питань захисту персональних даних);суд, громадські правозахисні організації.

    Надалі краще перейти на письмовий формат спілкування з фінансовою установою, аби в подальшому у Вас були докази для судового процесу щодо списання відсотків по кредиту.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    5%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Является ли уголовнонаказуемым, не выплата кредита финансовому учреждению на сумму 7000 грн? - ні, так як у ваших діях немає складу злочину.

    Тому не хвилюйтеся, Вам нічого не загрожує. У цій ситуації підстав для притягнення Вас до кримінанальної відповідальності немає.

    Вас просто залякують колектори.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#n4363):

    Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням.

    Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

    Засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України