Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 14 листопада 2020, питання №32885 100₴

Обращение в суд и оригиналы документов

Здравствуйте, мое дело об отводе земельного участка в Одесской обл. прошло все инстанции, кассация отменила все решения в мою пользу и направила в одесский окружной админ.суд. Судья в конечном итоге оставил все без рассмотрения. Мой адвокат сдал дело в архив. Я узнала об этом несколько месяцев спустя. Адвокат сказал, что у него копии документов, а оригиналы находятся в суде и мне самой надо написать заявление в суд, чтоб их забрать. Так ли это?
Дело осталось не решенным, если я заберу документы, не откинет ли это меня в "начало пути"? Иными словами, могу я снова обратиться в суд с того места где остановились?
Если, минуя одесский суд, я обращусь в высший суд в Киеве? Возможно, в этом случае, не нужно будет забирать оригиналы, их затребуют Киев и Одесский суд перешлет, или я сама обязана их предоставить?

Відповіді юристів (12)

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно дізнатися через сайт Судової Влади УКРАЇНИ , ЧИМ ЗАВЕРШИЛАСЬ СПРАВА у адмін суді м. Одеса.

    Далі звернутись до суду з заявою аби Вам надали письмове рішення по справі .

    Якщо надалі Ви звернетесь до Верховного Суду України , то всі матеріали яких не вистачає , але вони матимуть значення для справи колегія суду може витребувати їх у встановленому порядку.

    Стаття 80. КАСУ Витребування доказів

    1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

    2. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:

    1) який доказ витребовується;

    2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

    3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

    4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

    3. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

    4. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114-117 цього Кодексу.

    5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.

    6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

    7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.

    8. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

    9. У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо за развернутый ответ. Т.е не смотря на то, что прошло несколько месяцев, я могу все возобновить? Заявления в суд бесплатны?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Так, можете поновити справу. Проте спершу необхідно дізнатися з яких причин адмін суд Одеси , залишив справу без руху, отримавши відповідь можна бачити подальший алгоритм Ваших дій.

        Якщо письмового рішення немає , то просіть суд видати письмову довідку на бланку суду з обгрунтуванням причин того чому справа залишена без руху судом.

        Заяви до суду подаються безкоштовно , проте поштові витрати на їх пересилання залишаються на Вас.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        • Наталия Клієнт 3 роки тому

          Допустим, я получила решение и оно меня не удовлетворило. Мне надо сначала забрать документы в Одесском суде и только а потом обратиться в Киев, или можно обратиться в Киев, и в течении дела, постепенно истребовать документы в Одессе. Извините. Это последний вопрос.

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 3 роки тому

            Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

            Якщо суд Одеси видасть Вам всі необхідні документи відразу - це добре.

            Але , якщо ні то Верховний Суд України в процесі розгляду має повноваження та механізми аби витребувати всі необхідні йому докази, як з ініціативи суду, так і за Вашою заявою, як сторони по справі.

            Про витребування приймається окрема ухвала суду.

            Ви праві в цьому!

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

            • Наталия Клієнт 3 роки тому

              Спасибо большое

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Вам надо узнать причины оставления иска без рассмотрения, а только после этого истребовать документы по заявлению. Обратиться в суд вы можете еще раз, но надо знать причины отказа или менять предмет иска. С уважением.

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо вам

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Вашу проблему у форматі "запитання-відповідь" вирішити неможливо. Консультація також не є належною формою правничої допомоги, оскільки це розуміння застосування норм права тільки консультантом. В цьому випадку, ефективною формою є науково-практичне дослідження застосування норм права саме Верховним Судом, адже тільки його висновки обов'язкові для судів попередніх інстанцій. Звернення до суду без такого дослідження, як демонструє ваш досвід, виявилося передчасним, не вирішило проблему, призвело до інших проблем, принесло невиправдані витрати на оплату адвоката та інші судові витрати.

    Експерт-адвокат Десятник Володимир Олексійович, канд. юрид. наук, доцент,

    Адвокатське бюро «Експерт Володимир Десятник», засновник-директор

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо вам

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Хотя вопрос и решен оплатой, я приму в нем участие, поскольку по сути вопроса ответа коллегами не изложено, точнее изложены ответы на Ваш вопрос, а вот вопрос ненадлежащий, не в том направлении. Не видя, не зная материалов дела, предположу что Ваш адвокат подал иск с нарушением специализации судов, вида судопроизводства (подано в порядке общего вместо административного судопроизводства). В таком виде дело дошло до кассационной инстанции, которая и направила дело в суд надлежащей специализации, который усмотрел процессуальные нарушения, несоответствия КАС Украины, которые адвокат не исправил. более того бросил дело не доведя его до суда, т.е. ошибся опять, не зная, что делать в этой ситуации.

    Административный суд в свою очередь, оставив Ваш иск без рассмотрения должен был вернуть Вам исковое заявление с документами, но также этого не сделал. В пределах этого дела (производства) вопрос не может быть, не будет решаться - необходимо истребовать из суда иск с материалами и начинать все с начала.

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо вам большое за участие, я отмечу для себя.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України