Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 28 жовтня 2020, питання №31730 100₴

Что делать, когда заканчивается срок временного удостоверения гражданина Украины, и не успела отказаться от второго гражданства?

Добрый день.

Через месяц 28.11.2020 г. заканчивается Временное Удостоверение Гражданина Украины. (Не успела подать документы для отказа от Российского Гражданства). В Миграц. Службе по прописке пять месяцев назад по телефону дали не верную информацию: что я могу приехать за три недели до окончания срока ТПГУ и заказать обратно Вид На Жит, который был у меня два года назад. Приехала к ним оформлять Вид На Жит. И тут мне отказали, ответив, что процесс нужно запускать сначала вплоть до пересечения границы. Я пыталась объяснить, что у меня тут муж-украинец, работа, обязательства...ведь мне придется увольняться, не факт что сохраню работу, для меня -это единственный источник дохода. Но это никого не волнует.

Вопрос : подскажите, пожалуйста, может в моей ситуации что-то можно еще предпринять без пересечения границы? В данной ситуации не совсем моя вина, если бы меня не обнадёжили в Миграционной Службе, я бы уже получала бы Украинский паспорт.

Обращалась в Российское Консульство, они уже не могут принять документы на отказ от Рос.Гражд., так как месяц остался(((

Відповіді юристів (22)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    для получения вида на жительство в Украине нужно отвечать следующим требованиям:

    1. Иностранец должен находиться в Украине на законных основаниях, (о том, что такое законные основания расскажем ниже);
    2. Иностранец должен иметь соответствующие основания для получения вида на жительство в Украине (ознакомиться с полным перечнем оснований для получения постоянного вида - можно здесь, для временного - здесь);
    3. Иностранец не должен иметь непогашенной судимости на территории Украины;
    4. Срок действия загранпаспорта должен составлять более 6 мес. от даты подачи документов;

    Для квотовых категорий также нужно подтвердить:

    1. Отсутствие судимости в стране гражданства нерезидента;
    2. Отсутствие инфекционных и наркологических заболеваний;

    Если вы соответствуете всем вышеперечисленным пунктам – поздравляем, у вас есть право претендовать на получение вида на жительство в Украине!

    Какие сроки получения вида на жительство в Украине?

    Законодательство Украины предусматривает максимальные сроки производства по заявлениям:

    • о получении временного вида на жительство в Украине - 15 рабочих дней;
    • о получении постоянного вида на жительство - до 1 года.
    Одним из требований для получения вида на жительство является пребывание в Украине на законных основаниях

    В Законе Украины «О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства» сказано, что на законных основаниях пребывают на территории Украины иностранцы, которые въехали в Украину в установленном законодательством порядке и постоянно или временно проживают на ее территории, или временно находятся в Украине.

    Далее, более подробно рассмотрим, что такое постоянное/временное проживание и временное пребывание на территории Украины.

    1. Постоянно проживают на территории Украины – иностранцы, которые иммигрировали в Украину и на основании разрешения на иммиграцию получили вид на жительство, или которых признали беженцами в Украине или которым предоставлено убежище в Украине, и которые получили статус беженца.
    2. Временно проживающие в Украине – иностранцы и лица без гражданства, получившие временный вид на жительство.
    3. Временно находятся в Украине – иностранцы и лица без гражданства, находящихся на территории Украины в течение действия визы или на период, установленный законодательством (90 дней в течение 180 дней), или если срок их пребывания на территории Украины продлен в установленном порядке.

    Заявление можно подать почтой,но получать документы только лично необходимо.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Лика Клієнт 3 роки тому

      Выше изложенная информация мне известна. Основания у меня есть. Вопрос был, конкретно в моей ситуации можно что-то сделать не выезжая, а потом обратно не въезжая в Украину?

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        Срок пребывания на территории Украины может быть продолен:

        1. Основания для продления по краткосрочной визе (виза типа «С»), а также государств, с которыми установлен безвизовый порядок въезда (при наличии подтверждающих документов):— проблемы со здоровьем лечение;— беременность или роды;— уход за больным членом семьи;— оформление наследства;— подача заявления о получении разрешения на иммиграцию или приобретения гражданства Украины;— выполнение служебных обязанностей иностранным корреспондентом или представителем иностранного средства массовой информации и т.п.

        — на период существования таких оснований, но не более 180 дней от даты последнего въезда в Украину.

        Для того чтобы продлить срок пребывания на территории Украины, иностранец или лицо без гражданства и принимающая сторона не ранее чем за десять и не позднее чем за три рабочих дня до истечения такого срока должны обратится в государственную миграционную службу. Насколько я понял вы не нарушили сроки обращения и потому непонятно, почему вас футболят. В противном случае придется таки выехать и въехать обратно с соблюдением 90 дневного срока.

    Сергеев Артем
    25%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    У разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії. Посвідка, що підлягає обміну, після прийому документів повертається іноземцю або особі без громадянства та здається ними під час отримання нової посвідки.

    https://dmsu.gov.ua/faq/inozemczi/yakim-chinom-ya-...

    Документи для продовження посвідки на проживання

    • Посвідчення особи, а краще паспорт.
    • Оригінал того свідоцтва, яке планують продовжити.
    • Нові 4 фотографії з оптимальними розмірами 3,5 на 4,5.
    • Документи, які підтверджують право на тимчасове проживання.
    Кальницкий Георгий  Валериевич
    25%
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Рассматривая тему вида на жительство и въезда в Украину, следует разделить ее на две условных группы:

    – в первую войдут иностранцы, уже получившие удостоверение вида на жительство (сокр. ВНЖ) и желающие покидать Украину и снова въезжать на ее территорию;– во вторую входят те иностранцы, которые планируют прибыть в Украину, чтобы оформить тут ВНЖ.Кто имеет право свободно пересекать украинскую границу?Для начала стоит рассмотреть первую из упомянутых выше групп. Итак, свободно въезжать в Украину и выезжать в нее, могут все иностранцы, получившие удостоверение о временном или постоянном виде на жительство, если они:

    1. Пребывают в браке с украинцами.
    2. Пребывают в браке с иностранными гражданами и лицами без гражданства, которые имеют ВНЖ в Украине.
    3. Работают в Украине.
    4. Участвуют в реализации проектов оказания технической помощи.
    5. Занимаются религиозной деятельностью.
    6. Работают в иностранных филиалах, отделениях, представительствах и прочих структурных подразделениях неправительственных организаций.
    7. Работают в иностранных субъектах хозяйствования, расположенных в Украине.
    8. Работают в представительствах и филиалах иностранных компаний или банков в Украине.
    9. Приехали для проведения образовательной, научной или культурной деятельности согласно установленным порядкам или в рамках специальных программ.
    10. Прибывают для ведения корреспондентской деятельности.
    11. Учатся в Украине.

    Таким иностранцам достаточно предъявить на границе удостоверение о виде на жительство, а также свой персональный паспортный документ, чтобы въехать или выехать из страны на тех же правах, что и рядовые украинцы. При каждом пересечении границы такие иностранные граждане получают отметку об этом событии, которая может ставиться непосредственно в удостоверение о ВНЖ или на страницах миграционной карты.Важно учитывать: с 1.06.2018 г. несовершеннолетние иностранцы также оформляют отдельное удостоверение о виде на жительство в формате ID-карты. Ранее сведения о них вносились в документы родителей.Как приехать в Украину для получения вида на жительство?Чтобы иметь возможность оформить вид на жительство, иностранным гражданам необходимо предварительно прибыть в Украину и находиться в стране на законных основаниях. Для этого требуется быть:– жителем Турции или Грузии и предъявить на границе свой паспортный документ в виде ID-карты;–гражданином одной из стран, с которой у Украины действует безвизовый режим, и предъявить загранпаспорт для пересечения границы;– владельцем предварительно оформленной в консульстве или украинском дипломатическом представительстве долгосрочной визы категории D для иностранцев, которые прибывают из стран, с которыми у Украины действует визовый режим.Иностранцы, пребывающие в Украину на основании визы, имеют право находиться на ее территории в пределах срока действия этого документа. В остальных случаях максимальный срок пребывания ограничен 90 днями, для Белорусов – 30.Также следует иметь в виду, что с апреля 2018 г. стало возможным получить электронную визу.Как получить электронную визу?С 1 апреля 2018 стало возможным оформить электронную визу иностранцу для въезда в Украину независимо от цели визита – прохождение лечения, получение образования, деловая поездка, туристическая, частная и т. д.Для оформления переходят на государственный сайт оформления электронной визы (https://mfa.gov.ua/podorozhnim/vyizd-ta-perebuvannya-inozemciv-v-ukrayini/e-viza), где:– заполняют в режиме онлайн специальную анкету;– прикладывают электронные копии документов;– оплачивают визовый сбор при помощи своей банковской карты;– ждут одобрения;– распечатывают открытую визу.Стоимость электронного варианта визы составляет $85, что на $20 больше, чем нужно заплатить за оформление через консульство или диппредставительство.Важно учесть: до 2019 года было возможно получение визы в аэропортах Киева и Одессы, но теперь получить этот документ можно только в обычном порядке.Подтверждение отпечатков пальцевС 1.01.2018 г. при пересечении украинской границы требуется сдать биометрические данные (отпечатки пальцев). Этот момент обязателен для подавляющего числа развивающихся стран и для России. Не требуется подтверждать биометрию жителям развитых государств и тех стран, с которыми у Украины отсутствуют договоренности о визовом режиме.Отпечатки пальцев берут во всех наземных контрольно-пропускных пунктах, а также на территории аэропортов и непосредственно в поездах во время проведения паспортного контроля.Когда и как заполняется иммиграционная картаИностранцам при пересечении границы Украины требуется заполнить иммиграционную карту, если:– при проведении пограничного контроля иностранцы предъявляют ID-картуили другой вид паспортного документа, в котором нет места для простановки отметки о пересечении украинской границы;– иностранец не хочет получать такую отметку и изъявил просьбу обозначить пересечение границы на страницах миграционной карты;– иностранные граждане как минимум один раз в неделю пересекают границу Украины.Иммиграционную карту иностранец обязан заполнять лично, но допускается также ее заполнение сопровождающим лицом, если самостоятельное заполнение затрудняется состоянием здоровья. Такую карту заполняют на каждое лицо, вписанное в паспортном документе и осуществляющее пересечение государственной границы, в транспортных средствах международного назначения и контрольно-пропускных пунктах.Для заполнения иммиграционной карты используют латинские буквы или кириллические в каждом из файлов карты одинаково в двух ее частях. Карту разрешается заполнить шариковыми или чернильными ручками, пишущие черным, синим или фиолетовым оттенком.Заранее скачать иммиграционную карту и ознакомиться с ее бланком иностранцы могут непосредственно на сайте государственной пограничной службы Украины (https://dpsu.gov.ua/). Чтобы избежать любых сложностей и сюрпризов, когда требуется осуществить с ВНЖ въезд в Украину, а впоследствии получить гражданство Украины, лучше предварительно получить профессиональную юридическую консультацию.

    Все вышеизложенное это общие условия, в любом случае окончательная возможность помочь или нет в вашем конкретном случае определяется лишь тогда, когда у специалиста на руках будут все ваши документы.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Ліка!

    ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 322 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-2018-п#Tex...):

    16. Документи для оформлення посвідки (у тому числі замість втраченої або викраденої), її обміну подаються до державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, центру надання адміністративних послуг (далі - уповноважений суб’єкт) та територіальних органів/територіальних підрозділів ДМС за місцем проживання іноземця або особи без громадянства.

    17. Документи для оформлення посвідки подаються не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення встановленого строку перебування в Україні.

    19. У разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії. У такому випадку посвідка, що підлягає обміну, після прийому документів повертається особі та здається нею під час отримання нової посвідки.

    39. Для оформлення у зв’язку із втратою або викраденням посвідки, її обміну іноземець або особа без громадянства подають такі документи:

    1) посвідку, що підлягає обміну (крім випадків втрати та викрадення);

    2) паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, крім випадків, установлених абзацом восьмим цього пункту;

    3) переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;

    4) документи, що підтверджують обставини чи юридичні факти, відповідно до яких посвідка підлягає обміну (крім випадків, передбачених підпунктами 3 і 4 пункту 7 цього Порядку), документи, видані компетентними органами іноземних держав, мають бути легалізованими в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;

    5) документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (у разі подання документів законним представником);

    6) документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати.

    40. У разі коли обмін посвідки здійснюється у зв’язку із закінченням строку її дії, додатково подаються дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки та документи, зазначені у пункті 33 цього Порядку.

    33. Крім документів, зазначених у пункті 32, залежно від категорії іноземців та осіб без громадянства, визначених статтею 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, подаються:

    11) для іноземців або осіб без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, або які під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій - тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, уклали шлюб з громадянами України:

    документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;

    паспорт громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі, який подається особисто громадянином України. Оригінал документа повертається громадянину України, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Отже, Вам потрібно подати до управління ДМС або ЦНАП заяву та документи для обміну посвідки не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії.

    Через месяц 28.11.2020 г. заканчивается Временное Удостоверение Гражданина Украины - значить, Ви ще встигаєте подати документи для обміну посвідки на тимчасове проживання у зв’язку із закінченням строку її дії, і Вам непотрібно виїжджати з України.

    При цьому, чинним законодавством не встановлено переліку причин або підстав, які дозволяють пропустити строк подачі документів для обміну посвідки на тимчасове проживання у зв’язку із закінченням строку її дії. А тому, якщо Ви не встигнете своєчасно подати документи, то Вам дійсно доведеться виїжджати з України, щоб не порушувати законодавство та не нести відповідальність за це. Адже, проживання на території України за документами, строк дії яких закінчився, або ж які є недійсними, є адміністративним правопорушенням.

    Після закінчення строку дії посвідки іноземець повинен вчинити низку дій, а саме:

    1. зняти з реєстрації місце проживання в Україні;
    2. здати посвідку до територіального органу / територіального підрозділу міграційної служби;
    3. виїхати за межі України.

    Такі дії іноземець повинен вчинити у 7-денний строк від дати закінчення дії посвідки.

    Всього Вам доброго!

    • Лика Клієнт 3 роки тому

      У меня на руках не временный вид на жительство, а временное удостоверение гражданина Украины, это разные документ

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        В такому випадку Вам необхідно подати до Державної міграційної служби України документ про припинення іноземного громадянства або декларацію про відмову від нього. Інакше Ви втратите громадянство України і Вам дійсно доведеться виїжджати.

        Документа про припинення іноземного громадянства у Вас немає, так як Ви ще навіть не подавали документи для відмови від громадянства РФ. Тому залишається подача декларації про відмову від іноземного громадянства.

        Форма такої декларації (№ 45) затверджена наказом МВС України 16.08.2012 № 715 "Про затвердження зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, припинення громадянства України, скасування рішень про оформлення набуття громадянства України, та журналів обліку (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1549-12#Text).

        Закон України "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text):

        Стаття 9. Прийняття до громадянства України

        Іноземці, які подали зобов’язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту прийняття їх до громадянства України. Якщо іноземці, маючи всі передбачені законодавством цієї держави підстави для отримання такого документа, з незалежних від них причин не можуть отримати його, вони подають декларацію про відмову від іноземного громадянства;

        Стаття 19. Підстави для втрати громадянства України

        2) набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів;

        Всього доброго!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, подають:

    1. паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається), крім наступних випадків: іноземці та особи без громадянства, які зазначені в частині двадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, для отримання посвідки можуть подавати паспортний документ, строк дії якого закінчився чи який підлягає обміну, у разі, коли за отриманням нового документа особа зобов’язана звернутися до органів державної влади країни громадянської належності або країни попереднього постійного проживання, якщо така країна вчинила акт агресії проти України або не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, або відмовляється визнавати протиправність посягань на територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 р. № 68/262
    2. документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (у разі подання документів законним представником) (оригінали документів після пред’явлення повертаються, копії подаються);
    3. переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;
    4. дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки та його копія;
    5. документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати (оригінал після пред’явлення повертається, копія подається);

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування, подають:

    1. дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (для іноземців та осіб без громадянства, працевлаштування яких відповідно до законодавства України здійснюється без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, замість такого дозволу подається трудовий договір (контракт), а для осіб, які мають статус закордонного українця, — трудовий договір (контракт) та посвідчення закордонного українця). Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;
    2. зобов’язання роботодавця повідомити ДМС та державній службі зайнятості про дострокове розірвання чи припинення трудового договору (контракту) з таким іноземцем або такою особою без громадянства.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку, подають:

    1. подання державної установи, підприємства чи організації, що є реципієнтом проекту міжнародної технічної допомоги;
    2. засвідчену в установленому порядку копію реєстраційної картки проекту міжнародної технічної допомоги.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи провадження іншої канонічної діяльності за запрошенням релігійних організацій та погодженням з державним органом, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації, подають:

    1. подання відповідної релігійної організації;
    2. погодження державного органу, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну для участі в діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків іноземних неурядових організацій, зареєстрованих у встановленому порядку, подають:

    1. подання відповідної філії, відділення, представництва або іншого структурного осередку іноземної неурядової організації;
    2. свідоцтво про реєстрацію структурного осередку іноземної неурядової організації в Україні. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну для роботи у представництвах іноземних суб’єктів господарювання в Україні, зареєстрованих у встановленому порядку, подають:

    1. подання відповідного представництва іноземного суб’єкта господарювання в Україні;
    2. свідоцтво про реєстрацію зазначеного представництва. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну для роботи у філіях або представництвах іноземних банків, зареєстрованих у встановленому порядку, подають:

    1. подання відповідної філії або представництва іноземного банку в Україні;
    2. свідоцтво про акредитацію філії або представництва. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну для провадження культурної, наукової, освітньої діяльності на підставах і в порядку, встановлених міжнародними договорами України або спеціальними програмами, а також для іноземців або осіб без громадянства, які прибули в Україну з метою участі в міжнародних та регіональних волонтерських програмах чи участі в діяльності організацій та установ, що залучають до своєї діяльності волонтерів відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”, інформація про які розміщена на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики, подають:

    1. подання відповідного державного органу, відповідального за виконання культурних, освітніх, наукових, спортивних, волонтерських програм, для участі в яких іноземець чи особа без громадянства прибули в Україну;
    2. або подання організації чи установи, що залучає до своєї діяльності волонтерів відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”, інформація про яку розміщена на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики, та свідоцтво про державну реєстрацію такої організації чи установи (оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів та дати).

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну для роботи кореспондентом або представником іноземних засобів масової інформації, подають:

    1. звернення іноземного засобу масової інформації;
    2. подання МІП

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які є засновниками та/або учасниками, та/або бенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, зареєстрованої в Україні, та розмір частки власності яких або іноземної юридичної особи, бенефіціаром (контролером) якої такі іноземці або особи без громадянства є, у статутному капіталі української юридичної особи становить не менше 100 тис. євро за офіційним валютним курсом, установленим Національним банком на дату внесення іноземної інвестиції, подають:

    1. копію установчого документа юридичної особи, засвідчену уповноваженою посадовою особою юридичної особи;
    2. письмове зобов’язання юридичної особи повідомити ДМС про втрату іноземцем або особою без громадянства статусу засновника та/або учасника, та/або бенефіціарного власника (контролера) цієї юридичної особи;
    3. інші документи залежно від виду здійснення іноземної інвестиції:* відомості про розмір частки іноземця або особи без громадянства — засновника (учасника) юридичної особи у сумі не менше 100 тис. євро за офіційним валютним курсом, установленим Національним банком на дату внесення іноземної інвестиції, як внеску до статутного капіталу, якщо іноземна інвестиція здійснена в грошовій формі, засвідчені уповноваженою посадовою особою юридичної особи;* або копія вантажної митної декларації на рухоме майно, передане як внесок до статутного капіталу юридичної особи, та копія акта приймання-передачі такого майна, якщо іноземна інвестиція здійснена у майновій формі, засвідчені уповноваженою посадовою особою юридичної особи;* або копія акта приймання-передачі рухомого або нерухомого майна, переданого як внесок до статутного капіталу юридичної особи, якщо іноземна інвестиція здійснена у майновій формі, але при цьому таке майно придбане на території України, засвідчена уповноваженою посадовою особою юридичної особи;* або виписка з рахунка в цінних паперах, якщо іноземець або особа без громадянства є акціонером акціонерного товариства, зареєстрованого в Україні, засвідчена уповноваженою посадовою особою юридичної особи.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання, подають:

    1. документ, що підтверджує факт навчання в Україні (засвідчені в установленому порядку копії наказу закладу освіти про зарахування та про встановлення періодів навчання для іноземних студентів);
    2. зобов’язання закладу освіти повідомити ДМС про відрахування іноземця або особи без громадянства з такого закладу.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, або які під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, уклали шлюб з громадянами України, подають:

    1. документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;
    2. паспорт громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі, який подається особисто громадянином України. Оригінал документа повертається громадянину України, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Якщо шлюб між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства укладено за межами України відповідно до права іноземної держави, дійсність такого шлюбу визначається згідно із Законом України “Про міжнародне приватне право”.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, зазначеними у частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”:

    1. документ, згідно з яким вони відповідно до права країни походження іноземця або особи без громадянства вважаються членами сім'ї особи, зазначеної в частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;
    2. документ про наявність у приймаючої сторони достатнього фінансового забезпечення для утримання членів сім'ї;
    3. посвідку на тимчасове проживання іноземця або особи без громадянства, до якого прибув член сім'ї, яка подається особисто її власником. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які звільнені з пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, на підставі рішення суду про скасування рішення про їх затримання або примусове видворення за межі України чи яких до завершення граничного строку перебування у таких пунктах не було примусово видворено за межі України з причин відсутності проїзного документа, транспортного сполучення з країною їх походження або з інших причин, незалежних від таких осіб, подається:

    1. довідка про утримання в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України, яка видається на підставі висновку ДМС про неможливість примусового видворення з України іноземця або особи без громадянства з причин відсутності проїзного документа, транспортного сполучення з країною їх походження чи з інших причин, що не залежать від таких осіб, після завершення граничного строку тримання в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України, або якщо технічну неможливість здійснити примусове видворення іноземця було виявлено раніше.
    Лика Клієнт 3 роки тому

    У меня есть Гражданство Украины, но не успела отказаться от российского. Документ на руках: тимчасове посвідчення громадянина України, и у него заканчивается срок действия...

    • Кальницкий Георгий  Валериевич
      Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

      Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

      Если вы гражданка Украины никто не может требовать от вас выезда за пределы Украины. Сроки временного предывания распространяются только на иностранцев и лиц без гражданства. Если вы просрочили оформление это лишь административное правонарушение, что влечет наложение штрафа. Чтобы вас выдворить за пределы Украины вас для начала надо лишить гражданства.

      У вас условия дела постоянно изменяются, начинали с одного, потом появились новые вводные. Трудно дать точную правовую оценку вашему вопросу. Но однозначно одно - гражданина Украина нельзя насильно выдворять за пределы страны или требовать выезда. При этом отсутствие отказа от российского, что является условием получения украинского, может стать основанием в лишении вас украинского гражданства. Но само по себе не может служить основанием для вашего выезда за пределы Украины. Возможно есть еще какие-то неизвестные нам данные, которые могут изменить данную правовую оценку, но исходя из того, что я понял, ситуация такова. В общем, такие вещи лучше решать и оценивать, имея документы на руках.

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 3 роки тому

      Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

      Якщо у Вас є паспорт громадянина Украііни, ,то Ви є громадянкою Украііни пріоритетно ,незалежно від наявності громадянств інших держав.

      У разі наявності тимчасового посвідчення громадянина його необхідно подовжити звернувшись до територіального органу ДМС у Вашому місті або до центрального офісу м. Києва.

      Штрафу за прострочення документу не буде ,адже у зв'язку з запровадженням карантинних обмежень для протидііі поширенню пандемііі covid-19 у регіонах згідно постанови 641 КМУ на період діі карантину та 30-ть днів після його завершення ,штрафні санкцііі не застосовуються.

      Документи зможете продовжити в Украіні після завершення карантину

      Незалежно від наявності іншого громадянства.

      З повагою

      Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    Стаття 28. Тимчасове посвідчення громадянина УкраїниУ разі закінчення строку дії тимчасового посвідчення громадянина України особі, якій його було оформлено, видається нове тимчасове посвідчення громадянина України у порядку, встановленому цим Законом.

    Таким образом выдача нового временного удостоверения осуществляется в том же порядке, что и первоначальная выдача.

    Видача тимчасового посвідчення громадянина УкраїниЯк отримати послугу

    До заяви додаються такі документи:

    • платіжний документ (квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про оплату вартості цієї адміністративної послуги;
    • заява-анкета для оформлення тимчасового посвідчення громадянина України, форма якої затверджена спільним наказом МВС та МЗС від 25.12.2003 № 598/260;
    • довідка про реєстрацію особи громадянином України;
    • 2 фотокартки розміром 35 х 45 мм;
    • особи, які постійно проживають в Україні, подають копію реєстраційного номера облікової картки платника податків, крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті.

    Документи приймаються за умови пред'явлення наявного паспортного документа або документа, що його замінює та посвідчує особу заявника. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/nabuttya-gromadyanstva...

    Требования о пересечении границы отсутствуют.

    Рекомендую получить письменный отказ с указанием статей нормативных актов, на основании которых отказали.

    Лика Клієнт 3 роки тому

    Там есть условия, нужно отказаться от второго гражданства до двух лет. Я не успела. И мне сказали, что нужно выехать и обратно въехать в Украину. И всю процедуру проходить заново как иностранцу.

    Глебова Екатерина Юрьевна
    25%
    Глебова Екатерина Юрьевна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 14 років досвіду

    Попробуйте написать заявление в Миграционную службу продлении срока рассмотрения документов на основании ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 530-IX, на его основании должны продлить срок рассмотрения документов как минимум на период строгого карантина, который был с 13 марта по июнь, а это три месяца. Сразу предупреждаю, что у меня части клиентов продлили, а часть выезжала, т. к. отказали. Но попробовать стоит. Выиграете 3 месяца, а в вашем случае это критично. Удачи

    • Лика Клієнт 3 роки тому

      Спасибо, а я могу написать заявление с электронном виде? В произвольной форме

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Лика, если вам так действительно сказали, то это бред. Законом НЕ предусмотрена обязанность гражданина Украины выезжать за пределы страны для того, чтобы продлить временное удостверение гражданина Украины и потом проходить процедуру как для иностранца, поскольку такое лицо уже НЕ иностранец.

    Вам либо попался инспектор идиот либо вас подталкивают к даче взятки.

    Законом даже не предусмотрена ответственность за пропуск срока подачи заявления. Об этом сказано даже на сайте самой миграционной службы можете увидеть - НЕ ВИЗНАЧЕНО, т.е. не определено.

    Тут либо вам надо просто переть на сотрудников миграционной службы бульдозером и требовать, чтобы они ткнули пальцем в документ, где сказано, что в вашем случае продления надо покидать страну. Либо подавать на них административный иск с требованием понуждения их принять решение в вашу пользу в соответствии с действующим законодательством.

    Косвенно требования миграционной службы о выезде за пределы может обосновываться на определении законного пребывания на территории Украины -

    проживание на территории Украины на законных основаниях - проживание в Украине иностранца или лица без гражданства, которые имеют в паспорте гражданина бывшего СССР образца 1974 года отметку о постоянной или временной прописке на территории Украины, или зарегистрировали на территории Украины свой национальный паспорт или имеют вид на постоянное или временное проживание на территории Украины, или имеют военный билет лиц рядового, сержантского и старшинского состава, выданный иностранцу или лицу без гражданства, которые в установленном порядке заключили контракт о прохождении военной службы в Вооруженных Силах Украины, или им предоставлен статус беженца или убежище в Украине;

    Здесь нет упоминания о временном удостоверении гражданина Украины, но есть ст. 25 Конституции Согласно статьи 25 Конституции Украины, ни один гражданин Украины не может быть лишен гражданства Украины без его согласия и не может быть выдворен из страны.

    ***

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/nabuttya-gromadyanstva...

    Документи приймаються за умови пред'явлення наявного паспортного документа або документа, що його замінює та посвідчує особу заявника. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Термін розгляду заяви

    10 днів

    Результат отримання послуги

    Отримання тимчасового посвідчення громадянина України

    Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

    До 2 років

    Підстави для відмови у наданні послуги

    Відсутність одного з документів, що включені до вищевказаного переліку

    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не визначено

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги:
    Лика Клієнт 3 роки тому

    извините, я правильно поняла, если я не успела в течении 2 лет отказаться от российского Гражданства, то я могу продлить тимчасове посвідчення громадянина України?

    • Кальницкий Георгий  Валериевич
      Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

      Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

      да, можете! но сделать это надо одновременно с подачей декларации об отказе от иностранного гражданства - это документ, в котором иностранец, который взял обязательство прекратить иностранное гражданство и у которого существуют независимые от него причины неполучения документа о прекращении иностранного гражданства или иностранных гражданств, удостоверяет свой отказ от гражданства другого государства или гражданств других государств.

      Процесс получения продления по документам такой же как и первичный, только выезжать за границу не надо, закон ПРЯМО этого не требует.

      • Лика Клієнт 3 роки тому
        спасибо за ответ, а что вы называете декларацией
        • Кальницкий Георгий  Валериевич
          Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

          Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

          Декларацию о выходе из иностранного гражданства Вы должны были подать еще на стадии подачи документов на гражданство Украины. Хотя практика знает случаи , когда декларация заполняется после подписания указа президентом. Ее текст вам предоставит инспектор.

          Как результат дела о гражданстве, Вам была выдана справка об Украинском гражданстве. На ее основании Вы оформили временное удостоверение гражданина Украины на срок до 2-х лет. Чтобы получить паспорт гражданина Украины, вам надо доказать, что вы выполнили декларацию или доказать, что выполнить ее невозможно (в понимании законодательства Украины).

          Вот тут кроется самая большая проблема. У разных инспекторов разный подход к решению этого вопроса разными иностранцами. Для одних достаточно написать объяснительную. Другим надо предоставлять справку из посольства своей бывшей страны, что он уже не является ее гражданином и т.д.

          Если вы этого не делаете в течение 2-х лет, то есть риск, что Ваше дело о гражданстве может аннулироваться. Но это тоже не простая процедура. Оптимальный вариант - продлить временное удостоверение и представить доказательства или объяснительную, что вы объективно не могли это сделать, например, вы подали документ по месту бывшего гражданства, а вам просто-напросто не отвечают, и т.д. и т.п.

          На самом деле весь этот процесс очень зависит от его понимания конкретным инспектором и конкретной миграционной службой. Самый лучший варинат - искать "контакт" с инспектором напрямую либо обратиться к специалисту-посреднику, который постарается преодолеть субъективное понимание закона инспектором.

    • Глебова Екатерина Юрьевна
      Глебова Екатерина Юрьевна 3 роки тому

      Юрист, м. Київ, 14 років досвіду

      Не совсем, в связи с карантином по причине коронавируса сроки рассмотрения документов могут продлять или переносить дату конечной подачи документов по заявлению со ссылкой на зу, который я вам дала, но... Они такое делают не всегда. Попробуйте. Подача заявления стоит до 50 грн. Это шанс не выезжать. С датой подачи документов на вид на жительство, когда просрочили подачу документов, и на продление срока пребывания на территории Украины, когда было больше 90 дней, помогло, продлили и никто не выезжал. Попробуйте и в вашем случае.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України