Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 21 грудня 2020, питання №35208

Розподіл майна між родичами та фактори які впливають

Доброго дня.Дуже розраховю на Вашу допомогу. Ситуація.Будинок, який після смерті батька був розділений на 1\4 неповнолітня, 3\4 мати. Мати свою частину 3\4 подарувала на іншу дочку. зараз, у однієї дочки 3\4, у іншої 1\4.Дочка, у якої 1\4 останні років 6 проживає за кордоном. Дочка, у якої 3\4, проживає у вказаному будинку (3 двома неповнолітніми дітьми).Зараз одна з дочок виявила бажання забрати свою частину і все йде до суду. Я правильно розумію, що для початку робиться оцінка майна. Як далі суд розділить вартість будинку, рівними частинами 1\4 та 3\4 відповідно? які можуть бути додаткові фактори?- Людина не проживає в Україні і ніяк не підтримує будинок чи може це бути в мінус особі частка якої 1\4? - Людина з часткою 3\4 рік тому зробила ремонт (орієнтовно 3\4), чи може це вплинути на рішення? (які можуть бути докази ремонту якщо чеків не має?)може ще є якісь фактори які можуть повпливати на рішення?

Відповіді юристів (2)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Никто не может лишить человека собственности.

    2. Лицо должно содержать свою недвижимость (ремнот, отопление).

    Совладелец недвижимости, который пользуется частью второго совладельца, делает это как правило на платной основе.

    3. Если один из совладельцев произвел улучшение совместной собственности(дома), то он может потребовать у второго совладельца возместить ему пропорционально затраты (должны быть подтверждающие документы и должно быть предварительное согласование со вторым совладельцем).

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий день.

    В даному випадку особа, яка має меншу частку від інших співвласників має право вимагати виплатити їй грошову компенсацію взамін своє частки.

    В таких категоріях справах необхідно довести неможливість виділу майна в натурі.

    ч. 2 ст. 364 ЦК України встановлює якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим, співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Слід зазначити, що виділ частки у майні полягає в перетворенні частки на окремий об’єкт цивільного права. Наприклад, частка в транспортному засобі не може бути виділена в натурі або частка в нерухомості не завжди з технічної точки зору може виступати самостійним об’єктом.

    Тому дана норма може застосовуватись лише при наявності таких умов: 1. Необхідно довести технічну неможливість виділу належної позивачу частки в натурі; 2. Необхідно з’ясувати чи користуються спільним майном інші співвласники – відповідачі по справі та чи спроможні інші співвласники виплатити позивачу компенсацію в рахунок визнання за ними права власності на спільне майно, а також чи не становитиме це для них надмірний тягар.

    У разі необхідності детальнішої консультації, то звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України