Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 29 липня 2020, питання №25429 100₴

получение льготных лекарств

рецепт на получение льготных лекарств выдают 1-го числа каждого месяца. если 1-е число суббота, воскресенье или праздничный день, можно ли получить рецепт 31-го, т.к. человек остаётся 2-3 дня без лекарств, а это недопустимо...???

Відповіді юристів (7)

    Гончаренко Константин
    25%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Порядок получения льготных лекарств

    1. Обратиться к врачу, у которого он состоит на учете, чтобы выписать рецепт на получение в аптеке льготных лекарств.( рецепт может быть как в бумажной форме по просьбе пациэнта так и в электронном виде в форме кода в смс сообщении).
    2. Посетить аптеку, которая участвует в реализации программы «Доступные лекарства».
    3. Получить препарат бесплатно или с минимальной доплатой.

    учитывая это Вам необходимо в любой удобный Вам день (рабочий ) обратится на прием к семейному врачу , согласно декларации и выписать рецепт, он действителен на протяжении 30 -ти дней с момента создания.

    Согласно Приказа МОЗ № 360 Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення. Рецепты выдаются по обращению пациента в любое рабочее время во время приема врача.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    15%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків

    - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0782-05#Text

    ПРАВИЛА виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1300-18#Text

    Пошаговая инструкция по получению бесплатных лекарственных средств от сердечно-сосудистых заболеваний (гипертония, ишемическая болезнь сердца и т.д.), астмы и диабета содержит 3 пункта:

    • обращение к врачу и получение электронного рецепта
    • посещение аптеки с пометкой «Доступные лекарства»
    • получение лекарства бесплатно или с частичной доплатой по рецепту
    Выдача бесплатных лекарственных препаратов производится на основании рецептов, выписанных учреждениями здравоохранения (независимо от формы собственности) на рецептурных бланках формы № 1.

    После получения электронного рецепта пациент идет в аптечный пункт, участвующий в государственной программе «Доступные лекарства» (аптека имеет соответствующую наклейку). Там ему на выбор предложат несколько торговых марок лекарств, содержащих предписанное лечащим врачом действующее вещество (МНН). Дальнейший выбор препарата — за пациентом.

    Правила выписывания рецептов на лекарственные средства и изделия медицинского назначения, ... Установить, что применение рецептурных бланков № 1 (ф-1), форма которых ... формы № 1 (ф-1), действительны в течение одного месяца со дня выписки, а на ... бланках формы № 3 (ф-3) - в течение десяти дней со дня выписки.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Майя!

    Действующее законодательство не содержит запрета на выдачу рецепта на получение льготных лекарств ранее 1-го числа каждого месяца.

    Поэтому, Вы имеете право получить рецепт 31июля текущего года.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Майя!

    рецепт на получение льготных лекарств выдают 1-го числа каждого месяца - чому саме першого (це десь прописано)? Ви отримуєте ліки по якійсь програмі?

    На підставі чого Ви отримуєте пільгові ліки: маєте інвалідність, орфанне захворювання?

    Звичайно, якщо певним документом передбачено, що Вам видають ліки саме на місяць, то Вам повинні видати рецепт в день, який передує святковому чи вихідному дню (тобто, до 01 числа).

    Інакше Ви дійсно залишаєтесь без ліків на початку наступного місяця.

    Всього доброго!

    Ковальчук Владимир
    • обращение к врачу и получение электронного рецепта
    • посещение аптеки с пометкой «Доступные лекарства»
    • получение лекарства бесплатно или с частичной доплатой по рецепту

    Выдача бесплатных лекарственных препаратов производится на основании рецептов, выписанных учреждениями здравоохранения (независимо от формы собственности) на рецептурных бланках формы № 1. Другие виды рецептов не принимаются. можно так получить.https://lawportal.com.ua/

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Ваш лечащий врач знает ситуацию с больным и знает о необходимости применения лекарственных препаратов. Поэтому вам надо решать вопрос с ним, чтобы выдача рецепта происходила в день, предшествующий праздничному или выходному дню.

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    "ПРАВИЛА виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0782-05):

    "І. Загальні вимоги до виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення...

    2. Медичні працівники, які мають право виписувати Рецепти, є відповідальними за призначення хворому ліків та додержання правил виписування Рецептів згідно із законодавством України...

    8. У разі необхідності відповідно до дозового режиму дозволяється виписувати Рецепт на лікарський засіб в кількості, необхідній для продовження чи повторення курсу лікування, шляхом зазначення кратності видачі ліків, за винятком лікарських засобів, що відпускаються згідно з нормами відпуску рецептурних лікарських засобів (далі - норми відпуску) (додаток 3).

    9. Забороняється виписувати в одному Рецепті лікарські засоби у більшій кількості, ніж зазначена у нормах відпуску, крім випадків:

    зазначених у пунктах 3, 4 розділу ІІ цих Правил;...

    12. Рецепти на лікарські засоби, виписані на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1), дійсні протягом одного місяця з дня виписування, а на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3) - протягом десяти днів з дня виписування.

    Строк дії електронного рецепта відповідає строку дії Рецепта, виписаного на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) та рецептурному бланку форми № 3 (ф-3) відповідно.

    II. Особливості виписування Рецептів для деяких категорій хворих...

    2. У разі необхідності (відрядження, відпустка тощо) пацієнтам, в тому числі тим, які мають право на безоплатне чи пільгове забезпечення, дозволяється виписувати на одному рецептурному бланку лікарські засоби в кількості, передбаченій для тримісячного курсу лікування, ураховуючи норми відпуску.

    3. Хворим із затяжними і хронічними захворюваннями, в тому числі тим, які мають право на безоплатне чи пільгове забезпечення, дозволяється виписувати на одному рецептурному бланку наркотичні (психотропні) лікарські засоби в кількості, передбаченій для десятиденного курсу лікування.

    4. При наданні паліативної допомоги пацієнтам, в тому числі тим, які мають право на безоплатне чи пільгове забезпечення, дозволяється виписувати на одному рецептурному бланку лікарські засоби в кількості, передбаченій для п’ятнадцятиденного курсу лікування.

    5. При виписуванні Рецептів відповідно до пунктів 2-4 цього розділу лікар повинен зробити позначку «Хронічно хворому».

    6. Для хворих із затяжними і хронічними захворюваннями Рецепти на лікарські засоби, що містять фенобарбітал у кількості, що не перевищує гранично допустиму, у суміші з іншими лікарськими засобами та належать до рецептурних, можуть виписуватись на рецептурному бланку форми № ф-1 (ф-1) на курс лікування до одного місяця з обов’язковою позначкою лікаря «За спеціальним призначенням»...

    IV. Особливості виписування рецептів на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації

    1. Рецепти на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, виписуються в електронній формі через електронну систему охорони здоров'я з дотриманням вимог законодавства про електронний документообіг та електронні довірчі послуги.

    Електронні рецепти виписуються в межах загального обсягу бюджетних асигнувань на реімбурсацію лікарських засобів за договорами про реімбурсацію, встановлених у кошторисі на відповідний місяць. У разі коли загальна вартість лікарських засобів за всіма виписаними електронними рецептами у відповідному місяці дорівнює сумі бюджетних асигнувань на реімбурсацію лікарських засобів за договорами про реімбурсацію, встановлених у кошторисі на відповідний місяць, виписування електронних рецептів на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, припиняється до початку наступного місяця.

    2. Виписати рецепт на лікарський засіб, який підлягає реімбурсації, має право лікар, якого пацієнт (його законний представник) обрав за декларацією про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (далі - лікар, який надає ПМД), у встановленому законодавством порядку.

    3. У разі наявності хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування при зверненні пацієнта засобами телекомунікаційного зв'язку лікар, який надає ПМД, має право виписати рецепт без проведення особистого прийому такого пацієнта.

    4. Після виписування рецепта пацієнту надається інформація про номер рецепта та код підтвердження в письмовій формі або засобами телекомунікаційного зв'язку.

    5. Новий рецепт на лікарський засіб, який підлягає реімбурсації, з однаковою міжнародною непатентованою назвою може бути виписаний не раніше ніж:

    за 7 днів до закінчення строку, на який було виписано попередній лікарський засіб, якщо такий строк становить або перевищує 21 день;

    за 3 дні до закінчення строку, на який було виписано попередній лікарський засіб, якщо такий строк є меншим за 21 день.

    Для цілей цього пункту строк, на який було виписано рецепт на лікарський засіб, який підлягає реімбурсації, відраховується від дати накладення кваліфікованого електронного підпису на рецепт в електронній системі охорони здоров'я...".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України