Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 14 липня 2020, питання №24320

разъяснить что такое обмеження в праве власности

Добрый вечер! Поясните : в информации про право власности есть обмеження(право проезда на транспортном средстве по наявному шляху). Что это означает?

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пані Олено! Це так званий земельний сервітут. Його правове регулювання здійснюється насамперед Земельним кодексом України.

    Стаття 98 Земельного кодексу України. Зміст права земельного сервітуту

    1. Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками).

    3. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею.

    Стаття 99. Види права земельного сервітуту

    Власники або землекористувачі земельних ділянок чи інші заінтересовані особи можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів:

    б) право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху;

    Стаття 100. Порядок встановлення земельних сервітутів

    1. Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

    2. Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (землекористувачем) земельної ділянки.

    Земельний сервітут підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

    Тобто це право для іншої особи (осіб) користуватися земельною ділянкою, яка належить на праві власності іншій особі, наприклад як у Вашому випадку для проїзду транспортним засобом по наявному шляху.

    Сподіваюся було більш менш доступно! Успіхів Вам!

    Елена Клієнт 3 роки тому

    Как мне поступить, если мои соседи по территории закрыли проезд по сервитуту. Не могу выехать транспортом

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Якщо сервітут дійсний, і він не припинений відповідно до чинного законодавства, раджу ще раз поговорити із сусідами із вимогою дотримання положень сервітуту, та повідомити про звернення до суду у випадки закриття проїзду для Вас.

    Якщо вони і повторно проігнорують Ваше звернення, то необхідно буде звертатися до суду із позовною заявою про усунення перешкод у користування земельною ділянкою.

    Стаття 396 Цивільного кодексу України. Захист речових прав на чуже майно.

    Особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна, відповідно до положень глави 29 цього Кодексу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України