Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 22 травня 2021, питання №42688

Могу ли я стать владельцем чужого дома?

Здрастуйте. Меня зовут Галина, у меня трое детей, живу без мужа. Я снимаю дом 6 лет, хозяин дома не известен. Владелец дома умер, сын не вступил в наследство,и пропал. Я 6лет плачу за все и делаю ремонты. Могу ли я претендовать на этот дом? Что для этого нужно? Спасибо за ответ.

Відповіді юристів (1)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Добрый день, во-первых если вы снимаете дом, то у вас есть договор аренды, и претендовать на дом вы не имеете права. Оплачивать коммунальные услуги и делать ремонт арендатор обязан. По вашей логике взяли в аренду имущество, а потом отняли его у собственника или его наследников !!!

    Если у вас нет договора, то доказать законность пользования имуществом вам нужно очень постараться. Поэтому уточните все обстоятельства своего вопроса, потому что от этого зависит решение вопроса.

    Есть такое понятие в законодательстве как "набувальна давність",

    Положеннями цивільного законодавства передбачено, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном – протягом десяти років або рухомим майном – протягом п’яти років, набуває право власності на це майно за набувальною давністю.

    Захист цивільних прав здійснюється судом, шляхом визнання права власності. У зв’язку з цим особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності.

    Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається тільки за рішенням суду.

    Відповідачем за позовом про визнання права власності за набувальною давністю є попередній власник майна або його правонаступник. У разі якщо попередній власник нерухомого майна не був і не міг бути відомим давнішньому володільцю, то відповідачем є орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України