Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 27 травня 2021, питання №42941

Социальный отпуск с ребенком

Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста, какая длительность социального отпуска (ребенок, 3 года)? В каких случаях этот отпуск может быть продлен? И влияет ли статус матери-одиночки на данный отпуск?
Спасибо

Відповіді юристів (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Указанный Вами вопрос регулируется Законом Украины "Об отпусках":

    Види соціальних відпусток, порядок та особливості їх надання визначаються ст. 4 та розд. IV Закону «Про відпустки» (далі – Закон № 504). До соціальних належать відпустки: у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 17 Закону № 504); для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 Закону № 504); у зв’язку з усиновленням дитини (ст. 181 Закону № 504); додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 1821 КЗпП, ст. 19 Закону № 504).Після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінка має право оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Робота під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на умовах неповного робочого часу або вдома (якщо дозволяють умови виробництва) не оплачується (починаючи з 2014 року), а отже, втрачає будь-який сенс та не є вигідною.

    Крім того, у пп. «б» п. 3.15 Інструкції № 455 чітко зазначено, що під час зазначеної відпустки листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною не видається. Тобто в разі хвороби дитини, у відпустці для догляду за якою перебуває працівниця, листок непрацездатності не видадуть і лікарняний оплачуватися не буде. До того ж, це правило діє й у разі, якщо жінка, не перериваючи відпустки для догляду за дитиною до трьох років, працює на умовах неповного робочого часу.

    У разі бажання жінки працювати в період відпустки для догляду за дитиною відпустка має бути перервана й на підставі заяви працівниці встановлюється неповний робочий час її роботи. Згідно зі ст. 56 КЗпП роботодавець не має права відмовити такому працівникові в установленні неповного робочого часу (аж до досягнення дитиною віку 14 років). Жінці, яка працює неповний робочий час, перервавши відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною видається й оплачується на загальних підставах.

    Тривалість відпустки для догляду за дитиною За бажанням жінки ця відпустка може бути надана їй повністю або частково в межах установленого періоду. Працівниця може неодноразово переривати цю відпустку, приступати до роботи, а потім знову оформлювати її, якщо виникла така потреба. Увага! Відпустка для догляду за дитиною може бути оформлена за бажанням працівниці з будь-якого дня. Причому не обов’язково, щоб це був саме робочий день. Тривалість відпусток розраховується в календарних днях (ч. 1 ст. 5 Закону № 504), тому відпустка може бути надана в будь-який вихідний (святковий, неробочий), робочий день. Згідно зі ст. 2411 КЗпП днем виходу на роботу після такої відпустки є перший робочий день після виповнення дитині 3 років. Видання додаткового наказу про вихід працівника на роботу після закінчення такої відпустки законодавством не вимагається.

    Відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А І групи

    Таку відпустку передбачено для жінок, які працюють та: мають двох або більше дітей віком до 15 років; мають дитину з інвалідністю; мають повнолітніх дітей з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи; усиновили дитину; є одинокими матерями (п. 9 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9, рішення Апеляційного суду міста Києва у справі № 22-ц/796/12512/2014 від 22.11.14 р.).

    Для отримання права на зазначену відпустку працівник повинен фактично працювати, відпрацювання хоча б одного робочого дня дає їй право на отримання такої відпустки.

    Слід звернути увагу, що право на таку додаткову відпустку мають і працівники-сумісники (до того ж, на кожному з підприємств, де працюють) і працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу, оскільки робота працівника неповний робочий день не тягне жодних обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП).

    Тривалість відпустки Соціальна відпустка цього виду надається щорічно тривалістю 10 к. д. (або 17 к. д. за наявності двох або більше підстав). Надання соцвідпустки на дітей прив’язане до календарного року. Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на соцвідпустку на дітей.

    Удачи Вам, с уважением, адвокат Татьяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України