Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 травня 2021, питання №41958

Розрахунок зп при звільненні

Доброго дня, цікавить питання: я звільнився за власним бажанням у зв'язку з переїздом, 30.04. Посилаючись на свята роботодавець повідомив, що розрахує після свят. Я переїхав і мені зовсім незручно їхати на стару роботу за грошима (зп платять готівкою). Чи маю право я вимагати розрахунок на карту в такому випадку?

Відповіді юристів (1)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Так, згідно зі ст. 24 Закону про оплату праці, виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

    Отже, у разі виплати заробітної плати працівнику після його звільнення виплата заробітної плати проводиться:

    • за місцем роботи,
    • у разі наявності особистої письмової згоди працівника – через установи банків, поштовим переказом на вказаний ним рахунок (адресу), з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

    АЛЕ раджу вам все ж таки виділити час та отримати розрахунок та трудову книжку "на руки".

    Тому що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення (п. 4.1 «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 №58).

    Якщо працівник не був на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки (п. 4.2 Інструкції № 58).

    Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається лише за письмовою згодою працівника. Чи є у вашого роботодавця така письмова згода від вас?

    Таким чином, пересилати трудові книжки поштою можна за двох одночасних умов: працівник надав письмову згоду на пересилання, де зазначив адресу доставки; кадровик надішле трудову на зазначену адресу (п. 4.2 Інструкції № 58*). Якщо письмової згоди на пересилання трудової книжки поштою керівництвом не отримано, роботодавець повинен керуватись нормами пункту 6.2 Інструкції № 58: "Трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку не затребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку."


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України