Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 листопада 2020, питання №34038

Забрати виконавчий лист

Добрий день. Хочу забрати виконавчий лист так як домовилися з чоловіком,що буде платити сам від себе. Але виконавча служба не віддає мені листа так як є якийсь виконавчий збір у розмірі 10% від загальної суми боргу, який він повинен сплатити.Так борг був.Але він його виплатив і зараз нічого мені не винен.Чому він має сплачувати якийсь збір?

Відповіді юристів (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Существует два варианта взыскания алиментов с бывшего супруга/супруги на содержание общих детей: добровольный и принудительный (через решение суда). При выплате на добровольной основе есть два решения. В первом случае муж/жена с установленной периодичностью отдают определённую сумму денег супруге/супругу, постоянно проживающему с ребёнком. Этот вариант подходит только в том случае, если нет необходимость подтверждать оплату алиментов и если супруги доверяют друг другу, являясь порядочными людьми.

    Если же нужно документально подтверждать факт выплат, то супруги заключают договор об алиментных платежах, который относят в бухгалтерию по месту работы плательщика вместе с заявлением на перечисление определённого размера денежных средств (автоматически вычитается из заработной платы работника).

    Закон Украины от 03.07.2018 г. № 2475-VIII (вступил в силу 28.08.2018 г.) внес изменения в ст. 69 Закона № 1404*, согласно которым алименты должны перечисляться на соответствующий счет органа государственной исполнительной службы или частного исполнителя.

    * Закон Украины «Об исполнительном производстве» от 02.06.2016 г. № 1404-VIII.

    Стаття 27. Виконавчий збір

    1. Виконавчий збір - це збір, що справляється на всій території України за примусове виконання рішення органами державної виконавчої служби. Виконавчий збір стягується з боржника до Державного бюджету України.

    2. Виконавчий збір стягується державним виконавцем у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, поверненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом, заборгованості із сплати аліментів.

    4. Державний виконавець виносить одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження постанову про стягнення виконавчого збору (крім виконавчих документів про стягнення аліментів).

    За виконавчими документами про стягнення аліментів за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців, державний виконавець нараховує виконавчий збір із заборгованості зі сплати аліментів. У подальшому державний виконавець зобов’язаний нараховувати виконавчий збір щомісяця у розмірі, визначеному частиною другою цієї статті, залежно від розміру простроченого щомісячного аліментного платежу. Постанова про стягнення виконавчого збору за виконавчими документами про стягнення аліментів виноситься державним виконавцем після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі або у разі повернення виконавчого документа стягувачу чи закінчення виконавчого провадження на підставі розрахунку про його нарахування.

    Стягнутий виконавчий збір перераховується до Державного бюджету України протягом трьох робочих днів з дня надходження на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.

    • Катерина Клієнт 3 роки тому

      Дякую за відповідь.Це нове для мене.Заява на повернення була написана ще місяць тому.Отже аліменти вже не рахуються і повинен чоловік сплатити тільки збір?Добре.А якщо він не сплачує,що відбувається з нашою справою.Адже ні про який збір не було попереджено одразу ні мене,ні чоловіка.А також говорять про якийсь штраф у розмірі 20% від суми боргу на мою користь.Що це за штраф?

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Если не оплатит исполнительный сбор, будет продолжать находиться в реестре должников.

    2. Штраф начисляется автоматически, если вовремя не оплачиваются алименты - таково требование Закона.

    хххххххххххххххххххххххххххххххххх


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України