Почніть консультацію з юристом онлайн
Задайте питання юристу
915 юристів готові відповісти зараз
Відповідь за ~15 хвилин
З 2017 року маю земельну ділянку цільове призначення : для будівництва та обслуговування житлового будинку.Збудував будинок,ввів в експлуатацію. 2 роки назад вирішив зайнятись бізнесом,відкрив ресторан у цьому будинку,зараз повністю будинок площею 103 кв.м являється рестораном,рік назад змінив цільове призначення землі на : 03.08 для будівництва та обслуговування туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування,при чому ресторан так і залишився житловим будинком.Отже питання,що мені грозить ( штраф,скасування акту,закриття...) якщо я залишу житловий будинок продовжу працювати і не буду проводити реконструкцію під ресторан?
Схожі питання
Кодекси Україна
Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс УкраїниНове у блогах Юристи.UA
Відповіді юристів (7)
Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду
Здравствуйте!
На ответственность за размещение ресторана в жилом доме также влияет наличие оформления вашей деятельности (тоесть регистрация субъектом предпринимательской деятельности - СПД), соблюдение порядка ведения указанной деятельности та наличие разрешительных документов.
Ну и конечно же помещение должно быть переведено в нежилой фонд.
Ответственность может быть следующая:
1) от исполкома (органа местного самоуправления) за отсутствие разрешения на ведения деятельности, за нарушение эксплуатации жил.фондов - в виде штрафа;
2) от государственного архитектурно-строительного контроля (ГАСК) за отсутствие согласования - в виде штрафа;
3) от коммунальных служб, т.к. тарифы для физ.лиц и СПД различные - в виде соответствующих начислений, а в случае неуплаты - взыскание в суд.порядке;
4) от ДФС (налоговой) за неуплату налога на недвижимость, т.к. недвижимость будет эксплуатироваться с целью получения дохода;
5) от гос.труда при проверке оформления труд.отношений - в виде штрафа;
6) от пожарной службы за несоблюдение правил безопасности и при отсутствии необходимого разрешения.
Если есть дополнительные вопросы - обращайтесь.
Всего доброго!
Удачи Вам!
Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду
Добрый день. Во избежание штрафов, вам надо перевести помещение в нежилой фонд, в противном случае будете привлечены к ответственности. То есть, как ресторан вы не имеете права работать, поскольку нет помещения. Как отель, да, а как сфера общественного питания - нет.
Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду
Добрий вечір, Іван!
Згідно зі статтею 383 ЦК «...власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва».
Водночас статтею 6 ЖК передбачено:
«Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється».
Для використання жилих приміщень з підприємницькою метою їх потрібно перевести до нежитлового фонду (див. листи Міністерства з питань ЖКГ України від 12.05.2008 р. № 8/7-336; Держкомітету з питань ЖКГ України від 20.04.2004 р. № 4/6-721; Держкомбуду від 12.02.2002 р. № 5/3-114 та від 05.01.2001 р. № 5/2-6; ГНАУ від 18.05.2005 р. № 9562/7/15-1117; Держкомпідприємництва від 29.07.2004 р. № 5162, від 08.06.2004 р. № 3841 та від 06.04.2004 р. № 2200; інформаційний лист ВГСУ від 07.06.2005 р. № 01-8/1051; роз'яснення Мінбуду від 01.04.2006 р.).
Окремий житловий будинок (його частина), стосовно яких вирішується питання щодо переведення із житлового в нежитловий фонд, повинні відповідати таким умовам:
Для вирішення питання переведення житлого фонду в нежитлове відповідно до статті 8 Житлового кодексу Української РСР власник житлого будинку (приміщення) або уповноважена ним особа звертається до виконавчого комітету районної, міської, районної в місті ради, шляхом подання заяви про переведення житлого будинку (приміщення) у нежитловий (нежитлове), З метою забезпечення конституційних прав громадян на володіння, користування та розпорядження приватною власністю для здійснення господарської та іншого роду діяльності, яка не заборонена законодавством, відповідно до статті 41 Конституції України, статей 7, 8, 150, 152 Житлового кодексу Української РСР, статей 319, 320 Цивільного кодексу України, Законів України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про основи містобудування», керуючись стетею25, Закону України «Про місцеве самоврядування і Україні».
Відповідно до статті 9 Закону України "Про архітектурну діяльність", будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об'єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності".
Крім того, Ви повинні бути зареєстровані як фізична особа-підприємець, або юридична особа.
За проведення діяльності без реєстрації, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 164 Кодекса України про адміністративні правопорушення.
Також, відповідно до п.3.3. Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 219 від 24.07.2002, Узакладах (на підприємствах) самообслуговуванняй магазинах кулінарних виробів розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видаєтьсяспоживачевіпісляоплати вартості продукції готівкою. У закладах (підприємствах) з обслуговуванням офіціантами оплата вартості продукції здійснюється споживачем безпосередньо офіціанту відповідно до рахунка, який виписується на бланку встановленої форми. Після розрахункуофіціантомспоживачевінадається розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція).
Якщо працівники даного ресторану, в порушеннячинного трудового законодавства, працюють без офіційного працевлаштування, заробітна плата виплачується «в конвертах», відсутні особові медичні книжки.
Звертаємо увагу, що згідно ч.1. ст. 53. Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р., посадові особи підприємств, установ та організацій, а також фізичні особи - підприємці, винні у порушенні законодавства про зайнятість населення, несуть відповідальність згідно із законодавством. Зокрема,, ст. 172 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за грубе порушення законодавства про працю.
Таким чином, здійснюється ухиляння власників ресторану від сплати податків та єдиного соціального внеску.
Крім того, відповідно до п. 1 ПостановиКМ України«Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від 23 травня 2001 р. № 559 Київ, працівники харчової та переробної промисловості входять до переліку працівників, які підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам.
Відповідно до п. 9 Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, від 11.07.2003 р. № 185, працівники,щоздійснюють транспортування, зберігання і продажпродуктів харчування (будь-який продукт, що в натуральному виглядічи після відповідної обробки вживається людиною в їжу або дляпиття),повинніматиспеціальнуосвіту (підготовку), вони підлягають обов'язковому медичному огляду. Кожен працівник повинен матиособистумедичнукнижкувстановленогозразка. Працівники суб'єктагосподарськоїдіяльності,якінепройшлимедичне обстеження, до роботи не допускаються.
Отже, робота працівників ресторану без особових медичних книжок є незаконною.
Згідно Правилам пожежної безпеки в Україні, затвердженим Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 19 жовтня 2004 року № 126:
«п. 4.3.1. Евакуаційні шляхи і виходи повинні втримуватися вільними, нічим не захаращуватися і у разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях будівель та споруд.
п. 5.3.1. Системи вентиляції і кондиціонування повітря повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм.
п. 6.4.8. Будівлі, споруди, приміщення, технологічні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочками з водою, покривалами з негорючого теплоізоляційного матеріалу, пожежними відрами, совковими лопатами, пожежним інструментом (гаками, ломами, сокирами тощо), які використовуються для локалізації і ліквідації пожеж у їх початковій стадії розвитку.
Ця вимога стосується також будівель, споруд та приміщень, обладнаних будь-якими типами установок пожежогасіння, пожежної сигналізації або внутрішніми пожежними кранами.
Статтею 17 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. встановлено вимоги до продовольчої сировини і харчових продуктів, умов їх транспортування, зберігання та реалізації, а саме:
«Продовольча сировина, харчові продукти, а також матеріали, обладнання і вироби, що використовуються при їх виготовленні, зберіганні, транспортуванні та реалізації, повинні відповідати вимогам санітарних норм і підлягають обов'язковій сертифікації.
Підприємства, установи, організації та громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину, несуть відповідальність за їх безпеку для здоров'я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм.
Розробка і виробництво нових видів харчових продуктів, впровадження нових технологічних процесів їх виробництва та обробки, а також матеріалів, що контактують з продовольчою сировиною чи харчовими продуктами під час виготовлення, зберігання, транспортування та реалізації, дозволяються головним державним санітарним лікарем на підставі позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.».
Крім того, статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» от 24.02.1994р, встановлено, що, зокрема, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:
здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;
забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;
вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):
1) жилих будинків і прибудинкових територіях;
2) лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;
3) готелів і гуртожитків;
4) розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
5) інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
6) парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.
Шум на захищених об'єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.
У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.
Оскільки ресторан розташований у житловому будинку, то його режим роботи порушує вимоги законодавстватиші після 22.00 години в результаті роботи музичної апаратури, шуму кондиціонерів та відвідувачів.
К разі наявності запитань звертайтеся!
Всього доброго!
Успіхів Вам!
Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду
Добрий день, Іване!
Відповідно до п. 4. ч. 2. ст. 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» суб’єкти містобудування, які є замовниками будівництва об’єктів (у разі провадження містобудівної діяльності), або ті, що виконують функції замовника і підрядника одночасно, несуть відповідальність у вигляді штрафу, зокрема за виконання будівельних робіт без реєстрації декларації про початок виконання таких робіт (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/208/94-%D0%B2%D1%80#Text).
Отже, при проведенні реконструкції частини житлового будинку під ресторан Ви повинні були зареєструвати в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю декларацію про початок виконання будівельних робіт.
Крім того, згідно п. 6, ч. 2. ст. 2 вищевказаного закону настає відповідальність за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію.
Тобто, дане приміщення під ресторан повинно бути прийняте в експлуатацію у встановленому чинним законодавством порядку.
Також працівники вашого ресторану повинні бути офіційно працевлаштовані, мати особові медичні книжки. Згідно ч.1. ст. 53. Закону України «Про зайнятість населення» посадові особи підприємств, установ та організацій, а також фізичні особи - підприємці, винні у порушенні законодавства про зайнятість населення, несуть відповідальність згідно із законодавством. Зокрема ст. 172 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за грубе порушення законодавства про працю (наприклад, ухиляння від сплати податків та єдиного соціального внеску, якщо працівники даного ресторану працюють без офіційного працевлаштування, заробітна плата виплачується «в конвертах», відсутні особові медичні книжки).
Відповідно до п. 9 Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, від 11.07.2003 р. № 185 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0628-03#Text), працівники,що здійснюють транспортування, зберігання і продаж продуктів харчування (будь-який продукт, що в натуральному вигляді чи після відповідної обробки вживається людиною в їжу або для пиття),повинні мати спеціальну освіту (підготовку), вони підлягають обов'язковому медичному огляду. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленог озразка. Працівники суб'єкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
Отже, робота працівників ресторану без особових медичних книжок є незаконною.
Згідно Правилам пожежної безпеки в Україні, затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 № 1417 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0252-15#Text):
Евакуаційні шляхи і виходи повинні втримуватися вільними, нічим не захаращуватися і у разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях будівель та споруд.Системи вентиляції і кондиціонування повітря повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм.Будівлі, споруди, приміщення, технологічні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочками з водою, покривалами з негорючого теплоізоляційного матеріалу, пожежними відрами, совковими лопатами, пожежним інструментом (гаками, ломами, сокирами тощо), які використовуються для локалізації і ліквідації пожеж у їх початковій стадії розвитку.
Отже, приміщення ресторану повинно відповідати діючим в Україні протипожежним нормам.
Відповідно до п. 7 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», ліцензуванню підлягають виробництво і торгівля спиртом етиловим,коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19).
Тобто, ваш ресторан повинен мати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними виробами (звичайно, якщо така здійснюється).
Статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» встановлено, що, зокрема, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4004-12#Text):
здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;
забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;
вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):
1) жилих будинків і прибудинкових територіях;
2) лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;
3) готелів і гуртожитків;
4) розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
5) інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
6) парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.
Шум на захищених об'єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.
У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.
Всього доброго!
Успіхів Вам!
Адвокат, м. Київ
Следует отметить, что конкретного порядка, регулирующего процедуру перевода недвижимости из жилого фонда в нежилой, нет. И перевод из жилого в нежилой можно назвать условно законным. Скорее по принципу разрешено то, что не запрещено.Без разрешения ГАСИ возможна перепланировка, но только с сохранением несущих конструкций, без превышения допустимых нагрузок на перекрытия, стены и фундамент и при условии соблюдения архитектурно-планировочных требований, государственных строительных норм и местных правил застройки. Контроль за выполнением строительных работ осуществляет ГАСИ и Бюро технической инвентаризации (БТИ), которое проводит после завершения законных работ техническую инвентаризацию. Если ситуация касается домов, признанных памятниками архитектуры, то для проведения каких-либо строительных работ капитального характера, в том числе реконструкции и реставрации, необходимо получить разрешение ГАСИ.Если зарегистрированы предпринимателем, можете спокойно работать в своей квартире или доме (ст. 320 ГКУ), если вы: дизайнер, разработчик, маркетолог или другой digital-специалист; инфобизнесмен, бухгалтер-фрилансер, занимаетесь репетиторством или делаете хендмейд-изделия.
Главное, чтобы ваша деятельность не мешала соседям.
В законодательстве нет прямого запрета на использование собственной жилой недвижимости для предпринимательства, но запрещено использовать жилые дома «для нужд промышленного характера» и «для промышленного производства» (ст. 6 ЖКУ, ст. 383 ГКУ). То есть выпекать торты на продажу на дому нельзя.Правила, по которым надо переводить жилую недвижимость в нежилой фонд, утверждают городские, районные, поселковые советы. Алгоритм перевода почти везде одинаковый, как и требования к такой недвижимости.Никто не вправе запретить использовать ваш дом Жилой дом не переведут в нежилой фонд, если:
Это не исчерпывающий список требований, советы на местах могут придумать дополнительные условия.Налог на недвижимость платят владельцы недвижимости физлица и юрлица (пп. 266.1.1 НКУ). Предприниматель уплачивает налог на недвижимость как физлицо (консультация в ЗІР, подкатегория 106.01).
Не облагаются налогом квартиры до 60 кв. м, а жилые дома до — 120 кв. м. А льготы по налогу не применяются, если ФЛП использует объект в предпринимательской деятельности, сдаёт в аренду, лизинг, ссуду.Штраф за использование жилых помещений не по назначению скромный — от 17 до 51 грн (ст. 150 КоАП). Но если без согласований и перевода в нежилой фонд развернёте деятельность кафе, магазина или салона красоты, вас смогут оштрафовать службы, которые занимаются проверкой таких объектов.
Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду
Добрий ранок.
Відповідно до ст. 150 Купап - Порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, придомових територій, порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їх утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об'єктів благоустрою -
тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Також, можуть до Вас застосовуватися штрафи від органів, які проводять перевірку ресторанів.
Можуть зобов'язати Вас у судовому порядку змінити приміщення на нежитлове.
Юрист, м. Суми, 6 років досвіду
Добрый день !
Дом построить возможно. С последующим переводом части дома в нежилое помещение.
Владелец, который намерен превратить жилье в нежилое помещение, обращается в центр предоставления административных услуг с письменным заявленим без определения функционального назначения.
Не любую квартиру или дом можно превратить в офис или магазин. Есть определенные ограничения. Например, в нежилые можно переводить помещения, расположенные на цокольном и первом этажах. В таком помещении не должны проживать люди, все должны быть сняты с регистрации.
В случае, если одним из собственников помещения является несовершеннолетний ребенок, то разрешение о переводе недвижимости из одного фонда в другой нужно получить и в органах опеки.
При этом необходимо оборудовать пандус, отдельный вход и эвакуационный выход при этом не пересекающиеся с жилой частью дома.
Для перевода жилого помещения в нежилое обязательны следующие условия:
- наличие технического заключения о возможности и целесообразности перевода объекта в нежилое помещение; - получение предпроектных предложений о благоустройстве территории от отдела архитектуры органа местного самоуправления; - наличие технической возможности обустройства отдельного входа, что не связан с подъездом дома.
Этапы перевода жилой недвижимости в нежилую:
Вот и собственно всё .
С уважением,
Константин Гончаренко