Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 27 січня 2021, питання №37081

Як поступити в університет без згоди батьків.

Доброго дня. Звертаюсь з таким питанням: мені 16 років і у сім`ї виникли суперечки щодо вибору професії та вищого навчального закладу для мене, як я можу захистити свої права та обирати своє майбутнє місце навчання сама, щоб при цьому залишатись на утриманні батьків (до 18-ти років)?

Відповіді юристів (1)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    Тарасюк Віктор Анатолійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Доброго вечора! Ви можете на свій розсуд, вільно поступати до вишу якого вибрали Ви, а не батьки. Це Ваше право закріплено в законодавстві України, а батьки зобовязані повністю забезпечити Вам це право.

    Громадяни мають право безоплатно здобути фахову передвищу та вищу освіту в державних і комунальних закладах освіти на конкурсній основі. Держава забезпечує право на вибір навчального закладу і навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах, відповідно до статті 19 Закону України "Про охорону дитинства".

    А відповідно до статті 12 того ж Закону, на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

    Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до закону.

    Щасти Вам.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України