Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 09 грудня 2020, питання №34589 200₴

Отказ от права собственности части квартиры.

Квартиру приватизировали 5 человек, по 1/5 части у каждого. Решили продать квартиру, но на 1/5 наложен арест. Сумма долга по исполнительной в разы превышает стоимость 1/5. Тупик.
Может-ли владелец 1/5 отказаться от своей части? Спасет ли это ситуацию? Обратился в исполнительную о выкупе этой части в счет долга, в исполнительной ответили, что нельзя, т.к дела уже в архиве, а для восстановлени дела необходимо чтобы кредиторы заявили о возобновлении дела. Но дело в том что многих кредиторов уже не существует. Что делать? как выйти из ситуации?

Відповіді юристів (12)

    Жупинский Николай Андреевич
    12.5%
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Нет, собственник арестованной части квартиры не имеет права распорядиться ею, без снятия ареста. У Вас единственный выход, это обращение в суд с иском о снятии ареста с недвижимости. Но для определения перспектив этого дела необходимо иметь более детальную информацию по этому вопросу, в том числе и об основаниях прекращения исполнительного производства . Обращайтесь.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго ранку, Олександре!

    Для того, щоб мати можливість набувати/продавати квартиру чи частку у праві спільної часткової власності, необхідно укласти певний правочин (наприклад, договір купівлі-продажу, дарування тощо). Для цього необхідно, зокрема, щоб майно було вільним від обтяжень на кшталт арешту, а у власника, в свою чергу, було право на відчуження відповідного майна.

    Як Вами зазначено, на 1/5 квартири було накладено арешт. Таким чином, відчужувати дану частку квартири не можна до того моменту, поки не буде знято арешт, а власник, в свою чергу, не буде наділений правом відчужувати майно. В іншому випадку це може тягти за собою навіть кримінальну відповідальність.

    По суті є два можливі розвитку подій:

    1. Продаж 4/5 квартири, однак звичайно це дуже складно, оскільки покупця знайти при такому варіанті подій досить складно. Але тим не менше як один із варіантів!

    2. Зняття арешту з 1/5 частки квартири.

    Вам необхідно спочатку дізнатися якою виконавчою службою було відкрито виконавче провадження і накладено арешт на частку квартири. Для цього Вам потрібно отримати інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у нотаріуса або ж можете спробувати самостійно отримати таку довідку на сайті "Кабінет Електрон сервісів". Це платна послуга для зареєстрованих користувачів. В результаті цієї послуги можна отримати коротку актуальну інформацію та зрозуміти загальний стан речей.

    Оскільки за Вашими словами виконавче провадження на даний час закрито, то Вам потрібно звернутись до відповідної Державної виконавчої служби, якою було відкрито виконавче провадження із заявою про зняття арешту. В разі, якщо Вам буде надано відповідь, якою відмовлено в знятті арешту, рекомендую звернутися до суду задля вирішення питання щодо зняття арешту. Є досить багато позитивних рішень судів з приводу даного питання.

    Всього найкращого!

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Что делать? как выйти из ситуации?

    Добрый день. Согласен с коллегой - чтобы снять арест с части квартиры необходимо обратиться в суд с соответствующим исковым заявлением. Иных вариантов решения вопроса нет.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Александр. Не может отказаться. Может продать/подарить, но это не получится с долгом. Если дело было закрыто в связи с истечением срока, исполнительная должна была снять арест.

    Пусть должник обратится в исполнительную службу за письменным ответом. Если не будет результата, тогда суд.

    Мєньков Андрій Васильович
    15%

    Доброго дня Олександре! Існують два шляхи вирішення проблеми, але обидва передбачають звернення до суду. Але різні види судочинства.

    Перший шлях. (Цивільне або господарське судочинство).

    Алгоритм дій, якого має дотримуватись боржник, на майно (кошти) якого накладено арешт у межах виконавчого провадження, який не знято після його закінчення:

    1. Необхідно звернутись із запитом до Державної виконавчої служби стосовно надання інформації щодо наявності відкритих або закінчених виконавчих проваджень.

    2. На підставі отриманої інформації скласти клопотання до державного виконавця або керівника відділу Державної виконавчої служби з вимогою зняти існуючі поза межами будь-якого виконавчого провадження арешти, накладені на майно (кошти).

    3. У межах 10‑денного строку з моменту отримання Державною виконавчою службою вказаного клопотання звернутись до суду, який видав виконавчий документ, зі скаргою на дії (бездіяльність) державного виконавця та просити зобов'язати державного виконавця зняти арешт з майна.

    Другий шлях. (Адміністративне судочинство).

    Звернутись із заявою до Державної виконавчої служби з вимогою зняти арешт з майна, а після цього звернутись до адміністративного суду з позовною заявою, у якій просити зобов'язати орган Державної виконавчої служби зняти арешт з нерухомого майна позивача. При цьому, на відміну від цивільного та господарського судів, у адміністративному провадженні в якості відповідача слід залучити саме відповідний відділ Державної виконавчої служби.

    Фараон Катерина Леонідівна
    20%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго ранку, Олександре.

    На жаль, відмовитись власник вказаної Вами частки не може. Для зняття арешту з нерухомого майна, Вам необхідно звернутися до державного реєстратора для отримання письмового витягу з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна. В Реєстрі міститься інформація про те, коли, хто і підставі якого документа накладав арешт на майно.

    Якщо арешт наклав суд, то відповідна ухвала суду була направлена для виконання в органи ДВС по місцю знаходження майна.Наступний крок – звернення до органів Державної виконавчої служби для з’ясування підстави обтяження та отримання копії матеріалів виконавчого провадження.Після цього в архіві суду слід отримати ухвалу суду про накладення арешту. Потім – підготовка та подача до суду, який розглядав справу, заяви про скасування заходів забезпечення позову. До заяви слід додати документи про відсутність між сторонами спору та підтвердження факту накладення арешту. Така заява не оплачується судовим збором та розглядається у п’ятиденний строк.

    Є випадки, коли постанову про арешт майна виносила виконавча служба в рамках виконавчого провадження з примусового виконанню судового рішення про стягнення коштів. У цих випадках, після виконання судового рішення, слід звернутися із заявою про зняття арешту з нерухомого майна на ім’я начальника відповідного відділу ДВС. Варто знати, що виконавча служба зберігає матеріали виконавчого провадження протягом трьох років. Якщо цей термін минув, то потрібно звертатися до суду.

    Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Обратиться в Суд о выделении всем собственникам идеальных долей в квартире и о выкупе доли того, чья 1/5 арестована.

    2. В качестве третьего лица привлечь исполнительную службу и потребовать предоставить материалы исполнительного производства, а также счет, куда в рамках этого исполнительного производства перечислить деньги.

    3. Суд выделяет доли, снимает арест с 1/5 квартиры, кто-либо из совладельцев выкупает эту долю, деньги перечисляются исполнительной службе, доля переоформляется на нового владельца, а затем все собственники продают квартиру.

    УДАЧИ!

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Доки на частині квартири є арешт власник не може розпоряджатися майном (продати, подарувати, обміняти)

    Власнику треба звернутись письмово до органу ДВС, що наклав арешт(на ім я начальника) з проханням надати вичерпні роз яснення , щодо перебігу виконавчого провадження, якщо воно завершено та закрито , вимагати видачі постанови про зняття арешту з майна та виключення даних з реєстру боржників виконавцем.

    Письмову відмову органу ДВС ОСКАРЖИТИ У СУДІ ТА ВИМАГАТИ НЕГАЙНОГО ЗНЯТТЯ АРЕШТУ ВИКОНАВЦЕМ З МАЙНА.

    Якщо провадження не завершено , необхідно у суді зняти арешт з частини майна , далі викупити кимось із співласників цю частину , переоформити на нового власника , гроші зарахувати на рахунок органу ДВС , тільки після цього можливо продати всю квартиру у цілому.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Квартиру приватизировали 5 человек, по 1/5 части у каждого. Решили продать квартиру, но на 1/5 наложен арест. Сумма долга по исполнительной в разы превышает стоимость 1/5. Тупик.

    Может-ли владелец 1/5 отказаться от своей части? нет

    Спасет ли это ситуацию? нет

    чтоб сняли арест - нужно выплатить долг или другой совладелец может выкупить через суд или договариваться с кредиторами или попытаться снять арест в судебном порядке ( ответчик - исполнительная служба )

    Адвокат Евгений Александрович
    7.5%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    "Может-ли владелец 1/5 отказаться от своей части"?

    - Нет, в виду того, наложен арест на каждую из частей этой квартиры, то каких - либо операций с квартирой проводить нельзя.

    "Спасет ли это ситуацию"?

    - Нет.

    "Обратился в исполнительную о выкупе этой части в счет долга, в исполнительной ответили, что нельзя, т.к дела уже в архиве, а для восстановлени дела необходимо чтобы кредиторы заявили о возобновлении дела. Но дело в том что многих кредиторов уже не существует. Что делать? как выйти из ситуации"?

    - Выкупить в счёт долга нельзя.

    Возможность только погасить задолженность, после чего снять арест с этой квартиры, через исполнительную службу или в судебном порядке.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    12.5%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    Вам необхідно спочатку дізнатися якою виконавчою службою було відкрито виконавче провадження і накладено арешт на 1/5 квартири. Для цього Вам потрібно отримати інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у нотаріуса або ж можете спробувати самостійно отримати таку довідку на сайті "Кабінет Електрон сервісів". Це платна послуга для зареєстрованих користувачів. В результаті цієї послуги можна отримати коротку актуальну інформацію та зрозуміти загальний стан речей.

    Можливо, виявиться, що виконавче провадження на даний час вже закрито. Тоді Ви звертаєтесь до відповідної Державної виконавчої служби, якою було відкрито виконавче провадження із заявою про зняття арешту. В разі, якщо Вам буде надано відповідь, якою відмовлено в знятті арешту на тій підставі, що Ви не є стороною виконавчого провадження та не наділені правами представника сторони виконавчого провадження, рекомендую звернутися до суду задля вирішення питання щодо зняття арешту. Є досить багато позитивних рішень судів з приводу даного питання.

    Может-ли владелец 1/5 отказаться от своей части? Спасет ли это ситуацию? - відчужувати та набувати частку в праві власності на майно, на яке накладено арешт, заборонено. А тому Вам необхідно спочатку зняти арешт з 1/5 квартири.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15):

    "Стаття 4. Речові права та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації:...

    2. У разі визначення часток у праві спільної власності чи їх зміни, зміни суб’єкта управління об’єктами державної власності, зміни правонабувача речового права, похідного від права власності, строку дії такого речового права, а також зміни обтяжувача, особи, в інтересах якої встановлено обтяження речових прав, чи зміни умов обтяження проводиться державна реєстрація таких змін, при цьому дата та час державної реєстрації речових прав, обтяжень речових прав залишаються незмінними...

    Стаття 14. Закриття розділу Державного реєстру прав та реєстраційної справи

    1. Розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа закриваються в разі:...

    2) поділу, об’єднання об’єктів нерухомого майна або виділу частки з об’єкта нерухомого майна;...

    3. У разі поділу об’єкта нерухомого майна або виділу частки з об’єкта нерухомого майна відповідний розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа закриваються, а реєстраційний номер цього об’єкта скасовується. На кожний новостворений об’єкт нерухомого майна відкривається новий розділ Державного реєстру прав та формується нова реєстраційна справа, а також присвоюється новий реєстраційний номер кожному з таких об’єктів.

    Відомості про речові права, обтяження речових прав щодо об’єкта, що поділяється, або при виділі частки з цього об’єкта одночасно з відкриттям розділів Державного реєстру прав на кожний новостворений об’єкт переносяться до таких розділів. Якщо правочином або актом відповідного органу встановлено, що речові права, обтяження речових прав не поширюються на всі новостворені об’єкти нерухомого майна, відомості про такі права, обтяження переносяться лише до розділів, відкритих для новостворених об’єктів, яких вони стосуються.

    У разі наявності зареєстрованих речових прав, похідних від права власності, та/або обтяжень речових прав щодо об’єкта, що поділяється, або при виділі частки з цього об’єкта за результатом перенесення відомостей про такі права, обтяження державний реєстратор обов’язково невідкладно повідомляє відповідного користувача, обтяжувача про закриття розділу Державного реєстру прав та перенесення відомостей про речові права, обтяження...".

    Граждаснкий кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 6. Акти цивільного законодавства і договір

    1. Сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

    2. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами.

    3. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

    Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами...".

    Считаю надлежащим и правомерным в данной ситуации обратиться к госрегистратору Реестра вещных прав на недвижимость или к нотариусу о об отдельной регистрации в Реестре 4/5 и 1/5 долей. После этого заключить трехсторонний (уполномоченный собственник 4/5 (три другие дают письменное согласие на продажу их долей), собственник 1/5 и покупатель 4/5) договор купли-продажи 4/5 долей квартиры. В результате квартира будет в общей долевой собственности покупателя и собственника 1/5 ее доли.

    В таком виде, с одной стороны, нет отчуждения арестованной 1/5 доли, с другой стороны,- Законом о регистрации вещных прав предусмотрено раздельная регистрация долей недвижимого имущества - т.е. требование ст.6 ГК не отступать от положений законодательства соблюдается. Все это, конечно, с согласия покупателя на такой способ купли-продажи с дальнейшим решением вопроса ареста этой 1/5.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України