Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 28 листопада 2020, питання №33939

Права на квартиру кому принадлежат

У моей знакомой умер брат. Он жил в неприватизированной квартире, прописал туда друга. Кому принадлежат права на квартиру? Сестре или другу?

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович

    Жилищный кодекс УССР (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10):

    "Стаття 64. Права і обов'язки членів сім'ї наймача

    Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору.

    До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім'ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов'язки, як наймач та члени його сім'ї.".

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.".

    Регистрация места жительства не порождает права собственности или права пользования жильем. Если сестра проживала вместе с братом, то она имеет право пользования данной квартирой с необходимостью переформления договора найма квартиры, лицевых счетов коммунальных услуг. Если не проживала - обратиться в орган управления этим домом (райисполком о предоставлении данной квартиры в пользование на праве члена семьи брата, переоформления договора и т.п.). В случае отказа - иск в суд о признании права пользования квартирой. С последующим снятием с регистрации друга брата.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України