Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 31 січня 2021, питання №37298

Перевод из за границы

Добрый день.
Подскажите пожалуйста, могут ли возникнуть какие либо проблемы у человека, на которого делают переводы, примерно от 1000 до 5000 долларов.

Відповіді юристів (1)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олександр!

    Для громадян України суми грошових переказів, одержаних з-за кордону незалежно від способу отримання переказу (зарахування на поточний, у т. ч. картковий, рахунок, готівкою) є доходом, з якого необхідно сплачувати податок на доходи фізичних осіб. Іноземним доходом є сума отриманого міжнародного грошового переказу за будь-якою системою (SWIFT, Western Union, MoneyGram, VISA, MasterCard тощо).

    Сплачувати податок на суму отриманих грошових переказів зобов’язана самостійно фізична особа – одержувач переказу. Банк у разі виплати сум переказів не є податковим агентом, тобто податок із суми виплаченого переказу не стягується, і переказ виплачується в повному обсязі.

    Фізична особа – одержувач переказу – зобов’язана самостійно включити суму іноземних доходів (отриманих міжнародних грошових переказів) у загальний річний оподатковуваний дохід і подати податкову декларацію за результатами звітного податкового року, нарахувати та сплатити податок із таких доходів у бюджет.

    Перерахування здійснюється за курсом НБУ на дату одержання переказу.

    Податковим кодексом України встановлено ставку оподаткування в розмірі 18% на загальний річний оподатковуваний дохід. Також додатково з таких доходів утримується військовий збір у розмірі 1,5%.

    Запроваджено обмеження на зняття готівкової валюти в межах еквівалента 250 000 гривень на добу на одного клієнта за офіційним курсом НБУ:

    з депозитних і поточних або карткових рахунків у валюті на території України;з депозитних і поточних або карткових рахунків за межами України.

    У зв`язку із цим установлено ліміти за всіма картками як на власні, так і на кредитні кошти. (Згідно з Постановою НБУ № 410 от 13.12.2016).

    За поточними неторговельними операціями за дорученням фізичних осіб за межі України здійснюється: - без підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття – на суму, що в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень на місяць. Фізичні особи-нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі підтвердних документів; - на підставі підтвердних документів винятково з поточного рахунку в іноземній валюті – на суму, що в еквіваленті перевищує 15 000 гривень, але не більше.

    Якщо загальна сума отриманих переказів (або одного переказу) більше еквівалента 150 000 грн на день: на картку, при цьому діють обмеження на зняття готівки з картки.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України