Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 13 липня 2020, питання №24222

Справка о несудимости

Здравствуйте
Если человек был судим в 2003 году,по уголовной статье.Был амнистирован в 2005 году.Прошло 15 лет.
Если брать справку о несудимости,будет там написано Ранее судимый,или всё же Ранее не судимый?

Відповіді юристів (2)

    Бондарь Владимир Борисович

    Добрый день! Судимость у Вас погашена, т.е. с точки зрения уголовного кодекса Вы несудимы. Но! Вы привлекались к уголовной ответственности и это никуда не денется. Предусматривается две вида справки - полная и сокращенная. Если получите сокращенную, то там будет указано, что "несудимы", если же полную, то там будет указано, что "привлекался к уголовной ответственности. Все зависит от того, какую справку от Вас требуют и для чего. Это цитата с сайта МВД:

    "Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 22 червня 2018 року № 524 внесено зміни до Порядку доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України, затвердженого наказом МВС від 29 листопада 2016 року № 1256. Зазначений наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 800/32252 від 10.07.2018.

    Зокрема, запроваджується два види довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України – так звану «скорочену» та «повну» довідки.

    «Скорочена» довідка включатиме відомості про відсутність/наявність судимості, «повна» довідка - відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

    Такі зміни пов’язані з необхідністю диференціації інформації про особу, яка зберігається в персонально-довідковому обліку ЄІС МВС. Як правило, особа запитує довідку у випадках, визначених законодавством, зокрема, з метою працевлаштування, усиновлення, оформлення візи для виїзду за кордон, дозволу на зброю тощо. Водночас для кожної мети законодавство передбачає різний обсяг інформації стосовно особи. В одних випадках особа має лише довести, що вона не має судимості, в інших – має бути підтверджено, що особа не лише не має судимості, але й ніколи не була засуджена, навіть якщо судимість відповідно до Кримінального кодексу України була погашена чи знята. Іноді законодавство передбачає перевірку за персонально-довідковим обліком у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності.

    Надання всього можливого обсягу інформації про особу в певних випадках може бути невиправданим та не відповідати встановленій меті обробки персональних даних, що, у свою чергу, становить загрозу порушенню конституційного права особи на захист приватного життя, визначеного статтею 32 Конституції України, а також принципів обробки персональних даних, визначених Законом України «Про захист персональних даних».

    У своїх рішеннях за результатами розгляду позовів громадян до Міністерства внутрішніх справ України суди неодноразово наголошували на надмірності зазначення в довідці інформації стосовно притягнення особи до кримінальної відповідальності в той час як запит, відповідно до законодавства, стосувався лише наявності чи відсутності судимості особи, наприклад, ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду від 27.07.2017 № 805/5043/16а.

    У запиті особа повинна зазначити вид довідки: «скорочена» чи «повна». Указаний реквізит у запиті є обов’язковим, його відсутність є законною підставою для відмови в розгляді запиту.

    У довідці зазначатимуться пояснення чи стосується вона лише відомостей про відсутність/наявність судимості чи містить, окрім того, результати перевірки щодо притягнення до кримінальної відповідальності, обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

    При цьому необхідно звернути увагу, на те що в разі, якщо особа на час перевірки за персонально-довідковим обліком ЄІС МВС буде перебувати в розшуку, про це буде заначено у довідці незалежно від її виду.

    Зважаючи на викладене, з метою уникнення непорозумінь у подальшому рекомендуємо громадянам уточнювати в організаціях, установах, до яких подаються документи, якого виду довідку вони вимагають – «скорочену», яка включатиме лише відомості про відсутність/наявність судимості, чи «повну», яка містить результати перевірки за персонально-довідковим обліком стосовно притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України."

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Учитывая то, что Ваша судимость погашена в силу статьи 89 УК Украины, в справке должно быть указано, что Вы не судимый.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України