Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 вересня 2020, питання №29022 100₴

вік виходу на пенсію

Травма на виробництві, інваліднисть, втрата працездатності 50% .Чи можу я в 57 років піти на пенсію за віком. Стаж з 1981 року. Не працюю. Інвалідність з 1993року.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго дня, Станіславе!

    Право на пенсію за віком мають громадяни, які досягли пенсійного віку та набули необхідний страховий стаж.

    Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення віку чоловіками 60 років та жінками 59 років (з 1 квітня 2020 року – 59 років 6 місяців) потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

    Якщо у людини на час досягнення зазначеного пенсійного віку немає необхідного страхового стажу, вона зможе вийти на пенсію за віком пізніше, після досягнення 63 або 65 років. Якщо людина продовжуватиме офіційно працювати та набуде необхідний страховий стаж, то пенсія може бути призначена відразу після його набуття.

    У разі відсутності необхідного страхового стажу для призначення пенсії за віком після 60 та 63 років, пенсію можна отримати після 65 років. Але для цього потрібно мати мінімум 15 років страхового стажу.

    Тривалість страхового стажу, яка дає право на пенсію, визначається на дату досягнення пенсійного віку.

    Тобто пенсійний вік для чоловіків розпочинається з 60 років.

    У вашому випадку необхідно проконсультуватись щодо можливості отримання песнії по інвалідності.

    Всього найкращого!

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий день.

    Відповідаючи на Ваше питання необхідно встановити скільки точно є страхового стажу

    «якщо роботодавець заробітну плату особі сплачує у «конверті» (без офіційного її оформлення та відповідно не сплачуючи за неї страхові внески), така особа не має страхового стажу, а відтак і вихід на пенсію є сумнівним, оскільки страховий стаж необхідної тривалості у неї буде відсутній.»

    Звертаю Вашу увагу на те, що пенсійний фонд України запровадив електронний сервіс, завдяки якому можна дізнатися свій робочий стаж - як спеціальний, так і пільговий, а також перевірити пенсійні нарахування, зокрема дізнатися про розміри внесків роботодавця.

    Даний ресурс розміщений на https://portal.pfu.gov.ua/ .

    Для отримання інформації користувачам необхідно зареєструватися у "Особистому кабінеті", що можна зробити за допомогою електронного цифрового підпису (ключем ЕЦП), або ж пройти оффлайн-реєстрацію, подавши заяву до територіальних органів Пенсійного фонду України.

    Після реєстрації користувачі зможуть дізнаватися через "Особистий кабінет" інформацію, що їх стосується, щодо розмірів внесків роботодавця та іншу інформацію, яка береться для розрахунку пенсій.

    Конкретну суму пенсії яка Вам буде нарахована можна дізнатися в інспектора в пенсійному фонді.

    Починаючи з січня 2004 р. страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а до 01.01.2004 р. — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом про пенсійне страхування (на підставі трудової книжки, довідок тощо).

    Страховий стаж обчислюється в місяцях. При цьому неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загально­обов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування починаючи з січня 2004 р., зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

    Якщо ж сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

    У разі якщо зазначену доплату не було здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожний місяць сплати страхових внесків за формулою:

    ТП = Св : В, де

    ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

    Св — сума фактично сплачених страхових внесків за відповідний місяць з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати;

    В — мінімальний страховий внесок за відповідний місяць.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Для назначения пенсионных выплат. Единственное, что нужно иметь – это страховой стаж. Но такие нюансы как возраст пенсионера, а также год выхода на пенсию вносят свои коррективы.

    В 2017 необходимый страховой стаж составлял 15 лет. Однако начиная с 2018 года, когда его повысили до 25, он ежегодно увеличивается на один год. Конечная цель – 35 лет в 2028. Сейчас по состоянию на 2020 год необходимый страховой стаж составляет 27 лет. Однако это касается только тех украинцев, которые планируют выйти на пенсию сразу по достижению пенсионного возраста, то есть в 60 лет. Заметим, что для женщин пенсионный возраст ниже. Сейчас женщины выходят на пенсию в 59, но со следующего 2021 года начнут выходить в 60.

    Если же пенсионер будет работать дольше на три года, то есть до возраста 63, то необходимый стаж уменьшается до 17 лет в 2020 и до 27 лет стажа в 2028.

    Есть вариант – работать до 65. В таком случае необходимый стаж – 15 лет и его не планируют менять.

    В Украине можно докупить до 5 лет стажа. Но эта покупка не из дешевых. Один год стажа обойдется в 25 тысяч гривен. Стоимость покупки стажа рассчитывается по следующей формуле:

    Стаж = ЕСВ * Коэффициент * Количество месяцев

    Коэффициент зависит от количества лет. которые вы покупаете. Чем больше покупаете, тем один год выходит дешевле. Коэффициент для одного года – 2, для двух – 1.8, для трех – 1.6, для четырех – 1.4 и для пятерых – 1.2.

    Допустим, мы покупаем 1 год стажа: ЕСВ (1039) * Коэффициент (2) * Количество месяцев (12) = 24 936 гривен.

    По той же формуле купля 1-5 лет стажа обойдется:

    1 год – 24 936 гривен;

    2 года – 44 885 гривен;

    3 года – 59 847 гривен;

    4 года – 69 820 гривен;

    5 лет – 74 808 гривен.

    Учтите, что эти цены актуальна только до 1 июля 2020. Ведь тогда вырастет минимальная зарплата, а с ней и ЕСВ (единый социальный взнос).

    Есть также возможность купить стаж в рассрочку и так выйдет дешевле, поскольку из формулы выпадает коэффициент. Так, 1 год будет стоить почти 12 500 гривен независимо от количества докуплених лет. Но здесь есть свои нюансы. Пенсию не начнут выплачивать пока полностью на заплатите за стаж. А во-вторых, минимальная зарплата, а с ней и социальный взнос все время растет, а соответственно и платить придется больше, если затянуть с выплатами.

    Если вы решили купить страховой стаж и добровольно уплачивать ЕСВ, вам нужно обратиться в налоговый орган по месту жительства и предоставить следующие документы:

    Заявление о добровольном участии в системе общеобязательного государственного соцстрахования или единовременной уплате в системе общеобязательного государственного пенсионного страхования

    Копия трудовой книжки

    Выписка из системы персонифицированного учета (ОК-5)

    Копия паспорта или другого документа, удостоверяющего личность.

    Оплатить за купленный стаж нужно в течение 10 календарных дней после подписания соглашения

    Как выход из ситуации можно попробовать оформить социальную пенсию вместо классического понимания выплат пенсии лицам достигшим пенсионного возраста:

    Социальную пенсию назначают всем гражданам, достигшим пенсионного возраста, но не имеющим необходимого страхового стажа. Она равна прожиточному минимуму для нетрудоспособных лиц. Сейчас это 1638 гривен. Но получить ее довольно сложно. Пенсионер не может работать или иметь любой другой доход, члены его семьи не должны совершать покупку на более чем 50 тысяч гривен в течение последнего года и семья не должна владеть более чем одним автомобилем или домом. Совокупный доход семьи, поделенный на количество ее членов, не должен превышать прожиточный минимум для нетрудоспособного лица (1638 гривен).

    Постанова КМУ № 1098 від 27.12.2017 «Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату»

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте.

    Недостаточно информации для ответа на Ваш вопрос.

    1. Получаете ли Вы пенсию по инвалидности?

    2. Каков у Вас страховой стаж?

    Токмач Галина Николаевна
    25%
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Станіслав. Якщо немає пільгового стажу, треба чекати 60 років.

    Але, час перебування на інвалідності також зараховується до страхового стажу у випадку, якщо ця інвалідність настала внаслідок професійного захворювання чи внаслідок трудового каліцтва. Крім того, такий період зараховується до пільгового стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

    З повагою, юрист Галина Токмач.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Cтаніславе!

    Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    Стаття 26. Умови призначення пенсії за віком

    1. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року.

    Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу:

    з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року - не менше 25 років;

    з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року - не менше 26 років;

    з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року - не менше 27 років;

    з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року - не менше 28 років;

    з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року - не менше 29 років;

    з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року - не менше 30 років;

    з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року - не менше 31 року;

    з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року - не менше 32 років;

    з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року - не менше 33 років;

    з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року - не менше 34 років;

    починаючи з 1 січня 2028 року - не менше 35 років.

    При цьому необхідно знати на яких саме роботах Ви працювали, адже можливо Ви маєте право на пенсію за віком на пільгових умовах.

    Рішення Конституційного суду України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v001p710-20#n1...):

    На пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

    а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

    чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

    жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

    Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи із особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам

    б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

    чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

    жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

    Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам;

    в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі;

    г) жінки, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів, - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі;

    д) жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

    При цьому, на сьогодні можна також придбати страховий стаж шляхом укладання Договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (на майбутній період), який можна укласти не менше ніж на рік.

    Коло громадян, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, визначено ст. 10 Закону про ЄСВ. Порядок укладення договору про добровільну участь та необхідні документи визначено розділом V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0508-15).

    Особам, що бажають добровільно сплачувати ЄСВ, необхідно звернутися до податкового органу за місцем проживання.

    Для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування необхідно надати такі документи:

    • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (форму заяви наведено в додатку 3 до Інструкції №449);
    • копію трудової книжки (за наявності);
    • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
    • копію документу, який засвідчує особу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Станіслав!

    За Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) призначаються пенсії по інвалідності внаслідок:

    • загального захворювання;
    • каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності.

    Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що вступив в дію з 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років – залежно від віку та групи інвалідності.

    До 01.01.2016 року пенсії по інвалідності інвалідам І та ІІ групи призначались при умові наявності страхового стажу від 1-го до 10-ти років в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом.

    З 01.01.2016 р. умови наявності страхового стажу інвалідам І групи так і залишаються від 1 до 10 років:

    до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;

    від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;

    від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;

    від 35 років до досягнення особою 37 року включно — 5 років;

    від 38 років до досягнення особою 40 років включно — 6 років;

    від 41 років до досягнення особою 43 років включно — 7 років;

    від 44 року до досягнення особою 48 років включно — 8 років;

    від 49 років до досягнення особою 53 років включно — 9 років;

    від 54 років до досягнення особою 59 року включно — 10 років.

    Для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності та пенсій у зв’язку із втратою годувальника, а також починаючи з 01.01.2016 року для призначення пенсії по ІІ групі інвалідності, на день звернення за пенсією, або в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом (чи в якому настала смерть годувальника), необхідно мати від 1 року до 14 років страхового стажу:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно — 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно — 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно — 7 років;

    від 38 року до досягнення особою 39 років включно — 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно — 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно — 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно — 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно — 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно — 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно — 14 років;

    Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку (незалежно від групи), мають право на пенсію по інвалідності за наявності 15 років страхового стажу.

    Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

    Залежно від групи пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:

    Інвалідам І групи – 100 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІ групи – 90 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІІ групи – 50 % пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування».

    Непрацюючі інваліди ІІ групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 вищезгаданого закону, та інваліди ІІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону, за наявності страхового стажу для чоловіків 35 років, а для жінок - 30 років.

    Якщо інвалід не має достатньої кількості страхового стажу, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

    До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо інвалід має на них право.

    При цьому, якщо розмір пенсійної виплати інваліда з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії (за винятком пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. З 1 січня поточного року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1074 гривні.

    Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що при зміні групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується із дня зміни групи інвалідності.

    Якщо особа визнана інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності. У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд здоровою, пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

    Якщо особа не з’явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з’явитися на повторний огляд.

    Якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або при визнанні його знову інвалідом виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, із якого припинено виплату до дня повторного огляду, але не більше, ніж за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.

    Якщо виплату пенсії інваліду було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез’явлення на повторний огляд без поважних причин, то при наступному визнанні його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п’яти років. Якщо строк більший, пенсія призначається знову на загальних підставах.

    Органи медико-соціальної експертизи зобов’язані повідомляти управління Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством про результати повторного огляду осіб, яким призначена пенсія по інвалідності та про нез’явлення цих осіб на зазначений огляд.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    вы сейчас получаете пенсию по инвалидности

    на данный момент для получения пенсии по возрасту должен быть возраст 60 лет и не меньше 27 лет стажа - то есть пенсию по возрасту вы оформить еще не можете

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Стаття 24. Періоди, з яких складається страховий стаж

    1. ...До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності або у зв'язку з втратою годувальника, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах відповідно період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону,..." -

    да простит меня коллега Токмач, я нормативно подтвердил ее пояснение о зачислении в страховой стаж для назначения пенсии по возрасту период пребывания на пенсии по инвалидности; по достижении возраста 60 лет Вы, Станислав, вправе перейти с пенсии по инвалидности на пенсию по возрасту.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України