Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 березня 2021, питання №40078

Неявка в силу невозможности

В феврале 2020 года проходили медосмотр в военкомате г. Бердянск. Было 16 лет. Т.к. живём в ОРДЛО после наступления пандемии не могли приехать для явки. Прописаны были временно. Вручить повестку не могли. Сейчас мне 17. Вчера позвонили и сказали что если в течение недели не явимся- будет заведена уголовная ответственность. Насколько это возможно и что делать в данной ситуации?
Я до сих пор нахожусь в ордло

Відповіді юристів (1)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна.

    Як адміністративне покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

    «Порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах, -тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

    Тобто, якщо це звичайні повістки, на явку у військомат, то:

    штраф від 85 до 119 гривень — перше порушення,

    штраф 170-255 гривень — повторне порушення.

    Також, слід пам’ятати і про строки давності.

    Так, згідно ст. 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення.

    Отже, якщо протягом останніх двох місяців не приходило жодних повісток, то особа не буде підлягати жодній відповідальності, у звязку з тим, що закінчилися строки давності.

    Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України: “Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років.”

    Проте, на практиці кримінальна відповідальність настає лише у тому випадку, якщо призовник пройшов медичну комісію, по ньому було зроблено висновок, що він придатний до служби та підлягає призиву на військову службу. Також, особа, що ухиляється від призову на практиці вважається і така, що підписала повістку особисто, але без поважних причин не явилася до військового комісаріату.

    Трапляються поодиноки випадки покарання, але слід зазначити, що в більшості таких рідких випадків покарання є умовним.

    Загалом, Військкомати лише погрожують, попереджаючи про настання кримінальної відповідальності, таким чином вони спонукають до явки призовника.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України