Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 23 липня 2020, питання №24983

Що робити, 3 неділі минуло

Доброй ночі! Нещодавно, я зробив обмін авто на авто (зі своєю доплатою). Нове своє авто, я зняв з обліку, а людина з якою я обмінювався, - не реєстрував на себе моє колишнє авто. Пройшло 3 неділі... Сьогодні, я одержав дзвінок від тією людини, в якому він мені заявляє, що знайшов якісь неполадки, і хоче щоб я йому заплатив за них гроші... Що мені робити?! При обміні, ні я, ні він, автівки на сто не возили, а просто обмінялися і все

Відповіді юристів (1)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Роман!

    Звертаю Вашу увагу та сподіваюся на те, що Ви зареєстрували на себе придбаний у цієї особи внаслідок договору міни -автомобіль.

    - Це є безпідставною вимогою так, як три тижні автомобіль був в нього, він міг його використовувати, потрапити в ДТП, внаслідок чого пошкодити, міг розібрати автомобіль та провести з автомобілем будь-які дії тощо.

    Як він може довести те, що автомобіль був у такому стані при його придбанні, а не він зробив його таким.

    Так, при проведенні обміну автомобілів та укладанні договору міни, було обумовлено певні умови, які з Вашої та його сторони було виконано, зокрема: Ви зняли з обліку, передали новому власнику та здійснили доплату, вимоги щодо огляду автомобілів не висувалося, за взаємною згодою сторін, укладений сторонами договір міни підписано.

    Вказане свідчить про те, що договір міни діючий, законні підстави для визнання його недійсним відсутні.

    Ви не зобов'язані здійснювати додаткову оплату, Ви вже проводили під час обміну додаткову оплату, про це треба повідомити вказану особу.

    Якщо він вважає інакше, нехай звертається до суду, з позовною заявою, сплачує судовий збір, з наданням до суду доказів, пояснить чому не звернув на вказані недоліки увагу одразу ж, а лише через три тижні, чому лише зараз почав вимагати додаткову оплату, що автомобіль був у такому стані при його придбанні, а не він зробив його таким та доводить правоту своїх вимог.

    Нагадую Вам, що за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар (частина перша статті 715 ЦК України).

    Договір міни спрямований на безповоротне відчуження кожною із сторін належного їй майна. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

    Договором міни може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості.

    Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов'язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Предмет договору:

    • речі - рухоме чи нерухоме майно;
    • грошова доплата - за товар більшої вартості (винятково грошова доплата не може бути предметом договору міни).

    Договір вважається укладеним з моменту досягнення домовленості сторін за всіма істотними умовами договору.

    До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов'язання (стаття 716 ЦК України).

    Для посвідчення нотаріусом договору міни необхідні наступні документи:

    1. паспорта;
    2. реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб);
    3. правовстановлюючі документи на рухоме майно - автомобілі;
    4. згода співвласників або чоловіка (дружини) та свідоцтво про реєстрацію шлюбу (у випадку міни майна, що перебуває у спільній власності).

    Сторони договору міни

    Продавець та продавець: фізична особа, яка має достатній обсяг дієздатності, чи юридична особа, для якої відчуження майна за договором міни відповідає цілям її діяльності.

    Кожна зі сторін у договорі є одночасно продавцем і покупцем.

    Права покупця (продавця):

    ♦ вимагати передачі товарі від продавця відповідно до умов договору.

    Обов'язки продавця (покупця):

    ♦ передати товар;

    ♦ забезпечити якість товару, переданого покупцеві відповідно умов договору;

    ♦ попередити покупця про відомі продавця недоліки товару, а також про права третіх осіб на проданий товар;

    ♦ зберігати проданий товар, якщо право власності переходить до покупця раніше його передачі.

    Після укладення договору міни автомобілів, треба звернутися до будь-якого Територіального Сервісного центру МВС України (ТСЦ МВС України), для здійснення перереєстрації автомобілів.

    Порядок дій, закріплений у Порядку:

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів

    "Перереєстрація транспортних засобів

    33. Перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування, зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників - юридичних осіб, місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, а також у разі зміни кольору, переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери. При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться. У разі відчуження транспортних засобів, зазначених в абзаці третьому цього пункту, їх перереєстрація проводиться за умови дотримання вимог щодо відчуження, які визначені нормативно-правовими актами Фонду державного майна та іншими актами законодавства. Для проведення перереєстрації транспортних засобів, зазначених в абзаці третьому цього пункту, до сервісних центрів МВС або до центрів надання адміністративних послуг подаються засвідчені підписами сторін акти приймання-передачі транспортних засобів із зазначенням їх кольору, марки, моделі, року випуску, ідентифікаційних номерів складових частин (далі - реквізити), а для проведення перереєстрації транспортних засобів у разі їх відчуження - документи, що встановлюють право власності на транспортні засоби, разом із зазначеними актами.

    Якщо треба повна консультація алгоритм дій Звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України