Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 13 листопада 2020, питання №32835 100₴

Купить квартиру , не приватизированную

Подскажите пожалуйста возможно ли купить не приватизированную квартиру?
Есть ли способы?
Или обязательно сначала нужно что б хозяин приватизировал?

Відповіді юристів (14)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Екатерина!

    "Подскажите пожалуйста возможно ли купить не приватизированную квартиру? Есть ли способы"?

    - Нет, так как если квартира не приватизирована, ее продавец не является собственником данной квартиры.

    "Или обязательно сначала нужно что б хозяин приватизировал"?

    - Обязательно необходимо, что наниматель сначала приватизировал квартиру и стал ее собственником.

    Только согласно "статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю".

    Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    " Розділ IПРАВО ВЛАСНОСТІ

    Глава 23

    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРАВО ВЛАСНОСТІ

    Стаття 316. Поняття права власності

    1. Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    2. Особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору.

    Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    2. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Стаття 319. Здійснення права власності

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

    3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    4. Власність зобов'язує.

    5. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

    6. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

    7. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    8. Особливості здійснення права власності на культурні цінності встановлюються законом.

    Стаття 325. Право приватної власності

    1. Суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи.

    2. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

    3. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими.

    Законом може бути встановлено обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Не приватизированную квартиру купить невозможно. Собственником такой квартиры является либо территориальная громада, либо какое-то предприятие или ведомство.

    2. Лица прописаные в этой квартире могут ее приватизировать(Если ранее не воспользовались таким правом), а затем продать.

    3. В настоящее время процес приватизации жилья достаточно долгий и трудоемкий.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Купить квартиру , не приватизированную

    Подскажите пожалуйста возможно ли купить не приватизированную квартиру? - НЕЛЬЗЯ! ИБО ПРОДАТЬ И КУПИТЬ СООТВЕТСТВЕННО МОЖНО ЛИШЬ ТО, ЧТО ПРИНАДЛЕЖИТ НА ПРАВЕ ЧАСТНОЙ СОБСТВЕННОСТИ. А НЕПРИВАТИЗИРОВАННАЯ КВАРТИРА ЯВЛЯЕТСЯ СОБСТВЕННОСТЬЮ, СКОРЕЕ ВСЕГО, МЕСТНОГО СОВЕТА (ОБЩИНЫ), НО НЕ ПРОЖИВАЮЩЕГО В НЕЙ ЛИЦА.Есть ли способы? - НЕТ СПОСОБОВ!Или обязательно сначала нужно что б хозяин приватизировал? - ДА, ОБЯЗАТЕЛЬНО СНАЧАЛА ПРИВАТИЗИРОВАТЬ. ЭТО МОЖНО СДЕЛАТЬ ПРИМЕРНО ЗА +/- ПОЛГОДА, ЕСЛИ ПОСТАРАТЬСЯ И ВЛОЖИТЬСЯ ДЕНЮЖКОЙ, ТО И БЫСТРЕЕ

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Розпоряджатися будь-яким майном має право лише його власник. Це означає, що житлове приміщення має бути куплено, отримано в дар, у спадок або придбано іншим законним способом. При цьому права потрібно не тільки отримати, але і зареєструвати!

    Приватизація є одним із способів переходу житла в приватну власність певної особи. Отже, об’єкти, які не пройшли цю процедуру, надають лише право проживання. Людина, що проживає в такій квартирі, не може її відчужувати, дарувати, заповідати.

    Незважаючи на законну заборону продажу житлових приміщень без приватизації, існує кілька схем укладання угод з неприватизованою житловим приміщенням.

    Наприклад можна прописати потенційного покупця в займане за договором соц.найма житло, а потім виписатися продавцю.

    Якщо є питання або потрібна допомога – звертайтесь (Зворотній зв'язок на e-mail, WhatsApp, Viber, Telegram).

    Ковальчук Владимир

    приватизируем квартиру совместно с покупателем Чтобы воспользоваться данным способом необходимо: 1) первоначально узнать, может ли ваша квартира быть приватизирована. При этом необходимо учитывать, что есть определенные виды недвижимости, которые в собственность переданы быть не могут. Речь идет, например, о квартирах в военных городках, о квартирах в спецдомах, о социальном житье. Если ваша квартира к такого рода недвижимости не относится, то начинайте готовить соответствующие документы; 2) затем вам нужно будет всей семьей посетить вашу районную администрацию. Понадобятся определенные документы: справка, отражающая начисленную жилищную квоту; справка о составе семьи и жилом помещении; при наличии у вас чеков «Жилье» нужно предъявить и их; наличие права на льготы также нужно будет подтвердить документально; если у вас есть несовершеннолетний дети, то нужны будут их свидетельства о рождении; наконец, не забудьте о паспортах. При обращении в администрацию вам дадут бланк заявления для заполнения. Данное заявление должны будут подписать все члены семьи. Рассматривается заявление на протяжении 30 дней. В последующем заключается договор приватизации, которые в обязательном порядке заверяется нотариально 3.если покупатель действительно заинтересован в квартире, то он дает свое согласие на внесение задатка за приватизацию. Дальше все достаточно просто: покупатель внесет задаток, вы приобретете право продажи жилья, после чего без проблем продадите квартиру покупателю В соответствии с положениями действующего законодательства продажа неприватизированного жилья невозможна.На самом деле при необходимости срочной продажи квартиры, которая не приватизирована, можно воспользоваться некоторыми способами Вот один из них .

    Мєньков Андрій Васильович
    30%

    Добрый день Екатерина! Продать неприватизированную квартиру нельзя. Но есть другие способы если они устроят обе стороны. Например:

    «Продажа» путем регистрации «покупателя» на жилплощади Чтобы понять, как продать неприватизированную квартиру и тем самым максимально сэкономить время и сконцентрировать усилия в правильном направлении, необходимо осознавать, что вы не можете продать жилплощадь, так как формально она вам не принадлежит, но можете неформально за определенное вознаграждение уступить право безвременно проживать на ней (стать арендатором вместо вас).

    Схема сделки крайне простая — вы прописываете на жилплощади «покупателя», а сами выписываетесь из квартиры. Таким образом в общих чертах происходит передача права на проживание без нарушения буквы закона. Однако необходимо учитывать ряд нюансов:

    • Найти желающих купить неприватизированную квартиру, а по сути, не саму квартиру, а право проживать в ней, будет непросто. Если человек обладает достаточной степенью финансовой свободы для приобретения жилья, то такой вариант его не устроит. Остаются граждане, которые обладают значительно меньшей суммой, чем рыночная стоимость приватизированной квартиры. Таким образом вы не можете рассчитывать на значительную выручку.
    • Оформить в виде договора передачу права на проживание в квартире невозможно, поэтому необходимо искать другие пути гарантировать выполнение обеими сторонами устного соглашения своих обязательств. Как правило, для этого используют долговые расписки. Такой подход открывает поле для деятельности различного рода мошенников, которые рассчитывают на недостаток знания гражданами юридической стороны финансовых взаимоотношений.
    • снятие с регистрации по месту постоянного проживания происходит автоматически после регистрации по новому месту жительства. Где вы собираетесь регистрироваться? Для этого вы должны быть владельцем другой жилплощади, на которой можете прописаться, или попросить родственников, друзей, знакомый зарегистрировать вас на жилплощади, принадлежащей им. Таким образом прописать «покупателя» значительно проще, чем выписаться самому.

    Преград для совершения такой сделки не мало, но они преодолимы, особенно если в ней заинтересованы обе стороны договора.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Як зазначають колеги вище, дійсно, купити квартиру, яка не приватизована, неможливо, адже по суті вона не має свого власника.

    Для здійснення процедури купівлі-продажу продавець повинен надати документи, які підтверджують його право власності на квартиру, тобто довести факт того, що вона приватизована продавцем.

    Всього найкращого!

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго дня, Катерино.

    Для того щоб укласти договір купівлі-продажу, який посвідчується нотаріусом, обов'язково потрібно щоб квартира була приватизована. А саме, документи, які підтверджують право на власність квартири: це може бути свідоцтво про власність (старого зразка), витяг з реєстру речових прав (за новим зразком), свідоцтво на право прийняття спадщини, договір дарування або купівлі-продажу. Без перерахованих документів - договір купівлі-продажу ви не укладете.

    Для того щоб оформити право власності на квартиру, потрібно спочатку визначитись яким чином "власник" там почав проживати. Можливо, він отримав у спадщину квартиру, чи він купив або ж у квартирі він проживає на підставі ордеру.

    В будь якому випадку хоча б якісь підтверджуючі документи мають бути. Так як, на підставі них є декілька варіантів на приватизації квартири.

    Тому, якщо потрібна більш детальна консультація - звертайтесь.

    Щасти Вам.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Коммунальну квартиру продати , придбати не можливо , адже вона є коммунальним майном , що знаходиться на балансі міста , області, громади.

    Особи котрі вписані в ордер , мають спочатку пройти процедуру приватизації , що займає значний час та кошти, а лише після отримання документів про право власності та згідно запису у реєстрі речових прав та їх обтяжень, як власники зможуть її продати, подарувати або іншим чином розпорядитися вказаною квартирою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    20%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Подскажите пожалуйста возможно ли купить не приватизированную квартиру? - нет

    Или обязательно сначала нужно что б хозяин приватизировал? - да

    Есть ли способы? - есть вариант чтоб вас прописали в этой квартире - - он выписался , а вы потом приватизировали сами

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Катерино!

    Подскажите пожалуйста возможно ли купить не приватизированную квартиру? - НІ. Відчужувати можна тільки власне майно. А неприватизована квартира є державною (комунальною) власністю, а не особистою приватною власністю особи. Жоден нотаріус не погодить договір купівлі-продажу такої кваритири.

    Есть ли способы? - ні, немає.

    Или обязательно сначала нужно что б хозяин приватизировал? - на жаль, так.

    Всього Вам доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Приватизація державного житлового фонду (далі - приватизація) - це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України (пункт 1 статті 1 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (далі - Закон).

    Приватизація передбачає безоплатну передачу громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї (лише громадяни, які постійно проживають в квартирі (будинку) разом з наймачем або за якими зберігається право на житло) та додатково 10 кв. м на сім'ю (пункт 1 статті 3 Закону).

    Якщо загальна площа квартири (будинку) перевищує площу, яку має право отримати сім'я наймача безоплатно, наймач здійснює доплату цінними паперами, одержаними для приватизації державних підприємств чи землі, а у разі їх відсутності - грошима. Сума доплат визначається добутком розміру надлишкової загальної площі на вартість одного квадратного метра (пункт 3 статті 5 Закону).

    Оплата вартості надлишкової загальної площі приватизованого житла може провадитись громадянами у розстрочку на 10 років за умови внесення первинного внеску в розмірі не менше 10 відсотків суми, що підлягає виплаті. При цьому громадянин дає органу приватизації письмове зобов'язання про погашення суми вартості, що залишається несплаченою (пункт 11 Положення).

    Допоміжні приміщення передаються у спільну сумісну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах безоплатно і окремо приватизації не підлягають (пункт 7 Положення).

    Кожний громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

    Всього Вам доброго!

    Токмач Галина Николаевна
    20%
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Екатерина. Разве прописаться в этой квартире самому, а нанимателю выписаться...

    И потом уже становиться нанимателем и приватизировать квартиру на себя. Если вы не участвовали ещё в приватизации.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Владислав
    Владислав 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 6 років досвіду

    Доброго времени Вам суток, Екатерина!

    Дополню к ответами коллег.

    Право на приватизацию имееют лица которые прописаны на тот момент в квартире. Т.е. Выписаться бывшему нанимателю , а самому прописаться (зарегистрировать место проживания).

    Согласно ч. 1 ст. 345 Гражданского кодекса Украины, физическое или юридическое лицо может приобрести право собственности в случае приватизации государственного имущества, находящегося в коммунальной собственности. В дальнейшем вы реализуя свое право на приватизацию подаёте заявление в орган приватизации о предоставлении разрешения на приватизацию квартиры путем её безвозмездной передачи в вашу собственность.

    Пунктом 1 ст. 8 Закона Украины «О приватизации государственного жилищного фонда» предусмотрено, что приватизация государственного жилищного фонда осуществляется уполномоченными на это органами, созданными местной государственной администрацией, и органами местного самоуправления, государственными предприятиями, организациями, учреждениями, в полном хозяйственном ведении или оперативном управлении которых находится государственный жилищный фонд.

    В вашем случае можно лишь минимизировать риски, а предугадать ситуацию достаточно сложно.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України