Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 28 квітня 2021, питання №41730

Хочуть звільнити після закриття підрозділу, але працює більше 20 років, інвалід 3 група і кажуть, що хочуть молодих до 28 років

Добрий день, підскажіть, моя мама працює в аптеці, але її закривають і відкривають поряд(через 2 під‘їзди), крім того у місті є багато аптек цього роботодавця.
Мою маму налаштовують так, що вона написала заяву на звільнення, і пропонують абсурдні варіанти роботи, до яких треба добиратись до 2 годин, інший варіант на півставки і по посаді набагато нижче, між ту, яку вона обіймає.
Ту аптеку, що відкривають поряд мама питала чи туди вона йде, то сказали ні, там колектив тільки молодий, максимум 28 років. І крім того як вчора прийшли, то почали обманювати, і сказали написати таку мамі, але без дати, бо то зараз всі так пишуть і без її написання дати ця заява не діє, і сказали, що зараз за новими правилами, при прийомі на роботу всі пишуть заяву на звільнення разом з підписом, але без дати. (Але це абсурдно, при прийому на роботу, зразу заява на звільнення).
Мама там працює більше 20 років і крім того вона інвалід 3 групи.
Підскажіть, як діяти в такій ситуації?
Бо виглядає так, що вони хочуть позбутись і звільнити.
Чи є якісь права в працівників: більше 20 років працює, інвалід 3 групи.
Крім того, з тим всім стресом, у мами проявилась хвороба, згідно якої є інвалідність, що робити?

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Пусть Ваша мама ничего не пишет.

    2. Хотят уволить, пусть увольняют по сокращению штата.

    3. В случае психологического давления или нарушения Ваших прав обращайтесь с жалобой в трудовую инспекцию или с иском в Суд.

    Хххххххххххх

    • Аня Клієнт 3 роки тому

      а як відбувається скорочення?

      Там щось виплачують при скороченні (1 чи 2 місячні зп) і за який термін мають повідомити, що скорочують чи то можуть по факту

      • Пользователь не активен
        Пользователь не активен 3 роки тому

        Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

        Добрый день!

        Процедура скорочення:

        Пунктом 1 ст. 40 КЗпП України передбачена можливість розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у випадку змін в організації виробництва і праці. Під змінами в організації виробництва і праці в п. 1 ст. 40 КЗпП України, зокрема, мається на увазі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

        При цьому, згідно зі ст. 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

        Крім того, керуючись ст. 43 КЗпП України звільнення працівників на підприємстві потрібно погодити з профспілковою організацією, членом якої є працівник. Не погоджується звільнення, якщо працівник не є членом профорганізації; на підприємстві немає профспілкової організації.

        При звільненні працівнику виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середньомісячного заробітку. При цьому колективним договором на підприємстві може бути передбачений більший розмір вихідної допомоги (ст. 44 КЗпП України).

        Для розрахунку вихідної допомоги при звільненні працівника необхідно визначити розмір середньомісячної заробітної плати. Основним документом, яким регламентований її розрахунок, є Порядок обчислення середньої заробітної плати затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100.

        Так, згідно з п. 2 цього Порядку середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують звільненню працівника. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середню зарплату обчислюйте виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж протягом останніх чотирьох місяців працівник не відпрацював жодного дня, розрахунок проводять виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), встановленого йому у трудовому договорі (абз. 3 п. 4 Порядку № 100). А ось для новоприйнятих працівників, які пропрацювали в установі менше двох календарних місяців, середню зарплату обчислюють виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

        Також, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати (ст. 49 КЗпП України).

        У відповідності до ст. 42-1 КЗпП України, працівники, які були звільнені у зв’язку зі скороченням штату, протягом одного року мають право на укладення трудового договору у випадку повторного прийняття на роботу, якщо підприємство провадить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації.

        Крім того, в останній день роботи працівнику, який звільняється, повинні видати на руки пiд розпис оформлену трудову книжку i копію наказу про звільнення (ст. 47 КЗпП України). За несвоєчасну видачу трудової книжки установа повинна буде виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП України). Також, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. (ст. 116 КЗпП України).

        Более детально о данной процедуре Вы можете ознакомиться по следующей ссылке http://ks.dsp.gov.ua/2020/04/10/skorochennya-shtat...

        С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Во-первых, принимать решение об увольнении - это право мамы, если она хочет увольняться - пишет, если не считает это нужным - не пишет и никто не может ее заставить это сделать.

    Следующее, в случае сокращения штата существуют определенные гарантии работникам, имеющим длительный стаж работы на предприятии.

    Данный вопрос регулируется нормами Кодекса законов о труде:

    Стаття 42. Переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці

    При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

    При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

    1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

    2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

    3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

    4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

    5) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

    6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

    7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

    8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

    9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

    10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

    Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

    Надеюсь это поможет Вашей маме для защиты своих прав.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України