Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 10 січня 2021, питання №36088

Потрібна консультація та відповіді на запитання

Доброго вечора
У мене сталась така ситуація я з дівчиною переходив дорогу по пішохідному переході дорога була трьохсмугова і мене і дівчину на 3 полосі збила машина яка в населеному пункті їхала з швидкістю 75 км/год і дівчина не може ходити бо у неї тріщини в хребцях у мене ж сильно забита нога струс мозгу побите обличчя і голова роздертий дорогий одяг дівчина яку збили має 17 років тобто вона не повнолітня а я повнолітній мені 18

відео є з реєстратора іншої машини де нас збили видно що ми переходимо в положеному місці потім та машина що збила нас бере на обгін інші і врізається в наснас відкидує і волоче по асвальті 4-7 метрів все видно на відео. Стосовно мого питання мені цікаво якщо я подам на неї в суд бо вона не буде хотіти компенсувати завдані збитки мені за одяг а буде хотіти віддати лише за медикаменти то чи нададуть мені адвоката чи потрібно шукати самому, як правельно звернутись до суду. На місце дтп прибув патруль і була викликана швидка допомога виписка з лікарні теж є.

Відповіді юристів (4)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго вечора.

    В даному випадку якщо Вам нанесли тілесні ушкодження тощо, Ви повинні були написати заяву в поліцію, після чого починається досудове розслідування, в рамках якого Ви матимете змогу пред'явити цивільний позов про відшкодування шкоди.

    Якщо Вам необхідна детальніша юридична консультація та юридичний супровід адвоката, звертайтесь через мій профіль.

    Жупинский Николай Андреевич

    Стосовно мого питання мені цікаво якщо я подам на неї в суд бо вона не буде хотіти компенсувати завдані збитки мені за одяг а буде хотіти віддати лише за медикаменти то чи нададуть мені адвоката чи потрібно шукати самому, як правельно звернутись до суду.

    Ви маєте право на компенсацію не тільки матеріальних збитків, а і моральної шкоди. Заявіть цивільний позов у кримінальному провадженні, це безкоштовно.

    Найда Олександр

    Доброго дня,Юрій!

    Вивчивши обставини, які Ви виклали в запиті, рекомендуємо:

    1) Звернутись с заявою до слідчого Національної поліціїУкраіни, що розслідує справу про ДТП. В заяві зазначити:

    - прохання визнати Вас потерпілим

    - направити на судово-медичне обстеження с ціллю встановити які тілесні ушкодження ви отримали внаслідок ДТП та до якого ступеню тяжкості вони відносяться

    2) зібрати докази щодо розміру збитків

    3) звернутись з письмовою заявою до страхової компанії винуватця ДТП

    4) направити винуватцю лист-претензію про відшкодування завданого збитку

    5) В разі отримання відмови у добровільному відшкодуванні збитків - звернутись до суду з позовом

    Постраждала сторона має право на відшкодування: матеріального і морального збитку, а також на відшкодування всіх витрат безпосередньо пов'язаних з даними дорожньо-транспортною пригодою (правова допомога, судові витрати, упущена вигода, вимушене переміщення на орендованому автомобілі або таксі і т.д. При документальному підтвердженні цих витрат). У будь-якому випадку рекомендуємо Вам звернутися до наших фахівців (через профіль на сайті), які допоможуть скласти відповідні заяви до суду та зібрати необхідні докази для підтвердження розміру збитків.

    Крикун Сергій  Павлович

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

    1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

    карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

    2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого... " -

    це стосовно відповідальнсті водія та/або власника автомобіля.

    "ІНСТРУКЦІЯ з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1408-15) - Поліцейським патрулем мав бути складений про ДТП. З наслідками у Вашому випадку відомості підлягають внесенню до Едино го державного реєстру досудових розслідувань з наступним відкриттям крикрмінального провадження, проведення досудового рослідування та передачі справи до суду про кримінальну відповідальність винних осіб.

    "Правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0255-95):

    "4. Методичні вказівки.

    4.1. Судово-медична експертиза з метою встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень проводиться судово-медичним експертом шляхом медичного обстеження потерпілих, Проведення цієї експертизи тільки за медичними документами (історії хвороби, індивідуальній карті амбулаторного хворого тощо) допускається у виняткових випадках і лише за наявності справжніх повноцінних документів, що містять вичерпні дані про характер ушкоджень, їх клінічний перебіг та інші необхідні відомості.

    4.2. Судово-медичний експерт встановлює особу обстежуваного за паспортом чи іншим документом, що його замінює, з'ясовує у нього обставини заподіяння ушкоджень, скарги та, за потребою, інші відомості; ознайомлюється з матеріалами справи і наявними медичними документами. Всі отримані відомості фіксуються у висновку експерта (акті судово-медичного обстеження - надалі акт).

    4.3. Якщо необхідні медичні документи експерту не подані, він заявляє особі чи органу, що призначив експертизу, клопотання про надання відповідних документів.

    Примітка. Керівники і лікарі лікувальних закладів зобов'язані подавати судово-медичному експерту при виконанні судово-медичної експертизи допомогу в проведенні клінічного обстеження і консультацій, здійснюванні лабораторних аналізів.

    4.4. При проведенні судово-медичної експертизи експерт повинен використовувати оригінали медичних документів. У виняткових випадках дозволяється використання копій і виписок, за умови відображення в останніх вичерпних відомостей про ушкодження та їх клінічний перебіг. Ці документи мають бути засвідчені підписом лікаря і печаткою лікувального закладу.

    4.5. В необхідних випадках судово-медичний експерт може використовувати відомості досліджень, що проводяться із залученням відповідних спеціалістів, не обстежуючи потерпілого особисто.

    У цих випадках у висновках експерта (акті) зазначається: де, коли і ким досліджувався потерпілий, які відомості при цьому встановлені і яких висновків дійшов спеціаліст. Підсумки складаються експертом з урахуванням вказаних результатів, що викладені письмово.

    4.6. Судово-медичний експерт, оцінюючи строки порушення анатомічної цілості тканини і органів та їх функцій, виходить із звичайної їх тривалості, навіть у тих випадках, коли потерпілий не звертався за медичною допомогою. Якщо тривалість цього порушення, що зазначена в наявних медичних документах, не відповідає характеру тілесного ушкодження і не підтверджується об'єктивними відомостями, судово-медичний експерт відзначає цю обставину і встановлює ступінь тяжкості, виходячи із звичних термінів.

    Примітка. Діагноз забій (м'яких тканин) голови, грудної клітки, живота тощо не враховується при оцінці ступеня тяжкості, за умови, що він встановлений на основі суб'єктивних факторів і не підтверджується об'єктивними відомостями.

    - Вам необхідно подати заяву заяу про встановлення ступеня тяжкості тілесних ужкоджень.

    Закон Украиїни "Про безоплатну правову допомогу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/3460-17):

    "Стаття 13. Поняття безоплатної вторинної правової допомоги

    1. Безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

    2. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

    1) захист;

    2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

    3) складення документів процесуального характеру.

    Стаття 14. Суб'єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу

    1. Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:...

    1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення,... ((це щодо можливого Вашого становища);

    2) діти, ...- на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону; (це стосовно Вашої неповнолітньої дівчини) -

    у будь якому випадку зверніться до центру безоплатної првової допомоги (дійзнайтесь у місцевому органі виконавчої влади).

    Цивільний позов про відшкодування майнової шкоди, шкоди у з'вязку з ушкодженням здоров'я маєте право подати у ході кримінального провадження.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України